Heb jij een kinderwens? Tips die je aan het denken zetten!
13 januari 2022 
2 min. leestijd

Heb jij een kinderwens? Tips die je aan het denken zetten!

Met haar vrouwelijke perspectief op daten en relaties als moeder zijnde, beantwoordt Mayke 🙋🏻 de volgende vraag: "Heb jij een kinderwens? Tips die je aan het denken zetten!"

Dit leer je

> waarom vrouwen hier gemiddeld genomen meer over nadenken
> een verschil in een kinderwens laat de relatie breken
> tips die je aan het denken zetten om mee aan de slag te gaan

Waarom vrouwen meer nadenken over het nemen van kinderen

“Wil jij (nog meer) kinderen? Misschien heb jij jouw antwoord op deze vraag heel helder, misschien ook niet. Ik wil je met dit artikel laten nadenken over deze vraag. En tips geven hoe hiermee om te gaan tijdens het daten en in een relatie.

Onze opa’s en oma’s hoefden over deze vraag niet na te denken. In die tijd was het heel normaal om te trouwen en vervolgens kinderen te krijgen. Kinderen krijgen was eigenlijk geen keuze, het hoorde er gewoon bij. Inmiddels bestaan er diverse anticonceptiemiddelen, die bovendien vrij verkrijgbaar zijn. En is het (niet) willen krijgen van kinderen iets waar bewust voor gekozen wordt.

Veel vrouwen weten heel duidelijk of ze kinderen willen of niet, sommigen al van jongs af aan.

Bij mannen lijkt dit minder te spelen dan bij vrouwen. Misschien omdat ze niet de biologische tijdsdruk voelen die vrouwen wel hebben. De kans op een zwangerschap neemt vanaf haar 30ste jaar gestaag af, waarbij na het 35ste jaar de kans op een chromosomale afwijking bij het kind toeneemt. Mannen worden pas minder vruchtbaar vanaf hun 45ste.

Het is belangrijk dat zowel jij als jouw partner allebei een kind willen en niet één van de twee.

Het krijgen van een kind is in mijn ogen geen compromis.

Jullie relatie verandert als je kinderen hebt en je gaat elkaar hard nodig hebben tijdens de zwangerschap, de bevalling en de periode daarna met een pasgeboren baby. Om het ouderschap samen aan te kunnen, is een stabiele relatie belangrijk.

Een verschil in een kinderwens laat de relatie breken

Een kinderwens is belangrijk om een goede keuze te maken met welke vrouw je wil gaan daten en uiteindelijk een relatie aan gaat. Wil deze vrouw (nog meer) kinderen? Kan ze nog (meer) kinderen krijgen? Op welke termijn zouden jullie kinderen willen?

Als je aan het daten bent met een vrouw die al één of meerdere kinderen heeft, kan haar kinderwens gecompliceerder zijn dan voor een vrouw die nog geen kinderen heeft.

Een vrouw die al moeder is, zal namelijk niet alleen vanuit zichzelf denken, maar ook rekening houden met de kinderen die ze al heeft. Met de komst van een volgend kind verandert de dynamiek in een gezin opnieuw, wat ook al het geval was met de komst van een nieuwe man in haar leven.

Het kan ook zo zijn dat ze negatieve ervaringen heeft gehad rondom zwangerschap en bevalling, waardoor ze niet meer open staat voor een nieuw kindje. Misschien heeft ze specifieke ideeën wat betreft leeftijdsverschil tussen alle kinderen of is ze blij dat ze inmiddels uit de babyfase (lees: luiers, slapeloze nachten en spuugvlekken) is.

Heb jij een kinderwens? Tips die je aan het denken zetten!

Tips die je aan het denken zetten om mee aan de slag te gaan

Denk goed na over jouw eigen kinderwens.  Als je twijfelt, onderzoek dan waar deze twijfels vandaan komen en of deze op te lossen zijn.

Denk aan:
- Praktische redenen zoals financiën en woonruimte;
- Angst en onzekerheid bij jezelf;
- Een andere focus in het leven, zoals je carrière of vrijheid;
- Fysieke redenen zoals een genetisch overdraagbare aandoening of vruchtbaarheid.

Wees vanaf het begin af aan open over jouw kinderwens, of het ontbreken hiervan.

Durf hierover ook vragen te stellen aan de vrouw waarmee je aan het daten bent. Een verschil in kinderwens kan uiteindelijk het einde van je relatie betekenen.

Ga er niet zomaar vanuit dat iemand hetzelfde over een kinderwens denkt als een paar maanden of een paar jaar geleden. Je hoeft je kinderwens natuurlijk niet dagelijks te bespreken, maar houd het onderwerp ‘op de agenda’.” - Mayke

Over de schrijver
De redactie van WeSocialMEN helpt jou om diverse termen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, daten en relaties helder te krijgen.
Reactie plaatsen

Ontvang GRATIS: WSM Visieboek

Het “visieboek” is dé belangrijkste resource uit onze betaalde cursus voor single mannen, The Social Gym™ dat mannen helpt een ijzersterke visie te creëren voor zichzelf om met meer zelfvertrouwen en assertiviteit te handelen.