Waarom de meeste mensen niet doorzetten, opgeven en falen
01 maart 2022 
5 min. leestijd

Waarom de meeste mensen niet doorzetten, opgeven en falen

De meeste mensen zetten niet door, geven op en falen. Onnodig! 

"Denk bijvoorbeeld aan iemand die zelfverzekerder wil worden. Wat ik zie is dat wanneer iemand met een tegenslag te maken krijgt, terwijl hij wilt groeien als man, het hem veel moeite kost om dat los te laten. Het zet hem eerder twee stappen terug waar hij dagen of wekenlang in blijft hangen… 

Of op het gebied van daten en relaties, dat als een vrouw hem afwijst, hij dit persoonlijk neemt en hij nog meer twijfelt over zichzelf. 

Daarom mag jij jezelf voorbereiden op lange termijn succes door bewuster te worden van het ‘Compound Effect’.

Drie kenmerken van korte termijn denken

We kijken eerst naar waarom de meeste mensen niet doorzetten, opgeven en falen, zodat je ziet waarom dat is. En jij dan voor jezelf bepaalt hoe je dat wel doet. Hoe jij wel doorzet en succesvoller wordt.

Waarom we niet doorzetten, opgeven en falen:

We leven in een ‘instant gratification wereld' waarin alles NU moet gebeuren, waardoor we steeds ongeduldiger worden en gefrustreerder raken.


De meeste mensen doen maar wat met hun leven, omdat zij niet nadenken over wat zij precies willen. Daarom weten zij niet waar zij naartoe gaan, voor wie ze het doen en waarom.


De meeste mensen overschatten wat ze kunnen bereiken in één jaar, en onderschatten wat ze kunnen bereiken
in drie jaar. Dit omdat mensen niet bewust zijn van het ‘Compound Effect’ op de lange termijn.

Zijn bovenstaande punten herkenbaar? Lees verder om daar iets aan te doen.

Jouw manier van omgaan met tegenslag is kenmerkend voor je succes

Wat ik zie is dat wanneer iemand met een tegenslag te maken krijgt, terwijl hij wilt groeien als man, het hem veel moeite kost om dat los te laten. Het zet hem eerder twee stappen terug waar hij dagen of wekenlang in blijft hangen… Of op het gebied van daten en relaties, dat als een vrouw hem afwijst, hij dit persoonlijk neemt en hij nog meer twijfelt over zichzelf.

Waarom weet ik dit?Omdat ik hier zelf ook mee heb gedeald. Ook ik had moeite met het omgaan met tegenslagen. Nu ben ik weerbaarder en sta ik steviger in mijn schoenen. In het contact met vrouwen, ook ik heb moeite gehad met afwijzing

Ik maakte mij altijd druk of ik leuk gevonden werd. Als ik dat niet werd, nam ik dit persoonlijk. Dat schiet niet op haha…  

Waar dit onder andere mee te maken had, is dat mijn mindset niet de juiste was. Ik was te veel gericht op de korte termijn. Sterker nog, ik was niet bewust van het Compound Effect. Net als deze twee mindsets die je ziet in dit volgende artikel mét video: 'Hoe ontwikkel je mindsets voor lange termijn succes?'

Door bewuster te zijn van het Compound Effect, zag ik elke ervaring als iets wat op de lange termijn positieve of negatieve gevolgen kan hebben. Jij mag daar ook bewuster mee om gaan. Jij kiest namelijk wat de lange termijn effecten zijn van de keuzes die je nu maakt. Keuzes als in hoe je omgaat met bepaalde zaken. 

✅ In het voorbeeld waar we het over hebben: blijven hangen in de tegenslag of het van je afschudden, of ervan leren en vooruit gaan. 

✅ Het andere punt waar we het over hebben: de ‘afwijzing’ persoonlijk nemen, of de situatie en ervaring gebruiken om van te leren zodat je het een volgende keer anders doet. 

Of wat ook kan: inzien dat je niet bij elkaar past en dat accepteren.

Jouw (on)bewuste keuzes bepalen op de lange termijn jouw toekomst

Albert Einstein zei in het Engels: “Compound interest is the 8th wonder of the world. He who understands it, earns it. He who doesn’t, pays it.” 

Vrij vertaald naar het Nederlands: ‘Compound interest’ het 8ste wereldwonder. Hij die het begrijpt, verdient het. Hij die het niet begrijpt, betaalt het. 

Dit betekent in Jip en Janneke taal: als je beseft dat de keuzes die je vandaag maakt, gevolgen hebben voor de lange termijn, dat verdien je op de lange termijn de resultaten die je vandaag wenst te behalen. 

Als je dat niet beseft of bewust van bent, fladder je de komende jaren door het leven en betaal je later de rekening. 

Vaak heb je dit op het moment zelf niet door. Dit is pas na enkele jaren

Vraag: kijk terug naar hoe jij de afgelopen jaren hebt geleefd. Heb je de behaalde resultaten verdient? Of betaal je de rekening?

In een voorbeeld toegelicht: stel, je wilt een vaste relatie met een vrouw. Als je NIET bewust bent dat de keuzes die je vandaag maakt gevolgen hebben voor de lange termijn, dan is het gevolg dat je bij elke tegenslag of afwijzing het erbij laat zitten. Dus dat je niet doorzet en opgeeft.

Wat we mannen zien doen, is dat ze klagen over dating sites, over hoe vrouwen tegenwoordig zijn en over andere irrelevante zaken die hen niet vooruit helpt. Een paar keer kan je dat doen. Zeker. Maar als je dit wekelijks doet, dan ben je enkele jaren verder nog steeds single.

Mannen die doorzetten en het Compound Effect in gedachten houden, zien in dat ze de focus mogen leggen op hun eigen persoonlijke ontwikkeling. Dat zij mannen worden die zelfverzekerder worden, weten wat ze willen, weten hoe ze contact leggen en hoe ze dat onderhouden/opbouwen naar een vaste relatie. 

Natuurlijk hebben zij ook te maken met teleurstellingen en afwijzingen. Maar in plaats van dat zij dit voor zichzelf negatief laten beïnvloeden, kiezen zij voor realisme. Dit omdat zij bewust zijn wat de effecten van hun keuzes en gedrag zijn op de lange termijn. Ook wel dat zij bewust zijn van het ‘Compound Effect’.

Jij kan dit ook. Hoe?

Hoe je omgaat met tegenslag in vier stappen

1.    Als je iets persoonlijks neemt of je voelt een teleurstelling: geef jezelf een time frame hoe lang je in die emotie (boosheid of verdriet) mag blijven hangen. Bijvoorbeeld: 60 minuten.

2.    Als het na dit time frame nog bij je blijft hangen: schrijf of type de negatieve (N) gedachtes uit en zet de realistische (R) blik daar tegenover. Bijvoorbeeld: (N) zij heeft mij afgewezen dus ik ben niet goed genoeg | (R) we hebben een gezellige ontmoeting gehad, maar eerlijk gezegd matchte we niet als persoon bij elkaar. Dit hoort bij het proces om uiteindelijk de juiste vrouw aan te trekken.

3.    Voel je nog veel boosheid of verdriet in je lichaam? Maak contact met de vastzittende emoties om deze los te laten. Lees dit artikel en bekijk de over hoe je omgaat met emoties en deze via een stappenplan los kan laten.

4.    Als laatste, besef dat het blijven hangen in de negativiteit gevolgen heeft voor de lange termijn. Kies daarom voor de kant die je op wilt (bijvoorbeeld: een relatie met een vrouw) en leg contact met een volgend iemand. 

Conclusie

Om een man te worden die wel doorzet en succesvoller wordt, is het belangrijk om bewust te zijn van het Compound Effect. 

Elke bewuste en onbewuste keuze die je vandaag maakt, heeft gevolgen voor de lange termijn.

Dit omdat een keuze die je vandaag maakt, gedrag vormt die uiteindelijk een gewoonte wordt (zie de eerder getoonde afbeelding hierboven). Zorg ervoor dat de gewoontes die je creëert gebaseerd zijn op realisme. Dat je vooruit blijft gaan en leert van de ervaringen die je op doet. 

Ja, natuurlijk is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Ook ik neem zo nu en dan nog iets persoonlijk. Gelukkig is dit een wereld van verschil met hoe dit 5 jaar geleden bij mij was. Als het voorkomt dat ik nu iets persoonlijks neem, laat ik dat vrijwel binnen een paar minuten weer los. Hoe jij dit doet, lees je hierboven." -Robin

Over de schrijver
De redactie van WeSocialMEN helpt jou om diverse termen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, daten en relaties helder te krijgen.
Reactie plaatsen

Ontvang GRATIS: WSM Visieboek

Het “visieboek” is dé belangrijkste resource uit onze betaalde cursus voor single mannen, The Social Gym™ dat mannen helpt een ijzersterke visie te creëren voor zichzelf om met meer zelfvertrouwen en assertiviteit te handelen.