Wat is zelfvertrouwen?

Zelfvertrouwen houdt in hoeveel vertrouwen je in jezelf hebt.

 Wanneer je over zelfvertrouwen beschikt, dan ben je overtuigd van jezelf. Dit kan gaan om uiterlijk, en overtuigingskracht iets aan te kunnen (waardigheid), maar ook over het beheersen  van een vaardigheid. In bijstaand diagram kun je zien hoe deze twee vormen van zelfvertrouwen hand in hand met elkaar gaan. Het gekleurde vlak is het gebied dat van toepassing is op een gebrek aan zelfvertrouwen; men beschikt over een bepaalde vaardigheid, maar gelooft niet genoeg in zichzelf. Mensen kunnen vaak veel meer dan ze zelf denken.  

Zelfvertrouwen, of het gebrek ervan,  is ook de oorzaak van andere gevolgen. Denk hierbij aan faalangst, perfectionisme en de term “Fomo”  (Fear Of Missing Out).

Een laag zelfvertrouwen berust op bepaalde gedachten die je erop na houdt. Je kunt werken aan je zelfvertrouwen door je bewust te worden van deze gedachten. Vaak zijn deze gedachten negatieve, tegenwerkende gedachten zoals: “Ik kan dit niet” of “Iedereen vind mij niet goed”. Deze gedachten zul je dan moeten doorbreken en ombuigen zodat ze waarheidsgetrouw worden. Het beste is om je angsten te overwinnen en het dan toch gewoon te doen. Begin dan wel met kleine stapjes zodat het in het begin haalbaar is en je succesverhalen kunt opbouwen. Vanuit daar kun je verder bouwen naar grotere zaken waar je je onzeker bij voelt. 


Reactie plaatsen