Hoe maak je een online dating profiel op basis van jouw persoonlijkheid?
15 februari 2022 
26 min. leestijd

Hoe maak je een online dating profiel op basis van jouw persoonlijkheid?

Wat is een goede profielfoto? Wat is een goede profieltekst? Hoe zorg ik ervoor dat ik meer bezoekers krijg op mijn profiel en dat vrouwen reageren op mijn eerste bericht?

Deze vragen horen we vaak van single mannen voorbij komen. In dit artikel krijg je daar antwoord op! Sterker nog, je krijgt voorbeelden, inspiratie en een oefening zodat jij straks een krachtig en authentiek online dating profiel hebt.

Jouw return on investment (ROI) van dit artikel

Voordat we ons in de theorie en praktijk storten, wil ik eerst scherp krijgen wat jouw ROI van dit artikel is. Ja, natuurlijk heb je straks een krachtig en verbeterde versie van je online dating profiel met de juiste profielfoto’s en -tekst. Maar...

Voor wie stel je dit op en wat is daarmee jouw doel?

Is het jouw doel om zoveel mogelijk dates te scoren via een tekst en foto of is het jouw doel dat je je focust om in contact te komen met de juiste vrouw voor jou?

Kort gezegd: ga je voor kwantiteit of kwaliteit?

Zoals wij het zien en wat we je leren, is dat wij ons focussen op kwaliteit.

Het resultaat (ROI) hiervan horen we van vele mannen die onze training volgen. Zij stellen een profiel op zoals je op deze pagina leert en nadat zij uiteindelijk in contact zijn gekomen met de juiste vrouw, zeggen zij vaak een gemiddelde van het volgende:

Dit stuk horen wij vaak van members. Als ze eenmaal iemand hebben ontmoet online waar het van het begin af aan al zo goed mee klikt, vloeit dit vaak door naar een vaste relatie.

Natuurlijk ervaren zij tussendoor ups en downs. Zo hebben zij bijvoorbeeld ook dates die op niets uitlopen en krijgen zij vaker ook geen reactie op hun eerste bericht dan wel, maar als zij eenmaal van het begin af aan die match hebben, is het daarna relatief gezien smooth-sailing.

Het is opvallend hoe vaak we bovenstaand stuk horen. Heel bijzonder :-)

Goed, wat betekent onze manier voor jou? Ook wel, jouw ROI uit dit artikel, de voorbeelden, inspiratie en oefening?

Dat jij ook kiest om te gaan voor kwaliteit over kwantiteit. Dit heeft voordelen en nadelen.

Een nadeel is dat we jouw profieltekst zo instellen dat er een bepaald type vrouw zich aangesproken voelt. Dit betekent dat jouw plat gezegd ‘pool aan vrouwen’ kleiner wordt.

Weet je wat voor type vrouw jij zoekt? Zo ja, top. Zo nee, lees eerst dit artikel en doe de oefening voordat je verder gaat met het huidige artikel dat je leest.

Kijk, hoe je bijvoorbeeld aan de slag kan gaan is dat je een online dating profiel opstelt waarin je gebruik maakt van diverse sales- en marketingtechnieken. Dat je daardoor online jezelf op een bepaalde manier verkoopt op basis van wat het beste zou werken om zo veel mogelijk reacties van vrouwen te krijgen. Hiermee is jouw ‘pool aan vrouwen’ een stuk groter waarmee jij je richt op kwantiteit.

De vraag is dan, zijn de vrouwen die op jou reageren waar je uiteindelijk mee zult daten, de juiste type vrouwen die bij jou zouden kunnen passen voor een vaste relatie? En daarbij, kun jij jezelf in de offline wereld zo opstellen zoals jij jezelf online presenteert?

Oké vooruit, we zetten natuurlijk altijd ons beste beentje voor op een online dating profiel. Maar als je dit overdrijft, zit je op de date niet als dezelfde persoon zoals jij jezelf online hebt gepresenteerd. Als je wel aan die indruk/verwachting wilt blijven voldoen, maar dit sluit niet aan hoe je bent, dan dien je hard te werken om dat beeld te blijven vasthouden. Dit zorgt voor extra druk en dat moet je willen…

Als jij je richt op kwantiteit, dan helpt het om een profieltekst te schrijven met veel marketing- en salestechnieken. Dit levert je als voordeel meer dates op. Maar, we hebben zelf ervaren en horen ook van andere mannen: deze type vrouwen zijn vaak de verkeerde die niet bij hen passen.

Hierdoor blijft het vaak bij een eerste en maximaal tweede date. Je ROI is dat je elke keer één á twee dates hebt en vanuit daar weer opnieuw kan beginnen. Dit moet je maar willen...

Veel mannen die bij ons training volgen hebben die behoefte niet. Zij willen hun tijd effectief besteden, want zij zijn druk genoeg.

Een ander punt, met een profieltekst waar jij jezelf op de best mogelijke manier verkoopt, dan is het ook nog aan jou om het online geschetste beeld van jezelf vast te houden. Op de korte termijn lukt dit nog, maar op de lange termijn is dit veelal gedoemd op te mislukken…

Want heel simpel, uiteindelijk keren we terug naar onze kern en onze natuurlijke gewoontes en handeling.

Zolang deze niet aansluiten met hoe je jezelf online presenteert doordat je gevoel hebt dat je jezelf ‘beter moet voordoen’, dan na verloop knapt de bubbel en ontmoet zij de man die jij echt bent. Of dit een aangename of onaangename verrassing is voor haar, dat zul je op dat moment merken. Onze ervaring is dat dit veelal leidt tot een teleurstelling en daarna de wegen scheiden.

Btw, in dit voorbeeld lijkt het alsof mannen hier de enige schuldige aan zijn. Maar, verschillende vrouwen doen dit net zo goed. Het gaat erom dat jij bewust bent van jouw doel, zodat je weet waar vanuit je handelt.


De vraag is daarom nogmaals: ga je voor kwantiteit of kwaliteit?

Als je kiest voor kwaliteit, het nadeel is duidelijk. Minder reacties, gesprekken en dates. Het voordeel daarentegen, als je een reactie hebt, is de kans hoger dat het gesprek relatief makkelijk gaat (met hier en daar een nieuwe social skill toegepast). Dat als je een gesprek hebt, dit voortvloeit naar een date en dat deze date ook relatief makkelijk en ontspannen gaat.

Logisch, want als je spreekt met een vrouw die qua karakter en interesses bij jou past, heb je genoeg om over te praten en bouw je makkelijk een connectie op. Natuurlijk dien je, als de connectie er is, door te pakken als man en je intentie te laten blijken dat je romantisch geïnteresseerd bent in haar, maar met een bepaalde basis in het begin is de kans veel groter dat het eindigt in een vaste relatie.

Dat is jouw ROI als je kiest voor kwaliteit. Dat als je éénmaal date met een vrouw, de kans groter is dat je blijft daten met haar.

Samengevat betekent dit: in kwantiteit zit jouw ROI in meerdere gesprekken en dates met veelal de verkeerde vrouwen die niet verder komen dan één à twee keer. In kwaliteit zit jouw ROI in gesprekken en daten met de juiste vrouw waar de kans vele malen groter is dat dit uitbloeit naar een vaste relatie.

Zoals gezegd: wij kiezen voor kwaliteit.

Laten we daarom kijken hoe jij dit toepast. Hoe jij ervoor zorgt dat de juiste type vrouwen op je profiel kijken en dat de juiste type vrouwen op jouw eerste bericht reageren.

Ben je er klaar voor? Let’s go!

De hoeveelheid aan foto’s op je online dating profiel

Je vraagt je vast af: "Hoeveel foto's zet ik op mijn online profiel? Is 1 foto voldoende? Of 10? Of zet ik er zoveel mogelijk op?"

Op basis van onze ervaring en wat vrouwen ons vertellen, raden we je aan om er drie tot vijf foto's op te zetten. Daar richten wij ons hier op. Aan jou om hiermee te doen wat je wilt en bij je past.

Dit is de opzet van de foto’s:

    Foto één — Waar je gezicht en (deels) postuur op staat.

    Foto twee — Waar je een hobby/passie van jou uitoefent.

    Foto drie tot vijf* — Waar je op staat met vrienden/familie, je huisdier, een reis, of nog een hobby/passie.

*Deze opzet van deze foto’s is afhankelijk van de mogelijkheden per online dating website.

Wat is een goede profielfoto voor op een dating website?

Het is belangrijk dat je met jouw foto’s een krachtige en juiste eerste indruk maakt. Vooral jouw eerste foto is hierin het belangrijkste, dit om de simpele reden dat deze foto als eerste wordt gezien.

Door met jouw eerste foto (=profielfoto) een krachtige en juiste eerste indruk te maken, dient jouw profielfoto in onze visie te voldoen aan drie voorwaarden.

De drie voorwaarden voor jouw profielfoto zijn:
A. Recent.
B. Helder.
C. Gevoel.

Laten we direct duiken in de toelichting van de voorwaarden.

A. Recent.

Dit spreekt voor zich (zou je zeggen), maar dit lichten we toe omdat we zien dat dit nodig is... Waar het om gaat is dat je een foto laat zien die zo recent mogelijk genomen is. Denk dan aan niet ouder is dan 1 jaar.

Wanneer je straks een afspraak hebt met een vrouw, is het belangrijk dat je niet voor onnodige verrassingen zorgt omdat je vindt dat je er 'vier jaar geleden beter uitzag'.

Andersom zou je dat ook niet willen. Hoewel we deze verhalen ook vaak genoeg horen haha.

B. Helder.

Een foto waar je duidelijk en helder op bent te zien – in kleur – verhoogt de kans op een krachtige eerste indruk. Met een foto waarop je duidelijk en helder te zien bent, straal je zelfvertrouwen uit. Je hebt het lef om jezelf echt te laten zien. Dit geeft vertrouwen aan de ander.

Wanneer je een foto deelt die niet helder is, bijvoorbeeld door de lichtinval waardoor jij niet goed te zien bent, doe je jezelf en degene die je profiel bezoekt te kort.

Denk bijvoorbeeld aan een foto van jou in een café. Je ziet de gezelligheid, maar deze is in een donkere omgeving gemaakt waardoor je gezicht niet goed zichtbaar is. Dit werkt niet.

Met zo’n foto kun je de indruk wekken dat je bijvoorbeeld niet serieus op zoek bent naar een vaste relatie. Dit zul je vast en zeker niet zo bedoelen, maar onbewust kan dat zo overkomen.

C. Gevoel.

Over het algemeen zijn vrouwen gevoelsmensen. Zij maken een beslissing niet per se op basis van logica of feiten, maar meer vanuit hun gevoel en de daarbij komende emoties. Daarom stellen we de voorwaarde dat jij op je foto een bepaald gevoel uitstraalt.

Dit klinkt lekker vaag hè?!

Kijk, wat we hiermee bedoelen is dat je met jouw foto en het gevoel dat je daarop uitstraalt ook het type vrouw aantrekt die zich tot dat bepaalde gevoel aangetrokken voelt.

Wanneer je bijvoorbeeld een enorme 'gezellige en sociale’ foto van jezelf als profielfoto instelt, weet dat je ook die indruk wekt dat jij zo bent. In dit geval, dat je de indruk wekt dat jij een type extravert bent.

Een voorbeeld hiervan is een foto waar jij zit met een grote lach (zie foto hieronder) inclusief een glas bier/wijn erbij (die niet op deze foto staan).

Met deze foto zul je vrouwen aantrekken die op 'gezellige en sociale’ en meer het type extraverte mannen vallen. Die er dus graag op uit zijn, graag mensen ontmoet en overdreven gezegd van terras naar terras hopt.

Als jij zo bent, zet zo’n type foto erop!

Maar stel, jij bent iemand die van nature meer een introvert en rustig persoon is. Die het gezellig vindt of heel af en toe naar een terras te gaan, maar liever een boek leest of de natuur opzoekt, dan sluit deze foto niet aan met het beeld en het gevoel wat jij van jezelf uitstraalt.

Als je uiteindelijk met een vrouw op date gaat en zij heeft het gevoel bij jou dat je meer het type extravert bent, terwijl je een introvert bent, dan zal dit niet matchen bij haar verwachting van jou.

Je kunt er dan voor kiezen om jezelf anders voor te doen, dat kan. Maar goed, hoe lang houd je dat vol? Kort antwoord: niet lang.

Zorg er daarom voor dat jij een profielfoto instelt die aansluit met wie jij bent als persoon. Ben jij dus iemand die graag lacht, sociaal en onder de mensen is? Laat dit zien in jouw uitstraling en type foto.

Ben jij iemand die wat serieuzer is? Laat dit ook zien met jouw foto en daarmee in jouw uitstraling en type foto. Zie foto hieronder.

Natuurlijk snappen we dat het soms lastig is om zo'n profielfoto te maken die het juiste gevoel uitstraalt. Zelf hebben we er tientallen geschoten voordat we er één konden uitkiezen die het juiste gevoel uitstraalde. Heb hierin geduld, vertrouw jezelf en wees lief naar jezelf.

Tips voor het maken van een goede profielfoto

We hebben veel theorie besproken. Nu nog meer theorie over de toelichting voor de type foto’s. Daarna krijg je diverse voorbeelden om dit stuk visueel te maken.

Foto 1: waar je gezicht en (deels) postuur op staat.

Kijk, foto zegt meer dan duizend woorden. Je kent dit gezegde vast wel. Jouw profielfoto’s zijn de eerste duizenden woorden die je over jezelf vertelt. Je kunt nog zo'n krachtige profieltekst schrijven en enorm je best doen op het eerste bericht wat je naar haar stuurt, maar je foto geeft de echte eerste indruk. En dit kan ervoor zorgen dat een vrouw wel of niet reageert op jouw bericht.

Ga niet met een zonnebril op de foto. Lees hieronder meer tips over de profielfoto.Enkele richtlijnen wat je WEL kunt doen:

✅ Op basis van diverse wetenschappelijke onderzoeken wordt geadviseerd om als man van de camera weg te kijken. Ook wel: een andere richting op te kijken. We hebben dit getest en we zien in de meeste gevallen dat mannen die van de camera wegkijken inderdaad meer bezoeken krijgen.
✅ Laat de foto door iemand anders maken in plaats voor door jezelf.

Tip: voordat je een foto door een vriend(in), broer, zus, ouder of een ander iemand laat maken, doe een aantal push-ups en/of squats zodat de energie in je lichaam gaat stromen en je ogen automatisch meer stralen.

✅ Maak de foto in het buitenlicht voor echte kleuren.

Enkele richtlijnen wat je NIET doet:

⛔️ Een deel van je gezicht is afgesneden waardoor je er voor 3/4e op staat.
⛔️ Zelf een foto maken voor de spiegel met de camera in je hand.
⛔️ Je six-pack showen (je bent geen 14 jaar meer).
⛔️ Selfies, niet doen (punt).
⛔️ Een zonnebril op.

Het is belangrijk dat op de eerste foto je volledige gezicht en deels je postuur te zien is. De reden van het tonen van je gezicht lijkt ons duidelijk (goh, haha). Maar door ook deels je postuur te laten zien, geef je een beeld van je houding, je lengte, je bouw en hoe je je over het algemeen kleed. Dit zijn zaken die met name belangrijk zijn voor vrouwen.

Onze voorkeur is dat je een foto laat maken door iemand anders. Een optie is om naar een professionele fotograaf te gaan. Of je kunt ook een vriend, vriendin, familie of iemand anders om hulp vragen. De laatste optie is om met een timer zelfstandig de foto’s te laten maken.

Als laatste, kijk welke foto's je al hebt! Hoewel de ervaring leert dat wij als mannen weinig foto’s van onszelf hebben…

De toelichting over de verdere foto’s

Foto 2: waar je een hobby/passie van jezelf uitoefent.

Wanneer je een hobby/passie van jezelf laat zien en een geïnteresseerde vrouw deelt deze passie, verhoogt dit de kans op een gesprek. De ervaring leert dat er zelfs vrouwen zijn die jou uit zichzelf een bericht sturen wanneer deze interesse-match er is.

Om je een voorbeeld te geven van mezelf hoe ik een passie uitbeeld: ik houd ervan om mezelf te ontwikkelen en om te lezen. Dit is een passie van mij.

Hoe ik dit kenbaar zou maken is heel simpel: ik laat een foto maken wanneer ik mijn favoriete boek aan het lezen ben. That's it.

Je hoeft bij deze foto niet in de camera te kijken. Het gaat erom dat je helemaal opgaat in wat je aan het doen bent.

Zij het een natuurwandeling, koken, anime, solderen, programmeren, salsadansen, voetbal, theatersport, surfen, het naspelen van de geschiedenis (historical reenactment), gitaar spelen, en ga zo maar door. Kijk wat bij je past – dat weet alleen jij – en laat dit zien.

Zoals je ziet, staan er activiteiten tussen die je alleen beoefent, of samen met anderen. Je kunt kiezen wat je wil. Een foto van jou alleen en je passie. Een foto van jou met een groep vrienden/familie en je passie (vraag toestemming aan anderen als zij ook op die foto staan als je dat nodig vindt).

Uiteraard garanderen we niet dat je nu uit het niets allemaal berichten van vrouwen krijgt omdat je een foto hebt van je passie en zij deze passie deelt. De ervaring leert alleen dat dit zo nu en dan gebeurt.

Foto 3 - 5: waar je op staat met vrienden/familie, je huisdier, een reis, of nog een hobby/passie.

Hierbij geldt hetzelfde voor foto 2. Hoewel we je vier opties geven, en wellicht heb je zelf meer of andere ideeën, raden we je aan om maximaal drie keuzes te maken.

Dus: maximaal drie foto's. Wanneer je dit hebt gedaan, kun je deze toevoegen aan je online dating profiel.

Voorbeelden van profielfoto’s om het visueel te maken 

Wat zijn goede foto's voor je online dating profiel?Meer voorbeelden vind je in onze training The Social Gym 4.0Na jouw foto’s komt de profieltekst. Hoe schrijf je een goede profieltekst. Laten we kijken.

Dit is niet hoe je een profieltekst schrijft

Als je kijkt naar profielteksten van vrouwen, dan zie je dat deze allemaal op elkaar lijken. Diverse mannen gebruiken dit als voorbeeld. Alleen het punt is, voor mannen werkt dit niet.

De reden waarom voor vrouwen een standaard profieltekst voldoende is, is omdat de meeste vrouwen toch vaak al berichten krijgen van mannen.

Het probleem bij deze vrouwen is dat zij eerste berichten krijgen van heel veel verschillende type mannen, in plaats van de juiste types.

Dit is het werk wat vrouwen hebben te doen met hun profieltekst, dat zij er één schrijven die de juiste type mannen uitnodigt om op hen te reageren. Dit is wat wij vrouwen leren met ons andere bedrijf WeSocialWOMEN.

Waarom ik dit deel is om direct een onderscheid te maken tussen de profieltekst van een man en vrouw. In dit geval geeft een vrouw een slecht voorbeeld van hoe je een profieltekst schrijft.

Hoe je als man een goede profieltekst schrijft, hangt weer samen met een aantal voorwaarden.

De voorwaarden van een goede profieltekst zijn:
A. Nieuwsgierigheid wekken.
B. Zelfvertrouwen uitstralen.
C. Uniek.

Waarom deze voorwaarden? Omdat vanaf het moment dat zij op je profiel belandt, ze na het bekijken van je foto’s als eerste je profieltekst leest. Als je hier een tekst hebt staan waar je over hebt nagedacht en dit wordt gevoeld door haar, verhoog je de kans op een gesprek.

De toelichting op de voorwaarden van een goede profieltekst

A. Nieuwsgierigheid wekken

Vanaf de eerste zin laat je zien dat je iets leuks te delen hebt. Dit zorgt ervoor dat het een vrouw motiveert om door te lezen, omdat ze graag wil weten wat je nog meer te delen hebt.

Nu zul je denken: "Iets leuks te delen... Wat bedoel je daar nou weer mee?"

Laten we beginnen met de andere kant: waar je niet mee moet beginnen is algemene informatie. Denk aan je naam, waar je woont, wat voor werk je doet, je leeftijd en dat je iemand welkom heet op je profiel.

Bijvoorbeeld: "Hoi, leuk dat je op mijn profiel kijkt. Mijn naam is Robin en ik..." Dit komt te formeel over. Juist niet het gevoel wat je wilt geven wanneer een vrouw je profiel bezoekt. En deze informatie staat sowieso al op je profiel, dus dit zou dubbelop zijn.

Wat je wel kunt doen, is iets over jezelf delen waar je van houdt of waar je plezier in hebt. Of iets wat je nog weet van vroeger, bijvoorbeeld waarom je deze passie bent gaan volgen (werk-gerelateerd, bijvoorbeeld, of wat je doet in je vrije tijd). Deel hierin waarom je dit bent gaan doen of wat voor gevoel die herinnering of ervaring je geeft.

B. Zelfvertrouwen uitstralen

Wanneer je bijvoorbeeld iets over jezelf deelt waar je van houdt of waar je plezier in hebt, en je zet dit op een duidelijke manier neer, dan deel je waar je voor staat. Dit straalt zelfvertrouwen uit.

Wat je hierbij niet moet doen, zijn woorden gebruiken die het minder kracht geven. Denk aan verkleinwoorden: 'een beetje', 'af en toe', 'misschien', 'op zich', 'eigenlijk', 'ook wel', 'ik hoop dat' enzovoorts. Of het woord kleiner maken door er '-je' achter te zetten.

Twee voorbeelden om het verschil (overdreven) aan te duiden:
1) Ik houd enorm van ondernemen en ik heb daarom een eigen bedrijf. Dit geeft mij een gevoel van vrijheid.
2) Ik houd van ondernemen en dat is eigenlijk een beetje waarom ik een eigen bedrijfje heb. Dit geeft mij op zich wel een beetje een gevoel van vrijheid.

C. Uniek

Des te meer dingen je noemt die uniek zijn aan jou, des te meer jij je onderscheidt van alle andere profielen die vrouwen lezen. Door een passie, herinnering of hobby te delen, en te vertellen waarom dat je passie of hobby is, deel je automatisch wat je uniek maakt.

Een laatste idee is dat je kunt noemen wat lastig is voor jou, dus een uitdaging of imperfectie. Door je hier op een luchtige manier kwetsbaar over op te stellen, deel je ook hiermee automatisch wat je uniek maakt. En daarnaast komt dat wanneer jij deelt wat 'niet goed is aan jou' (overdreven gezegd), straalt dit direct zelfvertrouwen uit omdat je zelfacceptie laat zien. Humor is altijd leuk ;-)

Wanneer je een algemene profieltekst deelt zonder echt iets van jezelf prijs te geven, doe je wat veel anderen doen en zorg je ervoor dat je niet opvalt.

Met andere woorden: dat je jezelf niet onderscheidt. Dit kan ervoor zorgen dat een vrouw na het lezen van je profieltekst denkt: 'weer zo'n iemand...' en doorklikt naar de volgende.

Voorbeelden van profielteksten ter inspiratie

We beginnen weer met hoe je het NIET doet. Als we kijken naar de gemiddelde profieltekst van een man, dan is deze samen te vatten als een tekst dat feitelijk, standaard en zakelijk is.

Niet doen! ;-)

Wat je wel doet, is een tekst zoals onderstaand (daarna leer je hoe jij dit doet):

VOORBEELD #1

“Hoi! Ken je die muziekcassettes van vroeger nog? ☺

Als jong jochie was ik daar al mee bezig. Elke keer nam ik op zo’n cassettebandje singles over van vrienden, om deze daarna helemaal grijs te draaien. Grappig om daaraan terug te denken, want toen al gaf muziek mij een gevoel van vreugde. Nu nog steeds. Als ik bijvoorbeeld ga klussen in huis, dan gaat eerst de radio aan, daarna ga ik lekker aan de slag.

Daarnaast ben ik een man van de natuur. Ik lees er allemaal bladen over, ik wandel/fiets er graag en ik ben begaan met de dieren en de balans daarvan. Als ik in de natuur ben, dan kom ik helemaal tot rust. Vaak na een drukke werkdag ga ik de bossen in om mijn hoofd te legen, maar ook om te ontdekken wat er zich allemaal in de natuur afspeelt. Bijzonder om te zien vind ik dat en ik kan daar uren naar kijken (behalve in het donker :-P).

Verder ben ik iemand die van gezelligheid houdt en daardoor graag onder de mensen is. Ik mag iets beter leren omgaan met kritiek. Hoewel ik weet dat iemand dit vaak vanuit een goede intentie deelt, raakt mij dit soms. Gelukkig ga ik er al snel luchtig mee om, maar ik vind dat dit nog sneller kan. Als laatste: ik wil nog diverse mooie plekken op de wereld bezoeken. Dit kan zowel heel ver weg zijn, maar ook lekker dichtbij hier in Nederland. Er is zoveel te doen en dat wil ik delen met een vrouw die daar ook voor open staat.

Nu ben ik nieuwsgierig: welk muzieknummer draaide jij vroeger altijd grijs? :-)"
-----------

VOORBEELD #2

“Hoi! Door de jaren heen is mijn kijk op het leven positief veranderd…

Ik heb veel vertrouwen in het leven en ik heb het gevoel dat ik gesteund wordt. Dit betekent dat ik geloof dat elke wens die ik in het Universum gooi (niet letterlijk ;-)), of het nu om een huis, werk of algemene zaken gaat, dat het ook uitkomt. Hier heb ik heel veel (grappige) voorbeelden van. Echt een lifechanger voor mij! Leuk om dat verschil met vroeger zo te zien, want voorheen zou ik mij zorgen maken om van alles en nog wat, bijvoorbeeld over wat ik hier zou schrijven… Dit is dus verleden tijd :-) Hier ben ik enorm dankbaar voor.

In mijn inzicht zijn er twee type mensen: vechters & helers. Ik heb het helerspad gekozen. Zo geef ik vanuit mijn praktijk massages door middel van de energie in mijn handen. Het feit dat je iets voor anderen kan betekenen, geeft mij voldoening. Dit probeer ik door te geven aan anderen zodat we elke dag de wereld weer wat mooier maken – en dit lukt al aardig ;-)

Verder vind ik het leuk om bezig te zijn met persoonlijke groei, vrijwilligerswerk, ontspan ik door tv te kijken of te wandelen/fietsen. Eerder heb ik een cursus gedaan voor ‘mensen die denken dat ze niet kunnen zingen’. Ik hou dus ook van zingen ;-)

Natuurlijk ben ik niet perfect. Ik ben wel eens geneigd om dingen lang uit te stellen. Maar ik zoek ook geen perfecte vrouw. Perfecte mensen bestaan niet. Het zijn juist de kleine imperfecties die ons juist bijzonder maken.

Dus, wat is er zo leuk imperfect aan jou?”
-------

Als je bovenstaande twee voorbeelden vergelijkt met jouw profieltekst, zie je overeenkomsten? Of is het een wereld van verschil?

Is jouw antwoord het laatste? Werk aan de winkel! Dit is hoe:

Hoe je een profieltekst schrijft als man – praktische oefening

Om jouw profieltekst te schrijven die de drie voorwaarden samen voegen tot één geheel, kun je hieronder een oefening doen.

Voordat je begint met schrijven, dien je eerst te weten waarover je wilt schrijven. Het beste is om onderwerpen en ervaringen te kiezen die het dichts bij je liggen.

Stap 1a: Schrijf hieronder 4 onderwerpen op waar je geïnteresseerd of gepassioneerd over bent.

................................................................    ................................................................

................................................................    ................................................................

Stap 1b: Schrijf hieronder 2 punten op die je lastig vindt of een imperfectie zijn.

................................................................    ................................................................

Stap 1c: Schrijf hieronder 2 ervaringen op die je hebben gemotiveerd om iets te doen wat je normaal nooit gedacht te gaan doen (bijvoorbeeld skydiven, backpacken, instrument spelen, nieuwe mensen ontmoeten, iets werkgerelateerd of iets anders).

....................................................................................................................................

....................................................................................................................................

De reden dat we je vragen na te denken over een herinnering, is dat je hier veel creativiteit en humor op los kan laten. En daarnaast is het uniek, dus je kunt jezelf ermee onderscheiden.

Stap 2: Kies 1 onderwerp, 1 punt en 1 herinnering uit en zet hier een ster bij. Deze 3 punten ga je uitwerken. Laten we zeggen dat jouw 3 punten als volgt zijn:

Onderwerp: persoonlijke ontwikkeling    
Imperfectie: hoog sensitief        
Ervaring: Curaçao

Deze 3 punten gebruiken we als voorbeeld in deze oefening, zodat je daarna zelf aan de slag kunt met jouw punten. We maken gebruik van onderstaande formule om het verhaal structuur te geven. Je kunt deze formule op verschillende manieren gebruiken, en dit zie je hierna terug.

FEIT x GEVOEL + WAAROM = VERHAAL

Voor perspectief: het gekozen onderwerpen persoonlijke ontwikkeling, imperfectie hoog sensitief en ervaring Curaçao, kun je zien als een feit. In de uitwerking van de gekozen onderwerpen behandelen we deze stapsgewijs.

Als eerste: persoonlijke ontwikkeling.

Note: ons doel is het creëren van een verhaal. Om je aan het schrijven te krijgen, gaan we de eerste twee delen van de formule invullen. Ook wel: feit x gevoel & feit x waarom. Vanuit deze basis kun je zelf aan de slag om er een verhaal van te maken. Dit verhaal plaats je uiteindelijk op je online dating profiel.

Stap 3: Beschrijf hieronder je gevoel dat je ervaart wanneer je bezig bent met het onderwerp dat je hebt gekozen uit 1a. In ons voorbeeld gebruiken we onderwerp 'persoonlijke ontwikkeling'. Zoals gezegd, dit is het feit in de formule. Nu ga je hier een gevoel aan koppelen. Dit is het tweede deel van de formule:

FEIT x GEVOEL

Tip: Google 'gevoelens en emoties van de mens'. Je ziet dan een lijst met diverse websites die je kunnen inspireren tot het benoemen van een bepaald gevoel.

Bijvoorbeeld: "Als ik bezig ben met persoonlijke ontwikkeling, dan voel in enorm veel energie en inspiratie door mijn lichaam razen.

Nu is jouw beurt:

"Als ik bezig ben 'jouw gekozen onderwerp', dan voel ik.........................................................."

Stap 4: Beschrijf hieronder waarom je zo gepassioneerd bent over jouw onderwerp. Dit is het eerste deel van de formule.:

FEIT x WAAROM

"Ik ben hier enorm gepassioneerd* over, omdat het mij veel inzicht in mezelf en mijn leven heeft gegeven, waardoor ik mijn leven op een compleet andere manier leef dan ik zou doen wanneer ik dat niet had gedaan."

Nu is jouw beurt:

"Ik ben hier enorm gepassioneerd over, omdat.........................................................."

*we hebben gekozen voor deze startzinnen. Voel je vrij om deze te gebruiken of ze naar jouw smaak te veranderen.

Stap 5: Bouw door op de twee geschreven zinnen en laat je creativiteit stromen. Maak hiermee de formule compleet.

= VERHAAL

Een voorbeeld: "Omdat ik een enorme passie heb voor persoonlijke ontwikkeling, kan ik daar soms in doordrijven... Een voorbeeld is dat ik laatst in Spanje op vakantie was en terwijl ik op het terras zat, las ik een boek waarin diverse oefeningen stonden die je kon doen terwijl je zat. Wat denk je?! Natuurlijk deed ik die oefeningen haha! Soms zag je mensen kijken en dat hoort erbij, maar achteraf dacht ik wel, iets rustiger aan mag ook... Het is tenslotte vakantie... Gelukkig kon ik er zelf van genieten :-)"

De jouwe: "....................................................................................................................."

Goed gedaan!

Note: je kunt natuurlijk andere onderwerpen uitwerken als je wilt. Wij kiezen voor één onderwerp.

Stap 6: Beschrijf hieronder waarom jouw punt lastig of een imperfectie is, weer volgens het eerste deel van de formule. In ons voorbeeld delen we waarom we 'hoog sensitief' lastig vinden.

FEIT x WAAROM

"Als ik eerlijk ben,* is hoog sensitiviteit een imperfectie van mij. Hoewel ik hier enorm veel voordeel bij heb, merk ik aan mezelf dat ik snel overprikkeld raak. Dit betekent dat ik mezelf zo nu en dan moet terugtrekken om weer op te laden."

Nu jij weer:

"Als ik eerlijk ben, is '....................................', iets waar ik moeite mee heb / een imperfectie van mij, omdat............................................................................................."

Stap 7: Beschrijf hieronder je gevoel wanneer je bezig bent met het punt dat je hebt gekozen, volgens het tweede deel van de formule:

FEIT x GEVOEL

"In het verleden voelde ik me vaak ongemakkelijk en gaf het onzekerheid omdat ik dacht dat ik verlegen was."

Jouw beurt:

"In het verleden voelde ik..............................................................................................."

*we hebben gekozen voor deze startzinnen. Voel je vrij om deze te gebruiken of ze naar jouw smaak te veranderen.

Stap 8: Bouw door op de twee geschreven zinnen en laat je creativiteit stromen. Maak hiermee de formule compleet.

= VERHAAL

"Laatst was ik met familie naar de Efteling. Terwijl zij naar binnen liepen en sociaal waren, bleef ik juist stil. Dit deed ik om alles op mij in te laten werken. Als ik kijk naar hoe ik hier 'vroeger' mee omging, gaf dit juist een ongemakkelijk en onzeker gevoel over mezelf. Dit omdat ik geloofde dat ik verlegen was. Juist om dit niet te laten zien ging ik mezelf pushen om op zo'n moment ook sociaal te doen. Ik durfde die kant namelijk niet van mezelf te laten zien. Door nu bewust te zijn van mijn hoog sensitiviteit en wetende dat ik niet verlegen ben, blijf ik rustig en laat ik alles op mij inwerken, om daarna sociaal weer aan te sluiten. Wat een rust geeft dat zeg..."

De jouwe: "....................................................................................................................."

Goed gedaan!

Stap 9: Beschrijf hieronder het gevoel van de ervaring op die je heeft gemotiveerd om iets te doen wat je normaal dacht nooit te doen.

FEIT x GEVOEL

"Tijdens mijn studie heb ik stage gelopen bij een bedrijf op Curaçao. Ik had nooit gedacht dat ik daar terecht zou komen. Ik weet nog goed dat ik enorm zenuwachtig was voordat ik vertrok. Toen ik eenmaal een op Cura zat, begon ik mij snel thuis te voelen."

Note: zoals je hierboven leest, heb ik het al in een korte verhaalvorm geschreven.

Nu is het jouw beurt: "...................................................................................................."

Stap 10: Beschrijf hieronder waarom je deze ervaring deelt, en volg hierbij weer het tweede deel van de formule. In dit voorbeeld, de ervaring 'Curaçao'.

FEIT x WAAROM

"De reden waarom ik een buitenlandse stage deed, was omdat ik dit als doel had gesteld om dit tijdens mijn studie te doen. Nooit gedacht dat het Curaçao zijn worden."

Nu jij weer:

"Waarom ik dit deel, is omdat..............................................................................................."

Stap 11: Bouw door op de twee geschreven zinnen en laat je creativiteit stromen. Maak hiermee de formule compleet.

= VERHAAL

"Tijdens mijn studie had ik mezelf een doel gesteld om een buitenlandse stage te doen. Ik had nooit gedacht dat dit Curaçao zou worden. Wat een bijzondere ervaring zeg! Hoewel ik het in het begin spannend vond, voelde ik mij al snel op mijn gemak op dit eiland."

Note: zoals je hierboven leest, heb ik het verhaal kort en krachtig gehouden. Doe wat jij wilt.

"......................................................................................................................................"

Goed gedaan!

Stap 12: Wanneer je alle verhalen hebt geschreven heb je genoeg inspiratie om opnieuw aan de slag te gaan met je profieltekst. Dit betekent dat je van alle losse stukken één samenhangend verhaal schrijft. Zie hiervoor de eerder gegeven voorbeelden.

Note: met onze training The Social Gym 4.0 krijgen members een persoonlijke feedback sessie van 75 minuten voor hun online dating profiel. Zij stellen op basis van bovenstaande stappen een concept-versie op, welke tijdens het 1-op-1 gesprek wordt verbeterd.

Op basis van deze oefening kun je je profieltekst beginnen op een manier die nieuwsgierigheid wekt, zelfvertrouwen uitstraalt en uniek is. Doe daar ook je voordeel mee.

Je kunt ervoor kiezen om je profieltekst op verschillende manieren in te delen. Kies zelf wat bij je past en waar jij je goed bij voelt:

Bijvoorbeeld:
- onderwerp + imperfectie
- onderwerp + imperfectie + ervaring
- ervaring + onderwerp
- etc.

Zie nogmaals de eerder twee gegeven voorbeelden uit dit artikel ter inspiratie

Ons laatste punt: spelling en grammatica

In je profieltekst wordt geen perfect Algemeen Beschaafd Nederlandse spelling en grammatica verwacht. Gelukkig maar, we zijn allemaal mensen en iedereen maakt fouten. Maar wanneer je meerdere fouten in je spelling of grammatica maakt (die gemakkelijk kunnen worden voorkomen), kan dit een onnodige verkeerde eerste indruk wekken.

Om dit te voorkomen, raden we je aan om, wanneer jij je profieltekst hebt geschreven, de tekst door de spelling- en grammaticacontrole te halen van Word, of te laten checken door een vriend of familielid.

Het kan gebeuren dat er alsnog een fout in staat, dat kan iedereen overkomen en dat is prima. Misschien heb je in dit artikel ook fouten ontdekt! Hier kun je echter slim mee omgaan, dus zorg ervoor dat je dit minimaliseert en je een krachtige eerste indruk maakt – en dus serieus genomen wordt.

Als je Nederlands niet goed genoeg is, omdat je bijvoorbeeld pas 5 jaar in Nederland woont of omdat je dyslexie hebt, geen probleem. Geef dit aan in je profieltekst, zodat het duidelijk is voor de ander waarom er eventuele fouten in staan. Hiermee zorg je voor begrip en blijf je serieus genomen worden.

Conclusie op hoe je een goed online dating profiel opstelt

Met dit artikel en VOORAL de toepassing daarvan heb je jouw online dating profiel een enorme update gegeven, super! Door te kiezen voor kwaliteit over kwantiteit merk je dat je steeds vaker de juiste type vrouwen op je profiel aantrekt.

Ook merk je dat je, als je de juiste type vrouwen benadert, vaker een reactie op je eerste bericht krijgt. Weet dat je als eenmaal je profiel hebt ingedeeld, dat je zo nu en dan afwisselt met je foto om te zien wat dat voor effect heeft. Of dat je een kleine wijziging in je profieltekst doorvoert. Testen dus!

Door actief bezig te blijven met je online dating profiel, zal het algoritme van de dating website dit ook opmerken, waardoor je hoger in de zoekopdrachten scoort.

Let natuurlijk ook op de overige informatie in je profiel. Zorg dat dit er verzorgd uitziet.

Nu jouw profiel op orde is, is de volgende stap dat je wilt weten hoe je een gesprek start? En ook hoe jij jezelf ontwikkelt als man. Meld je aan voor onze GRATIS webinar >>

Thanks en succes!" -Robin

Over de schrijver
De redactie van WeSocialMEN helpt jou om diverse termen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, daten en relaties helder te krijgen.
Reactie plaatsen

Ontvang GRATIS: WSM Visieboek

Het “visieboek” is dé belangrijkste resource uit onze betaalde cursus voor single mannen, The Social Gym™ dat mannen helpt een ijzersterke visie te creëren voor zichzelf om met meer zelfvertrouwen en assertiviteit te handelen.