Hoe kun je gesprekken gaande houden en bij wie ligt de verantwoordelijkheid?
13 januari 2022 
6 min. leestijd

Hoe kun je gesprekken gaande houden en bij wie ligt de verantwoordelijkheid?

Met haar vrouwelijke perspectief op daten en relaties, beantwoordt Laura 🙋🏻 de volgende vraag: "Hoe kun je gesprekken tijdens online daten gaande houden en bij wie ligt de verantwoordelijkheid?"

Dit leer je

> wat je van een vrouw kunt verwachten tijdens een online gesprek
> bij wie de verantwoordelijkheid ligt om een gesprek gaande te houden
> Laura's ervaringen met online gesprekken
> wanneer je de handdoek in de ring moet gooien
> hoe je het gesprek kunt gaande houden

Wat kun je van een vrouw verwachten tijdens een online gesprek?

"Online een gesprek gaande houden is misschien nog een grotere uitdaging dan een face-to-face gesprek. Alle zintuigen die je normaal gesproken tijdens een real life date/gesprek gebruikt om hoogte te krijgen van de persoon voor jou, vallen voor een groot gedeelte weg. 

De vrouw hoort jouw stem niet, ziet niet hoe je er écht uitziet, wat voor parfum je op hebt, wat jouw kledingstijl is, hoe je stem klinkt en ziet weinig van jouw uitstraling. Daarom is een goed begin het halve werk, namelijk een goede profielfoto, maar daar kom ik in een volgende blog op terug.

Je komt online een leuke vrouw tegen en je wilt zo graag een goede indruk maken, of in ieder geval een kans krijgen om überhaupt wat van jezelf te laten zien. Maar hoe begin je het gesprek? Kun je bepaalde openingszinnen gebruiken om haar aandacht te trekken? En maak je weleens mee dat je best een goed gesprek hebt, maar dat het aan de andere kant opeens toch stil valt? Online lijkt ALLES maar dan ook ALLES mogelijk te zijn, want het is heel makkelijk voor haar om de app te sluiten of jou te negeren, in tegenstelling tot face-to-face communicatie.

Dus wat kun je verwachten van een vrouw tijdens een online gesprek?

Als eerste, haar 'filters'

Er bestaat natuurlijk geen blueprint hiervoor, maar zoals je je kunt voorstellen, worden vrouwen vaker online benaderd dan mannen. Heeft een vrouw al wat ervaring met online daten? Dan heeft ze voor zichzelf al vaak een onzichtbare filter ingesteld, die de kaf van het koren scheidt. 

Niet iedereen op een datingsite is namelijk op zoek naar een serieuze relatie. Als vrouw word je vaak benaderd door mannen die enkel interesse hebben in seks. Als dat niet is waar zij naar op zoek is, dan zal zij extra alert zijn op signalen die erop zouden kunnen wijzen dat hij enkel uit is op seks.

Ten tweede, zij neemt minder initiatief

Omdat vrouwen zich enigszins in een ‘luxepositie’ bevinden, nemen zij veel minder initiatief. Dat ligt deels aan de theorie dat de man op de vrouw hoort te jagen en niet andersom. 

Dus is zij in het begin terughoudend en ben jij diegene die haar altijd als eerste een bericht stuurt, dan hoeft dat niet te betekenen dat zij geen interesse heeft. Het kan zijn dat zij nog even de kat uit de boom kijkt en jou het werk laat doen.

Verder, de lichte vooroordelen van haar

Zoals ik eerder beschreef hebben vrouwen online te maken met vele aparte individuen. Zij zal in het begin daarom niet te veel informatie over haarzelf loslaten totdat zij meer vertrouwen heeft in jou. 

Het is daarom belangrijk om consistent te blijven en de juiste vragen te stellen om elkaar beter te leren kennen. 

Het is misschien oneerlijk tegenover jou, om extra hard te werken om haar een tegendeel te bewijzen van iets waar jij niets mee te maken hebt gehad.. maar dat is meer uit zelfbescherming en heeft niets met jou persoonlijk te maken.

Maar, het zijn niet allemaal negatieve zaken die je van een vrouw kunt verwachten tijdens een online gesprek (gelukkig maar 😉).

Tijdens een gesprek zal zij zich natuurlijk van haar leuke kant proberen te laten zien. Zij zal ook opletten op hoe jij de informatie die zij verstrekt opneemt en of je daar vervolgvragen op stelt en daarmee oprechte interesse toont. 

Als jullie een leuk gesprek hebben, zal zij genieten van de aandacht die zij van jou krijgt en stiekem al fantaseren over hoe jij in het echt zou zijn.

Heb jij al wat langere tijd contact met haar dan zal zij steeds meer loskomen en het contact steeds persoonlijker worden natuurlijk. Als zij op zoek is naar een serieuze relatie, zal ook zij vragen stellen die voor haar belangrijk zijn om vast te stellen of jij bij haar zou passen. Let op de vragen die zij stelt, want die zeggen best veel over een persoon.

hoe kun je het gesprek gaande houden en bij wie ligt de verantwoordelijkheid

Bij wie ligt de verantwoordelijkheid om een gesprek gaande te houden?

Neem in de beginfase van het gesprek de touwtjes in handen en knoop een gesprek aan. Als jullie een klik hebben, dan zal zij geleidelijk veel meer initiatief nemen, omdat haar vertrouwen in jou tijd heeft gehad om te groeien en jij in de tussentijd hebt laten zien dat je niet zomaar opgeeft. Hier gelden wel wat uitzonderingen op die je verder in deze blog zult lezen.

Initiatief en communicatie horen uiteindelijk van beide kanten te komen, maar verwacht dit zeker niet in de beginfase.

Wat was mijn ervaring met online gesprekken?

Mijn ervaringen met online gesprekken zijn heel divers, van prettig tot aan het irritante toe. Soms lijkt het wel alsof mannen er zo gewend aan zijn geraakt om met meerdere vrouwen tegelijk te chatten, dat een gesprek vaak heel onnatuurlijk verloopt en het erop lijkt alsof zij vooraf geprogrammeerde vragen op mij afvuren. 

Begrijp me niet verkeerd, er is niets mis met het communiceren met verschillende vrouwen, maar ik wil niet dat hij mij het gevoel geeft alsof ik een sollicitatieronde doorloop.

Zodra ik het gevoel heb dat het een soort geautomatiseerd gesprek is dat hij al 100den keren heeft gevoerd, dan haak ik al af.

Met mij velen anderen zijn op zoek naar een gesprek met een man waarin hij zichzelf is, gewoon puur zichzelf en niet volgens een verwachting of een standaard. Vaak zijn mannen een tikkeltje onzeker wanneer zij een vrouw benaderen die naar hun mening knap is

Er wordt dan gedacht – daar ga ik geen kans op maken – maar niets is minder waar. Heb jij ooit een koppel gezien dat qua uiterlijk op dezelfde level van knap zit (wat dat ook mag betekenen, want wie verzint wat knap is en wat niet?!) 

Mijn punt is.. vrouwen zijn super gecharmeerd van zelfvertrouwen en humor en ik heb het altijd prettig gevonden als een man die kant van zichzelf met volle overtuiging liet zien.

Wanneer moet je de handdoek in de ring gooien?

Er zijn situaties waarin je beter het gesprek kunt laten voor wat het is. Als jij consistent bent en zij altijd heel kortaf en dagen later antwoordt en nooit een keer de tijd neemt om een normaal gesprek te voeren en ook interesse vanuit haar kant te tonen, dan is zij gewoonweg niet geïnteresseerd. Natuurlijk kan het ook zijn dat zij het opeens super druk krijgt in haar leven, waardoor haar tijd beperkt is en natuurlijk sta jij niet op haar prio-lijst, want zij kent jou nog niet. 

Maar ik vind dat zelfs dan, dat het netjes is om als vrouw toch 5 sec te nemen om de persoon hierover te berichten. Als jij ziet dat zij regelmatig online is op de datingapp/whatsapp maar niet reageert op jouw berichten en altijd wel ergens een excuus voor heeft… 

...dan kun je het ook beter laten zitten.

Hoe kun je het gesprek gaande blijven houden?

- Scan haar profiel uitvoerig

Lees goed door alle informatie die zij op haar profiel heeft staan (hoe weinig dat soms ook is). Wat voor profielfoto heeft zij? Is het een selfie of een foto van verder weg? Zie jij een vakantiefoto van haar? Een foto met vrienden? Eentje waarin ze een hobby uitoefent of een selfie? 

Door op het bovenstaande te letten, kom je al gauw achter wat haar interesses zouden kunnen zijn.

Je kunt daar al wat vragen over bedenken. En het mooie is; jouw vraag is dan direct afgeleid van informatie die zij heeft gedeeld, iets dat haar bezighoudt of interesseert, waardoor de kans groter is dat zij daar ook over wil praten.

- Borduur voort op dingen die zij vertelt

Jij vraagt bijvoorbeeld hoe haar weekend was.
Zij zegt heel kortaf; ‘ging wel..’. Nu kun jij reageren met ‘ok’ en een andere vraag stellen, maar je kunt ook zeggen ‘Ging wel klinkt alsof je blij bent dat het over is! Waarom vond je het niet bijzonder?
Zij: Omdat ik de hele dag thuis zat, de lockdown is zo vervelend!

Nu kan jij zeggen: Ja, dat is waar, vind ik ook ☹
Maar je kunt ook zeggen: 'Wat zou je het liefst willen doen als er geen lockdown was?'
En zo blijf je voortborduren op dat wat zij zegt.

- Stel open vragen

Vermijd vragen waarop zij alleen met ja of nee kan antwoorden. Hiermee vergroot je de kans dat jullie vastlopen.

- Standaard openingszinnen zijn een no-go

De standaard openingszinnen hoort zij al te vaak en daarmee val jij niet op. Ik vind het fijn als een man een gesprek begint met iets dat hem is opgevallen in mijn profiel of foto en ik daarover een vraag krijg." -Laura

Over de schrijver
De redactie van WeSocialMEN helpt jou om diverse termen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, daten en relaties helder te krijgen.
Reactie plaatsen

Ontvang GRATIS: WSM Visieboek

Het “visieboek” is dé belangrijkste resource uit onze betaalde cursus voor single mannen, The Social Gym™ dat mannen helpt een ijzersterke visie te creëren voor zichzelf om met meer zelfvertrouwen en assertiviteit te handelen.