Minderwaardigheidscomplex (8 praktische tips tot zelfverzekerde man)
09 mei 2023 
16 min. leestijd

Minderwaardigheidscomplex (8 praktische tips tot zelfverzekerde man)

Als je op zoek bent naar een vrouw zonder eerst je minderwaardigheidscomplex aan te pakken… dan ben je net een soldaat die naar de oorlog vertrekt met een papieren zwaard. 

Veel mannen realiseren zich niet hoe emotioneel intuïtief vrouwen kunnen zijn. Ze pikken de kleinste signalen op en trekken daar duidelijke conclusies uit.

Als jij bijvoorbeeld op date bent en je durft je té doorbakken steak niet terug naar de keuken te sturen, dan zal een vrouw dit al snel zien als een teken van een laag zelfbeeld

Terwijl jij aan je steak begint, vraagt zij zich onbewust af: “Waarom durft hij die nu niet terug te sturen? Is hij te verlegen? Hoe kan hij mij ooit beschermen als hij zijn steak niet eens kan terugsturen?” Dit klinkt misschien wat dramatisch, maar je snapt wel wat ik bedoel.

Een vrouw wil simpelweg geen relatie hebben met een man die zichzelf als minderwaardig ziet. Ook al zal ze dit nooit expliciet verwoorden.

Ze wil trots kunnen zijn op haar man wanneer ze hem voorstelt aan haar vriendinnen. Ze wil met hem kunnen pronken op familiefeesten en het diepe besef hebben dat hij de prijs is die zij heeft kunnen vangen. Ze wil je dus met volle liefde en waardering kunnen bekijken… 

Maar hoe kan zij erop vertrouwen dat dit niet misplaatst is, wanneer ze merkt dat jij jezelf als diep minderwaardig ziet? 

Het is dus cruciaal dat je leert om van dat minderwaardigheidscomplex af te komen. We zullen eerst even duidelijk maken wat we hier net mee bedoelen, want er zijn zeker verschillen tussen een minderwaardigheidscomplex en bijvoorbeeld een laag zelfvertrouwen.



Wat is een minderwaardigheidscomplex?

 Er is dus een verschil tussen laag zelfvertrouwen, een negatief zelfbeeld en een minderwaardigheidscomplex. Natuurlijk wil dit niet zeggen dat de eerste twee niets met het laatste te maken hebben. 

Iedereen kan zich wel eens onzeker voelen of een negatief beeld van zichzelf hebben in bepaalde situaties. Misschien voel je je intellectueel minderwaardig ten opzichte van die ene slimme collega op het werk, waardoor je gebrek aan zelfvertrouwen naar boven komt. 

Of je maakt een slechte grap waar niemand om lacht, en dan bestraf je jezelf met gedachten als: “Waarom heb ik dat gezegd? Ik ben helemaal niet grappig, sukkel.” Dat is dan weer een negatief zelfbeeld.

Het concrete verschil tussen deze twee en een minderwaardigheidscomplex is een allesoverheersend, chronisch gevoel van inferieur te zijn tegenover iedereen. Je voelt je gewoon nooit goed genoeg, ongeacht waar je mee bezig bent.

Het is alsof je een zware zak zand met je meedraagt die je nooit van je rug kunt halen. Het is niet iets waarvan je even respijt krijgt. Het zit diep geworteld in je gedachten en beïnvloedt elk aspect van je gevoelens en gedrag.

Vraag eens aan jezelf: wanneer was de laatste keer dat je je competent, aantrekkelijk of zelfverzekerd voelde? Als je lang twijfelt, dan ben je waarschijnlijk de pineut… 

Maar geen zorgen, elk tekort in je leven kan worden opgevuld door hard genoeg te “trainen”. Of het nu een spier is, of de manier waarop je jezelf bekijkt. 

Natuurlijk moet je dan wel eerst weten waarom je zo'n complex hebt. Je kunt pas iets aanpakken als je weet waar het vandaan komt. Dus…



Wat zijn de oorzaken?

Zoals bij vele andere problemen, kunnen we de oorsprong gaan zoeken in onze kindertijd. Het klinkt misschien cliché, maar als je ouders je als kind niet veel knuffels gaven, en als je gepest werd op school is de kans klein dat je met ‘n gezond zelfbeeld bent opgegroeid.

Anderzijds zijn er veel mannen die in hun jongere jaren wel positief en zelfverzekerd zijn. Tot ze door enkele slechte ervaringen afgestompt werden en hun positieve uitstraling verloren.

Ze beginnen zichzelf te vergelijken met andere mannen die het beter doen dan hen, of ze worden ‘n paar keer slecht behandeld door een vrouw waarop ze oprecht verliefd waren… Veel van zo’n ervaringen heeft een mens niet nodig om een vervormd zelfbeeld te kweken.

Daarnaast moeten we ook erkennen dat zo’n complex bij enkele mannen gewoon compleet buiten hun controle ligt. Sommigen zijn nu eenmaal vatbaarder voor negativiteit, of maken tijdens hun leven bepaalde trauma’s mee waardoor het extreem moeilijk wordt om een gezond zelfbeeld te behouden. 

Deze mannen vallen heel gemakkelijk in een vicieuze cirkel van repetitieve negatieve ervaringen, waardoor het idee dat ze minderwaardig zijn keer op keer blijft groeien.

Ze bekijken zichzelf al slecht, dan stappen ze de deur uit zonder zelfvertrouwen wanneer er iets gebeurt waarbij ze zichzelf voor schut zetten… En het idee dat ze bijna niets waard zijn, wordt alleen maar groter en groter. 

Als zoiets nogal erg klinkt als jouw dagdagelijkse routine, is het geen wonder dat het nog steeds moeilijk is om een goede relatie aan te trekken. 

Nu je weet wat de mogelijke oorzaken kunnen zijn…  

Hoe kun je nu zeker zijn of je wel een minderwaardigheidscomplex hebt?



Wat zijn de symptomen van een minderwaardigheidsgevoel?

Zoals we voorheen aan hebben gekaart, zijn een negatief zelfbeeld en een laag zelfvertrouwen intrinsieke symptomen van een minderwaardigheidscomplex.



Je gelooft niet in jezelf

Het verschil met deze geïsoleerde symptomen, is dat je een minderwaardigheidsgevoel altijd met je meedraagt. Of je nu boodschappen aan het doen bent, of een koffie op café drinkt met je moeder: alles wat je doet en zegt ontbreekt aan geloof in jezelf.



Te kritisch met jezelf

Daarnaast kan je ook opmerken dat je altijd veel kritiek hebt op jezelf. Je legt de lat veel te hoog, waardoor je jezelf automatisch bekijkt als onbekwaam wanneer je die onrealistische standaard niet kunt behalen.



Je bent perfectionistisch

Dit gaat hand in hand met perfectionisme, wat nog een symptoom is. Je wilt dat alles op-en-top in orde is, terwijl je goed genoeg weet dat je toch nooit tevreden zal zijn met het eindresultaat.

Deze wens voor perfectionisme ontstaat omdat je onbewust elke kans wilt nemen om jezelf te bewijzen. Ook al is het maar een simpele taak op het werk of in het huishouden, je bent wanhopig om aan jezelf te bewijzen dat je wel zelfrespect verdient, en dat je wel iets goeds kan doen.

Iets goeds willen doen is natuurlijk niet inherent slecht, maar met perfectionisme moet je oppassen. Het kan namelijk een broedplaats zijn voor uitstelgedrag, aangezien je zoveel angst hebt dat je je eigen maatstaf niet kan volgen, dat je het uiteindelijk helemaal niet doet. 



Je vermijdt sociale gelegenheden

Je zult waarschijnlijk ook niet al te veel sociale opportuniteiten aangaan. Als je wordt uitgenodigd voor een bedrijfsfeestje vind je al snel een smoes om niet te gaan. Of wanneer een vriend je uitnodigt om op café te gaan zit je misschien een hele week te stressen om een paar uur in een situatie te zitten waarin je jezelf continu vergelijkt met anderen, en er gewoon nog slechter uitkomt.



Je bent niet assertief

Wanneer je dan toch op een sociale situatie tuimelt, is de kans groot dat je een compleet gebrek aan assertiviteit hebt: “Oh, jullie willen naar die bar? Goh, de muziek is daar altijd iets te hard, maar ik volg wel.” Of: “Oh, iedereen nog een biertje? Ja goed hoor, ik wil niet buiten de boot vallen…”

Je hebt dus moeite je grenzen te stellen, waardoor de anderen nogal snel over je heen lopen.

Ben je de puntjes al aan het verbinden? Wat al deze symptomen namelijk met elkaar te maken hebben, is dat ze allemaal deel uitmaken van uitgebreide zelfsabotage. Je ondermijnt jezelf (soms opzettelijk) in alles wat je doet, omdat je diepgaand gelooft dat je minder waard bent dan de rest.

Jammer genoeg loop je met zo’n mentaliteit een heleboel mooie kansen mis… 



De gevolgen van een minderwaardigheidscomplex

Je merkt het wel, het gaat dus niet gewoon over wat stotteren en blozen wanneer we het over een minderwaardigheidscomplex hebben.

Het is ook helemaal niet vanzelfsprekend om er bij stil te staan wat je net allemaal mist in je leven door zo’n complexen niet aan te pakken. Zullen we dat nu maar even doen dan? 

Wanneer je elke situatie aangaat, uitgaande van de slechtst mogelijke situatie, zal je nooit de kansen durven grijpen waarmee je voor jezelf een fantastisch leven zou kunnen bouwen.

Hoe vaak heb jij al vrouwen  in de ogen gekeken, om daarna vliegensvlug terug weg te kijken wanneer ze je een blik terug werpen? 

Je geloofde natuurlijk nooit dat zo’n vrouw voor jou zou kunnen vallen. Het eerste waar je in zo’n situatie van uit gaat, is dat die vrouw mijlenver “out of your league” is.  

Terwijl er ongetwijfeld vrouwen waren die in stilte aan het smeken waren dat jij een gesprek met hen zou aanknopen. Maar door je minderwaardigheidscomplex liep je al die kansen mis, en daarmee ook de kans om samen met hen een mooie, zinvolle toekomst op te bouwen.

De gevolgen van een minderwaardigheidscomplex gaan dus veel verder dan angstig gedrag in sociale situaties, of zwichten voor groepsdruk.

Het gaat zelfs zo diep, dat jouw gevoel van minderwaardigheid verschillende schitterende versies van je mogelijke toekomst van je heeft gestolen,  en dit zal blijven gebeuren, als je er niets aan doet…

Dan gaat het niet alleen over kansen op promotie, of mooie herinneringen maken met je vrienden. 

Nee, je loopt letterlijk geweldige versies van jouw droomleven met je ideale partner mis. 

Memorabele vakanties naar zonnige landen met die ene dame waar je “niks tegen durfde te zeggen” in de sportschool. 

Gezellige kerstavonden bij de aangename schoonfamilie van die ene meid die je al zo lang kent, maar de volgende stap maar niet bij durft te zetten. 

Zelfs die ene perfecte match waar je nooit de moed voor had om een bericht naar te sturen, waarmee je samen misschien oud had kunnen worden en elkaars gezelschap had kunnen koesteren tot op jullie laatste dag…

Ben je al geërgerd? 

Goed. Want het is net die energie die je nodig zal hebben om de volgende tips toe te passen, om voor eens en altijd van je minderwaardigheidscomplex af te komen.



Tips bij een minderwaardigheidscomplex

De tips die we je hier geven, kunnen het verschil betekenen tussen een eenzaam leven vol spijt, en een leven waarin je elke avond naast de partner van je dromen warm en comfortabel in slaap dommelt, en elke ochtend wakker wordt vol enthousiasme om samen weer een prachtige dag te beleven.

Afgelopen dus met de dagen waarop je je hoofd neerbuigt bij het voorbijkomen van een mooie dame, of waarop je begint te stotteren en blozen wanneer die nieuwe collega je een vraag stelt. 

Het is hoog tijd dat je een zelfverzekerde, assertieve “Stabiele Man” wordt zoals we dat bij WeSocialMEN noemen, en  met de volgende tips kan je jezelf tot die man omvormen. Een man waarop je fundamenteel trots kunt zijn.



1. Schrijf je gedachten en gevoelens op

Vaak heb je niet eens door wat er allemaal door je hoofd raast. Net een achtbaan negativiteit, waardoor je nooit exact kan pinpointen welke net de slechtste gedachten zijn die het meeste invloed hebben op je welzijn. 

Daarom kan deze tip echt een draaipunt zijn. Je zult versteld staan van wat er net diep in je gedachten zit geworteld. Als je genoeg gedachten en gevoelens opschrijft, zal je een heleboel mysteries beginnen te ontrafelen. Je zal patronen herkennen in hoe je denkt, en waarover. 

Als je echt diep gaat, zal je ook ontdekken waarom je je zo voelt, en waarom je bepaalde dingen denkt.

Alleen dan kun je de weg naar zelfontwikkeling beginnen, wanneer je weet waaraan je moet werken.

Voor je het weet zul je je hart op papier luchten over de onmetelijke vreugde die je ervaart eens je je ideale levensgezel hebt gevonden, met wie je je een schitterende en veelbelovende toekomst kunt voorstellen…



2. Focus op je sterke punten

Een positieve blik op jezelf opbouwen is cruciaal als je van je minderwaardigheidsgevoel af wil… en de beste manier om dat te doen, is door te concentreren op je sterke punten. 

Je zou eens moeten proberen om door je dag te gaan en op te merken hoeveel negatieve opmerkingen je over jezelf maakt, over de meest onbenullige dingen.

Hoe stom je eruit zag toen je je voet tegen die drempel stootte. Of hoe belachelijk je klonk toen je stotterde. Dingen die waarschijnlijk alleen voor jou opvallend en onvergetelijk zijn.

Waarom besluit je dan niet om je te concentreren op de goede dingen die binnen die dag gebeuren? Die hoeven niet grandioos te zijn, maar net zo klein als die negatieve dingen die je soms midden in de nacht wakker houden.

Misschien laat je die ene collega op het werk altijd schaterlachen? Of misschien komt die ene vriend keer op keer terug om aan jouw deur te kloppen voor goed advies?

Als je er echt naar zoekt, zul je sneller dingen opmerken waar je trots op kunt zijn, klein of groot.

En voordat je het beseft, hoef je jezelf niet langer aan je sterke punten te herinneren. Want met een oprechte, fantastische vrouw aan jouw zijde, heb je altijd iemand die je er liefdevol aan herinnert wat jou zo'n geweldige man maakt.



3. Vergelijk jezelf niet met anderen

Mark Twain, schrijver van het fenomenale boek “The Adventures of Huckleberry Finn” zei ooit: 


“Comparison is the death of joy.”


Stelt jezelf eens voor: je werkt ontzettend hard en je spaart ijverig om na enkele jaren je droomauto te kopen. Je bent er superblij mee, totdat je je straat inrijdt en je merkt dat je buurman exact dezelfde auto heeft gekocht. Maar dan het nieuwere model… Afgelopen met de pret.

Terwijl je 5 minuten geleden nog euforisch was, is je genot plots in rook opgegaan omdat het gras groener is aan de overkant. Als dit nu bij een auto gebeurt, is het één ding. 

Maar als je bijvoorbeeld in een relatie zit, en je vrouw merkt op dat je jezelf continu naar beneden haalt omdat je niet even knap of grappig bent als een andere man… Dan zal ze zichzelf al snel beginnen afvragen: “Als andere mannen altijd beter zijn, waaraan ben ik dan begonnen?”

Als een vrouw echt van je houdt , zal ze zich baseren op wat jij denkt en vindt. Als je jezelf dus gaat vergelijken met iemand anders, zal zij dat hoogstwaarschijnlijk ook beginnen te doen… 

In plaats daarvan, moet je jezelf aanleren om zonder vergelijking door het leven te gaan. Dan zal je toekomstige levenspartner ook met een gerust hart en zonder dwalende ogen over straat lopen, wetende dat jij de beste man voor haar bent. 



4. Probeer nieuwe dingen uit

Niet alleen omdat vrouwen van spontane mannen houden, maar des te meer uitdagende dingen die je doet, des te groter jouw “gereedschapskist” aan learnings wordt. 

Als een schrijnwerker een deur moet repareren, heeft hij dan veel vertrouwen in z’n werk als hij alleen een hamer in zijn gereedschapskist heeft zitten? Juist ja.

Op dezelfde manier zal jij een eindeloze comfortzone creëren als je regelmatig nieuwe dingen doet. 

Op vrijdag naar Bulgarije vertrekken om een weekendje door onbekende bergen te trekken (terwijl je geen woord Bulgaars praat), om dan maandag terug aan je bureau te zitten? Done.

Weekje erna gaan skydiven omdat je beste vriend toevallig een sessie heeft gewonnen? Zeker!

Jezelf minderwaardig voelen wordt al moeilijk als je veel dingen doet waaraan de meeste mensen zich nooit zouden wagen…

En trouwens, welke vrouw wil nu niet verrast worden met een out-of-the-blue citytrip waar jullie nog meer verliefd op elkaar worden, en de band versterken waarmee jullie een eindeloos plezierige toekomst tegemoet gaan?



5. Werk aan je zelfvertrouwen

Dat is zo'n beetje de eeuwige kwestie van veel mannen - een eindeloze strijd met jezelf om voldoende zelfvertrouwen te krijgen, zodat je niet telkens hoeft te twijfelen of wat je zegt grappig, slim of 'juist' is. 

Het lijkt ook best duidelijk waarom dit een cruciaal onderdeel is van het doorbreken van je minderwaardigheidscomplex, toch?

Als je een manier vindt om je zelfvertrouwen te herstellen, kan dat wel eens de hamer zijn waarmee je de muur van je vicieuze cirkel neerhaalt. 

Geen angst meer om je huis te verlaten omdat je weet dat je sociaal angstig zult zijn. Zodra je het lef hebt om naar buiten te gaan en je minderwaardigheidscomplex onder ogen te zien, ben je al half gewonnen.

Maar daarvoor heb je dus wel dat initiële zelfvertrouwen nodig... 

Als je jezelf hierin herkent, is het essentieel om onze blogpost te lezen over hoe je je zelfvertrouwen een boost kan geven.



6. Werk aan een positief zelfbeeld

Zoals ik net al zei, het is niet helemaal hetzelfde, maar wel een cruciaal onderdeel van een minderwaardigheidscomplex. Je kunt alleen maar de verkeerde vrouwen aantrekken als je jezelf niet ziet als iemand die het verdient om goede vrouwen aan te trekken.

Een ideale partner zal jou zien zoals jij jezelf ziet. Dus als je tijdens een date continu negatief over jezelf praat, zal die vrouw snel doorhebben dat je een slecht zelfbeeld hebt. In plaats daarvan moet je een vrouw laten zien hoe zij over jou zou moeten denken.

Laat haar zien dat je iemand bent met wie zij gezellig een avond met vriendinnen kan doorbrengen zonder dat jij onzeker en stotterend overkomt. Dat je iemand bent met wie zij vol trots naar haar ouders kan gaan en kan zeggen: “Kijk eens wat een geweldige kerel!”

En dat je daar dan ook als iemand zit waarop zij trots kan zijn, niet als iemand met overduidelijke zelftwijfel.

Dat kan dus alleen maar als je de basis van je negatieve zelfbeeld wegneemt en vervangt door een diepgewortelde overtuiging van zelfliefde en zelfrespect.

Allemaal makkelijker gezegd dan gedaan, natuurlijk... Gelukkig hebben we hier ook al eens een blog over geschreven. Dus als je wat meer concrete tips wilt om aan je zelfbeeld te werken, klik dan hier.



7. Omring jezelf met positieve mensen

Je bent de som van de vijf mensen waarmee je de meeste tijd doorbrengt. Je hebt het waarschijnlijk al vaker gehoord, maar het is waar. Zit je 's avonds na je werk gewoon te gamen met je oude vrienden die niets anders doen dan negatief praten over anderen en elkaar? 

Dan kan dat niet anders dan op jou afstralen. Het wordt dan al snel een gewoonte om net zo negatief te praten over anderen als over jezelf. 

En je zult er misschien van opkijken, maar zelfs als je op een gegeven moment smoorverliefd bent op een vrouw en erin slaagt om een langdurige relatie met haar op te bouwen, zul je die negativiteit die je hebt opgebouwd door met negatieve mensen om te gaan, uiteindelijk ook op je partner projecteren. 

Je zult langzaam geïrriteerd worden door de kleine dingen die zij doet of zegt, wat daarna kan leiden tot een hoop kleine ruzies die zich opstapelen en zelfs het einde van iets prachtigs kan betekenen. 

Terwijl, als je jezelf omringt met positiviteit (waaronder positieve mensen) zal het veel gemakkelijker zijn om de wereld en andere mensen positiever te zien.

In plaats van je te ergeren aan de kleine dingen, zul je die veel gemakkelijker kunnen vergeten, omdat je het grotere plaatje kunt zien waar je relatie naartoe gaat; namelijk een leven waarin jullie samen oud kunnen worden zonder stress, woede, jaloezie of al die andere negatieve onzin. 



8. Verzorg jezelf

Wist je dat een recent onderzoek heeft aangetoond dat regelmatig sporten net zo effectief is als de meeste veelvoorkomende antidepressiva? 

Daar hoef ik geen tekeningen bij te maken, toch? 

Het komt erop neer dat het al een stuk moeilijker is om jezelf slecht en minderwaardig te voelen  wanneer je regelmatig intensief sport, en een dieet volgt waardoor je je geen zorgen hoeft te maken over je cholesterolwaarden die je anders zouden achtervolgen...

Je bouwt tegelijkertijd een positieve kijk op jezelf op (want je bent dan blijkbaar toch iemand die zorg waard is), en je begint langzaamaan te beseffen dat je veel meer uitdaging aankunt dan je had verwacht.

Al snel zul je merken hoe goed je je over jezelf voelt als je toch die 10 minuten extra op de loopband rent. 

Dit geeft ook een enorme boost aan je liefdesleven. Als je er goed uitziet, voel je je automatisch zelfverzekerder en beter. 

Bovendien leg je met een gezonde levensstijl de basis voor een lang en gezond leven samen met je ideale partner, zonder die vervelende gezondheidsproblemen die roet in het eten kunnen gooien.


Afgelopen met mokken…

Als je deze tips grondig toepast, dan twijfel ik er niet aan dat je je minderwaardigheidscomplex kunt overwinnen en je zelfbeeld in eigen handen kunt nemen. 

Zodra je controle hebt over je eigen brein, gaat er een wereld van mogelijkheden voor je open. Opeens lijkt die stap naar jouw ideale relatie en vrouw een stuk kleiner, of niet? :-)

Over de schrijver
De redactie van WeSocialMEN helpt jou om diverse termen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, daten en relaties helder te krijgen.
Reactie plaatsen

Ontvang GRATIS: Ideale Partner 2.0 / Oefening

Dit is één cruciale oefening uit onze betaalde cursus voor single mannen, The Social Gym™ waaruit al 170+ vaste, liefdevolle relaties ontstaan zijn (inclusief kinderen en trouwerijen).