Hoe herken je de type vrouw die moeder is waarmee je aan het daten bent?
28 januari 2022 
3 min. leestijd

Hoe herken je de type vrouw die moeder is waarmee je aan het daten bent?

Met haar vrouwelijke perspectief op daten en relaties als moeder zijnde, beantwoordt Mayke 🙋🏻 de volgende vraag: "Hoe herken je de type vrouw die moeder is waarmee je aan het daten bent?"

Vrouwen in hokjes plaatsen...

“Aan mij werd gevraagd om een artikel te schrijven over de verschillende type moeders en hoe je deze herkent als je ermee aan het daten bent. Dit vind ik zowel een interessante als een hele lastige vraag. Ik kom zowel privé als professioneel veel in contact met andere moeders. Ik identificeer mezelf niet alleen als moeder, maar ook als vrouw, dochter, zus, vriendin, werknemers, buurvrouw, enz…  

Om vrouwen in een aantal hokjes van een bepaald type moeder te plaatsen, staat me ergens een beetje tegen. Toch denk ik dat de manier waarop een vrouw haar rol als moeder vormgeeft, veel zegt over hoe zij in het leven staat.

Dat is belangrijk voor jou, om te weten of zij bij je past.

De zes type moeders

De Engelse therapeute, Woollard, onderscheidt zes problematische vormen van moederschap, die ook in gemengde vorm kunnen voorkomen. Namelijk: 

De beschermende moeder

Een moeder die haar kind alle liefde, aandacht, hulp en zorg geeft. Ze wil haar kind het liefst beschermen tegen alle tegenslagen in het leven. Deze moeder biedt haar kind onvoldoende vertrouwen en stimulans en beperkt daarmee haar kind in het ontwikkelen van zelfstandigheid. 

De afhankelijke moeder

Een moeder die haar kind nodig heeft om zich gelukkig te voelen. Ze doet een groot emotioneel beroep op haar kind en lijkt niet te kunnen leven zonder haar kind. Wanneer het kind haar even geen aandacht of hulp wil bieden, probeert ze dit met emotionele chantage alsnog voor elkaar te krijgen. 

De opofferende moeder

Een moeder die zichzelf wegcijfert voor haar kind en haar hele leven laat draaien om haar kind. Eigenlijk leeft ze haar leven via haar kind, haar kind moet de dingen bereiken die haarzelf niet zijn gelukt. 

Ze bemoeit zich overal mee, van studiekeuze tot liefdesleven, waardoor er voor het kind te weinig ruimte is om eigen keuzes te maken. 

De afwijzende moeder

Een moeder die weinig oog heeft voor haar kind en haar kind niet zo belangrijk lijkt te vinden. Hetgeen dat ze wel ziet bij haar kind, keurt ze vrijwel altijd af

Deze moeder kan haar kind niet de liefde geven die het nodig heeft. Het kind kan het in de ogen van deze moeder nooit goed doen, waardoor het kind zich niet vrij voelt om te zijn wie het is. 

Het risico is dat liefde en goedkeuring ergens anders gezocht gaan worden.

De dominante moeder

Een moeder die de baas wil zijn en verwacht dat haar kind alles doet wat zij wil. Tot de peuterleeftijd lukt dat vaak nog wel, maar naarmate een kind ouder wordt, is het gezond dat het steeds meer zelf mag gaan bepalen. 

Een autoritaire benadering zorgt ervoor dat een kind weinig zelfvertrouwen en zelfstandigheid ontwikkelt omdat het kind niet leert om voor zichzelf te denken en beslissingen te nemen.  

De hartsvriendin

De moeder die haar kind als gelijke behandelt. Ze wil alles weten van haar kind en neemt haar kind in vertrouwen over alles wat er speelt in haar eigen leven. Er zijn weinig grenzen. Dat een kind met alles terecht kan bij zijn of haar moeder is heel belangrijk, maar andersom is niet gezond voor een kind.

Een moeder die bij haar kind uithuilt en zich in de steek gelaten voelt als haar kind iets met iemand anders onderneemt, is niet de veilige basis die ze zou moeten zijn voor haar kind. 

Gezonde stabiele en ongezonde instabiele moeders

Wanneer een vrouw zich op een ongezonde manier profileert als moeder, betekent dit voor mij wel dat zij (nog) niet helemaal stabiel is. Er is dan sprake van een onderliggend probleem zoals angst en/of trauma, waar eerst aan gewerkt zal moeten worden voordat zij het moederschap anders vorm zal kunnen geven. 

Ik denk dat het moederschap één aspect is waarop dit probleem naar voren kan komen, maar waarschijnlijk niet het enige. Jij zal het in het contact met haar zelf ook wel merken.

Een goede moeder is in mijn ogen een vrouw met onvoorwaardelijke liefde voor haar kind die haar kind ondersteunt in het opgroeien tot een zelfredzame volwassene. Zij ziet haar kind niet als een verlengstuk van zichzelf, maar als een individu met een eigen gevoel en eigen mening. Deze moeder heeft oog voor de wensen en behoeften van haar kind, maar stelt ook grenzen en regels. 

Een goede moeder is niet perfect. Zij heeft alle goede en slechte kwaliteiten van een moeder in zich, maar schiet nergens in door. 

Tot op bepaalde hoogte is fouten maken als moeder in mijn ogen juist een goed voorbeeld voor een kind: laten zien dat je leeft en leert met vallen en opstaan. 

Het belangrijkste hierbij is zelfbewustzijn en reflectievermogen, dat ze kan kijken naar zichzelf als moeder en van daaruit groeien. Als een vrouw dit kan ten opzichte van haar moederschap, de meest kwetsbare rol in haar leven, kan ze dit op alle vlakken. En dat is in jouw voordeel!” - Mayke  

Over de schrijver
De redactie van WeSocialMEN helpt jou om diverse termen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, daten en relaties helder te krijgen.
Reactie plaatsen

Ontvang GRATIS: WSM Visieboek

Het “visieboek” is dé belangrijkste resource uit onze betaalde cursus voor single mannen, The Social Gym™ dat mannen helpt een ijzersterke visie te creëren voor zichzelf om met meer zelfvertrouwen en assertiviteit te handelen.