De 15 leukste gespreksonderwerpen voor een (eerste) date om ongemakkelijke stiltes makkelijk te vermijden!
21 juni 2022 
in Daten
13 min. leestijd

De 15 leukste gespreksonderwerpen voor een (eerste) date om ongemakkelijke stiltes makkelijk te vermijden!


Dus jij gaat binnenkort op date, leuk man! Maar nu vraag je je natuurlijk af: “Wat moet ik zeggen?”, “Hoe houdt ik het gesprek gaande?”.

Dit is exact waar we het over hebben. Als jij al deze onderwerpen kunt toevoegen aan jouw gespreks-arsenaal dan zul jij moeiteloos met interessante gespreksstof kunnen opkomen en een onvergetelijke avond kunnen creëren voor jezelf en jouw date. ;)

Dus laten we maar direct van start gaan!

1. Begin je date met een compliment

De afgesproken tijd van de date nadert en je loopt vol van de stress omdat je geen idee hebt wat je moet zeggen wanneer je haar voor het eerst ontmoet, maar dit is niet nodig want één leuk compliment kan al zorgen voor een vlotte ijsbreker.

Dan heb ik het niet over een standaard compliment van: “Oh wat zie je er mooi uit!” die je als allereerste tegen haar zegt, want dat komt cheesy over... Nee, jij bent anders en geeft haar een compliment over haar outfit.

Misschien heeft ze een mooie jurk aan of mooie hakken. Dan kan je simpelweg zeggen: “Dat is een mooie jurk die je aanhebt, dat staat je goed!”, of: “Dat zijn leuke schoenen, kan je daar makkelijk op lopen?”. Hou het simpel en casual.

Daarna kan je switchen van onderwerp en bijvoorbeeld vragen hoe haar dag was terwijl jullie naar de afgesproken plaats wandelen.

2. Muziek

Muziek is een gespreksonderwerp dat niet alleen voor IEDEREEN relevant is, maar waar je ook eindeloos over kan doorpraten. Je zou bijvoorbeeld kunnen beginnen met: “Wat voor muziek luister je graag naar?” en dan kan je het makkelijk vergelijken met jouw eigen muzieksmaak of verdergaan over haar favoriete artiesten, of ze al naar concerten geweest is en wat voor ervaring dat was, etc.

Een tweede goede vraag is: “Wat is een nummer dat je echt de hele dag op repeat kunt zetten?”. Deze vraag is leuk omdat er vaak wat passie verbonden is met dat liedje wat maakt voor ideale gespreksstof!

Er zijn nog zoveel vragen die je kunt stellen over muziek, maar dit zijn al 2 sterke.


3. Vakantie en reizen

Een derde en makkelijk onderwerp om over te praten is vakanties en reizen. Je zou het kunnen hebben over haar beste vakantie ooit, haar slechtste vakantie ooit (deze heeft iedereen wel) of waar ze als volgende bestemming graag naartoe zou willen.

Praten over reizen is super tof en makkelijk om het gesprek moeiteloos gaande te houden omdat je haar hele verhalen kunt laten vertellen over leuke reizen die ze gemaakt heeft en de gekke dingen die ze daar is tegengekomen.

Misschien heb jij ook wel al wat interessante reizen gemaakt waar je over kan vertellen. Dan laat je haar direct zien dat jij niet weg schrikt om op avontuur te gaan. ;)4. Werk

Iedereen heeft wel van die interessante werk verhalen. Je zou bijvoorbeeld kunnen vragen wat het gekste is dat ooit eens op haar werk gebeurt is. Dan heb je haar zeker al aan de praat voor een half uur met een top verhaal waar jullie hard om kunnen lachen.

Of je zou natuurlijk ook kunnen vragen naar hoe de sfeer daar is met de baas en de collega's. Wat voor mensen het zijn, en of ze er zich goed thuis voelt.

Probeer het hier zeker positief te houden, want er zijn een hoop mensen die niet zo tevreden zijn met hun werk, maar je wil niet dat zij die ervaringen met jou gaat associëren. Dus breng het altijd terug naar een positief onderwerp (hier later meer over).


5. Familie en vrienden

Nu komen we bij een iets persoonlijker onderwerp wat GOED is! Want je wilt op een date graag wat afwisselen tussen hele gekke, leuke gesprekken en wat serieuze en diepgaande gesprekken. Dit zorgt voor een volledige ervaring vol met spanningen.

Natuurlijk kan je vragen of ze broers of zussen heeft etc. maar je wilt het niet gewoon houden bij “interviewvragen” die ze al honderden keren beantwoord heeft. Wat je wilt doen om het gesprek vlot en moeiteloos te houden is om te vragen hoe haar band is met haar familie en vrienden. Bijvoorbeeld: “Oh dus jij en je broer zijn ongeveer even oud, komen jullie goed overweg?

Of als ze het bijvoorbeeld vaker over een goede vriendin heeft kan je vragen: “Dus jullie kennen elkaar al lang? Waar was die vriendschap begonnen?” en dan heeft ze vast een heel tof verhaal van hoe ze haar beste vriendin destijds heeft ontmoet. Plus, dan laat je haar die leuke gevoelens nog eens opnieuw herleven met jou.


6. Films

Iedereen kijkt films, en iedereen heeft ook wel de ENE film of serie die ze ELK jaar opnieuw moeten kijken. In dat geval kan je haar vragen: “Waarom precies die film? Wat vind je er zo goed aan?”.

Je kan het ook hebben over welke genres ze leuk vind, en ook interessant: welke genres ze NIET leuk vind en waarom. Ze is misschien geen grote fan van horrorfilms en jij wel, dan kan je haar lekker plagen hierover of haar gerust stellen, dat je haar wel veilig houdt van de geesten. ;)

Of misschien was er net een hele goede nieuwe film in de bioscoop, dan kan je haar vragen wat ze daarvan vond en ook je eigen ervaring delen.

7. Het nieuws

Dit is een onderwerp dat vaak op zichzelf wel naar boven komt. Misschien is er net iets ernstig gebeurt, of juist iets heel grappigs. Vraag haar in dat geval of ze het “opvallende of interessante nieuws” al gezien heeft. Als ze het nog niet gezien heeft is dat leuk want dan kan ze dat voor de eerste keer met jou beleven.

Ik raad wel aan om het bij nieuwsonderwerpen wat losser te houden, maar als je toch over wat serieuzere of ernstige zaken zou praten, zou ik zeggen, hou een open mind. Niet iedereen denkt altijd hetzelfde over bepaalde zaken.

Hiermee bedoel ik NIET om gewoon maar akkoord te gaan met haar mening. Het is belangrijk dat jij jouw eigen mening hebt en ook durft te uiten, maar ik bedoel gewoon dat je alles van 2 kanten kunt zien. Dit zorgt er ook voor dat ze jou ziet als een persoon die zorgzaam en rationeel is.


8. Jeugd

Hier kun je echt ALLEMAAL verschillende kanten mee opgaan. Je kan bijvoorbeeld vragen waar ze vroeger naar school ging en wat ze ervan vond om naar school te gaan destijds.

Of ze een rebel was of een juist een heel braaf kindje, wat voor gekke streken ze vroeger allemaal heeft uitgehaald etc.

Dit is ook een leuke kans om meer over jezelf te delen, want ik ben zeker dat jij ook heel wat streken hebt uitgehaald toen je klein was. ;) Dus hier heb je al weer een boel leuke verhalen om elkaar beter te leren kennen.


9. Hobby's

Praten over hobbys lijkt “cliché” maar is eigenlijk heel belangrijk omdat dit bepalend kan zijn voor jullie 2e date. Plus, dit is ook een heel goed onderwerp om te kijken als deze meid ook wel echt bij jou zou passen. Want als jullie GEEN ENKELE hobby gemeen hebben, zal het moeilijk zijn om verdere dates te plannen.

Je zou hier bijvoorbeeld kunnen vragen als ze iets doet van sport, misschien doet ze aan yoga of dansen etc. Dan kan je weer verder vragen: “Hoe kwam je daarop?” of “Waarom dansen?”. Dit zorgt opnieuw voor een open en een meer diepgaand gesprek.

Een andere leuke vraag is of ze misschien een “geheime” hobby heeft die andere mensen wat apart zouden vinden. Of ze er één heeft of niet, het zorgt zeker voor leuke en grappige gespreksstof.


10. Eten

Dit lijkt opnieuw een heel “basic” gespreksonderwerp, maar is toch een hele leuke omdat je het opnieuw naar allerlei verschillende kanten kunt brengen.

Je zou bijvoorbeeld kunnen vragen, als ze naar een restaurant gaat, wat dan haar “go-to” dish is en waarom. Je kan het ook hebben over welk dessert ze het liefste eet, haar favoriete cocktail of fruitsoort. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Denk aan wat jij interessant vindt om over te praten of wat jij juist heel lekker vindt. Misschien eet je graag pizza, en kun je haar vragen wat voor pizza zij zou bestellen op restaurant en of ze ananas op pizza oké vindt. Je kan het gesprek brengen naar waar je maar wilt.


11. Dromen en bijgeloof

Hier komen we bij een heel tof onderwerp want dromen kunnen vanalles zijn. Je zou kunnen vragen wat de gekste droom is die ze ooit gehad heeft, of ze haar dromen goed kan onthouden etc.

Misschien is ze wel geïnteresseerd in het opschrijven van dromen of zelfs in “lucid dreaming” (wanneer je BEWUST bent dat je aan het dromen bent tijdens de droom). Allemaal leuke en brede gespreksonderwerpen om het leuk en spannend te houden.

Daarnaast kan je het ook hebben over bepaalde bijgeloven. Hier is het leuk, want je kan van die absurde vragen stellen als: “Geloof jij in vampiers of weerwolven?”, “Geloof jij in geesten?” en allemaal van dat soort dingen.

Het is maar waar jij zelf interesse in hebt. Dit zal zeker zorgen voor een heel creatief en open gesprek dat ze zal onthouden.


12. Seks en relaties

Nu komen we bij een interessant maar cruciaal gespreksonderwerp. Waarom? Omdat dit het verschil kan maken in hoe zij jou bekijkt. Ziet ze jou als “gewoon een vriend” of als een potentiële romantische partner?

Als jij het kunt hebben over haar voorkeuren in seks en relaties dan maakt dit duidelijk dat je niet gewoon afspreekt als “vrienden” maar dat er ook echt intentie achter zit.

Nu kan ik wel begrijpen dat seks soms een wat “eng” of gevoelig gebied is om over te praten, maar als ze al een wijntje of twee op heeft en jullie zijn al lekker aan het lachen dan kan je hier gerust op een luchtige manier over praten.

Je zou bijvoorbeeld kunnen vragen in een wat grappige toon of ze bepaalde fetishes heeft “waar jij vanaf moet weten”. Of dat je vraagt of zij seks belangrijk vindt in een relatie en of zij hoog of laag libido heeft...

Zorg er wel voor dat ze zich niet verplicht voelt om te antwoorden, je zegt het eigenlijk maar als een “grapje”, maar het zet onbewust wel vast dat jij ook op romantisch vlak geïnteresseerd bent.

Wat relaties betreft, hoef je niet diep in haar verleden te gaan en over al haar exen te praten. Dit brengt mogelijk negatieve gevoelens naar boven en je wilt niet dat ze aan iemand anders zit te denken terwijl ze bij jou is.

Een betere vraag is bijvoorbeeld wat zij belangrijk vindt in een relatie. Wat is iets dat absoluut aanwezig moet zijn. Op die manier kan je ook zien of jullie waarden in relaties bij elkaar passen.


13. Ambities

Qua ambities en aspiraties is het voor jezelf ook belangrijk dat je iets hebt waar je naartoe werkt. Misschien ben je heel gepassioneerd in je werk en wil je een bepaalde promotie halen. Of misschien heb je een bepaalde sport of hobby waar je verder in wilt komen. Zorg dat je hier een duidelijk beeld hebt van waar je naartoe wilt, want een man met ambitie wordt als erg aantrekkelijk gezien bij meeste vrouwen.

Maar het gaat natuurlijk niet alleen om jou, maar ook om HAAR ambities. Dit hoeven geen grandioze ambities te zijn, maar ze heeft zeker en vast wel doelen waar ze aan wil werken. Je zou kunnen vragen of er dingen zijn waar ze beter in wil worden zoals een bepaalde hobby.

Je kan het ook hebben over bepaalde ambities die ze vroeger had en misschien wat links heeft laten liggen of misschien wel al heeft waargemaakt. Wie weet praat je met een (toekomstig) wereldkampioene zwemmen, ik zeg maar wat. Ambities zijn zeker een leuk onderwerp om te zien waar ze zoal naartoe wilt in het leven.


14. Dieren

Deze is een leuke want wie is er nu geen fan van dieren? Je zou kunnen vragen of ze huisdieren heeft, welke huisdieren ze ooit gehad heeft toen ze klein was, of welke huisdieren ze later nog wil hebben.

Je kan haar vragen, als ze naar de zoo gaat, welk dier ze dan het liefste wil zien en waarom, of ze een hondenmens of een kattenmens is. Dit is een top gespreksonderwerp om het gesprek luchtig en leuk te houden.


15. Fobieën / angsten

En dan als laatste kan je het hebben over bepaalde fobieën of angsten. Je kan haar bijvoorbeeld vragen of ze bang is voor spinnen of slangen. Vanaf daar kan je het gesprek verder trekken naar van alles: insecten, wat haar grootste angst is, of ze gelooft in geesten, of ze bang is dat aliens naar de aarde gaan komen (of hier al zijn). De gedachte hier is om het grappig en luchtig te houden.

Het hoeft helemaal niet super diep en serieus te zijn. Dit is ook een perfect gespreksonderwerp om haar een beetje te plagen en jezelf neer te zetten als de “beschermer”. ;)

Bonus Tips voor tijdens je date

We hebben het nu gehad over 15 verschillende gespreksonderwerpen om van jouw (eerste) date een onvergetelijke ervaring te maken en DAARBOVENOP wil ik jou nog 3 cruciale bonus tips meegeven zodat jij gegarandeerd een gezellige avond hebt met een positief einde.

1. Probeer niet teveel over jezelf te praten

Hiermee bedoel ik niet dat je ALLEEN maar vragen moet stellen, nee helemaal niet. Het is belangrijk om ook over jezelf te delen zodat zij zich comfortabel voelt om dat ook te doen, maar probeer niet direct ALLES over jezelf te vertellen. Houdt wat meer details voor jezelf. Maak jezelf een beetje “mysterieus” en laat haar het zelf ontdekken (misschien wel op de 2e date).

2. Wees positief

Deze is heel belangrijk. Wij als mensen in het algemeen zijn altijd aangetrokken tot mensen die positief zijn, want dit wekt een aangenaam gevoel in ons op en wie wil er zich nu niet positief voelen? Zorg er dus voor dat jij die persoon bent voor haar.

Als je dus merkt dat het gesprek naar iets negatiefs gaat, probeer er dan altijd het positieve in te zien en het gesprek weer in een positief licht te trekken. Op die manier zal ze altijd uitkijken om met jou te praten, want dan voelt ze zich gegarandeerd vrolijk en goedgezind. :)

3. Wees geïnteresseerd en stel vragen

Hiermee bedoel ik dat je oprecht geïnteresseerd bent in haar. Je vraagt al deze vragen niet alleen maar het gesprek gaande te houden, maar omdat je oprecht meer wilt weten. Zij zal deze energie voelen en zal met alle plezier heel de nacht door praten tot ze helemaal vergeten is dat tijd nog bestond.


Past ze wel bij jou?

Dus je hebt haar op date, maar hoe weet je nu of deze vrouw ook echt bij je past op lange termijn?

Want je wilt uiteraard niet al jouw tijd, moeite, en geld investeren in een relatie die uiteindelijk toch maar eindigt in teleurstelling.

Heeeeel vaak gebeurt dit omdat mannen gewoonweg geen idee hebben waar ze naar op zoek zijn in een vrouw, en dan ontdekken ze later pas dat het een fout was. Dit zeggen we niet zomaar, dit hebben we opgemerkt uit honderden gesprekken met mannen over de telefoon.

Vandaar dat The Social Gym -- ons online programma voor single mannen om te groeien in zelfvertrouwen en sociale vrijheid – begint met het bepalen van jouw “Ideale Partner 2.0”.

Ik zeg niet dat je direct de cursus moet volgen, maar het zal je zeker helpen om met behulp van onze Ideale Partner 2.0/oefening, de juiste vrouw te bepalen voor JOU.

Hier hoef je niets voor te betalen, deze kan je gewoon gratis downloaden op deze pagina hier.


Succes, en welkom bij WeSocialMEN :-)

Over de schrijver
De redactie van WeSocialMEN helpt jou om diverse termen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, daten en relaties helder te krijgen.
Joris
Door

Joris

op 02 Jul 2022

Beste Robin Énorm bedankt voor dit uitgebreide gespreks pakket! Heb vaak enorme moeite om gesprekken op een leuke manier gaande te houden. Dit gaat mij hier zeker bij helpen! Thanks

Robin Kastermans
Door

Robin Kastermans

op 10 Jul 2022

Super, daar doen we het voor! Succes Joris! :-)

Reactie plaatsen

Ontvang GRATIS: Ideale Partner 2.0 / Oefening

Dit is één cruciale oefening uit onze betaalde cursus voor single mannen, The Social Gym™ waaruit al 170+ vaste, liefdevolle relaties ontstaan zijn (inclusief kinderen en trouwerijen).