Hoe herken je de ‘red flags’ tijdens de beginfase van een relatie?
05 april 2022 
4 min. leestijd

Hoe herken je de ‘red flags’ tijdens de beginfase van een relatie?

Met haar vrouwelijke perspectief op daten en relaties, beantwoordt Laura 🙋🏻 de volgende vraag: "Hoe herken je de ‘red flags’ tijdens de beginfase van een relatie?"

Dit leer je

> of het geschetste beeld klopt met de realiteit
> waarom jij jezelf beter leert kennen in een relatie
> top 10 red flags om aandacht voor te hebben in een relatie

We presenteren ons in het begin allemaal als de ideale partner

“Je leert iemand in grote lijnen goed kennen tijdens het daten, omdat het proces van daten je de gelegenheid geeft om vragen te stellen. Maar ook maak je dingen mee waaruit je kan opmaken hoe zij reageert in bepaalde situaties, wat voor persoonlijkheid zij heeft en of zij een goede aanvulling is in jouw leven. Op basis van alle informatie kom je tot een conclusie en besluit je een relatie aan te gaan.

Maar het komt geregeld voor dat in de beginfase van een relatie, koppels de handdoek in de ring gooien. Soms komt dat omdat beide niet een realistisch beeld hadden van hoe hun toekomst er samen uit zou zien. Ook kan het zijn dat zij te snel in een relatie zijn gestapt, waardoor zij pas later achter onprettige feitjes komen. Maar het komt ook vaak voor dat zowel vrouwen als mannen tijdens de datingfase zichzelf als een ideale partner presenteren en daarmee een gordijn ophouden.

Dit laatste is niet verwijtbaar, we proberen ons immers van onze beste kant te laten zien en je zult zelden mensen tegenkomen die direct het achterste van hun tong laten zien.

Ben je wel echt zo als je zegt dat je bent? (en andersom)

Daarnaast kun je als persoon jezelf ook flink vergissen in hoe je werkelijk bent en handelt in bepaalde situaties. Tijdens een relatie, stuit je dan ook op dingen die je misschien nooit in zo een setting hebt meegemaakt en leer je delen van jezelf kennen waar je eerder nog niet van bewust was.

Zo kan een vrouw denken dat zij heel communicatief is, maar op momenten dat zij zich verdrietig voelt, compleet dichtklappen.

Of misschien presenteert de man zich wel als iemand die georganiseerd is, maar in de praktijk toch best veel moet leunen op zijn partner. En zo zijn er talloze voorbeelden waarbij onze verwachtingen van onszelf en onze partners in de praktijk kunnen afwijken.

Om tijdens een relatie erachter te komen dat jouw partner eigenlijk helemaal niet bij jou past is natuurlijk heel vervelend, omdat er nu al gevoelens ontwikkeld zijn. Maar je kunt het ook zien als een geluk bij een ongeluk.

Je realiseert je liever nu dat zij niet ‘the one’ is dan 10 jaar later, toch?

Top 10 red flags om aandacht voor te hebben in een relatie

Het is daarom goed om bepaalde ‘red flags’ te herkennen en daar aandacht voor te hebben binnen een relatie. Hieronder mijn ‘red flags’ top 10!

1. Zij verontschuldigt zich nooit voor slecht gedrag

Wanneer zij iets verkeerds doet of iets doet dat jou pijn doet, maar nooit de verantwoordelijkheid voor het probleem neemt en liever excuses verzint om het probleem te rechtvaardigen, dan is dat een grote rode vlag.

2. Zij vindt het niet leuk wanneer je tijd doorbrengt met je vrienden of familie, in plaats van met haar

Als jij er alles aan doet om haar de nodige aandacht en liefde te geven en daarbij het belangrijk vindt om een sociaal leven te hebben, dan is dat jouw goed recht. Als zij jouw tijd met jouw vrienden of familie niet respecteert, dan kan het betekenen dat zij jou probeert te isoleren, misschien wel vertrouwensissues heeft of ontzettend egoïstisch is.

3. Zij gebruikt ultimatums en manipuleert om haar zin te krijgen

Als zij continu ultimatums geeft en anders is het einde relatie, wordt het moeilijk om met haar tot een compromis te komen.

4. Als zij vaak klaagt of spreekt over haar ex

Dit is een indicatie van het feit dat zij wellicht nog niet over haar ex heen is. In de meeste gevallen zit zij met onverwerkte gevoelens en is zij eigenlijk nog niet klaar voor een nieuwe relatie.

5. Als zij jullie relatie als een ‘geheim’ houdt

Als zij jou langdurig nog niet heeft voorgesteld aan familie en/of vrienden, dan kan het zijn dat zij iets te verbergen heeft.

6. Zij vertelt halve waarheden

Als zij veelvuldig maar delen van een verhaal vertelt, om jou niet van streek te maken om het deel dat zij weglaat, dan is dat zeker een red flag! Dit betekent dat zij geen moeite heeft met het verdraaien van informatie en manipuleren.

7. Zij reageert heel heftig op kleine probleempjes tussen jullie en het gesprek is eerder destructief dan constructief

Emotionele stabiliteit is heel belangrijk. Als dat bij haar ontbreekt, dan kan de relatie al snel heel vermoeiend worden. Het kan zijn dat zij met diepere issues zit, die zij afreageert op de momenten dat er ook maar iets speelt binnen jullie relatie.

8. Zij wil de regie over de relatie en wil alles zelf bepalen

Een relatie is een rollenspel, waarbij de één misschien wel de verantwoordelijkheid meer op zich kan nemen dan de ander (afhankelijk van jullie afspraken). Maar als een vrouw een man als een kind behandelt en weinig vrijheid en ruimte geeft om zelf keuzes te maken, dan kan dat problemen opleveren.

9. Zij toont geen interesse in de dingen die jij belangrijk/leuk vindt

Je hoeft natuurlijk niet altijd alles interessant te vinden aan wat jouw partner leuk vindt. Maar als zij zich nooit in jou interesseert door simpelweg vragen te stellen, dan kan dit op lange termijn zorgen voor een disconnectie.

10. Zij zoekt continu bevestiging van haar omgeving bij alles wat ze doet.

Met zelfkennis komt zelfvertrouwen. Als zij continu zoekt naar een bevestiging, dan betekent het dat zij zichzelf nog niet voldoende heeft ontwikkeld. In een relatie is het júist belangrijk om eerst jezelf goed te kennen en zelfverzekerd te zijn, voordat je kunt bepalen wat JIJ nodig hebt en te bieden hebt aan je partner.

❓Heb jij weleens ‘red flags’ over het hoofd gezien tijdens een relatie? Hoe beïnvloedde dat jouw relatie? Laat het mij in de reacties hieronder weten.

Tot slot is het belangrijk om dicht bij jezelf te blijven in een relatie en je gevoel niet te negeren.

Omdat in een relatie veel emoties gemoeid zijn, is het verleidelijk om over kleine dealbreakers/red flags heen te kijken.

 Maar als je daar waar nodig niet kritisch blijft kijken, dan krijgen deze kleine dealbreakers de kans om door de jaren heen uit te groeien tot iets onuitstaanbaars. Als je een ‘red flag’ opmerkt binnen je relatie, is het wel altijd goed om eerst met je partner daarover in gesprek te gaan om tot een oplossing te komen. Helpt dat niet? Dan weet je in ieder geval op tijd waar je aan toe bent.” - Laura

Over de schrijver
De redactie van WeSocialMEN helpt jou om diverse termen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, daten en relaties helder te krijgen.
Reactie plaatsen

Ontvang GRATIS: WSM Visieboek

Het “visieboek” is dé belangrijkste resource uit onze betaalde cursus voor single mannen, The Social Gym™ dat mannen helpt een ijzersterke visie te creëren voor zichzelf om met meer zelfvertrouwen en assertiviteit te handelen.