Onzekerheid overwinnen (8 impactvolle tips)
24 mei 2023 
12 min. leestijd

Onzekerheid overwinnen (8 impactvolle tips)

Het is wellicht niet de eerste keer dat je dit hebt opgezocht, he; "onzekerheid overwinnen", maar wees gerust, want dit is de laatste keer.

Dit is de laatste dag dat je die ene kennis in de buurtwinkel vermijdt, omdat je die sociale angst maar niet kunt overwinnen.

De laatste keer dat je ligt te woelen in bed omdat je jezelf maar NIET kunt vergeven voor dat ene stomme ding dat je deze ochtend tegen je collega zei.

Klinkt goed, niet?

Dan kunnen we beginnen.

In deze blogpost vindt je namelijk je 8 impactvolle tips en richtlijnen om je onzekerheid voor eens en voor altijd de kop in te drukken.

Je zult zien hoe heel je wereld ineens open bloeit wanneer je niet meer in de weg staat van je eigen geluk.

Maar eerst beginnen we, zoals altijd, met een "deep dive" in de oorzaken van onzekerheid, want je kunt een lek in een boot pas repareren als je weet waar het zit, toch?

Laten we dus kijken waar dat “lek” zit.Wat is de oorzaak van onzekerheid? 

Het moet ergens vandaan komen, toch?

Dit kan wellicht wat confronterend zijn, maar als we daadwerkelijk verandering willen waarmaken, dan kan dat alleen met de waarheid.

Bij veel mannen zit het namelijk zo: ze hebben nog niet veel beleefd, ongeacht hoe oud ze zijn. 

Misschien herken je dit wel…

Misschien woon je al heel je leven in dezelfde straal van 50 km, of misschien zit je al 20 jaar vast op dezelfde baan puur uit gemak.

Het komt erop neer dat je nog niet veel verschillende ervaringen hebt meegemaakt, waardoor je dus weinig levenservaring hebt. Je hebt jezelf nog niet genoeg uitgedaagd. Dan is het geen mysterie waarom je je erg onzeker voelt.

Je moet eens nadenken, in elke baan of vaardigheid word je pas goed als je het veel doet. Het is moeilijk om onzeker te zijn in hout hakken als je al 10.000 bomen hebt omgehakt, toch?

Op exact dezelfde manier zal je veel minder onzekerheid ervaren, als je gewoon meer leeft

Je loopt op het moment als het ware door het leven met een fractie van de informatie die je nodig hebt om een weloverwogen beslissing te maken, ongeacht de situatie waarmee je geconfronteerd wordt.

Vraag jezelf dus eens eerlijk af hoeveel levenservaring jij hebt.

Maar… dit is natuurlijk niet de enige reden waarom mannen onzeker zijn. Je kunt de stoerste avonturier ter wereld zijn en nog steeds problemen hebben dankzij een negatief zelfbeeld

Misschien dat jouw zelfbeeld in het verleden beïnvloed werd door een slechte leraar, of door 'vrienden' die net iets te veel grappen maakten over een specifieke eigenschap van jou.

Het kan dus ook voortkomen uit ervaringen waarover je weinig tot geen controle had. Als je in het verleden veel kritiek hebt gekregen, en dat heeft je onzeker gemaakt, is de kans heel groot dat je je ondertussen nog steeds onzeker voelt over wat anderen denken.

Het is normaal om te geven om wat de mensen die dicht bij je staan denken en zeggen, maar het wordt een probleem als je je zorgen maakt over alles wat iedereen denkt.

Die kerel die je nog nooit hebt gezien in de wachtrij in de Albert Heijn - zou die jouw bril raar vinden? Of die dame achter de kassa, denk je dat zij je zweetvlekken heeft gezien?

Dan voel je je vaak barslecht over wat mensen misschien van je denken, terwijl je niet eens weet of jij hen aangenaam zou vinden.

Klinkt een beetje nutteloos, toch?

Maar goed, nu je een iets beter beeld hebt van waar die onzekerheid vandaan komt, kunnen we eens kijken wat je allemaal gaat missen als je de 8 richtlijnen en tips in deze blogpost laat liggen.Wat zijn de gevolgen van onzeker zijn? 

Een overduidelijk gevolg van onzekerheid is dit; je duwt vrouwen die je leuk vindt verder van je weg…  en het gaat zelfs verder dan dat, want het gaat niet alleen over de vrouwen, toch? 

Het gaat over je goed voelen in je eigen huid, terwijl je in een goede relatie zit. 

Het probleem is dat dit heel moeilijk wordt wanneer jij je onzekerheid de overhand laat nemen. 

Terwijl je maar in je hoofd blijft malen of je wel goed genoeg bent, blijf je nog steeds indrukken krijgen van buitenaf. Misschien is het op straat, of op sociale media, maar je zult altijd wel een reden vinden om nog slechter over jezelf te denken wanneer je al in die mindset zit.

Die oude schoolvriend met zijn (ogenschijnlijk) geweldige relatie die al elk continent heeft gezien, of al die andere oude vrienden die zich kennelijk nooit onzeker voelen… 

Dat is dus het belangrijkste gevolg van vaak onzeker zijn.

 Je vindt automatisch manieren om jezelf steeds dieper en dieper in je put van onzekerheid te graven. Op den duur zit je zo diep, dat je zelfs het lichtpuntje aan het einde van de tunnel niet meer ziet.

Gelukkig ben je nu de “spreekwoordelijke ladder” aan het beklimmen waarmee je eruit komt. Een goed gevoel over jezelf hebben lijkt nu ongetwijfeld nog als een verre fantasie. Maar beeld je die fantasie even in…

Je komt aan op een speciale gelegenheid met jouw liefdevolle vriendin aan je arm, vol met zelfvertrouwen en trots.

Je voert met iedereen moeiteloos gesprekken zonder eerst je doolhof van zelftwijfel te moeten doorstaan, wat onbewust jouw vriendin er nog meer van overtuigd is dat jij de juiste man bent voor haar... 

Klinkt niet slecht, toch? Kom, dan zullen we eens kijken naar die 8 acties die je kunt ondernemen om jezelf in zo'n aangename situatie te plaatsen.Tips om onzekerheid te overwinnen

Hier is de oplossing waarmee je het “lek” kunt dichten. Met de essentiële tips die we hieronder hebben neergepend, kun je jezelf veranderen in een man die zelfzeker is, weet wat hij te bieden heeft in het leven, en daardoor ook vlotter connecties maakt met vrouwen.1. Ontdek waarover je onzeker bent 

Zoals we al duidelijk hebben gemaakt, is niet iedereen onzeker over dezelfde dingen. Als je nu advies zoekt over onzekerheid dat voortkomt uit trauma's uit je kindertijd, ga je heel ander advies vinden dan bij mensen die onzeker zijn over een fysieke beperking.

Bepaal dus eerst waarover je je precies zo slecht voelt. Neem een uur of twee apart met pen en papier, en schrijf alles op waar je aan denkt (gefocust op je onzekerheid, natuurlijk).

Misschien moet je dit 2 of 3 keer doen - maar uiteindelijk zul je het mysterie ontrafelen over hoe je precies aan je onzekerheid komt, en waar het specifiek over gaat. Van daaruit kun je al veel concretere acties ondernemen.

Dat is trouwens ook heel goed om te weten voor als je ooit in een gezonde relatie wilt komen... Op die manier zul je namelijk gezond en openlijk kunnen communiceren tegenover je partner over wat je moeilijke punten zijn.2. Vermijd negativiteit

 Nu heb ik het niet alleen over negativiteit over jezelf, natuurlijk. Het maakt niet uit waar het over gaat, negativiteit is besmettelijk. Hoe gemakkelijk zal het zijn om positief te zijn over jezelf als je een hele dag werkt met collega's die over alles en iedereen negatief praten, en dan thuiskomt om nog wat te gamen met je negatieve vrienden? Vrijwel onmogelijk.

Dan heb ik het nog niet eens over een negatieve relatie... Kun je je voorstellen, 's avonds thuiskomen en als eerste een hoop gezeur en geklaag om je oren krijgen? Niet prettig…

Maar als jij nu al leert om een positief persoon te zijn, zal het veel eenvoudiger zijn om iemand aan te trekken die je met warmte en liefde verwelkomt wanneer je thuiskomt i.p.v. met een verveelde blik en een nieuw probleem om op te lossen.

Doe daarom je uiterste best om negativiteit te vermijden. Of dat nu komt in de vorm van specifieke mensen, of specifieke mediavormen. Des te minder negativiteit je ervaart, des te minder negativiteit je op jezelf zult uitwerken.3. Durf nieuwe dingen te doen

We weten het allemaal, het is niet gemakkelijk. Al zeker niet als je inherent gelooft dat je “toch niet goed zal zijn” in de nieuwe dingen die je doet. Maar, dat is net een belangrijk onderdeel ervan. Jezelf uitdagen om comfortabel te worden met “ergens niet goed in zijn”.

Comfortabel zijn in oncomfortabele situaties is een groot deel van zelfvertrouwen. Dat betekent dus niet dat je altijd comfortabel bent, maar dat je zelfverzekerd blijft zelfs als je oncomfortabel bent.

De beste manier om dat te doen is om jezelf continu uit te dagen, en je comfortzone te verleggen.

Vrouwen houden er trouwens ook van om spontaan verrast te worden met een citytrip naar een land waarvan ze nog nooit hebben gehoord, en waarvan ze de taal al helemaal niet spreken.

Maar omdat jij (een zelfverzekerde SocialMAN bent die gewend is om nieuwe dingen te proberen) bij haar bent, kan ze niet anders dan zich erop verheugen.4. Houd een zelfverzekerde houding aan 

“Fake it ‘till you make it”, toch? Klopt. Niet helemaal, maar wel grotendeels.

Om goed te beginnen kan het inderdaad handig zijn om een zelfverzekerd persoon na te bootsen. Denk aan je favoriete James Bond. Denk even na over hoe hij praat, hoe hij moeilijke situaties aangaat, of zelfs hoe die loopt. Als je dat allemaal al nadoet, is de kans groot dat je jezelf tenminste in een paar situaties al minder onzeker voelt.

Let wel op, een aap in een pak is nog steeds een aap. 

Je kunt jezelf zo zelfverzekerd voordoen als je wilt, maar dat werkt alleen  zolang je in situaties zit die niet dieper gaan dan je oppervlakkige zelfvertrouwen.

Als je bijvoorbeeld op het werk nooit praat over een hobby waar je misschien onzeker over bent, is het ook niet moeilijk om daar nooit onzeker over te zijn in die situatie.

Maar wat als je je hart opent tegenover een date die dichter bij je begint te komen, en ze maakt plots een grapje over iets waar je uiterst onzeker over bent… Dan ga je het al moeilijk vinden om die façade van zelfvertrouwen hoog te houden, toch?

Terwijl, als je diep vanbinnen zelfverzekerd bent, dan weet je hoe je met je onzekerheden moet omgaan (want ja, onzekerheden ga je altijd hebben). Als die vrouw tegenover je ziet dat je met jezelf kunt lachen, voelt zij diep vanbinnen dat je een man bent met een sterke ruggengraat en een zelfbeeld dat niet gemakkelijk te deuken valt. 

Dat is precies het type man waarvan vrouwen weten dat ze een goede, stabiele toekomst mee kunnen opbouwen.

Dus denk eraan, het is een goed begin om een zelfverzekerde houding aan te nemen, zelfs als je dat in het begin een beetje moet ‘faken’...  maar om die houding dan ook aan te kunnen houden tijdens moeilijke momenten, zul je een sterker fundament van zelfvertrouwen moeten opbouwen. Daarom is de volgende tip…5. Werk aan je zelfvertrouwen

Wat is het tegenovergestelde van onzekerheid? Juist ja - een gezond zelfvertrouwen. Als je vertrouwen hebt in jezelf, en als je weet dat je elke situatie wel op z'n pootjes kunt doen landen, is er gewoonweg geen ruimte meer voor onzekerheid.

Als die onzekerheid toch de kop opsteekt, los je dat op een zelfverzekerde manier.

Zelfvertrouwen opbouwen is een wetenschap op zichzelf, dus als je daar echt aan wilt werken, lees dan verder in onze blogpost over hoe je meer zelfvertrouwen krijgt.6. Focus niet op wat anderen van je denken 

Je hebt maar controle over één enkel ding, en dat zijn je eigen emoties en gedachten. Je kunt jezelf oneindig pijnigen over wat die collega over jou denkt, en “of die ene vrouw je ondertussen ziet zitten”.

Maar als je geen gezond zelfbeeld en zelfvertrouwen hebt, gaat al dat piekeren alleen leiden tot een negatieve conclusie over wat “de rest” over jou denkt. 

Je ziet vast zelf al wel in wat voor een vicieuze cirkel dat is, want nu heb je jezelf overtuigd dat iedereen je maar niets vindt. Wat gaat dat dan niet voor jouw onzekerheid doen eens je nog eens in een kamer zit met diezelfde mensen?

Die vrouw zal trouwens ook compleet afknappen als ze doorheeft dat je jouw zelfbeeld baseert op wat iemand anders denkt. 

Jij moet bepalen wat voor man je bent, want ze verwacht dat jij haar een stabiel leven kunt geven. Hoe kun je dat doen als jouw hoofd nog vol zit met andermans meningen over jou?7. Stel doelen voor jezelf 

Het is moeilijk om onzeker te zijn wanneer je elke dag aan jezelf bewijst dat je een kanjer bent die bergen kan verzetten als je je erop focust. Zorg daarom dus zeker dat je “een bezige man” bent, met doelen die je wilt bereiken.

Elke keer dat je die bereikt, gaat dat jouw onzekerheid weer een beetje de kop indrukken.

Daarnaast is het ook uiterst aantrekkelijk bij vrouwen: een man die weet wat hij wil, en bereikt wat hij wil.8. Accepteer je onzekere gevoelens 

Zoals we ondertussen al duidelijk hebben gemaakt; je onzekere gevoel hoeft niet per se te verdwijnen voordat je het kunt overwinnen. 

Als het echt diepgeworteld is, kan het dat die onzekerheid nog een tijdje blijft hangen. In situaties die je vroeger “triggerden”, zullen diezelfde gevoelens wellicht nog steeds de kop opsteken.

Het verschil is dat je die dan al hebt geaccepteerd, en je weet hoe je ermee om moet. Net als die lastige buurman waar je geen fan van bent, maar waarmee je moet leren leven. Erken dat hij er is, zeg “Goeiemorgen”, en ga verder met je dag.

Dat is overigens ook de beste manier om met onzekerheid in je relatie om te gaan. Het verbergen kun je toch niet. Het beste dat je kunt doen is er op een zo gezond mogelijke manier over te communiceren, maar om dat te kunnen doen, moet je zorgen dat je zelf op z’n minst al hebt geaccepteerd dat je ergens onzeker over bent.

Het is net door het te accepteren dat je een deel van de kracht van die onzekerheid afneemt. Daarna kun je pas echt beginnen werken, wanneer je die “muur van ontkenning” doorbreekt.BORST VOORUIT

Zo, nu is het dus eindelijk afgelopen met je onzekerheid die de overhand neemt. Realiseer je wel dat je jezelf nog af en toe zult afvragen of je wel goed genoeg bent... Maar je hebt nu tenminste alle hulpmiddelen tot je beschikking om die zelftwijfel te overwinnen wanneer deze de kop opsteekt.

Oh! Trouwens, nog een ander hulpmiddel waar onze mannen zichzelf mee heropbouwen, al is het uit een destructieve relatie, of vanuit 10x in de friendzone te komen… is ons WeSocialMEN Visieboek.

Dit is niet gewoon een boek waar je je doelen etc. in neerpent, dat is inderdaad een deel ervan, maar het gaat veel verder dan dat. 

Er zijn namelijk 7 onderdelen van jouw visie waar je over na moet denken als man wat jou enorm veel kracht en zelfvertrouwen zal geven.

Als je daar een kopie van wilt, laat dan even je naam en mailadres achter op volgende pagina en dan ontvang je binnen enkele minuten de PDF in je inbox.
Succes!

Over de schrijver
De redactie van WeSocialMEN helpt jou om diverse termen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, daten en relaties helder te krijgen.
Reactie plaatsen

Ontvang GRATIS: WSM Visieboek

Het “visieboek” is dé belangrijkste resource uit onze betaalde cursus voor single mannen, The Social Gym™ dat mannen helpt een ijzersterke visie te creëren voor zichzelf om met meer zelfvertrouwen en assertiviteit te handelen.