Wat zegt de lichaamstaal van een vrouw tijdens een date? 7 signalen die vrouwen bewust en onbewust uitzenden...
15 januari 2022 
3 min. leestijd

Wat zegt de lichaamstaal van een vrouw tijdens een date? 7 signalen die vrouwen bewust en onbewust uitzenden...

Met haar vrouwelijke perspectief op daten en relaties, beantwoordt Laura 🙋🏻 de volgende vraag: "Wat zegt de lichaamstaal van een vrouw tijdens een date? 7 signalen die vrouwen bewust en onbewust uitzenden..."

Dit leer je

> zij zegt niet altijd wat ze denkt en voelt
> de verhoudingen van communicatie
> 7 signalen die vrouwen zowel bewust als onbewust uitzenden

Zij zegt niet altijd wat ze denkt en voelt

“Vraag je je tijdens een date af of zij jou nou echt leuk vindt? Of hoor je na een date niets meer van haar, terwijl de date wel goed verliep?

Vervolgens vraag je je misschien af of je iets verkeerd hebt gezegd of gedaan, iets over het hoofd hebt gezien of misschien heb je helemaal geen idee waar het aan heeft gelegen. Het begrijpen van lichaamstaal is zo belangrijk voor mannen die hun sociale leven of ervaring in daten willen verbeteren.

Als je lichaamstaal begrijpt, hoef je niet meer te gissen en voel je je zelfverzekerd, en kun je beter inschatten of ze je leuk vindt.

Verbale communicatie is natuurlijk al soms een uitdaging tussen mannen en vrouwen, omdat we zo kunnen verschillen in hetgeen wij denken, voelen, zeggen en de manier waarop we ons uiten. Tijdens een date heb je te maken met verbale communicatie, non-verbale communicatie en intonatie.

Hoewel jouw date misschien zou zeggen dat zij de date geweldig vond en dat zij contact wilt blijven onderhouden, hoeft dat niet per se zo te zijn. Maar door bewust te zijn van de manieren waarop wij zowel verbaal als non-verbaal communiceren, kun je voor jezelf betere inschattingen maken.

Er zijn door de jaren heen verschillende onderzoeken gedaan naar verbale en non-verbale communicatie en in welke mate zij invloed hebben.

In deze blog ga ik het dan ook hebben over de verschillende manieren waarop we communiceren, hoe je bewuster kan zijn van het gedrag van jouw date en wat dat gedrag kan betekenen.

De verhoudingen van communicatie

Ruwweg genomen, bestaat communicatie uit (mijn persoonlijke visie):
- 50% verbaal : wat je zegt
- 35% non-verbaal : je lichaamstaal
- 15% intonatie : je toon van spreken

7 veel voorkomende vormen van lichaamstaal

Tijdens een date zijn er talloze manieren waarop vrouwen subtiele signalen sturen, waar jij als man je voordeel mee kunt doen.

Hieronder vind je een verzameling van de meest bekende vormen van lichaamstaal die veelzeggend zijn en die vrouwen zowel bewust als onbewust vertonen.

1. Haar positie

De manier waarop zij zit, zegt veel over wat ze eigenlijk voelt/denkt.

Als een vrouw jou leuk vindt, dan zal ze van nature zo dicht mogelijk naast/tegenover jou willen zitten en een open houding aannemen (tenzij zij SUPER verlegen is). Een open houding kun je herkennen door bijvoorbeeld de hoek waarin ze zit; wijst haar lichaam niet naar jou toe, dan is dat een goed teken. Wijst haar lichaam naar de uitgang en zit ze met haar armen gekruist? Grote kans dat ze de date aan het uitzitten is uit beleefdheid.

2. Speelsheid

Een vrouw speelt onbewust met haar haren als ze een man leuk vindt. Ook zal ze veel soepeler bewegen en een relaxte zithouding aannemen.

Is een vrouw super stijf, sloom en verkrampt aan het doen tegen het einde van de date, dan is dat een indicatie van een tekort aan interesse.

3. Oogcontact

Het lijkt misschien als iets vanzelfsprekends, maar oogcontact is super belangrijk. Als je vaak oogcontact hebt en deze iets langer dan normaal stand houdt, dan kan dat vaak uitmonden in het dichter naar elkaar toe leunen, kleine speelse aanrakingen, etc.

Echter als zij geen interesse heeft, dan zal zij vaker wegkijken, om haar heen kijken, op haar telefoon zitten, etc.

Hou hierbij wel rekening met het feit dat sommige vrouwen in het begin van de date zenuwachtig kunnen zijn en daarom hun aandacht niet gecentreerd is op jou.
Voor jou een uitdaging om haar op haar gemak te laten voelen en als zij dan tegen het einde van de date nog steeds weinig aandacht voor jou heeft, dan is dat een slecht teken.

Wat zegt de lichaamstaal van een vrouw tijdens een date? 7 signalen die vrouwen bewust en onbewust uitzenden...

4. Aanrakingen

Raakt zij jou subtiel aan tijdens een gesprek, bij het opstaan, wanneer jullie aan het lopen zijn, etc.? Dan is dit haar non-verbale manier van tonen van interesse.

5. Struikelen over woorden

Struikelt zij veel over woorden of loopt ze soms vast, dan is dat vaak uit zenuwachtigheid. Omdat zij jou leuk vindt, wil zij een goede indruk achter laten, echter kan de druk soms een beetje te veel zijn in combinatie met de talloze gedachten die vrouwen tijdens een date hebben.

Terwijl zij zich van een leuke kant wil laten zien is ze namelijk ook bezig met het checken van jouw lichaamstaal en vraagt ook zij zich af wat jij denkt of voelt.

6. Spiegelen

Als zij jouw lichaamstaal kopieert, dan betekent dit vaak dat zij zich verbonden met jou voelt op de date. Dus leun jij je gezicht op je handpalm, zit je achterover of juist voorover geleund? Let dan op of zij dat naarmate de date vordert dat ook doet.

7. Blozen

Bloost ze als je haar een compliment geeft, dan kun je er gerust van uitgaan dat zij jou leuk vindt. Als het op lichaamstaal aankomt, wil je natuurlijk zo veel mogelijk kunnen oppikken en begrijpen.

Afsluitend, let er echter op dat je geen negatieve conclusies trekt, als één van de bovenstaande indicaties ontbreken.

Non-verbale communicatie komt in 100den vormen en combinaties, maar het is goed om voor jezelf een leidraad te hebben om de meest snel waarneembare non-verbale communicatie methoden in je achterhoofd te houden.

Zet al deze dingen bij elkaar voor een volledig beeld van het feit of haar lichaamstaal je laat weten of ze wel of niet in je geïnteresseerd is.” - Laura

Over de schrijver
De redactie van WeSocialMEN helpt jou om diverse termen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, daten en relaties helder te krijgen.
Reactie plaatsen

Ontvang GRATIS: WSM Visieboek

Het “visieboek” is dé belangrijkste resource uit onze betaalde cursus voor single mannen, The Social Gym™ dat mannen helpt een ijzersterke visie te creëren voor zichzelf om met meer zelfvertrouwen en assertiviteit te handelen.