Waarom en wanneer besluit je samen een vaste relatie aan te gaan?
31 mei 2022 
4 min. leestijd

Waarom en wanneer besluit je samen een vaste relatie aan te gaan?

Met haar vrouwelijke perspectief op daten en relaties, beantwoordt Laura 🙋🏻 de volgende vraag: "Waarom en wanneer besluit je samen een vaste relatie aan te gaan?"

Dit leer je:

> waarom vrouwen een relatie willen
> wanneer het juiste moment is
> waar je op moet letten voordat een relatie aangaat

In de praktijk leer je pas echt wie bij jou past

“Het vinden van een partner die écht bij jou past volgt na een proces van veelvuldig daten. Het daten is niet alleen een manier om verschillende mensen te leren kennen, maar ook een manier om te achterhalen waar jouw eigen behoeftes liggen.

Wat je vaak in theorie denkt te weten, pakt in de praktijk soms anders uit. Dus heb jij bij jezelf het idee dat je op zoek bent naar een vrouw die zelfstandig is en een carrière heeft, dan kun je er in de praktijk achter komen dat zij bijv. weinig tijd heeft of dat zij in de omgang met een man misschien wel heel dominant of veeleisend is.

Deze eigenschappen zijn natuurlijk persoonsgebonden, maar het moraal is dat je uit de praktijk gerichter kunt concluderen waar jij behoefte aan hebt en waar jij absoluut niet mee kunt leven.

Ben je een tijdje met een vrouw aan het daten? Hebben jullie veel contact en merk je dat ook van haar kant gevoelens zijn ontwikkeld of initiatieven worden genomen om elkaar te zien of te spreken? Dan is de kans groot dat dit kan uitmonden in een relatie.

Tijdens het daten, bij elkaar thuis op bezoek komen (blijven slapen), haar voorstellen aan je vrienden en/of familie zijn jullie steeds meer naar elkaar toe gegroeid, hebben jullie persoonlijke verhalen met elkaar gedeeld en voelen jullie je als het goed is op jullie gemak bij elkaar.

Waarom willen vrouwen eigenlijk een relatie?

Tijdens het daten ben je eigenlijk vrijwillig en zonder exclusiviteit elkaar aan het leren kennen. Hiermee bedoel ik dat je niet per se geacht wordt om het bij 1 persoon te houden. Ook al wordt het niet altijd in zoveel woorden uitgesproken, weten we allemaal in ons achterhoofd wel dat de ander waarschijnlijk vrij aan het daten is als je nog geen relatie hebt.

In de beginfase is dat helemaal geen probleem en kunnen vrouwen daar enigszins (met een kleine portie jaloezie) luchtig mee omgaan.

Dit verandert echter op het moment dat de gevoelens gegroeid zijn en we het gevoel hebben dat we hem missen, bij hem willen zijn en alles met hém willen delen. Op dat moment bevindt een vrouw zich in een kwetsbare positie en denkt ze: ''als hij niet de volgende stap wil nemen met mij en toch iemand anders ook leuk begint te vinden....dan zitten we daar dan!’’ 😤

Dus op langere termijn willen we bij iemand die we écht leuk vinden het gevoel hebben dat dit wederzijds is en dat hij de volgende stap durft te zetten. Dit geeft de vrouw het gevoel dat ze speciaal is, dat er een ‘verbond’ is en een wederzijdse bevestiging dat we samen gaan bouwen aan een toekomst. Het is ook vaak dán dat vrouwen durven toe te geven dat ze niet alleen ''verliefd'' zijn, maar dat ze ''houden van''.

Wanneer is het moment om een relatie aan te gaan met de vrouw die bij je past?

Hier valt natuurlijk geen termijn aan te hangen, omdat dat afhankelijk is van een aantal factoren.

➡️ Hoe goed ken je haar: Wat weet je eigenlijk over haar? Heb je al kennisgemaakt met haar familie/vrienden? Hebben jullie diepgaande gesprekken gehad? Is ze consistent? Vertrouw je haar? Is alles wat je van haar weet enkel gebaseerd op wat zij jou vertelt of maak je in de praktijk ook mee dat zij zich gedraagt zoals ze zich in theorie presenteert?

Kortom; weet jij genoeg over haar waaruit je kunt opmaken of zij een positieve aanvulling kan zijn in jouw leven?

➡️ Hoeveel quality time heb je nou eigenlijk besteed met elkaar?: Je kunt wel een half jaar met iemand daten, maar als het contact stroef gaat of jullie zijn nog niet op het punt gekomen om hele diepgaande gesprekken te hebben, dan heb je natuurlijk geen goede basis. Het is helemaal niet erg als je daar langer over doet. Soms zijn de omstandigheden en levens te druk om écht intensief met elkaar bezig te zijn binnen een korte periode.

Sommige mensen leren elkaar door en door kennen in 3 maanden en anderen doen er een jaar over.

Dus dat je iemand al heel lang date, betekent niet dat jullie op het niveau zijn waarbij je kunt bepalen of zij de vrouw is die bij jou past.

➡️ Hoe onmisbaar is zij voor jouw gevoel?: Betekent zij veel voor je? Heb je gevoelens van verliefdheid of misschien wel echte liefde? Mis je haar wanneer ze niet bij je is? Fantaseer je over de toekomst met haar?

Als de interesse wederzijds is en het gevoelsmatig voelt als een natuurlijke overgang en niet omdat het moet, dan is het een goed moment om een relatie aan te gaan.

Waar moet je op letten als je een relatie wilt aangaan?

Niet overhaasten: Iedereen zit anders in elkaar en handelt vanuit hun eigen ritme. Ook al heb jij het idee dat je er klaar voor bent, kan het zijn dat zij dat helemaal niet is. Een vrouw kan gevoelsmatig er nog niet klaar voor zijn of misschien spelen andere persoonlijke omstandigheden wel een rol. Vrouwen kunnen angstig zijn voor teleurstellingen en het daarom willen uitstellen om op een later moment met meer zekerheid een relatie aan te kunnen gaan. En juist dán zal zij een grotere toevoeging zijn in jouw leven.

Hints die zij geeft: Vrouwen die klaar zijn voor een relatie zullen sneller zoeken naar een bevestiging. Dit zullen zij doen door het geven van hints. Zij vraagt jou bijv. om mee te gaan naar haar ouders of andere familieleden. Zij praat veel over de toekomst waarin ze jou een rol laat spelen. Maar een vrouw kan ook recht toe recht aan vragen: ‘Wat zijn we nou?’

Neem initiatief en tast het eerst voorzichtig af: Je kunt het tijdens gesprekken over onderwerpen hebben die te maken hebben met een relatie. Bijvoorbeeld: een leuk gesprek over hoe het zou zijn als je zou samenwonen met elkaar. Of: grapjes maken over hoe je later als een getrouwd stel van 80 met elkaar om zou gaan. Reageert zij positief? Dan weet je dat zij dat ook wel voor zich ziet. Je kunt ook je gevoelens uiten door bijvoorbeeld te zeggen dat je haar mist als ze niet bij je is. Reageert ze afstandelijk en bevestigt ze jouw gevoel niet? Dan weet je dat ze er nog niet klaar voor is.

Het is tot slot belangrijk dat zowel de man, als de vrouw zich comfortabel bij elkaar voelen en dat niemand zich gedwongen voelt tot iets. Met goede communicatie en openhartigheid leer je meer van elkaar. Een relatie vergt veel werk en het is belangrijk om er volledig achter staan, zodat je ook bereid bent om dat werk te leveren.” - Laura

Over de schrijver
De redactie van WeSocialMEN helpt jou om diverse termen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, daten en relaties helder te krijgen.
Reactie plaatsen

Ontvang GRATIS: WSM Visieboek

Het “visieboek” is dé belangrijkste resource uit onze betaalde cursus voor single mannen, The Social Gym™ dat mannen helpt een ijzersterke visie te creëren voor zichzelf om met meer zelfvertrouwen en assertiviteit te handelen.