Heb je een kinderwens en jouw vriendin is al moeder? Tips en ervaringen van Mayke's ervaring en perspectief
09 mei 2022 
2 min. leestijd

Heb je een kinderwens en jouw vriendin is al moeder? Tips en ervaringen van Mayke's ervaring en perspectief

Met haar vrouwelijke perspectief als moeder op daten en relaties, deelt Mayke 🙋🏻 haar visie op het volgende: "Heb je een kinderwens en jouw vriendin is al moeder?"

“Dus jij bent gaan daten met een vrouw die moeder is. En jullie hebben een serieuze relatie opgebouwd. En er is nog een kinderwens, voor een kindje van jullie samen. Dan hebben jullie sowieso een voorsprong op stellen die nog geen kinderen hebben!

De voordelen van een vriendin die al moeder is

✅ Een stel zonder kinderen kan van tevoren allerlei mooie plannen en ideeën hebben over het vormen van een gezin. Maar hoe je daadwerkelijk gaat zijn als ouder, weet je echt niet.

✅ Als jouw vriendin al moeder is, weet jij al wel hoe ze is als moeder. Je weet hoe ze denkt over opvoeding en hoe ze daadwerkelijk omgaat met haar kinderen. En als jij hebt geïnvesteerd in het contact met haar kinderen, weet je ook beter hoe jij zelf denkt over vaderschap en opvoeding. Je hebt al een beetje kunnen oefenen met het vaderschap.

✅ Een vrouw met kinderen is al gewend om haar leven in te richten rondom het ritme van haar kinderen en de verantwoordelijkheden die het hebben van een kind met zich mee brengen. Jouw vriendin heeft al ervaring met eigenlijk alles wat komt kijken bij kinderen. Kijk maar eens terug naar eerdere artikelen in onze blog die ik schreef over bijvoorbeeld de inrichting van het huis, financiën en voeding. Omdat jij een relatie met haar hebt en betrokken bent bij haar gezinsleven, ben jij hier ook steeds meer aan gewend. Dit maakt de overgang naar zelf de eindverantwoordelijkheid hebben voor een kind een stuk makkelijker.

✅ Het krijgen van een kind heeft een enorme impact op de relatie tussen twee partners. Jullie hebben samen al een manier gevonden om voldoende aandacht te besteden aan elkaar en jullie relatie, los van de kinderen. Dus met een kind van jullie samen erbij, kunnen jullie dat ook. Bovendien weet jouw vriendin waarschijnlijk al wel wat zij nodig heeft en verwacht van een partner tijdens de zwangerschap, bevalling en de periode daarna.

Dit maakt het voor jou makkelijker om haar zo goed mogelijk te steunen.

✅ Een vrouw die al eerder een kind heeft gekregen, is over het algemeen minder onzeker tijdens de zwangerschap en bevalling én over het opvoeden van een kind. Ze heeft een heleboel baby- en kinderproblemen al eens meegemaakt én bij een volgend kind maken ouders zich vaak minder druk om dingen waar ze dat bij de eerste wel deden.

✅ Kinderen zijn duur en volgens het CBS is het eerste kind het duurste. Hoe groter je gezin wordt, hoe meer geld je natuurlijk in totaal kwijt bent aan de kinderen. Maar de kosten per kind worden in verhouding wel lager naarmate je meer kinderen hebt. Je kunt namelijk veel spullen van het eerste kind hergebruiken voor de volgende, zoals kleding, speelgoed en meubilair. Daarnaast trapt jouw vriendin niet meer in verkooptrucjes van totaal onnodige babyspullen, ze weet inmiddels wat jullie echt nodig hebben en wat niet.  Een kind van jullie samen kost dus uiteindelijk in verhouding minder omdat het niet haar eerste kind is (hoe gek dit ook is om te zeggen... ;-)).

Natuurlijk zijn er niet alleen maar voordelen, er zijn ook een aantal dingen...

Waar je wat extra aandacht aan mag besteden

❗️Zorg ervoor dat haar kinderen zich niet bedreigd voelen door de komst van een nieuwe baby van jullie samen. Haar kinderen kunnen bang zijn dat jij hen minder leuk zal gaan vinden zodra je zelf vader wordt. Bevestig daarom altijd de unieke band die jij met hen hebt.

❗️Ondanks dat het voor jouw vriendin niet de eerste keer is dat ze zwanger is, ook deze keer zal ze hoogstwaarschijnlijk last hebben van allerlei hormonale kwaaltjes.

Hierdoor kan ze wel wat extra steun van jou gebruiken.

❗️Ook al heeft jouw vriendin het al één of meerdere keren meegemaakt, voor jou is een kindje op komst een geheel nieuwe ervaring. En ondanks dat je door het stiefouderschap al gedeeltelijk bent voorbereid, zal een baby jouw leven toch wel op zijn kop zetten. Kijk goed wat jij hierin nodig hebt en praat hierover met jouw vriendin. Maak gebruik van alle kennis en ervaring die zij al heeft. En maak er een gezamenlijke, nieuwe, mooie ervaring van!” - Mayke

Over de schrijver
De redactie van WeSocialMEN helpt jou om diverse termen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, daten en relaties helder te krijgen.
Reactie plaatsen

Ontvang GRATIS: WSM Visieboek

Het “visieboek” is dé belangrijkste resource uit onze betaalde cursus voor single mannen, The Social Gym™ dat mannen helpt een ijzersterke visie te creëren voor zichzelf om met meer zelfvertrouwen en assertiviteit te handelen.