8 Stappen tot mannelijke zelfliefde
21 juni 2023 
15 min. leestijd

8 Stappen tot mannelijke zelfliefde

Het is misschien een term die wat vaag klinkt, maar zelfliefde is net zo essentieel als brood en water.

Stel je voor dat je een auto probeert te verkopen aan iemand, terwijl je die auto zelf eigenlijk haat

Tja, de auto is eigenlijk versleten en ik vind de kleur afschuwelijk, maar uh… Je krijgt er wel een gratis luchtverfrisser bij. Goed genoeg. Toch?”

Dat zou ook niet werken…

Hoe ga je jezelf dan ooit “verkopen” aan je ideale partner, als je niet eerst van jezelf houdt?

Bij WeSocialMEN merken we dat het aanleren van zelfliefde een enorm effect heeft op de levenskwaliteit van de gemiddelde man.

Daarom leren we je vandaag om jezelf te accepteren zoals je bent, en door het leven te gaan als je eigen beste vriend, en niet als vijand.

Niet gewoon zinloze theorie, nee, hieronder vind je 8 concrete tips om vandaag nog te beginnen met van jezelf te houden.

Zelfliefde is wel een ingewikkeld concept… Daarom zullen we eerst de belangrijkste vraag beantwoorden, namelijk: “Wat is zelfliefde?”.Wat is zelfliefde?

Ik hoor sommige mannen al denken: 

"Zelfliefde, dat is allemaal onzin. Mijn grootvader wist niets van zelfliefde, en dat was de sterkste man die ik ooit heb gekend."

Honderd jaar geleden bestond er natuurlijk geen term voor. Je moest maar zien te overleven. Of je nu als man in de donkerste diepten van de koolmijnen moest werken, of als vrouw de gewonde soldaten aan het front moest verzorgen. 

Wij hebben als moderne man echter het geluk dat we de tijd en de luxe hebben om onze mindset te ontwikkelen. Wij kunnen vrijwel allemaal leren om onszelf te behandelen zoals we onze beste vriend zouden behandelen.

Bijvoorbeeld: wat zeg jij als jouw beste vriend zijn negatief zelfbeeld uit? 

Beaam jij zijn zelfhaat door te zeggen:  "Je hebt gelijk - je bent echt een verschrikkelijk persoon"?

Of spreek jij hem moed in, en bied je hem een luisterend oor? 

Ik kan het antwoord al raden…

Dus waarom behandel je jezelf niet zoals je vriend zou behandelen?

Want dat is wat zelfliefde aan het einde van de dag is. Net zoals je het beste wil voor de mensen rondom je, moet je ook het beste voor jezelf willen. 

Dat betekent niet dat je een hele dag op de bank gaat zitten met een zak chips terwijl je Netflix kijkt omdat dat ‘goed’ voelt. Nee, dat betekent: gaan sporten, gezond eten en je mentale gezondheid verzorgen. 

Het betekent het beste willen, voor het meest positieve deel van jezelf. Het komt erop neer dat je jezelf gaat behandelen als iemand die je wilt helpen, en als iemand die liefde en vooruitgang verdient.Waarom is zelfliefde zo belangrijk?

We hebben het er al over gehad in andere blogposts: vrouwen zijn opmerkelijk intuïtief. De kleinste hints van zelfhaat of gebrek aan zelfvertrouwen worden door de gemiddelde vrouw opgemerkt.

Als een vrouw dus merkt dat je niet zeker bent van je eigen waarde, is de kans klein dat ze echt respect voor je zal hebben. Ze kijkt niet noodzakelijk op je neer, maar we hebben het over het soort respect dat een vrouw nodig heeft om haar leven met een man te delen.

Of het nu gaat om jouw vermogen om haar te beschermen, of om samen met haar een betekenisvol leven op te bouwen… Zij moet volledig vertrouwen in je kunnen hebben. En dat kan gewoon niet, als jij haar niet eerst toont hoeveel vertrouwen je in jezelf hebt.

Zelfliefde is een noodzakelijke bouwsteen om een langdurige relatie op te bouwen met jouw ideale partner. Het gaat natuurlijk ook verder dan romantische relaties. We hebben het bij WeSocialMEN vaak over zaken zoals gebrek aan zelfvertrouwen, of een negatief zelfbeeld. Al die “kwaaltjes” van je brein ontstaan eigenlijk uit een gebrek aan zelfliefde.

Het heeft dus niet alleen invloed op jouw relatie met vrouwen, maar op alles. Als je géén zelfliefde leert, zal je de rest van je leven met immens veel zaken moeite hebben. Denk aan sollicitatiegesprekken, nieuwe vrienden maken, of zelfs socializen met je familie... Dat gebrek aan zelfliefde houdt jou als persoon elke dag 'gevangen' als een schim van wat jij echt kan zijn.

En wij willen niets liever dan dat jij de beste versie van jezelf wordt. Dat jij een man wordt waar jij, en de mensen rondom je, onmeetbaar veel respect en liefde voor hebben.

Dus… Tijd voor de praktische tips, toch?Tips om meer zelfliefde te ontwikkelen

Zet jezelf klaar, neem er misschien een notitieblok bij… Wat we je nu gaan aanleren, kan zomaar een oprechte mindset ”shift” betekenen. Een interne verandering die je klaarstoomt voor een beeldschoon leven met je ideale partner. 

Zodra je je laptop dichtklapt kan je eindelijk aan je nieuwe leven beginnen. Een leven waarin je oprecht aan je eigen kant staat. Waarin de supporters in de tribune en het spelende team één en dezelfde persoon zijn: jij. 

En aangezien jij hier nu bent, geloven wij er bij WeSocialMEN oprecht in dat dit jouw dag is. Als jij deze tips internaliseert en gebruikt, zal ook jij een assertieve, zelfverzekerde SocialMAN worden.

Laten we dus geen tijd verspillen en er direct inspringen:1. Durf jezelf te zijn

Je hebt het waarschijnlijk al een miljoen keer gehoord. Welke man niet?

"Wees gewoon jezelf!"

Waarbij jij misschien denkt: "Ik vind mezelf helemaal niet leuk, waarom zou ik dan mezelf willen zijn?"

Wel, hier komt ie: je moet jezelf helemaal niet leuk vinden om jezelf te zijn. Je kan jezelf pas leuk vinden, eens je leert om jezelf te zijn. 

Jezelf zijn, betekent dat je trouw bent aan je eigen persoonlijkheid, en je eigen overtuigingen. Als jij vindt dat er iets gezegd of gedaan moet worden, doe of zeg je dat gewoon. 

Maar dat is dan ook weer moeilijk - want hoe vertrouw je je eigen beoordelingsvermogen als je niet van jezelf houdt ? Wel, dit is een deel van de vicieuze cirkel waar je door moet breken. Je gaat moeten leren om die innerlijke, zelf-kritische stem even uit te zetten, en gewoon actie te nemen.

Hier is een voorbeeld: 

Je zit samen met een groep vrienden. Iedereen lacht, praat en drinkt. Gezellig. Er wordt iets gezegd, en jij hebt het perfecte antwoord, dat je zelf hilarisch vindt. Maar je denkt bij jezelf: "Laat maar… De rest gaat toch niet lachen.

Dus, je zegt niets. Je hebt ervoor gekozen om niet trouw te zijn aan jezelf. En telkens wanneer je dat doet, beaam je eigenlijk wat dat negatieve stemmetje in je hoofd zegt. Die stem die zegt dat jij het niet waard bent om trouw aan te zijn.

De simpelste manier om die vicieuze cirkel te doorbreken is dus door simpelweg te zeggen wat je denkt, en te doen wat je wil doen. 

Als je ervoor kiest om wel trouw te zijn aan jezelf, zal je iets merkwaardig opmerken. Misschien lacht er niemand met je grapje, maar je gaat je wel trots en moedig voelen, omdat je trouw bent gebleven aan jezelf. 

Zet die ‘filter’ dus even uit, en je zal merken dat je ineens met veel minder schaamte en soms zelfs zelfhaat in de spiegel kunt kijken…2. Oefen met zelfliefde affirmaties

Dit gaat bijna klinken als voodoo-taal, ik weet het. Maar het werkt wel echt.

Bij WeSocialMEN zien we de manier waarop je tegen jezelf praat, als de manier waarop je je toekomstige wereld vormgeeft. Dat noemen wij “programmeertaal”. Je kan je hersenen namelijk handmatig ‘configureren’ met wat je zegt en denkt.

Als jij dus iets negatiefs over jezelf denkt, zoals: "Goh, wat ben ik toch lelijk, dik, dom, ...", dan wordt dat langzaam aan de echte wereld’ (tenminste in jouw ogen).

Maar, aan de andere kant kun je jezelf dus ook programmeren om jezelf goed te zien, ook al voelt dat misschien niet 'echt' aan in het begin. Als je dit lang genoeg doet, zal je ineens merken dat je niet meer tegen jezelf moet liegen. Dan ga je op een dag tegenover je date zitten, en merk je dat je jezelf moeiteloos kan verkopen, omdat je jezelf zo hebt “geprogrammeerd”.

Dus, neem wat tijd in je dag om positieve affirmaties over jezelf uit te spreken. Vraag jezelf eens af wat jouw ergste onzekerheden zijn. Denk dan even na over affirmaties die exact het tegenovergestelde zeggen van die onzekerheden. 

Bijvoorbeeld: "Ik ben wel liefde waard", "Ik ben wel een goede man, die een goede invloed heeft op de wereld", of "Ik waardeer mijn kwaliteiten en eigenschappen wel".

Of je deze dingen nu denkt, opschrijft of hardop in de spiegel zegt, doe het gewoon. Zet het op je to do lijstje, of plak briefjes op je spiegel… Doe het systematisch, want anders zal je negativiteit snel weer de overhand nemen…3. Zorg voor jezelf

Het wordt wel vaker gezegd: 'liefde is een werkwoord'. 

Dat geldt dus ook voor 'zelfliefde'. Het is een beetje een “self-fulfilling prophecy”. Als je jezelf behandelt als iemand die het niet waard is om voor te zorgen, dan ga je jezelf er nooit van overtuigen dat je van jezelf houdt.

Maar wat als jij dus wel goed voor jezelf zorgt door gezond te eten en regelmatig te sporten? Dan ga je diep in je onderbewustzijn inzien dat jij die verzorging en liefde verdient. Dat jij het wel verdient om op deze planeet rond te lopen in een gezond lichaam, met een gezonde mindset.

En, zoals we eerder hebben besproken… Wanneer je een voorbeeld geeft aan mensen van hoe ze jou moeten behandelen, ga je het ineens heel erg makkelijk vinden om een vrouw te vinden die jou vanaf dag één goed behandelt, en jouw grenzen respecteert.

De bedoeling is dus om jezelf te trainen, om jezelf te zien als iemand waardevol. Dus, geef je niet zoveel om grote spieren? Zijn jouw cholesterolwaardes eigenlijk perfect, ook al eet je niet zo gezond? Vanaf nu maakt dat niet meer uit. Je gaat jezelf verzorgen, gewoon zodat je meer zelfliefde kunt kweken. 

Eerder hebben we het over programmeertaal gehad. Nou, vergelijk dit met je eigen brein “hacken”. En het “virus” is zelfliefde. Klinkt niet zo slecht, toch?4. Zorg voor anderen

Het is nog altijd de beste bron van positieve emotie - anderen mensen goed laten voelen. 

De meeste mannen die dit lezen zijn waarschijnlijk al goed voor de mensen rondom hen (soms zelfs te goed). Maar vanaf vandaag ga jij alle liefde die je hebt, uitdelen aan anderen, met als doel om zelfliefde op te bouwen.

Want hier is het ding, er zijn genoeg mannen die zich niet veel zorgen maken om anderen... Maar jij niet. Als jij deze blogpost leest, is de kans groot dat mensen helpen je energie geeft. Dus, help die buur met zijn auto. Doe eens boodschappen voor je ouders, of doe misschien eens vrijwilligerswerk.

Wanneer je dit doet, besef dan één ding zeer goed. Jij maakt eigenhandig iemands leven beter… Dat is echt iets waar je trots op mag zijn, en even bij mag stilstaan, onafhankelijk van de grootte van de daad. 

En dit moet je je ook beseffen: vrouwen vallen vanaf het begin der tijden op altruïstische mannen. Dit betekent dat, als jij oprecht behulpzaam bent – niet om daar iets voor terug te krijgen, maar omdat je dit zelf wilt – je het veel makkelijker zal vinden om die ideale partner van je aan te trekken… 


zelfliefde

5. Accepteer jezelf

Dat klinkt paradoxaal, toch? 

Want eigenlijk betekent dit ook dat je je gebrek aan zelfliefde moet accepteren…

Laten we heel duidelijk zijn: we zeggen niet dat je gewoon moet zeggen 'ik ben goed zoals ik ben', en dan helemaal niets meer doet om jezelf te verbeteren.  Wat we wel zeggen, is dat je je goede en je mindere punten moet aanvaarden. Zo maak je een soort van ‘inventarisatie’ van waar je momenteel staat als man.

Je gaat jezelf niet kunstmatig complimenteren, en je gaat jezelf ook niet oneerlijk bekritiseren. Je gaat heel nuchter voor jezelf aanvaarden hoe je op dit moment bezig bent. 

Het is namelijk pas wanneer je jezelf compleet accepteert zoals je nu bent, dat je echt kan zien waar je naartoe wilt, en hoe je het best aan jezelf werkt.

Bewust zijn van zowel je goede, als je mindere punten is ook cruciaal voor wanneer je een gezonde relatie wilt opbouwen… Je wilt natuurlijk niet dat die ‘werkpunten’ onverwachts problemen in je relatie veroorzaken.6. Meditatie

Zeg nu zelf, heb je ooit al een foto van een Boeddhistische monnik gezien die er boos uitziet? Of ongelukkig? Wij in ieder geval nog niet.

Oké, het is misschien een beetje overdreven, maar je begrijpt het wel. 

Meditatie kan een intense bron zijn van positiviteit en zelfliefde. Let wel op; het is geen ‘shortcut’ naar een gezonde mindset. 

Veel mensen denken namelijk dat het gaat om je gedachten “uitzetten”, maar dat is helemaal niet het geval. Meditatie is zoals de deur openen tot je gedachtestroom, of die nu negatief of positief is.

Als moderne mens geven we onszelf namelijk niet veel tijd om echt stil te staan bij wat we denken of voelen. Er zijn immers zoveel snelle ‘pleisters’ waarmee we onszelf kunnen afleiden.

Voel je je slecht? Snel, open Instagram. Ben je een beetje gestresseerd? Hup, naar de koelkast.

Als je mediteert, geef je jezelf ruimte om die slechte gevoelens en gedachten over jezelf te verwerken. Je verstopt ze dus niet in het donker, en je rent er ook niet van weg. Nee, je gaat ze opzoeken zodat je eraan kan werken. 

En het is niet leuk, nee, maar het is wel zo dat je voor jezelf kunt gaan uitzoeken waarom je die slechte gevoelens hebt, en wat je er misschien aan kunt doen.

Want bij de meeste mannen is dat net waar dat gebrek aan zelfliefde vandaan komt - al die negatieve emoties en gedachten over jezelf die jaar na jaar zijn beginnen op te stapelen (zonder dat je het zelf al te goed door had), en die ondertussen al een deel van je identiteit geworden zijn.

Dus - geef jezelf eens wat tijd om stil te zitten, en gewoon naar jezelf te luisteren. Dit zal ook immens handig zijn in toekomstige conflicten met de liefde van je leven.7. Stop met streven naar perfectie

De kans is groter dat je morgen wakker wordt in een Disney-sprookje, dan dat je ooit “perfect” wordt. 

‘Perfectie' is namelijk een compleet overbodig concept. Perfect voor wie? De maatschappij? Je ouders? Het heelal"? Toch niet voor jezelf zeker? Hoe kun je nu in hemelsnaam verwachten dat je jezelf ooit ‘perfect’ gaat vinden, als je niet van jezelf kunt houden?

Denk daar maar eens over na... Het is onrealistisch, om van jezelf te verwachten dat je iets bereikt zonder dat iemand, laat staan jezelf, daar ooit kritiek op zal hebben. 

Daarnaast kan het streven naar perfectie ook een onbewust complot zijn voor zelfsabotage

Misschien leg je de maatstaf wel zo hoog voor jezelf omdat je weet dat je die maatstaf nooit gaat halen. Dan heb je een extra reden om dat gebrek aan zelfliefde te verantwoorden…

Dus - geef jezelf de kans om fouten te maken. Als je onrealistische verwachtingen hebt, is de kans namelijk groot dat je die ook meeneemt in je toekomstige relatie. En een relatie is nu net inherent imperfect…

Terwijl je toekomstige partner je kleine gebreken zal accepteren, ga jij jezelf misschien net nog meer ondermijnen. Terwijl ook jij ze moet accepteren, om eraan te kunnen werken. Dit zorgt ervoor dat je partner ook gaat denken: “Hmm… Misschien heeft hij wel gelijk?”

En dat wil je toch helemaal niet? Je wilt toch juist een gezonde relatie waarin je elkaars zwakke punten aanvult? Zodat je na een leven lang samenzijn kunt reflecteren op zowel de prachtige als de uitdagende dagen, en tegen jezelf kunt zeggen: "Wowwe waren echt een goed team. Dat hebben we goed gedaan".8. Durf je grenzen te stellen

Dat is één van de “tien geboden” bij WeSocialMEN. (We hebben er geen tien, eigenlijk veel meer).

De mannen die onze hulp zoeken hebben namelijk meestal moeite met grenzen stellen. Dat gaat dan nog eens gepaard met een hoop andere “Nice Guy” eigenschappen.

Een Nice Guy is iemand die een ‘gever’ is met een groot hart, en tot in het diepste van zijn ziel anderen wil helpen. Maar ze missen een gezonde portie assertiviteit om ervoor te zorgen dat er geen misbruik van hen wordt gemaakt… Zo wordt dat goede hart keer op keer weer gebroken… 

Wat houdt dat nu in, “grenzen stellen”? We moeten beginnen bij wat jij belangrijk vindt. 

Stel, je date al een tijdje met dezelfde vrouw. Jullie zijn nog niet ‘officieel’, maar beschouwen elkaar duidelijk als partners. Dat dacht jij tenminste toch. Tot ze plots onthult dat ze nog dagelijks swipet, en met andere mannen uitgaat…

Misschien stoort dit je niet, of misschien wel. Laten we in dit scenario ervan uitgaan dat je er niet blij mee bent. 

Dan zijn er twee opties. Of, je verbergt hoe je je daar echt over voelt, en je zegt iets zoals “Geen probleem, ik ben geen jaloerse man."

Of je stelt op een volwassen manier je grens door te zeggen; "Sorry, daar voel ik me niet comfortabel bij. Als jij nog verder wilt zoeken, ga je gang. Maar dan zien wij elkaar niet meer."

Als je die grens niet had getrokken, had je mogelijk een mooie relatie kunnen hebben. Misschien. Maar één ding is zeker: als je in zo'n situatie je grenzen niet duidelijk aangeeft, creëer je een riskant patroon. Vanaf dat moment weet de vrouw dat ze dingen kan doen en zeggen die de meeste mannen gewoonlijk niet zouden tolereren. Maar jij doet dat wel. Dan beseft ze dat ze jouw grenzen kan 'testen'...

Begin dus met het stellen van je grenzen. Baken ze eerst voor jezelf af, en verdedig ze dan alsof je leven ervan afhangt. Je zult niet alleen de vrouwen eruit filteren die je grenzen niet respecteren, maar je zult juist ook die vrouwen aantrekken die assertieve mannen net waarderen


Op naar ‘n leven vol liefde…

Het is veel om in te nemen, nietwaar? Helemaal geen probleem als het wat overweldigend is... 

Het is namelijk met deze essentiële bouwstenen van zelfliefde waarmee je je ideale partner zal aantrekken. Die persoon waarmee je een duurzame relatie kan opbouwen, waardoor je jezelf nooit nog vragen hoeft te stellen over 'zelfvertrouwen', of 'zelfliefde'.

Zou het niet geweldig zijn om een leven te hebben waarin je geen hulp nodig hebt om jezelf te zien als wie je werkelijk bent, namelijk een goede kerel?

Omdat we weten dat het niet makkelijk is om al deze informatie in praktijk om te zetten, hebben we met alle liefde een cadeautje voor je voorbereid.

Bij WeSocialMEN hebben we een tool ontworpen om je visie voor jouw leven en jouw toekomstige relatie vorm te geven. Dit visieboek zit tjokvol met alle ‘oefeningen’ die je nodig hebt om een zelfverzekerde, assertieve SocialMAN te worden.

Dus, wil je zowel voor je huidige, als je toekomstige “jij” zelfliefde opwekken?  Klik dan hier om je gratis visieboek toegestuurd te krijgen.

Over de schrijver
De redactie van WeSocialMEN helpt jou om diverse termen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, daten en relaties helder te krijgen.
Reactie plaatsen

Ontvang GRATIS: WSM Visieboek

Het “visieboek” is dé belangrijkste resource uit onze betaalde cursus voor single mannen, The Social Gym™ dat mannen helpt een ijzersterke visie te creëren voor zichzelf om met meer zelfvertrouwen en assertiviteit te handelen.