Hoe ga je om met geldzaken binnen jouw relatie?
22 maart 2022 
4 min. leestijd

Hoe ga je om met geldzaken binnen jouw relatie?

Met haar vrouwelijke perspectief op daten en relaties als moeder zijnde, beantwoordt Mayke 🙋🏻 de volgende vraag: "Hoe ga je om met geldzaken binnen je relatie?"

Meer ruzie over geldzaken dan over het huishuiden of de kinderen

“Misschien denk je nu: ik vind geld niet belangrijk, dus dit artikel is niet interessant voor mij. Maar geldzaken zijn toch echt (een groot) onderdeel van het leven. Uit onderzoek van het Nibud blijkt dat ruzie over geld bij stellen veel voorkomt. 

Er wordt zelfs meer ruzie gemaakt over geldzaken dan over het huishouden of de kinderen.

Voor veel mensen is het geld een iets wat ongemakkelijk gespreksonderwerp, niet alleen binnen een liefdesrelatie. Maar in mijn ogen is het wel een belangrijk onderwerp om met elkaar te bespreken, juíst met jouw partner. 

Eerlijk naar elkaar kunnen zijn, ook op het gebied van geld, versterkt jullie vertrouwensband. Dit voorkomt ook dat er ruzie ontstaat over de financiën. 

Met dit artikel wil ik mijn persoonlijke visie op financiën in een relatie delen. Ik hoop jou daarmee aan het denken te kunnen zetten over jouw eigen normen en waarden op dit vlak. 

Veel alleenstaande moeders zijn gewend om met beperkte financiële middelen rond te komen. Hierdoor is de kans groot dat ze heel bewust met geld om gaat. 

De persoonlijke visie en ervaring van Mayke in haar tijd als alleenstaande moeder

Ikzelf vind het belangrijk om financieel gezond te zijn. Voor mij betekent dit dat ik een eigen inkomen heb, dat mijn uitgavenpatroon past bij mijn inkomsten, dat ik geen schulden en leningen heb (behalve mijn hypotheek), dat ik voldoende spaargeld heb voor onverwachte kosten (zoals de auto die kapot kan gaan) én dat ik kan sparen voor iets leuks (zoals een vakantie). 

Hierdoor ervaar ik geen financiële stress. Ik vind mezelf niet veeleisend op financieel gebied: Ik ben tevreden met wat ik heb en ik heb geen dure wensen. Ik plan mijn uitgaven zoveel mogelijk en ik maak keuzes op basis van mijn prioriteiten

Zo vind ik gezond en lekker eten heel belangrijk, maar geef ik weinig geld uit aan nieuwe kleding. En ik zorg ervoor dat mijn kinderen en ik kwalitatief goede schoenen dragen, maar ik gebruik weinig verzorgingsproducten en make-up. Ik let altijd op goede acties en aanbiedingen en ik ga spaarzaam om met gas, water en licht. 

Voor mij is het belangrijk dat mijn partner en ik hierin niet al te veel verschillen van elkaar, vooral zodra we zouden gaan samenwonen. 

In mijn vorige artikel '5 tips voor als je wilt samenwonen met een vrouw met kinderen' schreef ik al iets over de mogelijke financiële consequenties van het gaan samenwonen met jouw vriendin met kinderen. 

Als jij met jouw vriendin trouwt of jullie worden geregistreerd partners, dan is het zelfs wettelijk bepaald dat jij ook financieel verantwoordelijk wordt voor haar kinderen. Dit maakt het extra belangrijk om open te zijn naar elkaar over financiële zaken: inkomen, uitgavenpatroon, schulden en spaardoelen. En om samen afspraken te maken over hoe jullie met de financiën om willen gaan. 

Voor mij is het heel logisch dat wanneer je een serieuze liefdesrelatie met iemand aangaat en steeds meer een gezamenlijk leven opbouwt, je daarmee ook steeds meer verantwoordelijk wordt voor elkaar. Om niet alleen te denken in jouw eigen belang en te zorgen voor jezelf, maar ook voor de ander. 

Ik verwacht niet dat mijn vriend zich direct verantwoordelijk voelt voor mijn kinderen, maar wel voor mij. En aangezien mijn kinderen nu eenmaal bij mij horen, is hij indirect toch ook mede-verantwoordelijk voor mijn kinderen.

Op zowel financieel als relationeel vlak wil ik daarmee een positief voorbeeld zijn naar mijn kinderen toe.

Hoe zit het met de financiële verdeling van de kosten?

Qua financiële verdeling wanneer je samen woont, gaat mijn eigen voorkeur uit naar één gezamenlijke rekening en ieder een persoonlijke rekening. Waarbij er naar rato wordt bijgedragen aan de gezamenlijke rekening. Als de één meer inkomen heeft dan de ander, zou het voor mij oneerlijk voelen om allebei de helft te betalen. 

Het is dan mijn bedoeling dat ieder een gelijk bedrag overhoudt op de eigen rekening voor persoonlijke uitgaven. Over uitgaven van de gezamenlijke rekening beslis je samen en uitgaven van de persoonlijke rekening zijn ieders eigen keuze. 

Ik vind zelf dat de kosten voor de kinderen iets is wat van de gezamenlijke rekening betaalt kan worden, aangezien het vrij ingewikkeld kan worden om te berekenen wat deze kosten precies zijn. 

Want ga je dan bijhouden hoeveel boterhammen het kind precies eet?

Hoeveel wc-papier het gebruikt en hoe lang het onder de douche staat? En houd je dan ook bij hoeveel stroom jij verbruikt, hoeveel wasmiddel er precies voor jouw kleding gebruikt wordt en hoeveel harder de bank slijt als jij er op zit? Ik hoop van niet ;-)

Daar zou ik erg ongelukkig van worden. Ik gun degene waar ik van houd alles en ik verwacht dat de ander dat mij en mijn kinderen ook gunt. Wel vind ik het belangrijk om met elkaar afspraken te maken over welke bedragen wij passend vinden voor elke kostenpost. Het zou voor mij niet eerlijk zijn als ik hele dure kleding koop voor mijn kinderen, terwijl mijn vriend zijn favoriete drankje niet meer kan kopen omdat het geld voor de boodschappen op is. 

Dit betekent wel dat het geld dat binnenkomt voor de kinderen zoals bijvoorbeeld kinderalimentatie, kinderbijslag en kinderopvangtoeslag ook op de gezamenlijke rekening terecht moet komen. Een uitzondering hierop vind ik geld dat een kind verdient met een (bij)baan. Als het om een klein bedrag gaat, kan het kind dit gebruiken voor leuke dingen. Maar wanneer het kind een goed inkomen heeft, vind ik het niet meer dan normaal dat er kostgeld gevraagd gaat worden en/of dat de (stief)ouders financieel minder bijdragen voor het kind." - Mayke 

En… hoe kijk jij naar geld? Voor jezelf en binnen jouw relatie? Weet jij hoe jouw vriendin daar over denkt?
Over de schrijver
De redactie van WeSocialMEN helpt jou om diverse termen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, daten en relaties helder te krijgen.
Reactie plaatsen

Ontvang GRATIS: WSM Visieboek

Het “visieboek” is dé belangrijkste resource uit onze betaalde cursus voor single mannen, The Social Gym™ dat mannen helpt een ijzersterke visie te creëren voor zichzelf om met meer zelfvertrouwen en assertiviteit te handelen.