Hoe voelt een vrouw zich na een eerste date en wat verwacht zij daarna?
19 februari 2022 
3 min. leestijd

Hoe voelt een vrouw zich na een eerste date en wat verwacht zij daarna?

Met haar vrouwelijke perspectief op daten en relaties, beantwoordt Laura 🙋🏻 de volgende vraag: "Hoe voelt een vrouw zich na een eerste date en wat verwacht zij daarna?"

Dit leer je

> de gedachten die vrouwen hebben na een eerste date
> wat jij kunt doen aan contact na de eerste date
> wie vraagt wie voor de tweede date?

Wat zijn de gedachten die vrouwen hebben na een eerste date?

"Na een eerste geslaagde date ben ik onderweg naar huis, denk ik terug aan de date, heb ik binnenpretjes en glunder ik nog na. Als een date fijn verloopt dan geeft dat een heel bevredigend gevoel en verlangen naar een vervolgdate.

Omdat vrouwen vaak best analyserend zijn ingesteld, denken zij vaak ook terug aan bepaalde momenten. Hoe de date is verlopen, hoe het anders had gekund, wat leuk en minder leuk was, etc. Vaak concluderen we na een eerste date dan ook of een vervolgdate nut heeft of niet...

Als een date heel stroef en oninteressant was, dan gaan we lichtelijk teleurgesteld naar huis. Maar we beseffen ons ook wel dat "niet ieder potje op ons dekseltje past". Het kan alle kanten op en we proberen zonder al te hoge verwachtingen een date in te gaan. Toch hebben we diep van binnen hoop dat het dit keer de jackpot is. Dat we de man ontmoeten waarmee we een sterke klik hebben en die bij ons past.

Hoe onderhoud je het contact na de eerste date?

Er zijn een aantal dingen die we waarderen als een man doet na een (eerste) date, zoals feedback. Als vrouwen een man leuk vinden dan vinden zij het fijn om een bevestiging te krijgen van de man. Het is prettig om heel snel al te weten of de interesse wederzijds is of niet. Een man kan dan wel allerlei hintjes tijdens de date hebben gegeven of super lief zijn geweest, maar een leuk berichtje achteraf geeft ons uitsluitsel.

We verwachten geen liefdesverklaring, maar een berichtje achteraf waarbij een man zegt; ‘Ik heb genoten vanavond’ of ‘Het was een leuke avond, ik kijk ernaar uit om je weer te zien’. Zoiets zou dan ook fijn zijn op dezelfde avond.

De volgende dag pakken we natuurlijk onze dag weer op, maar op de achtergrond denken we terug aan die leuke avond. De kans is groot dat we het erover hebben met een zus, vriendin, collega, wanneer zij vragen hoe mijn avond was. Op dat moment herleven we weer het moment en denken we terug aan de date.

Het is ook heel belangrijk om contact te blijven houden en interesse te tonen. Een goed moment daarvoor is wanneer je beide de drukte van de dag achter de rug hebt. Het is een moment om het nog even te hebben over hoe we de vorige avond hebben ervaren, wellicht verder te praten of vragen te stellen over dingen die je toen vergeten bent te vragen.

Als het contact consequent gehouden wordt en de interesse van beide kanten aanwezig is, dan zul je tijdens gesprekken kunnen inschatten wanneer een vervolgdate zou kunnen plaatsvinden. Als ze tijdens een gesprek aangeeft dat ze een drukke week tegemoet gaat of bijv. naar verjaardag moet in het weekend, dan weet je dat de kans op een vervolgdate voor die periode klein is.

Een hint laten vallen door te zeggen; ‘Jammer, dan zullen we dit weekend waarschijnlijk niet kunnen afspreken he?’ zal wat meer duidelijkheid geven. Ondanks dat je weet dat ze waarschijnlijk niet kan, geeft het een vrouw toch het gevoel dat je tijd met haar wilde doorbrengen.

Na een eerste date vinden we het ook belangrijk dat een man zichzelf niet opdringt, maar het contact rustig aan opbouwt.

Ik heb weleens meegemaakt dat een man na een eerste date mij het gevoel gaf alsof ik op de hielen gezeten werd. Alsof het de laatste week op aarde was en hij was dan ook heel agressief in zijn benadering via WhatsApp voor een vervolgdate.

Daarmee bedoel ik dat hij te veel appte. Als ik hem liet weten niet af te kunnen spreken voor dat weekend, dan probeerde hij het de dagen tot het weekend alsnog. Het gaf mij het gevoel alsof ik niet gehoord werd.

Alsof mijn hele leven nu om hem moest draaien na 1 date.

Het was beter geweest als hij gewoon zijn feedback had gegeven, elke dag leuk contact had gehouden en rekening had gehouden met mijn planning.

Wie neemt het initiatief voor het vragen voor een tweede date?

Na een geslaagde eerste date voelen vrouwen zich niet geroepen om perse initiatief te nemen of om de vervolgdate te plannen. Het balletje ligt voor ons gevoel nog steeds bij de man. Wij zijn geen jagers (tenminste de meeste vrouwen niet). Wij willen veroverd worden. Het is dan ook extra charmant als een man het initiatief neemt en in overleg een vervolgdate plant." -Laura

Over de schrijver
De redactie van WeSocialMEN helpt jou om diverse termen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, daten en relaties helder te krijgen.
Reactie plaatsen

Ontvang GRATIS: WSM Visieboek

Het “visieboek” is dé belangrijkste resource uit onze betaalde cursus voor single mannen, The Social Gym™ dat mannen helpt een ijzersterke visie te creëren voor zichzelf om met meer zelfvertrouwen en assertiviteit te handelen.