Je zelfbeeld verbeteren is even broodnodig om een gezonde relatie aan te trekken, als wielen aan een auto…
Stel je eens voor hoe een negatief zelfbeeld overkomt op een vrouw. Je zou versteld staan op welke manieren je dat onbewust toont; dat idee dat jij niet goed genoeg bent…
Beeld je in; je zit samen met je vrienden te praten en hier en daar maak je een grapje over elkaar, zoals mannen doen. Maar dan maakt iemand ineens een grapje over jou dat net iets te gevoelig ligt… Dus, je reageert instinctief een beetje defensief.
Dat is normaal, toch?
Nu, als je mensen om je heen hebt die dicht bij je staan, zoals goede vrienden, zal dat niet al te veel invloed hebben op je leven. Ze zullen misschien merken dat je zelfbeeld niet optimaal is, maar als het echte vrienden zijn, zullen ze je daar niet anders om bekijken.
Maar wat gebeurt er nu als een vrouw hetzelfde opmerkt?
Je kunt het haar niet kwalijk nemen, maar zij kan daar gewoon niet goed op reageren. Misschien zal ze wel aardig zijn en je zelfs een luisterend oor bieden, maar op het vlak van aantrekking?
Vergeet het maar.
Het komt erop neer dat een vrouw je niet ziet zoals je bent, maar zoals jij jezelf ziet.
Net daarom is het zo belangrijk dat jij je zelfbeeld tot op een gezond niveau krijgt. Hoe anders kan zij zien wat je echt waard bent, als jij dat zelf eerst niet inziet?
Maar, goed. Voor dat we je daar echt mee kunnen helpen, moeten we wel eerst verduidelijken wat we net bedoelen met een negatief zelfbeeld.
Wat is een (negatief) zelfbeeld?
Je hebt het ongetwijfeld al een paar keer meegemaakt: iemand geeft je een oprecht compliment, maar je kunt het gewoon niet serieus nemen. Wat je ook doet, die complimenten voelen nooit echt aan. Je denkt bij jezelf van "Ja, nou… Dat zal wel uit beleefdheid zijn zeker?".
Maar waarom is dat zo?
Want bij de meeste mensen zijn complimenten net een bron van positieve emotie, of zelfs een reden om hun zelfvertrouwen wat op te krikken. Maar jij… Je kunt jezelf gewoon niet zien als iemand die een compliment verdient. Als iemand die echt bijzonder grappig, sociaal of slim is.
In plaats daarvan is letterlijk elke seconde van je leven doordrenkt met negativiteit over jezelf, ook al heb je dat zelf niet door. Of je nu met je vrienden praat, op het werk bent, of op een familiefeest zit...
Je vindt iedereen beter, en je vindt jezelf nooit goed; door dat erbarmelijke beeld van jezelf dat je door de jaren van onzekerheid hebt opgebouwd...
Daar komt vandaag verandering in (als je tot het einde leest natuurlijk).
Zie het zo: het is eigenlijk net als wanneer je gaat tanken met je auto. Als je de juiste brandstof in je motor gooit, kan je auto rijden. Maar als je de verkeerde brandstof in je motor gooit, dan krijg je problemen…
Als jij jezelf dus vult met negativiteit, dan zal je ‘motor’ nooit werken, en zal je nooit kunnen bereiken wat je werkelijk verlangt…
Namelijk die gezonde relatie met je ideale vrouw, waarmee je je dagen kan slijten zonder een vuiltje aan de lucht…
Daarom gaan we je vandaag twee dingen leren met behulp van zeven transformatieve technieken.
Ten eerste hoe je jouw 'motor' kunt repareren en ten tweede hoe je voorkomt dat je jezelf vult met de verkeerde 'brandstof'.
Maar voordat we dat kunnen doen, moeten we eerst kijken waarom je motor dat vreemde geluid maakt, en waarom jij zo’n negatief zelfbeeld hebt…
Wat zijn de oorzaken van een negatief zelfbeeld?
Dit gaat cliché klinken, maar… Veel van de moeilijkheden rond vrouwen die we bij WeSocialMEN zien, begonnen al in de jeugd.
De mannen met een gebrek aan assertiviteit hadden vaakgeen assertief vaderfiguur. De mannen die moeite hebben om met vrouwen te praten hebben wellicht nooit geleerd hoe ze in het algemeen socializen. En de mannen met een negatief zelfbeeld, werden vaak ook gepest, op één of andere manier.
Daarmee bedoelen we niet alleen de pestkoppen op school, nee… Je kan ook “gepest” worden door de verwachtingen van de mensen die dicht bij je staan. Misschien hadden je ouders torenhoge verwachtingen van jou, die je nooit echt hebt kunnen bereiken. Dat is een ‘geweldig’ recept voor een negatief zelfbeeld, om maar een voorbeeld te geven.
Nu, het komt niet alleen van de jeugd. Sommige mannen hebben een gezond zelfbeeld, totdat ze iets ouder worden, en bepaalde dingen meemaken die nu eenmaal voor forse deuken in het zelfbeeld kunnen zorgen…
Misschien werden ze een paar keer oprecht gemeen afgewezen. Of misschien hebben ze hier en daar een baas gehad die erop kickte om zijn werknemers te bekritiseren. Wat we ook horen, is dat ze in een opmerkelijk ongezonde relatie tuimelden, en er daarna uitkwamen met hun zelfbeeld in diggelen…
Één van deze gebeurtenissen kan al genoeg zijn om een sterke impact te hebben op je zelfbeeld, maar als die zich beginnen op te stapelen doorheen je leven… Dan is het natuurlijk geen wonder dat je moeite hebt om je ideale partner aan te trekken, met al die onverwerkte bagage die je saboteert…
Laten we daar dan maar iets aan doen.
Tips om je zelfbeeld te verbeteren
Maak je klaar en zorg ervoor dat je mentaal alert bent. We gaan een aantal technieken met je delen die eigenlijk niet volledig tot hun recht komen als gewoon "tips" om je zelfbeeld te verbeteren en om meer zelfvertrouwen te krijgen.
Dit zijn de exacte mentale modellen die we bij WeSocialMEN gebruiken om 'Nice Guys' met een tekort aan assertiviteit om te vormen tot stabiele mannen met visie, die niet terugdeinzen voor conflict om hun grenzen te beschermen.
Het type mannen die hun ideale partner vlot en natuurlijk aantrekken, gewoon omdat ze zo'n oprechte vorm van zelfliefde uitstralen door hun gezond zelfbeeld...
Dus - we laten je niet langer wachten. Laten we erin duiken.
1. Wordt bewust van je eigen gedachten
De meeste mensen gaan hun dag door zonder ooit echt te beseffen wat er allemaal door hun hoofd spookt...
Dit klinkt misschien raar, maar als je een negatief zelfbeeld hebt, zitten al die gedachten vol met (soms minieme) tekenen van een gebroken zelfbeeld.
Het kan zo eenvoudig zijn als wanneer iemand op het werk een luchtig grapje over jou maakt, waar iedereen om lacht. Nu, voor iemand met een gezond zelfbeeld, zou het makkelijk zijn om gewoon mee te lachen, en het hen niet te laten raken.
Maar jij begint dan wellicht te denken dat niemand je mag, en dat dat grapje ook echt gemeend was. Dat soort gedachtepatronen ben je waarschijnlijk al perfect gewend - maar wat je niet beseft is dat elke keer dat die gedachten opkomen, je negatief zelfbeeld nog verder versterkt wordt.
Net als een muur waar je met elke negatieve gedachte een extra laag rond bouwt, en er langzaam voor zorgt dat niemand die muur ooit nog kan neerhalen...
Dan is het natuurlijk geen wonder dat jouw negatieve zelfbeeld je ervan weerhoudt om je ideale partner aan de haak te slaan. Een vrouw wil een zelfverzekerde man met een visie. Hoe kun je ooit aan die visie beginnen als je niet eens een duidelijk beeld hebt van wat er precies allemaal door je hoofd spookt?
Dus - let er in het vervolg op.
Wees je bewust van wat je denkt, of het nu positief is of negatief. Je moet jezelf aanleren dat jij controle kunt hebben over je gedachten, niet andersom. Bekijk het als een radio waarvan je de frequentie continu op peil moet houden.
En dan komt de vraag; wat moet je dan doen met jouw negatieve gedachten als je je bewust wordt dat je ermee worstelt?
Wel, lees vooral verder…
2. Vervang negatieve gedachten met positiviteit
Dat klinkt logisch, toch? Hoe meer je negatief over de wereld om je heen denkt, hoe gemakkelijker het wordt om negatief over jezelf te denken.
Nu, ik weet het. Negatieve gedachten oplossen met positiviteit lijkt in eerste instantie natuurlijk onmogelijk. Daarom is het zo belangrijk om je eerst bewust te zijn van die negatieve gedachten (zoals we in het vorige punt hebben besproken). Want vanaf dat moment wordt het eigenlijk eenvoudig…
In het begin zal het bijna lijken alsof je tegen jezelf liegt… Alsof je jezelf Disney-sprookjes probeert te laten geloven. Maar waar je dus moet beginnen, is die negatieve gedachten 'vangen', alsof je een bewaker bent die naar indringers zoekt.
Laat dan even sudderen wat je net negatief ervaart aan die gedachte. Want die negativiteit kan namelijk in verschillende ‘niveaus’ voorkomen.
Stel - je hebt net ruzie gemaakt met je vriend.
Hij maakte een grapje over iets wat voor jou gevoelig ligt, waardoor je je een beetje bespot voelde. Kan iedereen overkomen, natuurlijk. Maar vanaf dat moment schiet elk grapje dat hij maakt bij jou in het verkeerde keelgat. Bijna alsof je het jezelf hebt voorgenomen om negatief ingesteld te staan tegenover hem.
Bij zijn volgende grapje denk je dus: "Wat een vreselijke grap was dat.". Op zo'n moment moet je jezelf betrappen, en daar even bij stilstaan. Ervaar je op dat moment negativiteit tegenover die grap? Of ervaar je negativiteit tegenover je lage zelfbeeld, dat ‘getriggerd’ werd omdat die vriend je onzeker deed voelen?
Sta daar dus zeker goed bij stil, en pak die negatieve gedachten aan bij de wortels, niet bij de bladeren. In dit geval zou je dus tegen jezelf kunnen zeggen:
"Nou, dat was eigenlijk wel een goede grap. Maar ik voel me gewoon een beetje gekwetst door wat hij net heeft gezegd. Ik weet natuurlijk wel dat hij me niet echt probeerde te raken, op het einde van de dag is hij nog steeds een goede kerel…"
En dat is een 'trucje' dat je op elk niveau van negatieve gedachten kunt toepassen, of die gedachten nu over jezelf gaat, of over iemand anders.
Dat is een manier van denken die ook enorm handig zal zijn wanneer je je eindelijk in je relatie bevindt met je ideale vrouw, en je onvermijdelijk toch eens ruzie hebt. Op die momenten zal zij je dankbaar zijn wanneer je door elkaars ego kunt kijken, en het probleem kunt aanpakken bij de bron, niet bij de symptomen.
3. Vergelijk jezelf niet met anderen
Weet je nog toen je jong was en je slechte cijfers op school had?
Je hebt toen waarschijnlijk wel eens zoiets gezegd als "Maar iedereen had slechte cijfers!". Waarop jouw ouders misschien antwoordden: "Dat kan zo zijn, maar zij zijn mijn kinderen niet!"
Wat ze toen eigenlijk bedoelden, is dat het niet uitmaakt hoe slecht of hoe goed de rest het doet. Wat uitmaakt is hoe jij het doet; want jij bent de enige persoon waarmee je jezelf eerlijk kunt vergelijken. Want wie anders heeft exact dezelfde stappen gezet als jij?
Op het oppervlak kun je wel naar iemand kijken en denken dat zij op hetzelfde 'niveau' zijn gestart als jij…
Maar vraag jezelf eens af:
Weet jij echt waar die persoon is begonnen? Ken jij echt de details van zijn situatie?
Stel dat je buurman ogenschijnlijk op hetzelfde punt is begonnen als jij. Normale thuissituatie. Niet te veel of te weinig geld. Misschien eens uitgelachen op de basisschool, maar al met al geen verschrikkelijke start van het leven gehad.
Waarom heeft hij wel een ‘geweldige’ relatie, en jij niet?
Waar je niet bij stilstaat, is dat er ontzettend veel variabelen zijn in iemands leven, ook al lijkt de basis hetzelfde te zijn.
Misschien is die buurman op z'n 18e op uitwisselingsjaar geweest waarbij hij zich immens sociaal heeft ontwikkeld?
Misschien heeft hij enorme problemen gehad met toxische relaties, maar heeft hij gewoon iets sneller geluk gehad om zijn ideale partner te vinden dan jij?
Of sterker nog - misschien beschouwt hij jou wel als de geluksvogel, omdat zijn 'geweldige relatie' niets meer is dan een façade die hij goed weet te verbergen.
Het punt is dat je nooit echt de ins en outs van iemands leven kent.
Dat geldt dubbel voor social media, waar je al zeker een vertekend beeld hebt van iemand anders zijn leven. (Want wie toont nu zijn slechte momenten op Facebook?)
Wat ook nog een belangrijk punt is, is dat je in een relatie absoluut niet de man wilt zijn die zichzelf continu vergelijkt met andere mannen die hij op straat of op social media ziet… Want als je vriendin dat genoeg opmerkt, gaat ook zij na verloop van tijd zichzelf beginnen te afvragen:
"Hé… Als de rest zoveel beter is, waarom heb ik jou dan gekozen?"
Onthoud dit punt goed, want dit is één van de ‘gemakkelijkste’ manieren om je laag zelfbeeld de kop in te drukken: door alleen jezelf als referentiepunt te gebruiken.
Vergelijk jezelf met wie je gisteren was, en probeer elke dag een beetje beter te zijn als de dag ervoor. Meer kan je nu eenmaal niet doen.
4. Accepteer jezelf
Je hebt het misschien al door; onze technieken gaan hand in hand met elkaar.
Net zoals je jezelf alleen met jezelf moet vergelijken, moet je ook accepteren wie je bent. Niet wat je bereikt hebt, of je huidige relatiestatus, nee. Wie je bent in je hart. Want daar begint je positief zelfbeeld - de kwaliteit van de persoon die je bent. Het gaat niet over die snelle auto’s, die dikke bankrekening of de mensen die je social media posts liken…
Op het einde van de dag gaat het gewoon over wie van jou heeft gehouden, van wie jij hebt gehouden, en hoe sterk je die liefde voor elkaar hebt getoond. Op het einde van je leven blijf je alleen over met de invloed die je op deze planeet en op de mensen rondom jehebt gehad.
Je zult terug kunnen blikken op al die vrienden die je hebt geholpen tijdens hun donkere dagen, en al die familieleden die op jou konden rekenen wanneer het ertoe deed. Op de onbekende mensen die van jou altijd een vriendelijk woord of een vriendelijke glimlach konden verwachten.
Op die ene warme, zorgzame vrouw (jouw toekomstige vriendin) die al het leed en alle onzekerheid op een gegeven moment slechts als een verre herinnering deed lijken.
Daar gaat zelfacceptatie over.
Beseffen dat je het net zo goed verdient om jezelf goed te voelen, net zoals de rest. Omdat je een goed persoon bent, met goede bedoelingen, en een goed hart.
Zorg er dus voor dat je iemand bent waar je trots op kunt zijn. Iemand die zijn best doet om de beste versie van zichzelf te zijn. Iemand die vriendelijk is, en het beste wil voor de mensen om hem heen.
Als je dat al hebt bereikt, ben je al goed zoals je bent. Alles wat je daarbovenop nog bereikt, is slechts een toevoeging, een bonus. Het is absoluut niet nodig om jezelf te zien als "minderwaardig" alleen maar omdat je deze extra prestaties nog niet hebt behaald.
5. Confronteer je angsten
Let wel op - gewoon omdat je jezelf mag accepteren zoals je bent, betekent niet dat je jezelf niet langer moet uitdagen. We hebben allemaal bepaalde dingen meegemaakt die ons gevormd hebben tot de mannen die we nu zijn - of dat nu goede of slechte ervaringen waren.
Er zijn waarschijnlijk dingen gebeurd die je nog niet helemaal hebt verwerkt, wat resulteert in enkele angsten die je nog steeds met je meedraagt...
Misschien ben je zo gewend aan deze angsten dat ze een onmisbaar deel van jezelf lijken. Net als een lichaamsdeel, iets dat je continu bij je draagt…
Maar - dat hoeft niet zo te zijn. Zoals we al zeiden, motoren kunnen worden gerepareerd, en jij ook. Stel dat je bijvoorbeeld flink gepest werd toen je jonger was, waar dat negatief zelfbeeld begon. De kans is groot dat daarmee een hoop sociale angst is ontstaan, toch?
Moeilijkheden met het voeren van gesprekken, met oogcontact, met het maken van nieuwe vrienden... Dat is allemaal begrijpelijk.
Het probleem is echter dat, als jij morgen van de ene dag op de andere wel een positief zelfbeeld creëert, dat al die angsten er nog wel zitten… Die zul je dus stuk voor stuk handmatig uit je systeem moeten “deleten” en de beste manier om dat te doen, is door precies dat te doen waar je bang voor bent.
Bang voor sociale interacties? Push jezelf om elke dag een gesprek te beginnen met iemand nieuw op je kantoor.
Bang om interesse te tonen in vrouwen? Push jezelf om te flirten - hoe ongemakkelijk het ook voelt.
Als je dat vaak genoeg doet (en je negatieve gedachten over de uitkomst in bedwang houdt!) zal het uiteindelijk geen angstreactie meer veroorzaken. Want kijk - je bent afgewezen, je stotterde, je maakte een slechte grap...
… maar je leeft nog.
Waar was je nu weer zo bang voor?
En dan is er nóg een onvermijdelijke meerwaarde aan je angsten te confronteren...
Een man die niet bang is voor een uitdaging is namelijk immens aantrekkelijk voor vrouwen waar je uiteindelijk contact mee zult leggen en succes mee zult hebben. Het maakt niet uit hoe je het bekijkt, mannen die zelfverzekerd en assertief zijn, zullen altijd instinctief aantrekkelijker zijn voor vrouwen.
Als jij het toevallig moeilijk hebt met sociale interacties of sociale angst, kan je wellicht goed geholpen worden met deze blogpost, waarin we toepasselijke technieken delen om gesprekken gaande te houden met vrouwen.
6. Glimlach vaker
Bij WeSocialMEN hebben we het vaak over "programmeertaal".
Wat we hiermee bedoelen is dat je met wat je tegen jezelf zegt, je eigen brein opnieuw kunt 'configureren' om echt te geloven wat je zegt - ook al moet je in het begin een beetje tegen jezelf liegen.
Dit concept werkt niet alleen met woorden, maar ook met acties en lichaamstaal. Als je bijvoorbeeld onzeker bent, is de kans groot dat je je armen kruist en jezelf fysiek laat ineenkrimpen. Maar als je je handen rustig aan je zij laat hangen, met je rug recht en je borst naar voren, zal je je ineens al veel minder onzeker voelen.
Je kunt precies hetzelfde idee gebruiken om jezelf blij of verdrietig te maken. Als je bijvoorbeeld je gezicht een half uur lang dwingt om een droevige uitdrukking te tonen… Tja, dan is de kans klein dat je een goede dag gaat hebben.
Maar als je elke seconde van de dag oprecht probeert redenen te vinden om te glimlachen, en hier en daar die glimlach wat ‘forceert’, zul je je aan het einde van de dag veel beter voelen.
Zowel over jezelf als over de wereld...
En zeg nu zelf - zou je niet liever samen zijn met een vrouw die overal om kan lachen en geen enkele moeite heeft om positiviteit te vinden in elk scenario? Precies. En vice versa: vrouwen vinden een man die positief is en een mooie glimlach heeft ook veel aantrekkelijker dan het tegenovergestelde…
7. Werk aan jezelf
Zoals we eerder al hebben gezegd: jezelf accepteren betekent niet dat je niet meer kunt streven om een betere versie van jezelf te worden. Ook dit kan namelijk een immense ‘tool’ zijn om je zelfbeeld op te krikken.
Stel dat je heel je leven nooit echt sportief bent geweest, en eigenlijk in geen enkele sport interesse hebt gehad… En dan besluit je opeens om te gaan boksen…
Misschien ben je er verschrikkelijk in, of misschien ben je er geweldig in.
In scenario één kun je nog altijd trots zijn op het feit dat je jezelf hebt uitgedaagd, en iets bent gaan doen dat de meeste mannen zelfs niet zouden durven…
En het ander scenario kan een eigenhandige supercharge zijn dat je nodig hebt om je positief zelfbeeld permanent uit zijn ‘slump’ te halen. Ah ja, want je blijkt in iets goed te zijn dat je eigenlijk nog nooit hebt geprobeerd…
Hoe het ook draait of keert: probeer nieuwe dingen, en werk aan jezelf. Of je nu goed bent in die nieuwe dingen of niet, gewoon het feit dat je iets probeert dat voor zelfverbetering zal zorgen, gaat al een opkikker zijn voor je zelfbeeld.
Structureer jouw groei
Nou… Best veel om te onthouden, niet? Misschien. Maar weet goed:
Elke seconde die je aan je zelfontwikkeling spendeert zal je dubbel en dik terugbetaald krijgen in de vorm van een droomleven met je ideale vrouw, eens jij je zelfbeeld op een gezond peil hebt gekregen…
We snappen het natuurlijk volledig als het allemaal wat veel lijkt om onbegeleid te realiseren…
Speciaal daarom hebben we een tool ontworpen om je visie voor jezelf, je toekomst en je toekomstige vriendin vorm te geven. Dit visieboek zit tjokvol met alle ‘oefeningen’ die je nodig hebt om een zelfverzekerde, assertieve SocialMAN te worden.
Dus, wil jij niet enkel je zelfbeeld, maar ook je toekomst transformeren?
Klik dan hier om je gratis visieboek toegestuurd te krijgen.
Succes man!