De man legt contact met een vrouw, hoe ervaren zij dat?
12 april 2022 
5 min. leestijd

De man legt contact met een vrouw, hoe ervaren zij dat?

Met haar vrouwelijke perspectief op daten en relaties, beantwoordt Laura 🙋🏻 de volgende vraag: "De man legt contact met een vrouw, hoe ervaren zij dat?"

Dit leer je:

> waarom vrouwen het initiatief (meestal) niet nemen
> hoe vrouwen het liefst benaderd worden en hoe niet
> do's and don'ts met voorbeelden (inclusief vragen van telefoonnummer)
> slechte momenten/situaties om vrouwen aan te spreken
> waar je een vrouw het beste kunt benaderen en waar niet

Waarom vrouwen het initiatief (meestal) niet nemen

"Het eerste contact is ontzettend spannend, iemand moet een stap zetten en vaak zijn vrouwen niet de eerste die hierin initiatief nemen. Dit komt grotendeels vanuit de gedachte dat wij het fijn vinden om ‘veroverd’ te worden en deels omdat het best eng is (wij hebben er letterlijk en figuurlijk geen ballen voor 😊 ). 

Vergis je echter niet! Vrouwen die niet als eerste afstappen op een man, zijn niet persé onzeker of minder sociaal. Je moet je voorstellen dat je als vrouw een ontwikkeling hebt gemaakt vanaf een klein meisje tot een volwassen vrouw, waarbij je eerste referentiekader met betrekking tot mannen en vrouwen, gebaseerd is op je ouders (traditionele waarden), romantische Disney films en je omgeving van andere vrouwen die uit hetzelfde hout zijn gesneden op dit vlak. 

We zijn eigenlijk in die rol geprogrammeerd en daaruit maken we vaak onze keuzes, omdat dat herkenbaar en comfortabel voelt. Vrouwen die daarvan afwijken, hebben bredere kaders en vertonen daarom ook ander gedrag in deze situatie. Zij hebben er namelijk helemaal geen problemen mee om op een man af te stappen. Het is dan ook knap, om uit je comfortzone te kunnen stappen om je kansen en mogelijkheden te verbreden.

Maar hoe ervaren wij het als een man op ons afstapt? Speelt de timing een rol? Wanneer maakt een man de beste kans om een gesprek aan te gaan en hoe worden we het liefst benaderd?

Waarschijnlijk vraag je je ook af wat er achteraf in ons hoofd speelt, waardoor wij op basis van dat eerste contact besluiten om er een vervolg aan te geven.

Omdat wij zelf heel goed weten hoe eng het is om op iemand af te stappen, is dat initiatief van de man dan ook heldhaftig in onze ogen. We zijn gevoelige en emotionele ‘wezens’, dus wij kunnen op dat moment heel goed aanvoelen en voorstellen dat de man zenuwachtig is. En wat voelen we ons speciaal daarom zeg; — uit alle vrouwen, zoekt hij MIJ op om een gesprek aan te gaan! — denken we dan.

Nu zijn er een aantal factoren die bepalend zijn of wij het initiatief van de man positief of negatief ervaren en dit heeft alles te maken met zijn benadering, de timing en de locatie. 

Hoe worden wij het liefst benaderd en hoe niet?

Mannen die zichzelf zijn en gewoon relaxed op ons af stappen zijn top! Zij komen dan ook het meest oprecht over en hierdoor voelen we ons al vrijwel snel op ons gemak. Dit geeft meer ruimte om zowel als man en vrouw jezelf open te stellen voor een fijn gesprek en misschien wel daarna een eerste date! Wij vinden het helemaal niet erg als de man zenuwachtigheid vertoont en als het niet helemaal vlekkeloos verloopt. Het komt juist heel authentiek over als je niet acteert. Natuurlijk zal zowel de vrouw als de man het beste beentje voor moeten zetten, maar zolang dat de beste versie van jezelf is en niet een vervormde versie, leren we JOU kennen.

Do's and don'ts met voorbeelden (incl. vragen van telefoonnummer)

Een compliment maken, maar het er niet te dik bovenop leggen. Laat haar weten wat jou opviel en wat je leuk vindt aan haar en laat dat vervolgens rusten. Te veel complimenten komen ‘slijmerig’ over. 

Het is fijn als je als vrouw het complimentje krijgt en kunt merken dat de hoofdzaak waarvoor je benaderd wordt niet geheel op de buitenkant gebaseerd is. Dus als een man na een compliment direct doorpakt door een luchtige inhoudelijke vraag te stellen (afhankelijk van de situatie), dan kunnen we er wat mee.

Bijvoorbeeld: Je staat beide bij de bloemist en zij is op zoek naar de perfecte bos bloemen, dan zou je na je intro een vervolgvraag kunnen stellen als; ‘Voor wie zijn die bloemen? Heb je iets te vieren?’ (tenzij het een rouwboeket is natuurlijk).

Wat ook heel belangrijk is, is om ondanks dat zij misschien minder vragen aan jou stelt, toch informatie over jezelf los te laten/verwerken in het gesprek dat je voert. Zo zul je in haar herinnering niet die man zijn bij de bloemist, maar bijv. Stijn, die bloemen kocht voor zijn moeder, omdat zij jarig was. Dit zorgt voor meer herkenning en motivatie om later via app/bel contact af te spreken.

In de afsluiting is het belangrijk om nonchalant en realistisch te blijven. Bijvoorbeeld:

‘Misschien vraag ik je nu iets brutaals, aangezien je me nog niet goed kent, maar ik zou graag telefoonnummers willen uitwisselen om ergens volgende week af te spreken.’

Wat je hiermee aangeeft, is dat je bewust bent van de situatie en dat je haar niet ongemakkelijk wilt laten voelen. Vervolgens geef je haar een duidelijk motief voor het uitwisselen van telefoonnummers.

Zij weet dan wát zij kan verwachten en binnen wat voor termijn, nadat zij haar nummer geeft. Zo verklein je de kans op miscommunicatie en dat zij achteraf opeens zegt geen behoefte te hebben aan daten.

Wanneer is ‘the timing right’?

De timing bepaalt de hoeveelheid tijd die je hebt om contact te maken. Is zij haastig aan het lopen en ziet het ernaar uit dat ze super druk is en geen tijd heeft, dan is dat niet het beste moment. 

Het beste moment om een vrouw aan te spreken:
✅ Wanneer ze een neutrale houding heeft
✅ Wanneer ze in haar lichaamstaal laat zien dat ze open staat, zoals wanneer ze oogcontact zoekt, veel glimlacht, om haar heen kijkt, etc.
Wanneer je merkt, dat je haar ergens mee kan helpen. Bijvoorbeeld als ze valt of dingen laat vallen😊

Slechte momenten/situaties om vrouwen aan te spreken

⛔️ Wanneer ze met een man loopt (ook al denk je dat zij geen relatie hebben, je weet het nooit natuurlijk)
⛔️ Wanneer zij emotioneel gedrag vertoont
⛔️ Wanneer zij met een groep vriendinnen is (groepsdruk gaat dan een rol spelen, tenzij je haar apart kan nemen)
⛔️ Wanneer zij haastig is of ergens te druk mee bezig is

Waar je een vrouw het beste kunt benaderen en waar niet

In principe kun je een vrouw overal benaderen, zolang de gelegenheid er is om een gesprek aan te gaan. Uiteraard kunnen we wel een aantal locaties bedenken waar dat niet gepast zou kunnen zijn, zoals een ziekenhuis. Maar het is meer de benadering zelf en de timing die het verschil maken.

Het is best een opgave voor een man om je onzekerheden opzij te zetten en op een vrouw af te stappen. Vrouwen zijn daar ook van bewust en hopen dat eventuele negatieve ervaringen de man niet weerhouden om alsnog initiatief te nemen.

Zoals er veel players zijn die op een onbeschofte manier een vrouw benaderen, zo zijn er ook vrouwen die een man heel onbeschoft afwijzen. Voor zowel mannen als vrouwen geldt uiteraard dat we ons niet uit het veld moeten laten slaan, ten alle tijden onszelf moeten blijven en streven naar dát wat ons gelukkig maakt.” -Laura

Over de schrijver
De redactie van WeSocialMEN helpt jou om diverse termen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, daten en relaties helder te krijgen.
Milco
Door

Milco

op 08 Oct 2022

Voor mij is het uiterst moeilijk om iemant te ontmoeten en iemand aan te spreken en misschien dat iemand mij daar bij zou kunnen helpen!!

Reactie plaatsen

Ontvang GRATIS: WSM Visieboek

Het “visieboek” is dé belangrijkste resource uit onze betaalde cursus voor single mannen, The Social Gym™ dat mannen helpt een ijzersterke visie te creëren voor zichzelf om met meer zelfvertrouwen en assertiviteit te handelen.