Hoe belangrijk is persoonlijke ontwikkeling in een relatie? De ervaring van mijn ex en mij als nieuwe moeder...
13 januari 2022 
4 min. leestijd

Hoe belangrijk is persoonlijke ontwikkeling in een relatie? De ervaring van mijn ex en mij als nieuwe moeder...

Met haar vrouwelijke perspectief op daten en relaties als moeder zijnde, beantwoordt Mayke 🙋🏻 de volgende vraag: "Hoe belangrijk is persoonlijke ontwikkeling in een relatie? De ervaring van mijn ex en mij als nieuwe moeder..."

Dit leer je

> wat moeder worden met een vrouw kan doen
> zelfliefde betekent ook moeilijke keuzes durven maken
> hoe zelfstandige en onafhankelijke vrouwen met kids naar daten kijken
> 4 tips die jouw (toekomstige) relatie helpen omtrent persoonlijke ontwikkeling

Wat moeder worden met een vrouw kan doen

“Toen ik mijn ex-man leerde kennen was ik 17 jaar, toen wij uit elkaar gingen was ik 32 jaar. In het begin van onze relatie pasten wij bij elkaar en hadden we het goed samen.

Maar we eindigden als twee individuen die een ander levenspad bewandelde en daarbij het slechtste bij elkaar naar boven haalden.

Mijn ex-man zei dat de scheiding de schuld was van onze dochter en van mij. Want sinds dat zij geboren was, was ik steeds meer veranderd. En ergens zit daar een kern van waarheid in.

Toen ik moeder werd, veranderde er iets bij mij.

De prioriteiten die ik eerst had in mijn leven, leken opeens zo onbelangrijk. Het moederschap zette een proces bij mij in gang waardoor ik mezelf ging ontwikkelen. Niet alleen als moeder, maar als persoon in het geheel.

Ik ben inderdaad niet meer de persoon die ik was toen hij en ik elkaar leerden kennen. En hij is nog precies hetzelfde als dat hij vroeger was en niet gemotiveerd om te veranderen. Hierdoor pasten we totaal niet meer bij elkaar. Is het daarmee mijn schuld of die van onze dochter? Wat mij betreft niet.

Een kind is sowieso nooit verantwoordelijk voor de relatie(problemen) van de ouders. En door anderen de schuld te geven, ging mijn ex-man voorbij aan zijn eigen verantwoordelijkheid.

Zelfliefde betekent ook moeilijke keuzes durven maken

Wat begon vanuit liefde voor mijn dochter, leidde tot acties vanuit liefde voor mezelf. Persoonlijke groei leidt namelijk tot zelfacceptatie en zelfliefde. En vanuit zelfliefde kon ik niets anders dan scheiden van mijn toenmalige partner. Het heeft vrij lang geduurd voordat ik deze stap daadwerkelijk zette. Mede doordat er voor mijn ontwikkelingsproces in mijn toenmalige relatie eigenlijk geen ruimte was.

In eerste instantie had ik het gevoel had dat ik iets verkeerd deed, dat ik raar was, dat ik moeilijk was. Inmiddels weet ik wel beter.

Als je aan de slag gaat met jezelf doe je dat met een bepaald doel voor ogen, wat uiteindelijk altijd neer komt op verandering in jouw bewustzijn en gedrag. Dit betekent dat jij als persoon verandert.

Maar de relatie die jij met de mensen om je heen hebt, is gebaseerd op de persoon die je was op het moment dat je de relatie startte. Doordat jij verandert, breng je de relatie in beweging. Omdat je dingen anders gaat doen, doorbreek je de patronen die jij en jouw partner samen ontwikkeld hebben.

Het is dus belangrijk om samen te ontwikkelen en mee te groeien met elkaars persoonlijke ontwikkeling zodat je elkaar niet kwijt raakt onderweg. Dit kan echter alleen als jullie daartoe allebei gemotiveerd zijn.

Persoonlijke groei is een proces waar je zelf voor kiest en waarvoor je hard moet werken om het te laten slagen.

Hoe zelfstandige en onafhankelijke vrouwen met kids naar daten kijken

Toen ik na de scheiding ging daten, wist ik eigenlijk niet zo goed wat ik zocht in een man. Ik was gelukkig met mijn leven zonder man. Ik had een betere versie van mezelf gevonden, twee prachtige kinderen, lieve familie die mij steunt, goede vriendinnen, een koophuis, een leuke baan met fijne collega’s en een auto voor de deur. Waarvoor had ik nog een man nodig?

Als ik weer een liefdesrelatie aan zou gaan met een man, moest diegene – naast dat er uiteraard sprake zou zijn van aantrekkingskracht - echt iets toevoegen aan mijn leven. En dus niet in praktische zin, het moest vooral iemand zijn die mij uit zou nodigen om volledig jezelf te kunnen zijn.

Iemand die mij uit zou dagen om mijn volledige vermogen te benutten, verder te ontwikkelen. En iemand die dit andersom ook wil, zodat we het beste in elkaar naar boven halen en zo samen kunnen groeien.

Daarom was het voor mij essentieel dat een man waarmee ik een relatie aan zou gaan in staat is om naar zichzelf te kijken, zichzelf uit te dagen en te ontwikkelen.

Hiermee bedoel ik niet dat ik op zoek was naar een ‘bouwproject’, iemand om te kunnen veranderen.

Ik wilde juist een man die ik niet wil veranderen, maar die ik bewonder en respecteer zoals hij is. Maar wel iemand met de interne motivatie om zichzelf en zijn leven te optimaliseren en onze relatie te blijven verdiepen.

Mijn ervaring is dus dat het belangrijk is om met je partner op één lijn te zitten wat betreft persoonlijke ontwikkeling. Natuurlijk hoef je niet altijd op hetzelfde moment te groeien en op dezelfde manier bezig te zijn met persoonlijke ontwikkeling.

En het hebben van exact dezelfde ontwikkeldoelen is ook niet nodig.

Maar het is wel essentieel als jullie visie op persoonlijke ontwikkeling overeenstemt en dat jullie persoonlijke ontwikkeldoelen bij elkaar passen, zodat jullie op elkaars pad kunt blijven en samen iets moois kunnen blijven opbouwen.

4 tips die jouw (toekomstige) relatie helpen omtrent persoonlijke ontwikkeling

1. Als persoonlijke ontwikkeling voor jou belangrijk is, bespreek jouw proces en doelen dan met jouw date. En vraag hoe zij er zelf in staat. Zo kom je er achter of jullie op dit vlak matchen.
2. Focus je op jouw eigen proces. Betrek de ander hierbij en deel erover vanuit jezelf. Nodig de ander uit om mee te groeien, maar leg haar niets op.
3. Geef de ander de ruimte voor haar persoonlijke ontwikkeling en steun haar in haar proces.
4. Besef dat je zelf niet perfect bent, ook niet na jaren van persoonlijke ontwikkeling. Sta open voor de imperfectie bij jezelf en de ander.” - Mayke

Over de schrijver
De redactie van WeSocialMEN helpt jou om diverse termen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, daten en relaties helder te krijgen.
Reactie plaatsen

Ontvang GRATIS: WSM Visieboek

Het “visieboek” is dé belangrijkste resource uit onze betaalde cursus voor single mannen, The Social Gym™ dat mannen helpt een ijzersterke visie te creëren voor zichzelf om met meer zelfvertrouwen en assertiviteit te handelen.