Wat is zelfontwikkeling?

Zelfontwikkeling is het verder verbeteren van jezelf. Die ontwikkeling kan plaatsvinden op verschillende gebieden. Zo kun je je vaardigheden, maar ook je kennis ontwikkelen. Dit kan gebeuren op meerdere manieren. Denk bijvoorbeeld aan het volgen van een opleiding, cursus of training. Daarnaast kun je jezelf ook ontwikkelen door bijvoorbeeld het lezen van een boek, volgen van het nieuws, het kijken van een interessant tv-programma en zelfs bij het maken van reizen ontwikkel je jezelf verder.

 Je kunt jezelf dus op veel manieren verder ontwikkelen. Wat daarbij belangrijk is om te onthouden, is dat je het altijd in kleine stapjes moet doen om een groter doel te kunnen bereiken. Stel je wilt graag zo goed piano kunnen spelen als Mozart, dan is het onrealistisch om te verwachte dat je dat morgen al bij jezelf hebt ontwikkeld. Met elke dag een uurtje oefenen, komt dat doel in kleine stapjes steeds dichterbij tot het op een dag daadwerkelijk behaald is.

Om goed en doelgericht jezelf te ontwikkelen, moet je eerst bij jezelf te raden gaan welke kant je op wilt. Wat is het dat je wilt bereiken? Welke doelen stel je jezelf. Pas daarna kun je kijken welke weg je daar naar toe leidt en wat je nodig hebt om dat te bereiken.

Reactie plaatsen