Eenzaam voelen als single en 6 praktische tips om je weer GOED te voelen
22 maart 2023 
8 min. leestijd

Eenzaam voelen als single en 6 praktische tips om je weer GOED te voelen


Ben jij het zat om al je vrienden in gelukkige relaties te zien terwijl jij je maar eenzaam moet voelen als single? Nou, Je bent niet de enige met dat gevoel. 

Eenzaamheid is een complexe emotie die iedereen kan treffen, maar na het spreken en helpen van honderden mannen bij WeSocialMEN, merkten we op dat eenzaamheid vaak nog sterker is voor single mannen.

De schrik om afgewezen te leidt voor velen tot isolatie en een enorm negatief zelfbeeld. Daarom is het essentieel om je gevoel van eenzaamheid proactief aan te pakken. Want hoe kun je ooit jouw ideale vrouw ontmoeten, als je gewoon thuis blijft wegkwijnen? 

Om deze ideale vrouw tegen te komen, aan te spreken (online/offline) en te daten, moet je eerst het type man worden waar jij zelf respect voor zou hebben.

Daarom gaan we in deze blogpost dieper in op de verbanden tussen eenzaamheid als single man en de angst voor afwijzing. Plus, de 6 waardevolle tips voor hoe jij eenzaamheid kunt bestrijden en laten verdwijnen uit je leven. 

Door de diepere inzichten van deze tips te begrijpen en toe te passen, zul je je binnen enkele dagen al weer energieker en levendiger voelen.

Maar voordat dit mogelijk is moet je eerst begrijpen waarom je je eenzaam voelt in de eerste plaats...


Redenen waarom alleenstaanden zich eenzaam kunnen voelen

Sociale verwachtingen en jezelf vergelijken met anderen maken het niet bepaald makkelijk om single te zijn, of wel? Vaak lijkt het alsof relaties enorm belangrijk zijn om gelukkig in het leven te staan.

Je kent het vast wel… Je bent op een familiefeest of met vrienden, en daar komt die onvermijdelijke vraag: “Hé, wanneer komt die vriendin nou eens?” 

Deze momenten waarbij je door iedereen beoordeeld wordt vanwege dat ene ontbrekende aspect in je leven, zorgen ervoor dat je je nog eenzamer voelt als je 's avonds helemaal alleen in bed ligt…

Mensen hebben als sociale wezens nu eenmaal een inherent verlangen naar gezelschap en emotionele intimiteit. Of het nu over hobby’s of bioscoop-uitjes gaat, de meeste mensen doen dingen liever niet alleen. Zeker als je uit een relatie komt, is het moeilijk om opnieuw dingen in je eentje beginnen te doen.

Maar wat velen niet weten is dat dit gevoel van eenzaamheid niet gewoon heel “kut” voelt, maar ook een gigantische impact kan hebben op jouw leven in z’n geheel.


Effecten van eenzaam voelen wanneer je single bent 

Eenzaamheid kan je mentale gezondheid flink onderuit halen, en je in een neerwaartse spiraal trekken als je niet op tijd ingrijpt. 

Zoals we voorheen al hebben aangekaart, kan eenzaamheid leiden tot een negatief zelfbeeld. Dit kan al heel snel uitgroeien tot angsten en depressies. Die gevoelens hakken dan weer in op jouw zelfvertrouwen, en om dat gebrek aan zelfvertrouwen te maskeren, grijpen velen naar alcohol of zelfs drugs. 

Plus, als jij te maken hebt met intense gevoelens van eenzaamheid, weet je ook dat ‘s nachts slapen wanneer je lichaam gevuld is met angst en onzekerheid voor de toekomst, niet gemakkelijk is…

Als je eenmaal beseft hoe schadelijk eenzaamheid kan zijn, is het belangrijk om te begrijpen wat je eraan kunt doen om je situatie te verbeteren. Bij WeSocialMEN begrijpen we hoe zwaar deze gevoelens kunnen zijn en helpen we mannen hierin om zichzelf weer op de rails te krijgen.

Het belangrijkste is om actie te nemen en proactief jouw eigen kern zelfvertrouwen en zelfbeeld weer op te bouwen. Dat is de enige manier om je weer GOED te voelen daarbij jouw relaties met vrouwen, vrienden en familie weer te laten openbloeien.

Nu weet je wat voor impact eenzaamheid daadwerkelijk heeft op jouw leven, maar nu is de vraag…


Waarom ben je nog eenzaam en single?               

Veel mannen denken dat ze gedoemd zijn om voor altijd allen te blijven. Ze denken dat een relatie gewoon niet voor hen is weggelegd, dat ze niet “rijk genoeg” zijn, of dat ze niet “aantrekkelijk” genoeg zijn…

Maar de werkelijke reden waarom je nog steeds alleen bent, dat ben jij zelf.

Hiermee bedoel ik niet dat er inderdaad iets mis is met jou of zoiets, maar wel met de manier waarop je denk. Gelukkig hebben we 4 meest voorkomende redenen kunnen pinpointen die de boosdoener zijn in iemands “suboptimale” dating-leven.


1. Je zet jezelf niet op de kaart

Als je eerlijk bent met jezelf, besef je dat je op elk moment van de dag toegang hebt tot een uitgebreid netwerk: vrienden, familie, collega's...

Elk van hen biedt een unieke kans om deel uit te maken van een bredere sociale kring en nieuwe mensen te ontmoeten. Iedere nieuwe persoon die je leert kennen, zou je kunnen voorstellen aan de vrouw van je dromen... 

Het probleem is echter dat weinig mannen deze kans benutten. Ze blijven liever in hun comfortzone en doen weinig moeite om proactief mensen te ontmoeten.

Hoe kleiner je sociale netwerk, hoe kleiner de kans op het vinden van een geschikte partner…

Bij WeSocialMEN raden we onze members aan om er een gewoonte van te maken zichzelf minstens één keer per dag uit hun sociale comfortzone te sleuren.

Als je dit doet, zul je al heel snel merken dat je comfortzone zich zodanig uitbreidt, waardoor het des te gemakkelijker wordt om jezelf op de kaart te zetten.


2. Je bent te bezorgd over wat mensen van je denken

Veel mannen durven gewoonweg niet de eerste stap te zetten. Ze zien een leuke meid in een café en willen haar wel ontmoeten, maar… wat als ze worden afgewezen en uitgelachen? Ze denken veel te veel na over wat anderen denken. 

Daardoor lijkt het alsof de kans op een pijnlijke afwijzing groter is dan de kans op een gezellige conversatie of zelfs een toekomstige date, dus gebeurt er niets...

Herken je dat gevoel? Alsof het een titanenklus lijkt om zomaar op een onbekende vrouw af te stappen, of ze je nu leuk zou vinden of niet?

Maak je geen zorgen, je bent niet alleen. Daarom hebben onze beste strategieën onthuld over hoe je op een natuurlijke manier gesprekken kunt starten met vrouwen  (in klaar daglicht!).


3. Je bent niet goed in daten

Dan komen we bij de meest logische reden waarom je nog single bent: je hebt geen idee hoe het datingproces eruit ziet van A-Z.

We zien dit maar al te vaak voorkomen. Een man, single en eenzaam, en helemaal geen idee hoe hij met vrouwen moet praten, laat staan daten op lange termijn…

Daten is een “skill” op zichzelf. Weten hoe je een meid op natuurlijke wijze benadert, hoe je haar charmeert en vooral hoe je een goede indruk maakt tijdens de eerste date. Net als met elke andere skill, is het belangrijk dat je de stappen kent en voorbereid bent voordat je resultaten kunt boeken.

Als dit pijnpunt je bekend voorkomt, is het geen slecht idee om even door te klikken naar onze andere posts over hoe je een vrouw mee vraagt op date en hoe je dat daarna doorzet tot een vaste relatie.


4. Je vergelijkt jezelf met anderen

Of je nu single bent of niet, jezelf vergelijken met anderen is dé manier om je constant eenzaam te voelen. Het gras lijkt namelijk altijd groener bij de buren.

Wat je beter kunt doen, is jezelf vergelijken met hoe je vroeger was. Hoeveel ben je gegroeid vergeleken met een jaar geleden? 

Als je deze vergelijking dagelijks maakt, kom je ongetwijfeld verder dan wanneer je jezelf constant met anderen vergelijkt.


Hoe om te gaan met eenzaamheid als single: Strategieën en tips

Op dit punt weet jij precies waarom jij je eenzaam voelt, maar wat kun jij nu concreet doen? Wat kun jij vandaag al implementeren om die dat gevoel van eenzaamheid te laten verdwijnen?

Deze tips stammen af van strategieën uit The Social Gym™  waaruit al meer dan 170 relaties zijn ontstaan (inclusief kinderen en trouwerijen). Hierdoor weten we dat deze aanpak werkt. Dus laten we meteen doorgaan naar onze tips om jouw eenzaamheid te bestrijden!


1. Bouw een sterk sociaal netwerk op

Neem deel aan sociale evenementen, zoals workshops of andere bijeenkomsten in je omgeving. Dit stelt je in staat om nieuwe mensen te ontmoeten en potentiële vriendschappen te ontwikkelen met zowel singles als niet-singles. Met een groot genoeg netwerk, hoef je je nooit meer alleen te voelen als single.


2. Ontwikkel hobby’s en interesses

Door jezelf uit te dagen om iets nieuws te leren, zoals een muziekinstrument, een nieuwe taal of een sport; bouw je zelfvertrouwen op en ontmoet je nieuwe mensen die dezelfde interesses delen. Dit kan een geweldige manier zijn om eenzaamheid te bestrijden.

Als je daarnaast nog een hobby kiest die je zelfvertrouwen een boost geeft (zoals een vechtsport), sla je direct twee vliegen in één klap.


3. Oefen zelfzorg

Je zult je pas echt eenzaam voelen wanneer er helemaal geen hoop meer is om een nieuwe persoon te ontmoeten. Als je jezelf te veel laat gaan, zowel fysiek als mentaal, verdwijnt deze hoop meer en meer. Zorg dus dat je jouw gezondheid op peil houdt, zowel mentaal als fysiek.


4. Omarm vrijwilligerswerk 

Vrijwilligerswerk is een hele leuke manier om jezelf nuttig te maken en tegelijkertijd nieuwe mensen te ontmoeten. Zoek naar lokale vrijwilligersmogelijkheden die passen bij je interesses en beschikbaarheid. Je helpt niet alleen anderen, maar vermindert ook je eigen gevoel van eenzaamheid. Bovendien vallen “wereldverbeteraars” altijd goed in de smaak bij de dames... :)


5. Beperk sociale media

Af en toe Facebook openen is helemaal niet erg. Maar let op: het kan heel gemakkelijk zijn om sociale media kostbare energie van je te laten aftappen. Energie die je anders zou kunnen gebruiken om nieuwe mensen te leren kennen. Bovendien is het op sociale media maar al te gemakkelijk om jezelf met anderen te vergelijken, wat de vicieuze cirkel van eenzaamheid en onzekerheid opnieuw in gang zet.


6. Leer om alleen te zijn

Dit klinkt misschien te simpel, maar het is waar: het is niet omdat je vrijgezel bent, dat je je eenzaam hoeft te voelen. Soms is het bevrijdend om helemaal geen rekening te hoeven houden met iemand anders, vooral als je als single man gewend bent om je zorgen te maken over wat anderen denken. 

Als het moeilijk is om alleen te zijn, probeer dan te ontdekken waarom. Zit je met storende gedachten die je wilt negeren? Misschien moet je juist dieper ingaan op die gedachten om ze te ontkrachten.

Of misschien wil je gewoon niet alleen zijn uit pure verveling? In dat geval is het hoog tijd om wat hobby's te zoeken...


Kortom, om eenzaamheid als single aan te pakken, moet je je inzetten om jezelf open te stellen voor nieuwe ervaringen en connecties. 

Door actief te werken aan het uitbreiden van je sociale kring, het ontwikkelen van nieuwe (of oude) hobby's en interesses, en het beoefenen van zelfzorg, kun je een geweldig en vervullend leven leiden, ongeacht je relatiestatus.


Cruciale tool voor onze SocialMEN om eenzaamheid te vernietigen

Dit kan allemaal wat overweldigend klinken, daarom is een groot deel van ons programma zo ingericht dat mannen een scherpe visie kunnen creëren voor hun eigen leven, hun ideale partner en hun toekomstige relatie.

Hiervoor hebben we een tool gecreëerd dat wij het WeSocialMEN “Visieboek” noemen. Daarmee kun jij stap voor stap definiëren wat jij wilt en daar een duidelijk en overzichtelijk plan voor opstellen.

Dit is een cruciaal onderdeel van de cursus dat mannen op het juiste pad houdt en we dachten dat mannen zoals jou, die zichzelf willen ontwikkelen als man om uiteindelijk de juiste vrouw aan te trekken, hier enorm veel baat bij kunnen hebben.

Als je daar een PDF van wilt, kun je hier klikken en je naam en mailadres achterlaten zodat over 1 jaar; eenzaamheid zelfs geen gedachte meer is in jouw hoofd, maar dat jij jouw leven deelt met een lieve, zorgzame vrouw waar je zielsveel van houdt.

Over de schrijver
De redactie van WeSocialMEN helpt jou om diverse termen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, daten en relaties helder te krijgen.
Reactie plaatsen

Ontvang GRATIS: WSM Visieboek

Het “visieboek” is dé belangrijkste resource uit onze betaalde cursus voor single mannen, The Social Gym™ dat mannen helpt een ijzersterke visie te creëren voor zichzelf om met meer zelfvertrouwen en assertiviteit te handelen.