Hoe kun je ervoor zorgen dat de spanning aanwezig blijft binnen een relatie? 6 tips vanuit het vrouwelijke perspectief
04 februari 2022 
4 min. leestijd

Hoe kun je ervoor zorgen dat de spanning aanwezig blijft binnen een relatie? 6 tips vanuit het vrouwelijke perspectief

Met haar vrouwelijke perspectief op daten en relaties, beantwoordt Laura 🙋🏻 de volgende vraag: "Hoe kun je ervoor zorgen dat de spanning aanwezig blijft binnen een relatie?"

Dit leer je

> jullie evolutie als stel
> 6 tips die ervoor zorgen dat de spanning aanwezig blijft
> advies voor mannen vanuit het vrouwelijke perspectief

Jullie evolutie als stel

“Het gevoel van verliefdheid, de spanning, de adrenaline die je in het begin van je relatie veelvuldig ervaart is geweldig. Het liefst willen wij dat oneindig kunnen ervaren, maar de waarheid is; na verloop van tijd, veranderen onze gevoelens in een relatie. 

Dat sprankelende en spannende gevoel van verliefd zijn is niet permanent. Dat betekent niet dat de interesse in je partner verminderd is of dat de verliefdheid verdwenen is.

Ik zou het willen beschrijven als een evolutie en een uitdaging in het écht leren waarderen van wat je hebt.

Voor alles is een eerste keer en dat maakt het speciaal

Herinner je ook de tijden dat je bijvoorbeeld je eerste biertje dronk en dat heel stoer en spannend vond? Als je van bier houdt, dan heeft die spanning nu plaats gemaakt van een waardering en misschien wel voor veel dieper genot van het drinken van een biertje. 

Zo kun je de spanning in een relatie in verhouding tot de kwaliteit van je relatie ook bekijken.

Misschien is het gevoel niet zoals in het begin, maar wellicht is deze geëvolueerd tot een gevoel met veel diepere betekenis en voldoening op lange termijn

Daartegenover, ongeacht de band en de veiligheid die een koppel bij elkaar voelt, is het belangrijk om de spanning er toch een beetje in te houden. Met een portie gezonde spanning daag je elkaar uit om het maximale uit elkaar te halen, de welbekende sleur te voorkomen en nóg dichter bij elkaar te komen.

6 tips die ervoor zorgen dat de spanning aanwezig blijft in een relatie

Maar hoe zorg je ervoor dat de spanning aanwezig blijft binnen een relatie? Hieronder geef ik een paar tips die jou wellicht kunnen inspireren om deze toe te passen binnen jouw relatie

1. Humor 

Zorg ervoor dat je met elkaar kunt blijven lachen en houd de speelsheid erin.

Een gevoel voor humor helpt om luchtigheid in de sfeer te brengen, vooral wanneer de sfeer dreigt in te kakken. Bijvoorbeeld; het hebben van zelfspot of kunnen lachen om elkaars eigenaardigheden zijn manieren om de boel even los te schudden. Humor draagt bij aan het creëren van een outlet binnen een relatie om even niet zo serieus te doen en elkaar te entertainen.

2. Wees bewust van hoe je je liefde toont

Liefde is maar een woord, als het niet beoefend wordt.

Daadkracht speelt een grote rol in het spannend houden van een relatie. Het tonen van opwinding als je elkaar ziet, tijd vrij maken om te praten en spontaan gelegenheden creëren waarin je de ander in het zonnetje zet houden de relatie levendig.

Maar wat dacht je van de kleine dingen die je misschien in het begin vaak deed, zoals bijvoorbeeld haar hand vasthouden, oogcontact maken, complimenteren, etc.?

3. Sta open voor nieuwe ervaringen

In een langdurige relatie kan het voorkomen dat koppels uit elkaar groeien. 

Vaak komt dit omdat zij minder met elkaar delen en zich minder interesseren in de partner. Het gevolg hiervan is dat hij/zij bepaalde persoonlijke ontwikkelingen ondergaat waar de ander niet bewust van is en dit zorgt voor een kloof. Als je niet open staat voor elkaar dan kan je de liefde en spanning geen ruimte geven. 

Plan daarom regelmatig tijd en (nieuwe) activiteiten in om nieuwe ervaringen op te doen.

Daarbij is het belangrijk om goed te letten op wat haar interesses zijn en hoe je deze kunt combineren met de jouwe. Maak een gezamenlijke bucketlijst van alles wat je zowel samen als individueel zou willen doen en wat jullie gelukkig zou maken.

4. Bescherm en bewaar je eigen identiteit

Niets is zo onaantrekkelijk en op den duur saai als je jezelf verliest in een relatie. 

Los van de gemeenschappelijke eigenschappen of interesses die een koppel heeft, is juist de diversiteit tussen twee mensen datgene wat zo spannend is. 

Het doel moet zijn om elkaar aan te vullen en te ondersteunen en niet om dusdanig samen te smelten waardoor een deel van jouw identieke zelf compleet verdwijnt. Het is belangrijk om elkaar als een individu te blijven zien, zodat je elkaar kunt blijven ‘uitpluizen’. 

Dit zal een koppel triggeren om een uitdaging in elkaar te blijven zien, ondanks dat zij een level van comfort, vertrouwen en liefde met elkaar hebben bereikt.

5. Vermijd te veel routine

Routine is een spanning-killer. 

In het dagelijks leven moeten we ons noodgedwongen houden aan een bepaald routine i.v.m. werk, kinderen en andere verantwoordelijkheden. Het is dan ook verfrissend om een keer samen iets ‘out of the ordinary’ te doen. 

Luieren jullie na het werk en het avondeten vaak op de bank? Dan kun je bijvoorbeeld ervoor kiezen om haar mee te nemen naar een plekje aan het water en daar even uit te waaien voordat het bedtijd is.

6. Accepteer de saaie momenten

Soms is het oké om gewoon de verveling te omarmen.

Afgezien van mijn suggesties die de spanning in je relatie zouden kunnen opkrikken, moet een tijdelijk gebrek daaraan geen aanleiding zijn om in paniek te raken.

Binnen een langdurige relatie is het heel normaal om soms verveeld te zijn en niet continu bezig te zijn met elkaar. Elkaar de ruimte geven om elkaar te missen en quality time met jezelf hebben is ook heel belangrijk. Pas als de spanning en het initiatief langer afwezig is dan waar jullie je beide comfortabel bij voelen, zou er actie ondernomen kunnen worden. 

❓Heb jij weleens iets ondernomen dat de spanning terugbracht in een relatie? Deel je tips met ons hieronder in het commentaarveld.

Mijn advies als vrouw aan jou als man

Zit jij in een relatie en heb je het gevoel dat het een sleur begint te worden? 

Dan is het aan te raden om daar met je partner over te praten en samen direct actie op te ondernemen.

Bepaal wel voor jezelf wat het is dat jij precies mist en behoefte aan hebt, zodat de oplossing ook aansluit op jouw behoeften en pas dit uiteraard ook toe bij je partner.

Zo kun je samen werken aan verandering en elkaar stimuleren om de spanning weer op te zoeken.” - Laura

Over de schrijver
De redactie van WeSocialMEN helpt jou om diverse termen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, daten en relaties helder te krijgen.
Reactie plaatsen

Ontvang GRATIS: WSM Visieboek

Het “visieboek” is dé belangrijkste resource uit onze betaalde cursus voor single mannen, The Social Gym™ dat mannen helpt een ijzersterke visie te creëren voor zichzelf om met meer zelfvertrouwen en assertiviteit te handelen.