De ‘ik-ben-wie-ik-ben’-mythe
20 januari 2022 
3 min. leestijd

De ‘ik-ben-wie-ik-ben’-mythe

We gunnen je resultaat op de lange termijn

"Zolang jij de mindset ‘ik-ben-wie-ik-ben’ aanhoudt, zul je nog lang single blijven en alles persoonlijk blijven nemen.

Dit zijn type mannen die er vanuit gaan dat intelligentie, kwaliteiten en vaardigheden aangeboren zijn en vaststaan. Dit is bullshit en een mythe

Wanneer jij je mindset doorontwikkeld naar de ‘Groei-mindset’, resulteert dat op de lange termijn in een vaste relatie en meer zelfvertrouwen.

Waarom vrouwen je onaantrekkelijk kunnen vinden

Zolang jij de mindset ‘ik-ben-wie-ik-ben’ aanhoudt, zul je nog lang single blijven en alles persoonlijk blijven nemen.

Nu hoor ik je denken: “Wat is een mindset?” Nou, een mindset is een manier van denken en oordelen. In andere woorden, jouw houding tegenover bepaalde zaken.

Met de mindset ‘ik ben wie ik ben’ zorg je er onbewust voor dat je stilstaat. Vrouwen die sterk in het leven staan en vooruit willen, vinden dit onaantrekkelijk. Waarom? 

Omdat het zeer lastig is om een relatie te hebben met iemand die veel zaken persoonlijk neemt. Ook wil een vrouw niet altijd de kar trekken in de relatie. Dit komt van twee kanten. 

Stel, jij bent iemand die van nature weinig initiatief toont, dan kun je zeggen ‘ik ben wie ik ben’. Maar, je kunt jezelf ook ontwikkelen. Ontwikkelen naar een persoon die wel meer initiatief toont. 

Natuurlijk is dat een proces. Wat aantrekkelijk is, is dat je daarmee bezig bent. Je hoeft ‘daar’ nog niet te zijn, maar wel dat je ermee bezig bent. Dat je vooruit wilt in het leven. Dat jij jezelf wilt ontwikkelen. Vooral omdat je steeds meer gelooft dat jij dat kan.

Wat daarbij helpt is de juiste mindset. Er zijn er in dit specifieke stuk twee van elkaar te onderscheiden. De ‘statische (fixed) mindset’ en de ‘groei (growth) mindset’.

Het verschil tussen de statische en de groei mindset

Om jezelf een spiegel voor te houden welke bij jou het meest aanwezig is, hieronder de toelichting van de twee verschillende mindsets. 

    De statische mindset Iemand met een statische mindset (een fixed mindset) gaat ervan uit dat intelligentie, kwaliteiten en vaardigheden aangeboren zijn en vaststaan, waarbij oefenen geen zin heeft en dit niet kan veranderen

Iemand met een statische mindset kan bang zijn om dom over te komen, fouten te maken (en faalangst hebben) en deze fouten proberen te vermijden. Perfectionisme kan dan in de weg zitten. 

Iemand met een statische mindset kan opgeven bij tegenslag. Feedback wordt vooral genegeerd en geïnterpreteerd als kritiek en een bedreiging. Wanneer anderen succes hebben, voelen zij jaloezie en afgunst.

    De groei mindset Een op groei gerichte mindset (een growth mindset) gaat ervan uit dat je je intelligentie en kwaliteiten en vaardigheden wel kan ontwikkelen en dat oefenenen hierin kan bijdragen. 

Iemand met een op groei gerichte mindset zet zich in om te oefenen en zet door bij tegenslag en staat open voor feedback. Feedback wordt geïnterpreteerd als evaluatie- en leermoment. Als anderen succes hebben worden dat gezien als een leer- en inspiratiemoment.

Als je kijkt naar jouw persoonlijke leven, welke mindset heb jij?

Hoe je de groei mindset direct toepast

Als je vastzit in de statische mindset en dit erkent, kan dat confronterend zijn. Dat dit confronterend kan zijn, is juist goed, want dit betekent groei! Waarom? 

Omdat dit vanuit de groei mindset gezien wordt als feedback. Feedback wordt geïnterpreteerd als evaluatie- en leermoment. Hiermee kom je vooruit doordat je ervaringen en situaties anders bekijkt.

In plaats van dat je het persoonlijk neemt, zie je dit als een leermoment. Dit maakt jou veel leuker en aantrekkelijker. 

Handig voor nu aangezien je single bent, maar ook handig wanneer je straks je leven deelt ;-)

Hoe pas je dit toe? Simpel. Maak een foto van onderstaande tekst:


De 'ik-ben-wie-ik-ben' mythe


Stel deze foto als achtergrondafbeelding in op jouw telefoon. Hierdoor zie je deze tekst meerdere keren per dag, waardoor je jezelf dwingt om deze vraag te stellen.

Het resultaat is dat je over enkele weken deze vraag jezelf automatisch stelt na iedere ervaring en situatie. Hierdoor heb je je mindset ontwikkeld naar een groei mindset. Klasse! 

Dit maakt het leven en jou namelijk een stuk leuker :-)

Conclusie

Door middel van de groei mindset zie je dat de ‘ik-ben-wie-ik-ben’ mindset bullshit is. 

Natuurlijk kun je jezelf ontwikkelen en groeien door middel van oefenen! 

Door elke dag de vraag “Wat kan ik hiervan leren?” aan jezelf te stellen, ontwikkel je deze groei mindset en is dit over enkele weken een nieuwe gewoonte

Dit maakt het leven en jou een stuk leuker. Je zult dit al snel genoeg merken ;-)" -Robin

Over de schrijver
De redactie van WeSocialMEN helpt jou om diverse termen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, daten en relaties helder te krijgen.
Reactie plaatsen

Ontvang GRATIS: WSM Visieboek

Het “visieboek” is dé belangrijkste resource uit onze betaalde cursus voor single mannen, The Social Gym™ dat mannen helpt een ijzersterke visie te creëren voor zichzelf om met meer zelfvertrouwen en assertiviteit te handelen.