Ga jij op vakantie met kinderen?
23 mei 2022 
2 min. leestijd

Ga jij op vakantie met kinderen?

Met haar vrouwelijke perspectief als moeder op daten en relaties, deelt Mayke 🙋🏻 haar visie op het volgende: "Ga jij op vakantie met kinderen?"

“Op vakantie gaan doen de meeste mensen ter ontspanning: even weg van alle dagelijkse verplichtingen en in een andere omgeving doen waar je zelf zin in hebt met mensen om je heen waar je om geeft. Misschien ben je gewend om met vrienden op vakantie te gaan of alleen met je partner. Maar als je zelf kinderen hebt en/of een vriendin met kinderen, gaan die kinderen ook mee. En op vakantie gaan mét kinderen is toch echt heel anders dan op vakantie gaan zonder kinderen! 

Wat zijn de belangrijkste verschillen?

  • Je kunt op vakantie gaan en vrij zijn van je werk en sociale verplichtingen, maar de verantwoordelijkheid voor de kinderen blijft: luiers verschonen, toezicht houden tijdens het zwemmen, zorgen voor (kindvriendelijke) maaltijden, mee naar de speeltuin, samen een zandkasteel maken, ’s nachts meelopen naar de campingtoilet en/of mee naar de kinderdisco. Je kunt de kinderen niet alleen in het vakantiehuisje of de hotelkamer laten om zelf op stap te gaan. 
    En als de kinderen thuis niet uitslapen, doen ze dat op vakantie meestal ook niet.
    Heerlijk, die qualitytime als gezin. Maar ook best wel intensief als je normaal gesproken niet 24/7 bij elkaar bent!

  • Met kinderen kost over het algemeen alles meer tijd: de deur uit gaan, eten, ergens mee stoppen en weg gaan, naar de wc toe gaan, wandelen, boodschappen doen, … Hoeft geen probleem te zijn, maar wel handig om te weten!

  • Je hebt veel meer spullen nodig: speelgoed, de favoriete knuffel, kleding, babyfoon, luiers, een buggy, wasmiddel, enz… Het inrichten van de auto wordt een geheel nieuwe ervaring. En als je met het vliegtuig gaat, mag een kind vanaf 2 jaar eigen bagage meenemen (of je kunt betalen voor meer kilo’s bagage). Maar reken er niet te hard op dat kinderen hun eigen bagage inpakken, tillen en uitpakken.

  • Heel logisch, maar ik benoem het toch even: Met kinderen op vakantie gaan is duurder dan alleen. Tot 2 jaar zijn kinderen (vrijwel) gratis als het gaat om een vliegticket of slaapplek. Tot een jaar of 12 is er vaak nog sprake van kinderprijzen, maar daarna betaal je per kind hetzelfde als voor 1 volwassenen persoon. Bovendien betaal je op vakantie ook meer voor eten, drinken en activiteiten. 

Hoe kun je het voor jezelf makkelijker maken als je met kinderen op vakantie gaat?

✅ Kies de juiste bestemming! Houd rekening met de behoeften van jouw kind: reistijd, vervoersmiddel, weersomstandigheden, speeltuin, zwembad, kinderentertainment, slapen, eten, …

Geloof mij: als de kinderen het naar hun zin hebben, heb je dat als (stief)ouder ook!

✅ Praat vooraf met elkaar over elkaars verwachtingen van een gezamenlijke vakantie en maak goede afspraken. Denk aan de activiteiten die je wil ondernemen, hoeveel persoonlijke ruimte je zou willen en hoe je omgaat met de financiën. Blijf ook tijdens de vakantie met elkaar communiceren aangezien je vooraf nooit precies kunt voorspellen hoe dingen zullen lopen en hoe jullie je daarbij voelen. 

Zorg ook voor me-time: doe even alleen boodschappen, ga een rondje hardlopen of boek een ontspanningsmassage. Door af te spreken dat de ene volwassenen op de kinderen let die in het water spelen, kan de ander even rustig een boek lezen. Door niet te kiezen voor een hotelkamer, maar voor een camping met extra tent/caravan of een vakantiehuisje is er meer ruimte om je even terug te trekken wanneer daar behoefte aan is. 

✅ Besteed aandacht aan alle relaties: het samengestelde gezin, de partnerrelatie, de bloedbanden en de stiefbanden. Zorg dat elk van deze banden apart aandacht kan krijgen, al is het maar door met één kind apart naar de winkel te gaan of door als partners samen te eten zodra de kinderen slapen.” - Mayke

Over de schrijver
De redactie van WeSocialMEN helpt jou om diverse termen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, daten en relaties helder te krijgen.
Reactie plaatsen

Ontvang GRATIS: WSM Visieboek

Het “visieboek” is dé belangrijkste resource uit onze betaalde cursus voor single mannen, The Social Gym™ dat mannen helpt een ijzersterke visie te creëren voor zichzelf om met meer zelfvertrouwen en assertiviteit te handelen.