Hoe belangrijk is het om met elkaar te blijven daten tijdens een relatie?
15 maart 2022 
3 min. leestijd

Hoe belangrijk is het om met elkaar te blijven daten tijdens een relatie?

Met haar vrouwelijke perspectief op daten en relaties, beantwoordt Laura 🙋🏻 de volgende vraag: "Hoe belangrijk is het om met elkaar te blijven daten tijdens een relatie?"

Dit leer je

> wat er binnen je relatie gebeurt als je niet blijft daten
> redenen waarom het belangrijk is om te blijven daten met je partner
> bij wie de verantwoordelijkheid ligt voor het organiseren en plannen van ‘date nights’

Wat gebeurt er als je binnen een relatie elkaar niet blijft daten?

"Een relatie, zoals al het andere goede in het leven, vereist wat moeite. Een gezonde relatie komt niet zomaar uit de lucht vallen en daarom is het belangrijk om er samen aan te werken.

Zowel in goede, als in slechte tijden tijdens jouw relatie, is het daten onmisbaar om jouw relatie gezond en langdurig in stand te houden.

Omdat in veel relaties koppels hun eigen leven hebben, zijn ze meestal al blij om thuis te komen en weg van de drukte te zijn.

Voordat het bedtijd is, besteden zij nog even wat tijd samen en dan zit de dag er alweer op. Dit zal echter op lange termijn gaan vervelen. Terugkijkend op een langdurige periode waarin je alleen maar thuis op de bank hebt gehangen of heel weinig samen hebt gedaan, kan ervoor zorgen dat je langzaam maar geleidelijk elkaar uit het oog verliest. 

Ook kan de relatie hierdoor in een sleur belanden, omdat je niets of te weinig onderneemt samen. Dit kan invloed hebben op de mate van geluk die we ervaren binnen een relatie, het seksleven beïnvloeden of bijvoorbeeld ervoor zorgen dat we de interesse in elkaar uit het oog verliezen. 

Hoe belangrijk is daten met je partner en waarom?

Tijd voor elkaar maken om eens per week of 2x per maand ‘date nights’ te hebben, is heel belangrijk om de chemie en verbinding binnen een relatie gezond te houden. 

We kunnen het erover eens zijn dat in het leven wel eens perioden zijn waarin het niet zo soepel gaat op het werk, de gezondheid of familie. Al deze factoren kunnen een negatief effect hebben op je relatie. Hierdoor kan het zijn dat je het stukje daten met elkaar even op een laag pitje zet en elkaar vooral ondersteunt om door een moeilijke periode heen te komen. 

Anderen vinden het juist wel belangrijk om het date aspect erin te houden, omdat dit juist een vorm van ontspanning is dat positief is voor de partner. Uiteindelijk kun je dit samen bespreken en kijken wat in uitzonderlijke situaties het beste voor jullie beide werkt. 

In perioden waarin zich geen uitzonderlijke gevallen voordoen, is het daten onmisbaar. Eigenlijk willen we het goede gevoel naar elkaar toe in een relatie vasthouden en voorkomen dat variatie, spanning, speelsheid en de verbinding naar de achtergrond wordt verschoven. 

Wat geeft het daten in je relatie met je partner?

🔥 Nieuwe energie en verbinding - Niet alleen geeft het jullie beiden nieuwe energie, maar is het ook een moment om opnieuw verbinding te maken. Dit heeft niet alleen positieve effecten op je relatie, maar ook op jezelf. Zo onderneem je iets waar je zowel samen, als persoonlijk plezier aan beleeft. 

🔥 Nieuwe herinneringen - Ook creëer je nieuwe herinneringen waar je met een glimlach op kunt terugkijken en onderhoud je de gezonde spanning binnen je relatie. 

🔥 Meer gespreksstof - De gesprekken beperken zich dan niet tot de standaard dagelijkse onderwerpen, zoals werk, familie, etc. Maar nu kun je het ook hebben over die keer dat jullie iets gingen doen, wat er toen gebeurde, hoe je dat graag weer een keer wilt doen met haar, wat voor andere activiteiten leuk zouden zijn, etc. Daten herinnert het koppel ook waarom zij elkaar nou zo leuk vinden.

Dit alles heeft een positieve uitwerking op je eigen stemming maar ook op die van je partner. 

Wat maakt het daten buitenshuis zo anders?

✅ In het openbaar worden jullie meer aangemoedigd om het te hebben over onderwerpen waar je thuis niet zo snel op komt als je allebei moe op de bank ligt bij te komen.

✅ Samen eten en dan met name tegenover elkaar zitten (bijv. tijdens een etentje), helpt een koppel om heen en weer te blijven communiceren en het over andere zaken dan het dagelijks leven te hebben.

✅ Het geeft jullie later nog iets om over na te praten of met plezier aan terug te denken.

✅ Je onderneemt activiteiten die je misschien in het begin met elkaar hebt ondernomen, toen je verliefd op elkaar werd. Dit creëert herkenning en meer binding.

Geplande dates vereisen wat voorwerk. Gaan jullie bijvoorbeeld elke week uit eten? Dan zal zij zich extra mooi kleden en opmaken. Zo zie je haar ook op de manier zoals dat tijdens het daten was. Andersom geldt dat ook voor haar. Vrouwen kijken uit naar dit soort avondjes waarin ze een andere kant van zichzelf kunnen laten zien, behalve de vriendin die in haar werkkleding thuis komt, gemakkelijke kleding aantrekt en aanschuift aan tafel.

Bij wie ligt de verantwoordelijkheid voor het organiseren en plannen van ‘date nights’?

De verantwoordelijkheid ligt bij zowel de man, als de vrouw. 

Je kunt als koppel afspreken dat jullie om de week wat leuks gaan doen en dat ieder om de week mag bepalen wat dat is. Zo kun je het spannend houden voor elkaar en elkaar blijven verrassen. 

Hoe mooi is het als jouw vriendin jou niet als een vanzelfsprekende factor in het huis gaat zien? En andersom, dat jij haar nog steeds blijft zien als de vrouw waarvoor je gevallen bent. Om dit te stimuleren is het goed om samen te blijven daten en dingen te blijven ondernemen." -Laura

Over de schrijver
De redactie van WeSocialMEN helpt jou om diverse termen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, daten en relaties helder te krijgen.
Reactie plaatsen

Ontvang GRATIS: WSM Visieboek

Het “visieboek” is dé belangrijkste resource uit onze betaalde cursus voor single mannen, The Social Gym™ dat mannen helpt een ijzersterke visie te creëren voor zichzelf om met meer zelfvertrouwen en assertiviteit te handelen.