Hoe belangrijk is zelfliefde als je single bent en op zoek bent naar een vrouw die bij je past?
13 januari 2022 
3 min. leestijd

Hoe belangrijk is zelfliefde als je single bent en op zoek bent naar een vrouw die bij je past?

Met haar vrouwelijke perspectief op daten en relaties, beantwoordt Laura 🙋🏻 de volgende vraag: "Hoe belangrijk is zelfliefde als je single bent en op zoek bent naar een vrouw die bij je past?"

Dit leer je

> wat is zelfliefde?
> wanneer heb je zelfliefde?
> hoe zelfliefde zich uit in het dagelijkse leven
> de juiste motivatie om met een vrouw je leven te delen

Wat is zelfliefde?

"Hoe content ben je eigenlijk over jezelf? Voel je je ongelukkig en twijfel je vaak aan jezelf, omdat je single bent? Of kun je het prima naar je zin hebben met alleen jezelf?

Zelfliefde is heel belangrijk in het dagelijks leven. Of je nou single, in relatie of getrouwd bent.

Ik ben van mening dat wat je uitdraagt en hoe je jezelf presenteert naar de buitenwereld toe, een reflectie is van hoe je over jezelf denkt. Hoe positiever je in het leven staat en over jezelf denkt, hoe meer je dat uitstraalt naar anderen toe. Ook heeft dit invloed op de beslissingen die je op dagelijkse basis maakt en op hoe de uitkomst wordt.

Wanneer heb je zelfliefde?

Je hebt zelfliefde als je je eigen behoeftes en grenzen kent, deze respecteert en jezelf op die fronten geeft wat je nodig hebt. Het gevoel van zelfvertrouwen, voldaanheid en in connectie staan met jezelf. Het goed luisteren naar jezelf en het goed voor jezelf zorgen.

Zelfliefde komt niet zomaar aanwaaien en vereist wel het nodige werk.

Het is namelijk menselijk om aan jezelf te twijfelen, je een keer niet goed in je vel te voelen of het gevoel te hebben dat je jezelf wegcijfert omwille van een ander. De kunst zit hem in het herkennen van de momenten waarop je iets doet of denkt dat niet goed voor je is en op dat moment ervoor kiezen om er ‘een draai’ aan te geven.

Om even stil te staan in het moment en jezelf te corrigeren op dat waarmee je jezelf misschien onbewust probeerde te saboteren.

Hoe uit zelfliefde zich in het dagelijks leven?

In connectie zijn met jezelf: je draagt jezelf met trots en straalt een innerlijke kracht uit. Niemand kan jou emotioneel dusdanig raken, waardoor je de controle over je leven verliest. Waarom? Omdat je in connectie bent met jezelf en continu werkt aan dat waar je jezelf in kunt verbeteren. Je laat bepaalde frustraties niet opkroppen, je dealt met dat wat jou dwars zit en pakt daar waar nodig dingen anders aan.

Hoe belangrijk is zelfliefde als je single bent en op zoek bent naar de vrouw die bij je past?

Zelfvertrouwen: draagt bij aan alle relaties om je heen, zowel op zakelijk als persoonlijk vlak. Op zakelijk vlak kom je over als iemand die weet wat hij doet, assertief en ondernemend is. Met zelfvertrouwen durf je namelijk stappen te zetten die je anders niet zou durven. Je durft jezelf uit te spreken en daarbij ook je grenzen aan te geven. Je omgeving weet met wie ze te maken hebben en waar ze op kunnen rekenen.

Persoonlijk vlak: In een relatie of tijdens het daten kom je met zelfvertrouwen heel ver. Ook hier straalt het een bepaalde kracht uit. Iemand die zelfvertrouwen en zelfliefde heeft, zou zijn toekomstige partner namelijk niet belasten met bijv. trust issues, overmatige jaloezie of ander gedrag dat voortkomt vanuit een eigen onzekerheid.

Meer plezier in het leven: of je nu single bent of niet; als JIJ gelukkig bent met jezelf, dan kun je alles doen en bereiken in het leven. Wie zegt namelijk dat alles in duo hoort? Zoals het uit eten gaan, naar een film of ergens een drankje doen? Los van het feit dat je jezelf een plezier doet door iets leuks te gaan doen, vergroot je ook nog eens de kans dat je nieuwe vrienden maakt of toevallig de vrouw ontmoet die bij jou past. Dit laatste is overigens niet de insteek van zelfstandig iets leuks doen, maar het is wel een mogelijkheid.

De juiste motivatie om met een vrouw je leven te delen

Het is belangrijk dat je primair plezier en geluk uit jezelf haalt, voordat je dat uit kan dragen naar een partner toe. Want hoe moet een ander jou leuk vinden als je jezelf niet ziet staan?

Als we single zijn en op zoek zijn naar een maatje dan moeten we eigenlijk op zoek naar een stukje uitbreiding/toevoeging aan dat reeds bestaande geluk. Het aangaan van een relatie of het daten van mensen om een bepaalde leegte op te vullen die bij jou intern speelt is geen goede start.

Hoe moeilijk het ook is om die balans in jezelf te behouden en continu aan jezelf te werken, het zorgt op korte en lange termijn wel voor meer progressie en rust in je leven.” - Laura

Over de schrijver
De redactie van WeSocialMEN helpt jou om diverse termen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, daten en relaties helder te krijgen.
Reactie plaatsen

Ontvang GRATIS: WSM Visieboek

Het “visieboek” is dé belangrijkste resource uit onze betaalde cursus voor single mannen, The Social Gym™ dat mannen helpt een ijzersterke visie te creëren voor zichzelf om met meer zelfvertrouwen en assertiviteit te handelen.