Positief zelfbeeld (10 praktische tips om een krachtig zelfbeeld op te bouwen als man)
19 april 2023 
15 min. leestijd

Positief zelfbeeld (10 praktische tips om een krachtig zelfbeeld op te bouwen als man)

Een positief zelfbeeld lijkt voor veel mannen net zo onbereikbaar als een speld in een hooiberg. Dit is vaak de reden waarom mannen worstelen met daten: ze kunnen zichzelf simpelweg niet zien als iemand die liefde waard is (ook al zijn ze zich daar niet altijd direct van bewust).

Met gebrek aan basaal zelfvertrouwen, zijn ze vaak enorm afhankelijk van de uitkomst van een interactie met een vrouw waarin ze interesse hebben, waardoor ze nogal snel bang zijn om hun ware persoonlijkheid te laten zien.

Maar… wat mannen vaak niet doorhebben, is dat veel vrouwen een ingebouwde “onzin-detector” hebben. De meeste dames weten precies wanneer je ze probeert te paaien, en wanneer je iets echt meent

Vrouwen willen niets liever dan tegenover een man zitten met een positief zelfbeeld en een sterk, fundamenteel zelfvertrouwen. Iemand die niet bang is om 'nee' te zeggen, hoe geïnteresseerd hij ook mag zijn.

Dames waarderen het énorm als ze merken dat jij het type man bent die 100% achter zijn waarden en principes staat, ongeacht met wie hij praat. Uiteindelijk is dit ook de enige manier om een duurzame relatie op te bouwen met een partner waarmee je de rest van je leven wilt doorbrengen. Pas als je een positief zelfbeeld hebt, kun je je echte ‘jij’ delen en je leven samen met je partner vormgeven.

We begrijpen natuurlijk dat dit geen gemakkelijke opgave is… 

Daarom hebben we 10 impactvolle actiepunten opgesteld waarmee jij als een kei kan werken aan een positief zelfbeeld. Door deze stappen te volgen, geef je jouw zelfvertrouwen een flinke boost, en leg je zo de basis voor een stabiele en liefdevolle relatie.


Wat is een positief zelfbeeld?

Een positief zelfbeeld gaat over jezelf zien als een capabele persoon met goede intenties die een geweldig leven verdient. Het draait om zelfwaardering, zelfrespect, en hoe je fysiek en mentaal naar jezelf kijkt, inclusief de overtuigingen die je over jezelf hebt.

Bij WeSocialMEN willen we dat je de verantwoordelijkheid voor je eigen leven neemt en je doelen najaagt. Dit betekent dat je je zelfwaarde baseert op je inzet om te groeien en jezelf te verbeteren. 

Kortom, een positief zelfbeeld betekent dat je niet afhankelijk bent van de goedkeuring van anderen om je goed te voelen over jezelf. Jij weet namelijk al aan het eind van de dag dat je met goede bedoelingen hebt gehandeld en elke dag het beste uit jezelf probeert te halen.

Belangrijk om te weten is dat een positief zelfbeeld niet betekent dat je jezelf altijd moet accepteren zoals je bent, zonder ruimte voor groei en verbetering. Integendeel, het betekent juist dat je jezelf ziet als iemand die kan leren, groeien en zich aanpassen aan veranderingen.

Je erkent je sterke en zwakke punten, maar laat die zwakke punten je niet tegenhouden om te streven naar een betere versie van jezelf. Dit zelfbeeld helpt je bij het opbouwen van een stabiele en liefdevolle relatie, waarin je de beste versie van jezelf kunt zijn en de ander met dezelfde waardering en respect kunt behandelen.


Waarom is een positief zelfbeeld belangrijk?

Een positief zelfbeeld is onmisbaar als je een onwrikbaar zelfvertrouwen wilt opbouwen. Misschien denk je dat “fake it till you make it” goed genoeg is, maar daar kom je niet ver mee.

Begrijp ons niet verkeerd: het kan zeker nuttig zijn om zelfverzekerde trekjes over te nemen van andere mensen. Maar als dat niet is wie jij bent, komt dat laag zelfbeeld vroeg of laat toch naar boven. Je kunt wel stoer doen en je stem sterk projecteren, maar dat valt al snel weg zodra die negatieve gedachten over jezelf opduiken.

Als een vrouw het gewend wordt om alleen jouw zelfverzekerde kant te zien en je ineens een heel andere kant laat zien waar je negatief zelfbeeld de kop opsteekt, dan is de kans groot dat ze denkt dat je al die tijd gewoon een “assertief toneelstukje” opvoerde.

Vrouwen willen dat je beslissingen neemt op basis van je eigen overtuigingen en principes. Ze willen je assertief zien in sociale situaties en dat je je doelen nastreeft zonder twijfel of angst voor mislukking. Dit is allemaal erg lastig als je jezelf niet oprecht ziet als iemand die dat kan.

Daarom is een positief zelfbeeld oprecht de basis voor succes, en al zeker in relaties. Aan het eind van de dag wil een vrouw gewoon weten dat jij jezelf vertrouwt en jezelf positief ziet. 

Want hoe kan zij dat anders doen?


Versterk je positieve zelfbeeld met deze 10 tips 

Hoe kun je nu een beter zelfbeeld krijgen? 

Het is niet vanzelfsprekend... Daarom hebben we onze 10 meest waardevolle technieken op een rijtje gezet waarmee jij permanent kunt veranderen hoe je jezelf ziet. Met een ijzersterk zelfbeeld hoef je nooit meer te twijfelen of je je echte 'jij' wel durft te laten zien tegenover een potentiële levenspartner...1. Vergelijk jezelf niet met anderen

Richt je op je eigen groei door aan je vaardigheden, kennis en ervaringen te werken. Vergelijk jezelf elke dag met wie je gisteren was. Als je elke dag 1% beter wordt, ben je binnen een jaar een totaal ander persoon. Het is belangrijk om je te realiseren dat jezelf met anderen vergelijken weinig zin heeft, aangezien je nooit in exact dezelfde positie begint als de andere persoon.

In plaats daarvan, leer van anderen en zie ze als inspiratiebronnen, zonder jezelf naar beneden te halen. Omring jezelf met positieve invloeden en minder met sociale media, want die geven een vertekend beeld van het leven van anderen en zorgen voor ongezonde vergelijkingen.

Vergelijken is natuurlijk normaal! Maar eens je opmerkt dat je het doet, stuur je gedachten dan terug naar je eigen groei en prestaties. Op die manier haal je op een realistische manier voldoening uit je doelen en heb je een gezonde balans in je leven.

Met deze aanpak voorkom je dat je jezelf begint te “haten” als je iets niet hebt wat een internet-beroemdheid wel heeft, maar blijf je gemotiveerd om de doelen te bereiken die nodig zijn voor jou om te groeien. Zo zit je altijd in de sweet spot: een man met doelen die tijd en energie heeft om te besteden aan betekenisvolle relaties in zijn privéleven.2. Schrijf dingen op waar je trots op bent

Probeer elke dag een soort van dagboek bij te houden, of het nu digitaal of in een notitieboekje is. Denk even na over je prestaties, groot en klein. Denk aan je leven, je carrière, je relaties, je hobby's…

Wat heb je bereikt waar je echt trots op bent? Wees zo specifiek mogelijk! Beschrijf wat je hebt gedaan en wat de uitkomst was. Leg zeker de emoties en trots van die momenten vast. Elke keer dat je iets nieuws voltooit waar je trots op bent, voeg het toe aan dit boekje!

Dit arsenaal kun je daarna gebruiken tijdens mindere momenten om jezelf even een opkikker te geven. Eens je jezelf eraan herinnert wat je allemaal hebt bereikt, zul je jezelf al snel afvragen waar al die negatieve gedachten vandaan komen.

Schrijf zonder valse bescheidenheid of overdrijving. Wees eerlijk over je successen, maar ook over de zaken waar je nog kunt verbeteren. Als je dit dagboek genoeg opvult, zul je na enige tijd al een groot deel mentaal opgeslagen hebben. Dit wordt dan iets dat je altijd met je meedraagt in al je sociale interacties. Dan kun je niet anders dan de liefde van je leven veroveren, met zo'n rugzak aan zelfvertrouwen...3. Wees aardig tegen jezelf

Probeer jezelf te behandelen alsof je je eigen beste vriend bent. Voor je echte vrienden wil je ook het beste, toch? Waarom zou je dan tegen jezelf beginnen te praten alsof je een vijand bent, of jezelf uitschelden wanneer je een mindere dag hebt?

Door te leren om aardig te zijn tegen jezelf, zul je merken dat het veel gemakkelijker wordt om anderen niet te streng te behandelen. Mannen die empathisch en begripvol zijn, zijn zeldzaam, en deze eigenschap zal al snel opvallen bij de dames waarin je interesse hebt…4. Beweeg voldoende

Als je er goed uitziet, voel je je goed! Bovendien is het een uitdaging om een gezond lichaam te bereiken. Dus als je trots kunt zijn op je lichaam, kun je ook trots zijn op het feit dat je zelf hard hebt gewerkt om het te krijgen.

Het is natuurlijk wel belangrijk om realistische en relevante doelen te stellen. Als je een bouwvakker bent, is het waarschijnlijk niet noodzakelijk om na je werk ook nog eens 10.000 stappen te zetten. Maar als je 8+ uur per dag aan een bureau zit, is dat een ander verhaal.

Volgens de WHO (World Health Organization) wordt aanbevolen dat volwassenen minimaal 150 minuten matige lichaamsbeweging of 75 minuten intensieve lichaamsbeweging per week krijgen. Je kunt dus proberen om elke dag een halfuurtje te wandelen, of een paar keer per week een intensieve workout te doen.

Nog beter: integreer beweging in je dagelijkse routine. Neem de trap in plaats van de lift of fiets naar je werk. 

Hoe fitter je bent, hoe beter je jezelf zult voelen. Dit brengt een opmerkelijke energie en charisma met zich mee, waardoor je moeiteloos schitterende en sprankelende relaties tot stand brengt.5. Probeer nieuwe dingen uit

Door nieuwe dingen uit te proberen ontwikkel je een heleboel nieuwe vaardigheden, waardoor je het fundament van je zelfvertrouwen versterkt op een onbreekbare manier. 

Als je daar ook nog eens de nieuwe sociale connecties bij telt, samen met het gevoel van voldoening uit nieuwe uitdagingen aangaan, zul je jezelf uitbouwen tot een spontane, energieke persoon met een hele reeks aan ervaringen op zak.

Zo zul je spontaan gezellige weekendjes weg plannen met de liefde van je leven, naar een pittoresk dorpje of een tropisch eiland, waar jullie kunnen ontsnappen aan de dagelijkse sleur en genieten van elkaars gezelschap.6. Stel doelen voor jezelf

Stel doelen voor jezelf door specifiek te zijn in wat je wilt bereiken. Dus in plaats van te zeggen "meer bewegen", ga je voor "drie keer per week 20 minuten joggen". Zorg ervoor dat je doelen meetbaar zijn met concrete cijfers, percentages en mijlpalen. Je wilt ambitieus zijn, maar zorg ervoor dat je doelen haalbaar blijven, zodat je niet ontmoedigd raakt door onmogelijke verwachtingen.

Schrijf je doelen op om ze concreet en zichtbaar te maken. Als je grote doelen hebt, breek ze dan op in kleinere, beter beheersbare subdoelen. En vergeet niet om een actieplan op te stellen met taken, deadlines en regelmatige evaluaties van je voortgang.

Door jezelf te verbeteren en je prestaties te verhogen, vergroot je je algehele tevredenheid, waardoor je ongetwijfeld meer evenwicht en voldoening zal vinden in je relaties en je persoonlijke leven.

Side note: Dit onderdeel is enorm belangrijk en is daarom ook één van de 7 cruciale onderdelen van ons WeSocialMEN “Visieboek” waarmee wij single mannen helpen hun visie als man te hercreëren.

Niet alleen voor zichzelf, maar ook voor hun toekomstige partner en relatie. Als jij daar jouw eigen kopietje van wilt, kun je hier klikken.7. Accepteer en leer van je fouten

Het accepteren en leren van je fouten is essentieel om persoonlijke groei en ontwikkeling te bevorderen. We maken wel allemaal fouten, en het is door deze fouten te omarmen en ervan te leren dat we onszelf kunnen verbeteren en onze capaciteiten kunnen vergroten. 

Vaak zijn we geneigd om onze fouten te negeren of te minimaliseren, omdat we ons schamen of omdat we bang zijn voor de consequenties. Maar in werkelijkheid kunnen deze fouten juist een waardevolle bron van informatie zijn die ons helpen onze vaardigheden en capaciteiten te verbeteren.

Een belangrijk aspect van het accepteren en leren van je fouten is het nemen van verantwoordelijkheid. 

Het is gemakkelijk om de schuld buiten jezelf te leggen en de verantwoordelijkheid te ontlopen, maar dit belemmert juist je groei en ontwikkeling. Door de volledige verantwoordelijkheid voor je fouten op je te nemen, neem je de controle over je leven en kun je actief werken aan het verbeteren van jezelf. Het kan soms pijnlijk zijn om te erkennen dat je iets verkeerd hebt gedaan, maar het is de enige manier om verder te komen.

Ten slotte is het belangrijk om een positieve houding te hebben ten opzichte van je fouten. In plaats van je te laten ontmoedigen door je fouten, kun je ze zien als kansen om te leren en te groeien. 

Misschien herken je het volgende gezegde wel:

“Falen is niet het tegenovergestelde van succes, het is een onderdeel van succes.” 

Het accepteren en leren van je fouten is niet alleen essentieel voor persoonlijke groei en ontwikkeling, maar het is ook een onmisbaar voor een functionele, duurzame relatie. Als je eenmaal jouw ideale partner gevonden hebt, moet je ook kunnen toegeven wanneer je fout zit, anders zal de relatie niet lang duren.8. Sta stil bij je successen en prestaties, groot en klein

Als zelfverzekerde, assertieve SocialMAN is het uitermate belangrijk om altijd te blijven groeien. Een handige manier om dit proces voor jezelf te vergemakkelijken, is door op bewuste momenten te reflecteren over je prestaties, of het nu wekelijks of maandelijks is. 

Zo kun je behaalde doelen keer op keer gebruiken als “brandstof” voor je volgende doelstellingen, of wie weet, het inzetten als een boost wanneer je je realiseert dat je te weinig hebt gepresteerd.

Hou je successen bijvoorbeeld bij in hetzelfde dagboek van punt 2. Hierin kan je dan ook jouw prestaties en mijlpalen beschrijven.  Als je niet graag schrijft, kun je ook je successen delen met je beste vrienden of je familie.

Let wel op, je zult altijd personen tegenkomen die niet oprecht blij zijn voor jouw succes. Vermijd deze mensen zoveel mogelijk.

Gebruik deze momenten van reflectie ook meteen om nieuwe doelen op te stellen, aangezien deze waarschijnlijk voortbouwen op de doelstellingen die je eerder hebt behaald.

Vaak stilstaan bij wat je kunt, zal je helpen te beseffen hoe competent je eigenlijk bent. Je gaat door je dag met een gezonde kijk op het leven en een positieve energie waardoor je moeiteloos betekenisvolle relaties zult aantrekken, waar je ook bent.9. Zoek steun en waardering bij mensen die om je geven

Zoals we in het vorige punt al aangaven, zijn er genoeg mensen die je niet echt willen zien slagen. Daarom moet je er zeker van zijn dat bepaalde mensen het beste voor je willen, voor dat je steun en waardering bij hen zoekt.

Dit zijn de mensen die je gewaardeerd zullen doen voelen wanneer je iets bereikt, en je eerlijke, constructieve feedback zullen geven wanneer nodig. Het is dus niet alleen de steun en de waardering die waardevol zijn voor je zelfbeeld, maar ook de kritiek die je ontvangt. 

Zonder constructieve feedback is het namelijk erg moeilijk om objectief te kunnen groeien naar het soort man die zijn ideale leven leidt. Het soort man die de steun en begeleiding van dierbaren heeft, kan veel sneller uitgroeien tot een succesvolle man met krachtig zelfvertrouwen en een onbreekbare band met zijn ideale levenspartner.10. Slaap voldoende

Je kan al het zelfvertrouwen in de wereld hebben, de spannendste verhalen vertellen en een geweldig charisma hanteren… Maar dat is allemaal niets waard als je opereert op 50% van je maximale vermogen. Daarom is het noodzakelijk om voldoende slaap te krijgen. 

Stel het jezelf eens voor, je zit in jouw nette kleren aan tafel tegenover een date waar je echt een toekomst mee ziet. Je wilt er ten volle van genieten en levensverhalen uitwisselen… In plaats daarvan moet je moeite doen om je ogen open te houden, je gaapt elke vijf minuten en als je praat, zijn er grote pauzes omdat je simpelweg niet op je woorden kunt komen...

Je begrijpt het wel: een goede nachtrust is de basis van een goed leven. Als je niet genoeg slaapt, zal je al snel een tekort merken aan emotionele stabiliteit, cognitieve functie en daardoor: stabiele relaties.

Om te verzekeren dat je elke avond genoeg slaap krijgt, is het belangrijk om jezelf te houden aan een consistent slaapschema. Probeer elke dag rond hetzelfde moment te gaan slapen, en rond hetzelfde moment op te staan. Ook in het weekend! Zo raakt je biologische klok hieraan gewend, en zal je met meer energie wakker worden. 

Beperk ook de blootstelling aan schermen voor je gaat slapen! Toestellen zoals smartphones en computers geven ‘blauw’ licht af. Dit type licht verstoort je interne klok en stimuleert je mentaal, waardoor het moeilijker wordt om in slaap te vallen wanneer je wilt.

Nog een belangrijk aspect waar de meeste mensen vaak overheen kijken: de inname van cafeïne en alcohol. Drink je ‘s avonds graag een bakje koffie of een biertje na je avondeten? 

Denk de volgende keer dan twee keer na…

Koffie stimuleert je systeem namelijk zodanig om je alert en wakker te houden, dat je 's avonds meer moeite zal hebben om in slaap te vallen, ook al voel je de effecten van de koffie niet meer. Als je moeite hebt met in slaap vallen en 's avonds graag een kopje koffie drinkt, probeer dan vanavond ongeveer 4 tot 6 uur voor je bedtijd geen cafeïne meer in te nemen.

Alcohol is iets minder streng. Hierbij wordt aangeraden om ongeveer 2 tot 3 uur voor het slapen alcoholische dranken te vermijden, aangezien alcohol je REM-slaap verstoort. Dit is het type slaap waarin je je cognitieve functies weer oplaadt!

Nog een laatste belangrijke opmerking: je hoort vaak dat je minstens 8 uur moet slapen, toch? Fout! 

Mensen slapen namelijk in verschillende 'stadia', of slaapcycli. Elke cyclus heeft twee onderdelen, een niet-REM deel en een REM deel. Deze hele cyclus duurt ongeveer anderhalf uur. De meeste mensen hebben de neiging om hun wekker te zetten in het midden van zo’n cyclus, waardoor ze “groggy” en moe wakker worden. 

Probeer deze avond dus eens 7,5 uur of 9 uur te slapen, in plaats van acht uur.

Als je al deze slaaptips toepast, zul je ongetwijfeld een verschil in energie en positiviteit opmerken. Met al die extra energie wordt het des te gemakkelijker om je positieve zelfbeeld te voeden en zo jouw ideale leven te leiden met een aangename, liefdevolle partner.


Kortom

Als je al deze technieken toepast, zul je ongetwijfeld uitgroeien tot een man met een sterk, positief zelfbeeld. 

Dit helpt je om oprechte en betekenisvolle relaties op te bouwen, samen met je partner prachtige herinneringen te maken, en diepere intimiteit te ervaren. 

Dus omarm deze verandering, zet je beste beentje voor en maak je klaar om een leven vol geluk en liefde te verwelkomen, terwijl je stap voor stap dichter bij jouw ideale relatie komt.Neem jouw leven en jouw toekomstige relatie in eigen handen met ons “Visieboek”

Deze 10 tips zullen jou ongetwijfeld een enorme boost in zelfvertrouwen geven, dit hebben we namelijk ook gemerkt bij de mannen die onze betaalde cursus The Social Gym™ volgen.

Maar een grote reden waarom onze SocialMEN op het pad van zelfontwikkeling blijven en daarna enorme transformaties maken in zelfvertrouwen, sociaal vrijer worden en in vele gevallen zelfs vaste, liefdevolle relatie beginnen met hun ideale partner… is het WeSocialMEN “Visieboek”.

Dit is een resource die wij ontwikkeld hebben als coaches om onze mannen gemotiveerd en gefocust te houden op wat echt geldt. Het bestaat uit 7 cruciale onderdelen waar jij bewust van moet zijn om een man te worden die weet wie hij is en wat hij wil.

>>> Als jij daar vandaag mee aan de slag wilt, kun je hier klikken.

Over de schrijver
De redactie van WeSocialMEN helpt jou om diverse termen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, daten en relaties helder te krijgen.
Reactie plaatsen

Ontvang GRATIS: WSM Visieboek

Het “visieboek” is dé belangrijkste resource uit onze betaalde cursus voor single mannen, The Social Gym™ dat mannen helpt een ijzersterke visie te creëren voor zichzelf om met meer zelfvertrouwen en assertiviteit te handelen.