Waarom jij jezelf mag zien als een computer zodat jij jezelf ontwikkelt
27 januari 2022 
4 min. leestijd

Waarom jij jezelf mag zien als een computer zodat jij jezelf ontwikkelt

Veel single mannen staan stil in hun persoonlijke ontwikkeling.

Op het werk ontwikkelen zij zich wel, maar op persoonlijk vlak staan zij stil. Veel mannen denken dat dit niet mogelijk is, omdat zij vastzitten in de statische mindset.

Om daar los van te komen, mag je jezelf zien als een computer.

Stil staan in je ontwikkeling ligt aan jouw mindset

Veel single mannen staan stil in hun persoonlijke ontwikkeling. Dit komt met name doordat zij vastzitten in de statische mindset:

    De statische mindset — Iemand met een statische mindset (een fixed mindset) gaat ervan uit dat intelligentie, kwaliteiten en vaardigheden aangeboren zijn en vaststaan, waarbij oefenen geen zin heeft en dit niet kan veranderen.

Iemand met een statische mindset kan bang zijn om dom over te komen, fouten te maken (en faalangst hebben) en deze fouten proberen te vermijden. Perfectionisme kan dan in de weg zitten. Iemand met een statische mindset kan opgeven bij tegenslag.

Feedback wordt vooral genegeerd en geïnterpreteerd als kritiek en een bedreiging. Wanneer anderen succes hebben, voelen zij jaloezie en afgunst.

In het artikel ‘ik-ben-wie-ik-ben-mythe’ is uitgebreid geschreven over deze mindset

Als jij stil staat in je ontwikkeling, is dit onaantrekkelijk naar vrouwen. Met name naar vrouwen die wel bezig zijn met persoonlijke ontwikkeling. Kijk om je heen en je ziet dat het gros van de vrouwen hiermee bezig is.

Waarom jij jezelf mag zien als een computer

Aan jou om dit ook op te pakken door jezelf te zien als een computer. Hiermee breng je jezelf in beweging. Waarom een computer? Omdat een computer en het besturingssysteem updates nodig heeft. Jij hebt ook updates nodig.

Laten we deze ruime vergelijking maken:

Wat heeft een computer?

De vergelijking naar de mens

Enkele onderdelen van een computer zijn bijvoorbeeld de harde schijf, het werkgeheugen, een videokaart en een geluidskaart.

Wanneer de computer aanstaat zie je op je beeldscherm het bureaublad. Dit bureaublad wordt zichtbaar gemaakt door het besturingssysteem wat ‘daaronder’ draait.


Op het besturingssysteem staan diverse programma’s geïnstalleerd waardoor je bepaalde dingen kunt doen. Denk aan Word, of een videogame, of bijvoorbeeld Photoshop.

Wat op je computer staat geïnstalleerd. bepaalt wat je kunt doen.

Enkele onderdelen van de mens zijn bijvoorbeeld je hersenen, je bewustzijn en je onderbewustzijn, je kunt zien, horen en praten door je ogen, oren en mond.

Wanneer je wakker bent zie je jouw bureaublad. Onder wat je ziet, draait jouw besturingssysteem wat neerkomt op jouw perspectief op het leven en naar jezelf. Dit komt voort uit jouw overtuigingen en de manier waarop jij naar het leven kijkt.

Op jouw besturingssysteem staan diverse programma’s geïnstalleerd waardoor je bepaalde dingen kunt doen. Denk aan lezen en schrijven, salsa dansen of bijvoorbeeld wat je doet qua werk.


Hetgeen wat jij in het verleden geleerd hebt, bepaalt op dit moment wat je kunt doen.

Waarom deel ik dit? De vergelijking is ruim genomen, dat snap ik. Echter, deze vergelijking, of anders gezegd, metafoor, geeft mij een perspectief op wat er voor mij als mens mogelijk is. Dit geldt ook voor jou.

Denk aan de statische mindset en de groei mindset

Een op statisch gerichte mindset laat zijn computer altijd op dezelfde manier draaien en installeert nooit een nieuw programma of vernieuwd het besturingssysteem. Een op groei gerichte mindset zorgt ervoor dat zijn computer soepel blijft lopen en doet wat hij wilt. Dit betekent dat hij nieuwe programma’s zal installeren die nodig zijn en dat ook het besturingssysteem up to date blijft.

Zo kijk ik naar mijzelf en dit kun jij ook. Daarom mag jij jezelf een update geven!

Specifiek: een update van je besturingssysteem en de daarbij komende interne programma’s. Dit vanuit de gedachte dat je trouw blijft aan jezelf.

Het is niet het idee dat jij je anders hoeft voor te doen. Het gaat erom dat je trouw blijft aan jezelf.

Jij als mens in perspectief met Windows '95

Als we dit verder in perspectief plaatsen en kijken naar Microsoft Windows. Elke keer komt er een nieuwe versie van dit product op de markt. Lang geleden hadden we bijvoorbeeld Windows ’95. Dit was in die tijd een indrukwekkend programma.

Nu wilt niemand meer gebruik maken van Windows ’95, maar wel van de nieuwste release: Windows 11.

In dit geval geeft Microsoft Windows zichzelf elke keer een update. Het ontwikkelt zichzelf, maar blijf trouw aan zichzelf. Windows is nog steeds Windows.

Dit geldt ook voor jou. Jij bent nog steeds jij. Voor mij idem dito. Ik ben nog steeds Robin.

Het verschil is, ik ben inmiddels een geüpdate versie van mezelf ten opzichte van hoe ik eerst was, terwijl ik trouw blijf aan mezelf.


Om in Windows termen te blijven, eerst was ik Robin 3.0. Nu ben ik Robin 9.0.

Robin 3.0 was iemand die moeite had om zichzelf als prioriteit te zien. Robin 3.0 was iemand die erkenning zocht bij anderen. Robin 9.0 zet zichzelf op de eerste plaats. Robin 9.0 zoekt erkenning bij zichzelf. Zoals je ziet, ik ben nog steeds Robin. In dit geval een doorontwikkelde (geüpdate) versie van mezelf.

Dit geldt ook voor jou. Jij mag jezelf ook doorontwikkelen (updaten). Stel, jij bent nu versie 5.0. Dat je nu versie 6.0 ontwikkelt. 

Door jezelf te zien als een computer, weet je dat dit ook voor jou mogelijk is.

Daarbij: de jij nu, is ook niet de jij van 10 jaar geleden. Jij hebt jezelf onbewust ontwikkeld op verschillende aspecten. Het verschil nu, is dat je een bewuste keuze maakt van hoe jouw volgende versie wordt. Jij bent nog steeds jij. Dan van versie 5.0, naar versie 6.0!

Conclusie

Veel single mannen staan stil in hun ontwikkeling vanwege de statische mindset. Door jezelf te zien als een computer, plaats je dit in perspectief en groeit het bewustzijn dat je jezelf inderdaad kan ontwikkelen.

Daarom mag jij jouw interne besturingssysteem en de bijhorende programma’s updaten zodat je een doorontwikkelde (geüpdate) versie van jezelf wordt, terwijl je trouw blijft aan jezelf."

-Robin


Over de schrijver
De redactie van WeSocialMEN helpt jou om diverse termen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, daten en relaties helder te krijgen.
Reactie plaatsen

Ontvang GRATIS: WSM Visieboek

Het “visieboek” is dé belangrijkste resource uit onze betaalde cursus voor single mannen, The Social Gym™ dat mannen helpt een ijzersterke visie te creëren voor zichzelf om met meer zelfvertrouwen en assertiviteit te handelen.