Wat doet het met een vrouw wanneer een man zenuwachtig is?
17 januari 2022 
2 min. leestijd

Wat doet het met een vrouw wanneer een man zenuwachtig is?

Met haar vrouwelijke perspectief op daten en relaties, beantwoordt Laura 🙋🏻 de volgende vraag: "Wat doet het met een vrouw wanneer een man zenuwachtig is?"

Dit leer je

> hoe vrouwen hun zenuwen (onbewust) uiten
> wat zenuwen bij een man voor een vrouw betekenen
> vraagtekens bij vrouwen als de zenuwen bij een man blijven aanhouden
> een tip van hoe je met zenuwen op de eerste date kunt omgaan

Hoe uiten vrouwen (onbewust) hun zenuwen? 

"Zenuwachtigheid kennen we allemaal. Een allereerste date met iemand die je voor het eerst ontmoet? Nou dan moet je stalen zenuwen hebben, wil je daarmee omgaan alsof het iets alledaags is.

Zenuwachtigheid bij vrouwen uit zich vaak door veel giechelen, met hun haren spelen, soms het vermijden van oogcontact, heel verlegen zijn, onhandige dingen doen (zoals dingen laten vallen of struikelen) of niet weten wat te zeggen.

Het brein is namelijk dusdanig overbezet met allerlei gedachtes, dat soms de meest simpele dingen die je normaal zonder nadenken doet, nu over geanalyseerd worden.

Ik heb er ook soms last van, de kriebels en lichtelijke angst voor het onbekende. Ik merk dat dat nog heftiger is in het geval dat ik iemand nog nooit heb ontmoet, bijvoorbeeld door contact via een datingsite

Je bent je ervan bewust dat je jezelf online op een bepaalde manier hebt gepresenteerd en nu moet je dat in het echt waar maken.

Daar waar je nog even een paar minuten de tijd kan nemen om te reageren op een bericht, moet je nu schakelen naar realtime communicatie waarbij je woorden alleen, niet meer de enige bron van informatie zijn voor de ander.

Opeens denk je meer aan je uiterlijk, hoe je overkomt, hoe scherp je reageert, of je een gesprek gaande kunt houden, of diegene jou nou echt leuk vindt, is er chemistry, doet het je wat als je diegene aankijkt?

Wat zenuwen bij een man voor een vrouw betekenen

Over het algemeen ervaar ik dat niet als iets negatiefs. Ik bekijk het namelijk zo:

Je bent pas zenuwachtig voor iets, als dat belangrijk voor je is. 

Bijvoorbeeld: als je gesolliciteerd hebt naar 2 functies waarbij de 1 je leuker lijkt dan de andere, dan zul je zenuwachtiger zijn voor de functie die je het graagst wil. Dus dat een man zenuwachtig is voor een date, zegt mij dat hij het graag wil en vooral menselijk is

Vraagtekens bij vrouwen als de zenuwen bij een man blijven aanhouden

Nu moet ik er wel bij zeggen dat zenuwachtigheid in de eerste 10 minuten van een date geen slecht teken is, maar als een man dat doortrekt tot de gehele date dan heb ik wel een aantal vraagtekens...

Voel je je niet op je gemak bij me? (ik doe mijn best om, ondanks mijn eigen zenuwachtigheid, toch het ijs te breken)
Ben je zo onzeker? (misschien zijn we toch geen match, ik zoek wel iemand die zelfverzekerd is)
Heb je iets te verbergen? (red flag!!)

Ik denk dat in dat geval humor het beste werkt. Een man zou dan met een grap kunnen toegeven dat hij zenuwachtig was om mij te zien. Wellicht neemt dat wat van de druk af.

In de kern gaat het erom dat de zenuwachtigheid niet afleidt van de echte reden waarom je met elkaar hebt afgesproken. Als je namelijk té zenuwachtig bent, dan kun je niet volledig jezelf zijn. 

Daarbij zijn die zenuwen nergens voor nodig, want uiteindelijk ga je waarschijnlijk met het gevoel naar huis dat het allemaal tóch best wel meeviel. Dus waarom zou je jezelf in zo een twijfelachtige en ongemakkelijke positie plaatsen?

Een tip van hoe je met zenuwen op de eerste date kunt omgaan

Wat bij mij soms helpt is om de persoon voor mij in een gênante situatie voor te stellen, waardoor ik een soort binnenpretje heb en die persoon niet meer als iets ‘engs’ zie of iemand waar ik zenuwachtig voor moet zijn. 

Soms lijkt het wel alsof we van verschillende planeten komen, maar in feite zijn wij gewoon allebei mens en hebben wij te maken met emoties.

Dus zenuwachtigheid is helemaal niet erg, zolang het niet overheerst!” -Laura

Over de schrijver
De redactie van WeSocialMEN helpt jou om diverse termen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, daten en relaties helder te krijgen.
Reactie plaatsen

Ontvang GRATIS: WSM Visieboek

Het “visieboek” is dé belangrijkste resource uit onze betaalde cursus voor single mannen, The Social Gym™ dat mannen helpt een ijzersterke visie te creëren voor zichzelf om met meer zelfvertrouwen en assertiviteit te handelen.