Hoe krijg je meer zelfvertrouwen? (Perfecte combinatie van psychologische en praktische tips)
18 januari 2023 
6 min. leestijd

Hoe krijg je meer zelfvertrouwen? (Perfecte combinatie van psychologische en praktische tips)

Zelfvertrouwen. wat een abstract begrip eigenlijk… Maar toch is dit één van de meest belangrijke eigenschappen die jouw hele liefdes leven helemaal op z’n kop kan zetten (op de goede manier).

Zelfvertrouwen is wat jou ertoe zet om actie te nemen zodat je meer resultaat hebt met vrouwen.

En dat is niet het enige voordeel...

Want zelfvertrouwen is namelijk ook één van de meest benoemde eigenschappen die vrouwen het aantrekkelijkst vinden in een man, maar… nu is de grote vraag:

HOE KRIJG JE ER MEER VAN?

Nou, daarom hebben we hier de 9 beste tips opgelijst zodat jij jouw zelfvertrouwen vanaf vandaag al kunt versterken. Dus als jij zelfverzekerder wilt worden om daarna jouw kansen drastisch te verhogen bij de dames…

Blijf dan zeker verder lezen.


Wat is zelfvertrouwen?

Ik heb het net al kort aangehaald maar wat betekent dit begrip nu precies? Er zijn heel wat verschillende definities te vinden, maar laten we het op deze houden:

“Zelfvertrouwen is de mate waarin men vertrouwen heeft in het eigen kunnen.”

In principe is zelfvertrouwen bijna volledig psychologisch. Het gaat er puur om dat jij oprecht gelooft in jouw competentie in enig welk vlak van het leven, en in dit geval bij vrouwen…


Oorzaken van een gebrek aan zelfvertrouwen

Maar hoe komt het nu dat meeste mannen en eigenlijk zelfs mensen over het algemeen, een gebrek hebben in zelfvertrouwen wanneer het op daten aankomt?

Dit komt omdat zelfvertrouwen grotendeels gebaseerd is op ervaring.

Als jij iets nog nooit gedaan hebt (of heel weinig) zoals: daten, contact leggen, relaties beginnen etc. dan heb je nog nooit aan jezelf kunnen bewijzen dat dit iets is waar je goed in bent.

Het is pas nadat je iets 1-2-3 keer doet en vooruitgang ziet, dat je zelfvertrouwen begint te ontwikkelen.


Zelfvertrouwen vergroten

Het is nu wel duidelijk dat zelfvertrouwen een enorm belangrijke eigenschap is en misschien wel één van de belangrijkste die je kunt ontwikkelen in jouw hele leven.

Dit niet alleen voor daten en relaties…

Maar ook voor jouw werk, studies, hobby's, sport, etc. Hoe meer zelfvertrouwen je ontwikkelt in deze gebieden, hoe meer resultaat je eruit haalt en dus hoe meer voldoening je ervaart.


1. Word bewust van je gedachten

Het eerste dat we willen bespreken is dat je heel bewust dient te worden over je gedachten en dan vooral of het POSITIEVE of NEGATIEVE gedachten zijn.

Want als jij continu tegen jezelf in je hoofd zit te zeggen “dat je niets kan”, “dat je niets waard bent”, “dat het nooit gaat lukken”, etc.

Ja, dan gaat dat jouw niveau van zelfvertrouwen alleen maar naar beneden halen.

Maar doe jij namelijk het tegenovergestelde… en denk jij: “Het lukt me nog niet maar ik kom er wel”, “Ik zie vooruitgang, ik ben goed bezig”, etc.

Dan zal jouw zelfvertrouwen ongetwijfeld bliksemsnel de hoogte inschieten.


2. Vergelijk jezelf niet met anderen

Een tweede tip die we je willen meegeven is om jezelf alleen maar te vergelijken met jezelf van gisteren.

Er is een bekende quote die luidt:

Don’t compare your day 1 to someone else’s day 1000. 

(of: Vergelijk niet jouw dag 1 met iemand anders z’n dag 1000)

En dit is enorm waar.

Het enige dat dit zal bereiken is een berg aan negatieve gevoelens in jouw gedachten die meestal niet eens gerechtvaardigd zijn, want zoals de quote ook benoemd; hoogstwaarschijnlijk heeft die persoon waar je jezelf mee vergelijkt al jaren ervaring en ben jij pas net begonnen.

Vergelijk jezelf dus alleen met de jij van gisteren en blijf dagelijks vooruitgang boeken.


3. Durf uitdagingen aan te gaan

Als derde tip is het cruciaal dat jij jezelf blijft uitdagen omdat je hiermee jezelf bewijst dat je nieuwe hoogtes kunt behalen.

Durf je een vrouw die je leuk lijkt normaal gesproken niet aan te spreken? Nou, ga dan nu de uitdaging aan en je zult snel ondervinden dat het helemaal niet zo eng is als je denkt.

En hier is het leuke deel…

Daarna, doordat je jezelf de ervaring gegund hebt en bewezen hebt dat je het kan, wordt de uitdaging ineens een stuk minder intimiderend…

Hierdoor durf je weer meer actie te nemen waardoor je opnieuw, meer zelfvertrouwen ontwikkelt, enz.


4. Accepteer jezelf zoals je bent

Nog een belangrijk punt is dat je jezelf moet accepteren hoe je bent. Je moet bewust zijn van de zaken waar jij controle over hebt en de zaken waar jij geen controle over hebt.

Het heeft bijvoorbeeld geen zin om te klagen over je lengte als man.

Hier kun je toch niets aan veranderen. De stappen zijn voor jou net hetzelfde als voor iemand van 2 meter lang.

Maar aan de andere kant – als jouw buik over je broek hangt, moet je dit natuurlijk niet zomaar “accepteren”, want hier heb jij controle over en het is dus jouw verantwoordelijkheid om daar wat aan te doen.


5. Zet stappen in de richting van persoonlijke groei en ontwikkeling

Tip nr. 5 is om jezelf te verdiepen in persoonlijke ontwikkeling, en dit doe je al deels door dit blog te lezen (wat top is).

Maar je kunt nog veel meer leren door boeken te lezen, te mediteren, te sporten, gezonder te eten, en jouw social skills te verbeteren.

Dit is trouwens precies waar The Social Gym™ – ons online programma dat verlegen “Nice Guys” systematisch omzet in sociaal vrije zelfverzekerde Stabiele Mannen – om draait.


6. Probeer nieuwe dingen uit

We hadden het eerder over “nieuwe uitdagingen” aangaan en dit is natuurlijk niet alleen om vrouwen aan te spreken en te daten, maar dit geldt voor jouw hele leven.

Als jij frequent nieuwe dingen uitprobeert en er een gewoonte van maakt om uit jouw comfortzone te stappen…

Dan bouw jij geleidelijk aan kleine deeltjes zelfvertrouwen op, omdat jij meer en meer verschillende ervaringen op doet.

Blijf dus niet als maar in je schelp in hetzelfde drop (of stad), dezelfde kroeg, dezelfde hobby's, etc. Ga op verkenning en beleef nieuwe ervaringen.


7. Ga meer sporten

Één van de meest voorkomende en misschien ook wel meest effectieve manieren voor mannen om hun zelfwaarde te verhogen is om meer te sporten.

Dit kan zijn door meer te gaan fitnessen en spiermassa op te bouwen…

Maar dit kan ook door je te verdiepen in één bepaalde sport en je daarin te specialiseren. Dit zal jouw een uniek gevoel van competentie geven wat jouw zelfvertrouwen opnieuw zal verhogen.

Let er alleen wel op dat je niet jouw hele identiteit hieraan hecht, want dat is waar het voor veel mannen fout loopt en ze zich zonder die ene sport verloren voelen.


8. Zet doelen voor jezelf

We hadden het eerder over “vooruitgang”, maar de enige manier om te weten of je werkelijk vooruit gaat, is om één: te weten waar je naartoe wilt (jouw visie), en twee: meetbare doelen te stellen.

Stel dat jij jouw relaties met vrouwen wilt verbeteren, en dat het jouw visie is om een vaste relatie te beginnen met een vrouw die perfect bij jou past…

Dan zou een goed voorbeeld van een meetbaar doel zijn om elke dag 1 dame aan te spreken.

Om daardoor vrouwen te kunnen aanspreken waar je maar wilt en dus de kansen op het ontmoeten van de juiste vrouw dramatisch verhoogt.

Maak deze doelen zo specifiek en meetbaar mogelijk zodat je precies weet of je vooruit gaat, of dat je wat meer gas moet geven.


9. Zie falen als leren

Een grote reden waarom veel mannen nooit de nodige ervaring op doen met vrouwen en uiteindelijk dus een gebrek hebben aan zelfvertrouwen is dat ze bang zijn om te falen.

Bang om afgewezen te worden.

Maar deze angst brengt je natuurlijk nergens naartoe… Dan voel je je slecht en teleurgesteld, en dan ga je ook nog eens niet vooruit.

Klinkt het dan niet logischer om je angsten voor ogen te zien, maar WEL vooruit te gaan? Als bonus krijg je er een berg aan zelfvertrouwen bij.

Maar hoe maak je deze shift in denken?

Nou, de truc is om alles te zien als een les. Falen bestaat niet. Je hebt alleen maar feedback die je daarna kunt opnemen om je beter voor te bereiden in de toekomst.

Als jij jouw leven op die manier kunt bekijken, dan wordt actie nemen opeens een heel stuk makkelijker.

Dit zijn de 9 tips die jij kan gaan toepassen om jouw zelfvertrouwen vanaf vandaag al te verhogen.

Sommige zullen deze lessen nemen en keihard toepassen, wat fantastisch is…

Maar voor veel mannen is een blogje lezen gewoonweg niet genoeg om hun dating leven compleet te transformeren.

Als jij jezelf hierin herkent, klik dan hier en lees meer over The Social Gym™.

Het online programma dat op dit punt al 250+ mannen heeft getransformeerd van verlegen, terughoudende “Nice Guys”...

Naar zelfverzekerde sociaal vrije Stabiele Mannen.

Mannen met duidelijke visie en doelen. Mannen die weten wat ze willen uit het leven en wat ze te bieden hebben aan een vrouw.

Klikt het niet, geen probleem natuurlijk; het is niet voor iedereen, maar als jij permanente verandering teweeg wilt brengen dit jaar…

Klik dan hier en begin jouw ontwikkeling als man.

Succes!

P.S. Je kunt ook gratis van start gaan met de belangrijkste resource uit de betaalde cursus dat wij het "Visieboek" noemen.

Als je daar een PDF van wilt, kun je op volgende pagina even je naam en mailadres achterlaten en dan sturen we die zo naar je toe.

Over de schrijver
De redactie van WeSocialMEN helpt jou om diverse termen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, daten en relaties helder te krijgen.
Reactie plaatsen

Ontvang GRATIS: WSM Visieboek

Het “visieboek” is dé belangrijkste resource uit onze betaalde cursus voor single mannen, The Social Gym™ dat mannen helpt een ijzersterke visie te creëren voor zichzelf om met meer zelfvertrouwen en assertiviteit te handelen.