Eenzaam na scheiding (10 technieken om de bladzijde om te slaan)
20 juli 2023 
16 min. leestijd

Eenzaam na scheiding (10 technieken om de bladzijde om te slaan)

Als je dat had geweten, dat je ooit 'eenzaam na scheiding' zou opzoeken... Dan had je vast een heleboel dingen anders aangepakt, of niet?

Kijk, we zijn hier nu... We gaan niet meer nadenken over de "wat als" scenario's. Vanaf vandaag gaan we verder met een oplossingsgerichte mindset. We gaan ons niet langer gewoon slecht voelen over wat er is gebeurd, maar we gaan actief op zoek naar oplossingen.

Of jij nu degene was die de relatie heeft beëindigd, of zij, of dat het een gezamenlijk besluit was... Het doet hoe dan ook pijn om opeens helemaal alleen te zijn. En dan bedoel ik niet alleen 'eenzaamheid' over het feit dat er geen mensen om je heen zijn, nee...

We hebben het over het feit dat je alleen bent met je gevoelens, je gedachten en je plannen... Want hoe je het ook wendt of keert, zij was een lange tijd oprecht je levenspartner. Of het nu al een hele tijd slecht ging of niet, jullie hadden plannen. Jullie waren op een gegeven moment elkaars steun en toeverlaat...

Als dat allemaal wegvalt… kan het niet anders dan een immense impact hebben, dat begrijpen we. Daarom hebben we deze blog geschreven... We gaan hier niet zomaar losse informatie geven in de hoop dat je er iets nuttigs uithaalt. We geven je 10 verschillende technieken die je kunt gebruiken om de bladzijde om te slaan, die eenzaamheid te bestrijden en met een gezonde mindset over te stappen naar het volgende hoofdstuk van je leven.

Daarna geven we je ook nog een korte 'checklist' over wanneer je (volgens ons) klaar zou zijn voor de volgende relatie. Een compleet stappenplan dus om je van gescheiden man, naar een nieuwe, assertieve, stabiele man te vormen...

Voordat we verder gaan, gaan we eerst nog wat dieper in op waarom je je zo eenzaam voelt na de scheiding. Niet prettig om te lezen, dat weten we. Maar het is uiterst belangrijk dat je eerst goed begrijpt waarom je je zo voelt, zodat je vanaf daar de lekken in het schip kunt beginnen te repareren...

Dus, laten we beginnen.


Het verlies van verbondenheid doet pijn

Ooit was je letterlijk levenspartners met iemand (of dat hoopte je tenminste). Jullie zagen elkaar elke dag, jullie levens waren vermengd met elkaars familie en vrienden, jullie brachten 's avonds altijd samen door...

En nu hebben jullie allebei jullie eigen leven, alsof jullie weer gewoon vrienden zijn, of zelfs bijna 'vreemden'. Daarom doet het zo'n verschrikkelijke pijn: iets dat zo lang een vaste waarde was, valt ineens weg. Ook al waren de laatste jaren of maanden misschien niet perfect, zij was toch je vrouw... Jullie hielden van elkaar en op een gegeven moment waren jullie een team. En nu moet je ineens leren om het leven te navigeren zonder die persoon aan je zijde. Alsof je jarenlang een extra 'ledemaat' had, dat opeens wordt afgehakt...

Die verbondenheid is er helaas gewoon niet meer... En hoogstwaarschijnlijk komt die ook niet terug. Het is heel normaal dat je een beetje in stukken ligt na zo'n gebeurtenis.

Het belangrijkste is dat je leert jezelf weer op te pakken na zo'n schok. En daarom ben je hier natuurlijk. Binnen een paar jaar (of zelfs een paar maanden) zal je op dit moment terugkijken en bij jezelf denken: "Ah, DAT was het moment dat ik mezelf echt heb herpakt..."

Dus, laten we eens kijken hoe je jezelf kunt helpen…


Hoe kun je omgaan met eenzaamheid na een scheiding?

Zet je TV even uit als die op de achtergrond nog aanstaat. Misschien moet je de vaatwasser nog leegmaken...

Zorg gewoon dat je echt even de tijd kunt nemen om de tips te internaliseren. De toekomstige, zelfverzekerde, niet-eenzame versie van jezelf zal je zeer dankbaar zijn...

Dus, maak je klaar, hier zijn de tips:



1. Praat erover

Kijk, we weten heel goed dat praten geen magische oplossing is. Die pijn zal er nog altijd zijn, of je er nu een serenade over zingt of er een boek over schrijft. Maar wat het wel zal doen, is dat je niet alleen bent met die pijn.

In plaats van thuis in je eentje te zitten met al je hartzeer en verloren hoop & wensen… werp er een licht op door erover te praten. Je gaat beter beseffen wat er precies zo'n pijn doet, en waarom je je precies zo eenzaam voelt. In plaats van dat je al die rollercoasters aan leed in stilte door je hoofd laat razen, ga je merken dat je je oprecht beter voelt wanneer je het open en bloot op tafel legt.

Zoek dus wat vrienden op, of ga eens langs bij dat ene familielid waar je goed mee op kan schieten.



2. Luister naar muziek of kijk een film

Soms is het nu eenmaal zo, je moet wel iets doen om die leegte op te vullen. Als je nu eenmaal geen tijd of energie hebt om te gaan socializen, of om iets anders productief te gaan doen om je eenzaamheid op te vullen…

… Dan is het helemaal oké om even te relaxen met een goede film of je favoriete album. Als je jezelf wat kunt afleiden, dan ebt die eenzaamheid hopelijk weg, tot je iets langdurig kunt fixen aan je problemen…

Het is dus niet de definitieve oplossing, maar het kan zeker een hulpmiddel zijn om het gevoel van eenzaamheid te verminderen. Want, zelfs in momenten van eenzaamheid, mogen we niet vergeten dat er altijd leuke dingen zijn om te doen en te ontdekken.



3. Doe wat je op een ideale avond alleen zou doen

Stel je eens voor dat je niet eenzaam zou zijn. Dat je thuiskomt van het werk in een perfecte stemming, en er echt naar uitkijkt om je tijd te besteden zoals je wilt.

Wat zou je dan doen? Zou je gaan joggen? Misschien schrijven aan je korte verhalen? Of wellicht gewoon een avondje ontspannen gamen?

Het kan allemaal geweldig rustgevend en plezierig zijn, gewoon echt doen wat je graag wilt.

Nu weten we natuurlijk heel goed dat die zin er niet is wanneer je je slecht of heel erg eenzaam voelt... Maar, zoals we vaak zeggen “fake it till you make it”. Net zoals je jezelf zelfverzekerd kunt voordoen en dan ook echt zelfverzekerd kunt worden...

... Kun je ook dingen doen waar je normaal wel van zou genieten, en na een tijdje ga je merken dat het genot wel degelijk de kop opsteekt...

Het zal je niet alleen helpen om die eenzaamheid even uit je hoofd te zetten, maar zo leer je het jezelf ook aan dat jij het waard bent om beloond te worden, wat een cruciaal deel is van het worden van een Stabiele Man.



4. Accepteren en relativeren

Accepteren en relativeren zijn twee cruciale stappen in het proces van het omgaan met de pijn van een scheiding. Je ex-partner was een groot deel van je leven en het is volkomen normaal om verdriet en verwarring te voelen wanneer die persoon er ineens niet meer is. De eerste stap in het helen van deze wonden is: acceptatie. 

Dit betekent niet dat je de situatie moet goedkeuren of dat je er blij mee moet zijn, maar het betekent wel dat je erkent dat dit nu jouw realiteit is.

Relativeren is de volgende stap. Het is belangrijk om te beseffen dat, hoewel je leven aanzienlijk is veranderd, dit niet het einde betekent. Er zijn nog steeds talloze mogelijkheden voor geluk, voldoening en groei. 

Ja, je leven is anders dan voorheen, maar dat betekent niet dat het minder waard is. In feite is het vaak door onze moeilijkste momenten dat we leren, groeien en sterker worden. Het herpakken van je leven en het opbouwen van een nieuw hoofdstuk is de volgende stap na acceptatie en relativering. 

Het leven gaat weer door, met of zonder jouw ex-partner, en het is aan jou om het zo bevredigend mogelijk te maken.



5. Bel familie of vrienden op

Zoals we niet hoeven uit te leggen: eenzaamheid is het onprettige gevoel dat de katalysator kan zijn voor alle andere negatieve elementen in je leven. Zit je alleen thuis met een brok in je keel? De reflex is vaak om de koelkast te openen en je pijn weg te eten of te drinken.

Lig je helemaal alleen in bed en kun je niet in slaap vallen? Vaak pak je dan je smartphone en blijf je tot in de kleine uurtjes scrollen.

We hebben allemaal van die ongezonde “copingmechanismen”. Zo een ‘mechanisme’ hoeft echter niet per se ongezond te zijn. Het gaat erom dat je tijdens momenten van eenzaamheid iets doet wat je afleidt, en wat net gezond is. Of op zijn minst niet ongezond.

Dus, de volgende keer dat je zo'n zwak moment hebt, bel dan gewoon eens naar één van je ouders. 

Of misschien zelfs naar je beste vriend die altijd bereid is om een luisterend oor te bieden. Hier zal je ook een wijze les uit halen; namelijk dat het leven niet compleet draait om romantiek… Je kan eenzaam zijn, maar dat betekent niet dat je alleen bent. Je hebt ongetwijfeld mensen om je heen die het beste voor je willen en van je houden. 

Dit is enorm belangrijk om altijd in je achterhoofd te houden, ook voor je volgende relaties. Anders dreig je je er zomaar van te overtuigen dat zij jouw ‘alles’ is, wat catastrofale gevolgen kan hebben… 



6. Ontmoet nieuwe mensen

Vroeger was sociaal zijn waarschijnlijk een stuk gemakkelijker, je kon altijd naar elkaar gaan. Maar nu? Je vrienden brengen hun zeldzame vrije tijd waarschijnlijk door met hun partner of gezin, en dan zit je daar, zonder sociale uitlaatklep.

Probeer dus nieuwe mensen te ontmoeten. Het zal niet hetzelfde zijn als met de mensen die je al 20 jaar kent, dat beseffen we. Maar het zal wel goed zijn om opnieuw uit je eenzame schulp te kruipen en te realiseren dat er nog steeds goede mensen in de wereld zijn, met wie je een klik kunt creëren. Wanneer je uiteindelijk weer contact wilt zoeken met een vrouw, zal het ook handig zijn dat je sociale vaardigheden goed getraind zijn. Je kunt je ideale partner immers niet ontmoeten als je geen nieuwe mensen ontmoet, toch?

Nu kan het ontmoeten van nieuwe mensen nog als een enorme klus lijken. Als dat zo is, is de kans groot dat je nog te maken hebt met wat onzekerheid die je ervan weerhoudt om je authentieke zelf te zijn, zonder sociale angst. Gelukkig hebben we daar ook al een blogpost over geschreven, die je hier kunt vinden.



7. Confronteer je emoties

Het klinkt wellicht wat paradoxaal, maar de negatieve emoties die gepaard gaan met eenzaamheid worden vaak snel ingezet om diepere problemen rondom deze emoties te negeren.

Ja, je voelt je slecht, dat is duidelijk. Maar waarom precies? Is het simpelweg omdat je alleen bent en niets te doen hebt? Of is het omdat je nooit hebt geleerd om alleen te zijn, omdat je altijd een ongezond zelfbeeld hebt gehad, waardoor je nooit alleen wilt zijn met 'jezelf'?

Of misschien is het gevoel van eenzaamheid slechts de bovenste laag van diepere problemen die je een lange tijd hebt kunnen negeren en wegsteken door je relatie... Hoe het ook zij, de momenten waarop je alleen bent, zijn de perfecte momenten om die mysteries van je geest eindelijk eens te ontrafelen. 

Dus, begin te graven, stel jezelf vragen. Voordat je het weet, loop je hand in hand over een Spaans strand met de liefde van je leven, zonder ook maar een greintje emotionele bagage met je mee te dragen.



8. Zie eenzaamheid als kans voor persoonlijke groei

Hoewel dit het einde van een hoofdstuk is, betekent dit niet per se het einde van het hele boek. Ja, je hebt iets tragisch meegemaakt dat je altijd met je mee zult dragen. Dat doet pijn, dat klopt, maar...

Je moet er echt voor zorgen dat dit gevoel van eenzaamheid je niet als persoon beperkt. Gewoon omdat je niet meer dezelfde persoon bent als degene die je was tijdens je relatie, betekent dit niet dat je volledig moet stoppen met groeien als de nieuwe persoon die je nu bent.

Zelfs als grote delen van je identiteit samenhingen met die relatie, opent dit op zichzelf nieuwe deuren. Hadden jullie bijvoorbeeld veel gezamenlijke vrienden, die je nu verloren hebt? Dan is het tijd om uit je schulp te kruipen en nieuwe mensen te ontmoeten!

Of misschien kookte zij altijd, en kun je na al die jaren nog steeds geen ei bakken? Duik in die kookboeken en ontwikkel een nieuwe vaardigheid. Je begrijpt het wel, 'elk nadeel heeft zijn voordeel', inclusief je gevoel van eenzaamheid. 

Bovendien is het een perfect 'coping-mechanisme' om bijvoorbeeld nieuwe vaardigheden te leren, gewoon om jezelf af te leiden van het feit dat je eenzaam bent. Tegen de tijd dat je dan je echte ideale vrouw tegenkomt, heb je een heel arsenaal aan aantrekkelijke vaardigheden in je bezit ;-)



9. Ontwikkel nieuwe hobby’s en interesses

Nieuwe hobby's en interesses kunnen een effectieve oplossing zijn tegen het eenzaam voelen. Of je nu een muziekinstrument leert bespelen, of begint met bergbeklimmen – het leren en ontwikkelen van een nieuwe vaardigheid zal je zowel afleiden als je zelfvertrouwen opbouwen.

Daarnaast kunnen hobby's en interesses de deur openen naar nieuwe sociale kringen. Deelnemen aan activiteiten of lessen in verband met je nieuwe interesse kan je in contact brengen met gelijkgestemde mensen (inclusief vrouwen). 



10. Professionele hulp vragen

Voor veel mannen klinkt het inschakelen van professionele hulp als het toegeven van een 'zwakte'... Maar het kan ongelooflijk waardevol zijn om tegenover iemand te zitten die je een objectieve mening kan geven en een luisterend oor kan bieden in het proces van zelfheling.

Ook onze oprichter, Robin Kastermans, maakte 9 jaar terug de beslissing om professionele coaching te zoeken op vlak van social skills. Ook hij schaamde zich er eerst immens voor, maar hij heeft er gelukkig doorgebeten. Want het is net door die sessies dat hij zijn reis van zelfontwikkeling startte en uiteindelijk WeSocialMEN oprichtte.

Op dit moment heeft hij al honderden mannen geholpen met hun problemen omtrent onzekerheid, eenzaamheid, assertiviteit, en nog zo veel meer. Dus, praat erover. 

Zoek een professional die je kan helpen navigeren door deze moeilijke tijd, en geef jezelf toestemming om open te staan voor hulp en groei.

Het kan natuurlijk ook dat je helemaal geen zin hebt om tegenover een traditionele therapeut te zitten, dat kan. Maar weet dat hulp niet alleen te vinden is bij traditionele therapie.  Net zoals Robin zijn zelfontwikkelingsreis startte met een "Social Training" kan die van jou starten binnen de Online Community van WeSocialMEN.  Hier kun je steun en advies te krijgen van mannen die persoonlijke ervaring hebben in zaken zoals hartbreuk en eenzaamheid.

Plus, hier kom je ook persoonlijk in contact met Robin, onze personal succes coaches, en alle andere SocialMEN die door dezelfde problemen als jou gaan of zijn gegaan.

Als je dat wat lijkt, klik dan hier om de Community te joinen voor 0,00 cent.



Hoe kun je je kinderen ondersteunen als ze ook eenzaamheid ervaren na de scheiding?

Als ouder kan het wellicht lastig zijn om je te verplaatsen in de belevingswereld van je kinderen, maar besef goed: voor geen enkel kind is het eenvoudig wanneer ze horen dat hun ouders gaan scheiden. 

Een totaal nieuwe dynamiek, het idee van stiefouders, gescheiden feestdagen...

Net als het jouwe, wordt hun hele leven compleet op zijn kop gezet. Ongeacht de leeftijd, is dat enorm moeilijk te verwerken. Het is dus heel belangrijk dat jij als ouder begrip hebt voor hoe je je kinderen kunt ondersteunen. Want zoals je weet zijn niet alleen jij en je partner het slachtoffer van de scheiding...

Begin bijvoorbeeld door open en helder met hen te communiceren. Stel vragen en geef antwoorden... Misschien lopen ze nog rond met onopgeloste vragen over de reden van jullie scheiding? Denken ze misschien dat het hun schuld is? Wat het ook is, geef je kinderen de kans om alle feiten te accepteren, zodat ze niet met vragen blijven zitten en de situatie oprecht kunnen accepteren.

Maar daar stopt het niet... Je kinderen zullen tal van situaties tegenkomen die hen herinneren aan de 'wat als'-momenten, zelfs als ze de realiteit van de situatie al goed hebben verwerkt. Wat als mama dit niet had gedaan? Wat als papa dat niet had gezegd? Zouden ze nog samen zijn? Hadden we Kerstmis nog samen kunnen vieren? Zouden we dan niet allemaal gelukkiger zijn geweest?

Je moet je dus bewust zijn dat dergelijke vragen altijd kunnen opduiken... En daar moet je open voor staan. Hoewel het voor jou pijnlijk kan zijn om erover te praten, moet je beseffen dat de scheiding een oprecht kruispunt is, niet alleen voor jou, maar ook voor de kinderen. 

Daarnaast gaat het niet alleen om de kinderen. Jullie zijn nog steeds gezamenlijke ouders, en in dat opzicht horen jullie nog steeds een team te zijn... Maak het dus zo gemakkelijk mogelijk (indien realistisch) om goed met elkaar om te blijven gaan. 

Je hoeft geen “vrienden” te zijn, maar zorg wel dat jullie minimaal op een amicale manier met elkaar om kunnen gaan. Probeer geen ruzie te maken en zet je ex zeker niet in een kwaad daglicht bij de kinderen... Ze moeten weten dat jullie als ouders er nog steeds voor hen zijn en dat jullie persoonlijke geschillen hier geen stokje voor steken.

Wanneer je uiteindelijk een nieuwe partner ontmoet en daar een serieuze relatie mee aangaat, hoef je je geen zorgen te maken over eventuele wrok die nog regelmatig in je leven kan opduiken en roet in het eten kan gooien... Of die wrok nu van je ex komt, of van je kinderen die je nog iets kwalijk nemen omdat ze de scheiding niet goed verwerkt hebben...



Wanneer ben je weer klaar voor een nieuwe relatie?

Misschien formuleer ik de vraag beter zo: wanneer kan je je leven weer opnemen? Wel, je kent het gezegde vast wel: “Tijd heelt alle wonden”.

Het is dus cruciaal dat je je nergens toe haast. Het kan verleidelijk zijn om het gevoel van eenzaamheid op te vullen door achter scharrels aan te gaan, of zelfs om al snel een nieuwe relatie aan te gaan...

Maar wees je er goed van bewust dat dit vaak een ‘copingmechanisme’ kan zijn. Dat je dus niet echt klaar bent voor die relatie, alleen omdat je weer 'verliefd' bent geworden. Geef jezelf tijd, en denk goed na voordat je naar je hart luistert als je in een emotioneel instabiele periode zit.

Een goede manier om te beseffen of je er al klaar voor bent, is door op te merken hoeveel onzekerheden je hebt als je neigt naar zo'n nieuwe relatie... Heb je al snel problemen met het vertrouwen in haar? Begint jaloezie al heel vroeg de kop op te steken? Of merk je misschien dat je iets met haar wilt, maar dat je haar eigenlijk nog niet helemaal vertrouwt? Dan is het tijd om een stapje terug te nemen en te beseffen dat je misschien nog niet alle pijn van je vorige relatie hebt geaccepteerd of verwerkt.

Dat is nog zo'n belangrijk punt trouwens: 

Bepalen of je alles al goed hebt verwerkt. Die onzekerheden die je op haar projecteert zijn er wellicht omdat je dingen nog niet hebt geaccepteerd, maar het blijft niet alleen bij onzekerheden.

Misschien heb je nog een bepaalde wrok tegenover haar, of wat ze jou heeft aangedaan? Voel je je nog boos als je nadenkt over wat ze heeft gezegd? Of merk je misschien dat je 's avonds nog steeds verdrietig bent over hoe alles is gelopen? Dan is het overduidelijk nog niet het moment voor jou om in een andere relatie te stappen.

Neem eerst nog wat tijd om diep in jezelf te zoeken naar waarom je die woede, dat verdriet of die wrok nog voelt. Alleen zo kan je ervoor zorgen dat je het niet overdraagt in je volgende relatie, en misschien iets verprutst dat echt jouw ideale relatie had kunnen zijn...

Voor wanneer je opnieuw wilt proberen…

Als je jezelf genoeg tijd geeft, en nuttige zelfhulp-info blijft verorberen (zoals deze blogpost), zal je binnenkort weer sterk op je benen staan.

Wanneer dat het geval is, moet je natuurlijk ook verder gaan in je leven… 

Je ex was niet je ideale partner, dat weten we allebei. Anders had het natuurlijk niet foutgelopen.

Maar… ‘Wat is dan wel mijn ideale partner?’, hoor ik je al denken. Nog zo’n titanenklus om uit te dokteren… 

Wel, net daarom hebben we een hulpmiddel ontworpen (De Ideale Partner 2.0 oefening), speciaal om je te helpen visualiseren wie je ideale partner is. Deze oefening bezit alle info en alle vragen die je aan jezelf moet stellen, om uit te dokteren wie jouw ideale partner net is…

Dus, als jij nooit nog terug op deze blogpost wil komen, klik dan hier om de oefening toegestuurd te krijgen.


Namens het Team van WeSocialMEN, veel succes! :-)

Over de schrijver
De redactie van WeSocialMEN helpt jou om diverse termen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, daten en relaties helder te krijgen.
Reactie plaatsen

Ontvang GRATIS: WSM Visieboek

Het “visieboek” is dé belangrijkste resource uit onze betaalde cursus voor single mannen, The Social Gym™ dat mannen helpt een ijzersterke visie te creëren voor zichzelf om met meer zelfvertrouwen en assertiviteit te handelen.