Wat voor rol speelt het uiterlijk in de keuze van een vrouw voor een man?
25 februari 2022 
3 min. leestijd

Wat voor rol speelt het uiterlijk in de keuze van een vrouw voor een man?

Met haar vrouwelijke perspectief op daten en relaties, beantwoordt Laura 🙋🏻 de volgende vraag: "Wat voor rol speelt het uiterlijk in de keuze van een vrouw voor een man?"

Dit leer je

> social media vs real life
> of een bepaald stereotype uiterlijk begeerlijker is voor vrouwen
> het innerlijk van iemand is anders dan chemistry met iemand
> het uiterlijk en de vooroordelen van vrouwen
> het innerlijk heeft een langere houdbaarheidsdatum

Social media vs real-life

Om te beginnen leven we in een tijd waarin social media een hele grote rol speelt in de manier van denken van veel mensen. Je wordt overspoeld door allerlei foto’s en impressies van mensen over de hele wereld. Daarbij word je ook nog eens geacht om je mening te uiten op foto's, door te liken of te commenten, puur op basis van een foto

Het is voor een hele groep mannen en vrouwen dan ook een regelmatige bezigheid geworden, die iedereen doodnormaal vindt. Aan de ene kant is daar helemaal niets mis mee...

Als je maar het onderscheid kunt maken tussen hoe mensen zich online presenteren en hoe zij in het echt zijn.

Uiterlijk en gedrag op social media zegt helaas niet alles en kan flink afwijken van het uiterlijk en persoonlijkheid in real-life. 

Zijn mannen van een bepaald stereotype uiterlijk begeerlijker voor vrouwen?

Ik heb nooit zo goed begrepen wanneer vrouwen bijv. zeggen; ‘mijn ideale man is Brad Pitt’. Waar wordt dat op gebaseerd? Natuurlijk is het een talentvolle en succesvolle acteur, maar je kent hem alleen van de films en hoe hij strategisch op de markt wordt gezet met een imago van ‘de perfecte lover’. 

Misschien is hij achter gesloten deuren wel heel egoïstisch, onbetrouwbaar en niet communicatief. Dus dat hij goed kan acteren, maakt hem niet per se een geschikte partner.

Die fascinatie voor een ‘Brad Pitt’ leidt er uiteindelijk toe dat zo een vrouw haar pijlen alleen richt op mannen die dezelfde uiterlijke kenmerken hebben. De gedachten van zo'n vrouw zijn dan: ''nou ik val alleen op blond, iemand met blauwe ogen, ik wil dat hij atletisch is, minimaal 1.80m is'', en zo kan de lijst nog heel lang doorgaan. 

In onze gedachten visualiseren wij een perfect plaatje, maar wat gebeurt er als we iemand tegenkomen die niet in dat plaatje past, maar een indrukwekkende aanwezigheid en karakter heeft?

Ik heb dat toevallig zelf al een keer meegemaakt dat een man binnen mijn kring mij helemaal niet opviel op een manier waarop ik interesse zou kunnen hebben op romantisch vlak. Echter, naarmate ik hem beter leerde kennen, begon ik zijn aanwezigheid steeds meer te waarderen. Zijn innerlijk maakte hem charmanter dan dat uiterlijk dat ooit voor elkaar zou kunnen krijgen. Helaas is het uiteindelijk uitgemond tot een vriendschap. 

Nu vraag je je misschien af waarom ik ondanks zijn mooie innerlijk, toch niet een stap verder ben gegaan? Voor mij is het heel simpel. 

Het innerlijk van iemand is anders dan chemistry met iemand

Ik voel me niet per se aangetrokken tot iemands uiterlijk. Wél voel ik me aangetrokken tot iemand met een mooi innerlijk met wie ik (daar komt het....) een goede ''chemistry'' heb. 

Het innerlijk kan super mooi zijn, maar als er geen chemistry is dan wordt een relatie wel lastig. Echter, als het innerlijk heel mooi is, ben ik wel bereid tijd te investeren in diegene om te kijken of we de ''chemistry'' kunnen opbouwen. Ik geloof er namelijk wel in dat ''chemistry'' kan groeien met de tijd. 

Is dat ook zo met het innerlijk? Ik betwijfel het. Vrouwen denken soms dat het innerlijk wél bij te schaven is. Ze kijken niet al te serieus naar de red flags en zijn een beetje in de ban van het uiterlijk. 

Helaas komen ze er 9 van de 10 keer achter dat innerlijk niet iets is dat wij bij een partner kunnen veranderen. 

Het is naar mijn mening ook niet iets dat je moet willen veranderen. 

Het uiterlijk en de vooroordelen van vrouwen

Nou is mijn mening natuurlijk leuk en aardig, maar ik weet ook wel dat heel veel vrouwen juist heel judgemental zijn (ik heb die tijden ook gehad) en ik kan mij heel goed voorstellen dat mannen daar tegenaan lopen. Het lijkt mij heel frustrerend als een vrouw het geen kans wil geven, omdat er niet voldaan wordt aan een bepaald plaatje, terwijl de rest (innerlijk en chemistry) allemaal klopt. 

Ik denk dat als een vrouw jou puur afwijst op basis van jouw uiterlijk, zij niet jouw type vrouw is als jij zelf wél veel waarde hecht aan haar karakter, normen en waarden etc. 

Over het algemeen ervaar ik om mij heen dat vrouwen die op zoek zijn naar een serieuze relatie minder waarde hechten aan uiterlijk.  

Het innerlijk heeft een langere houdbaarheidsdatum

Zaken als verantwoordelijkheidsgevoel, liefdevol zijn, betrouwbaarheid, passie, onderlinge raakvlakken zijn fundamentele dingen waar je op kunt bouwen en waar dan ook meer waarde aan wordt gehecht. Ze zeggen tenslotte toch ook dat uiterlijk vergaat, maar met een mooi innerlijk kun je mooi zijn op alle leeftijden.

Iemand die gelabeld wordt als ‘knap’ kan al heel snel als ‘lelijk’ gezien worden als hij een slecht innerlijk heeft. Relaties die in de kern tot stand zijn gekomen vanwege het uiterlijk hebben naar mijn mening een grotere kans van falen dan relaties waarbij je elkaar van binnenuit mooi vindt.

Ik ben tot slot heel benieuwd of jullie ook weleens afgewezen zijn door een vrouw vanwege uiterlijk? Doet dat iets met je zelfvertrouwen? Of besef je dat de vrouw zelf heel oppervlakkig is en dus niks voor jou? Hoe ga je hiermee om? Laat het hieronder weten." -Laura

Over de schrijver
De redactie van WeSocialMEN helpt jou om diverse termen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, daten en relaties helder te krijgen.
Reactie plaatsen

Ontvang GRATIS: WSM Visieboek

Het “visieboek” is dé belangrijkste resource uit onze betaalde cursus voor single mannen, The Social Gym™ dat mannen helpt een ijzersterke visie te creëren voor zichzelf om met meer zelfvertrouwen en assertiviteit te handelen.