Hoe los je irritaties en problemen op in jouw relatie? 10 tips!
03 maart 2022 
5 min. leestijd

Hoe los je irritaties en problemen op in jouw relatie? 10 tips!

Met haar vrouwelijke perspectief op daten en relaties, beantwoordt Laura 🙋🏻 de volgende vraag: "Hoe los je irritaties en problemen op in jouw relatie?"

Dit leer je

> hoe je het beste met een vrouw kunt communiceren als je een conflict hebt
> hoe je eindeloze discussies voorkomt en waar je de grens trekt
> 10 tips om irritaties en problemen in jouw relaties op te lossen

We zijn allemaal net mensen...

“Problemen en/of irritaties in relaties zijn onvermijdelijk. Als je erover nadenkt, dan is er niemand in ons leven waarbij irritaties nooit hebben gespeeld of waarmee we nooit een probleem hebben gehad. Van vreemden tot mensen waarmee wij heel nauw verbonden zijn. It’s part of life!

Je hebt namelijk jouw eigen persoonlijkheid, opvattingen, gewoontes en verwachtingen. Zodra iemand in jouw omgeving daar niet naar handelt, dan veroorzaakt dit een ‘conflict’. Soms is dat iets heel kleins en andere keren kan je dat als een groot probleem ervaren.

Zet een stap terug en discussieer niet in de 'heat of the moment'

In deze blog ga ik in op hoe onderlinge irritaties en problemen binnen een relatie het beste opgelost kunnen worden. Hoe kun je het beste met een vrouw communiceren, wanneer jullie een conflict hebben? Hoe voorkom je eindeloze discussies die leiden tot veel stress binnen een relatie? En als laatste, waar trek je de grens?

Voor het oplossen van irritaties of problemen kun je het beste er rustig voor gaan zitten en juist niet in de ‘heat of the moment’ een confrontatie aangaan. De uitkomst is vaak positiever, als je er allebei met kalmte en bereidheid om naar elkaar te luisteren in gaat.

10 tips om irritaties en problemen in jouw relatie op te lossen

1) Filter voor jezelf de belangrijkste zaken die bij jou irritaties/problemen veroorzaken 

Het is belangrijk om beide vooraf goed na te denken over datgene wat jullie écht dwars zit, om een doelgericht gesprek te kunnen voeren. Schrijf dit desnoods puntsgewijs op. Spreek dan ook met haar af dat jullie hier beide goed over gaan nadenken, voordat jullie ervoor gaan zitten.

Waarom is dit belangrijk? Zo zorg je ervoor dat de vrouw en misschien jij zelf, niet spontaan maar wat roept en het gesprek alle kanten op gaat, maar dat je doelgericht de échte knelpunten aanpakt.

Zo geef je de vrouw ook de indruk dat jij er serieus mee omgaat en tijd wilt investeren voor een oplossing.

2) Wees kalm, ontspannen en denk positief

Als jouw lichaamstaal boosheid of irritatie uitstraalt, dan zal een vrouw zich levelen aan dezelfde energie die jij afgeeft. Het komt zelden voor dat zij dan heel kalm blijft, omdat de negatieve lichaamstaal haar triggert om voor zichzelf op te komen. Hierdoor start je een gesprek al vrij snel vanuit een defensieve basis.

3) Schrap ‘altijd’ en ‘nooit’ uit je taalgebruik

Het komt vaak voor dat koppels tijdens een ruzie/discussie zeggen dat hun partner iets ‘ALTIJD’ verkeerd doet; of ‘NOOIT’ rekening houdt met de ander. Dit is natuurlijk niet waar en zorgt ervoor dat het probleem onnodig uitvergroot wordt en het gesprek destructief eindigt.

4) Luister goed naar elkaar en wees empathisch

Spreek met haar af dat jullie elkaar van begin tot eind laten uitpraten en goed naar elkaar luisteren. Het helpt ook enorm om haar te laten weten dat de reden waarom jij het gesprek wilt voeren is, om tot een oplossing te komen dat voor jullie beide werkt en niet om elkaar aan te vallen. Geef haar dan ook de ruimte om haar gevoel te uiten en neem haar gevoelens serieus. (hoe onbenullig jij haar issues in sommige situaties ook vindt).

Het is blijkbaar iets dat haar wél stoort. Probeer dan ook zoveel mogelijk vragen te stellen, als je haar toch niet helemaal begrijpt. Dit geeft haar het gevoel dat jij echt luistert en jouw best doet om haar te begrijpen.

5) Creëer een duidelijke overeenstemming van de problemen of irritaties

Er moet een punt komen, waarop jullie beide het eens zijn over de problemen of irritaties en deze erkennen. Zonder de erkenning, kan er namelijk niet gewerkt worden aan een oplossing.

6) Het moet van twee kanten komen

Nu de problemen tussen jullie helder zijn en jullie deze erkend hebben, is het goed om te bepalen of jullie ook bereid zijn om eraan te werken en aan afspraken te houden. Soms is de aard van het probleem dusdanig heftig, dat een vrouw afhaakt en het werken naar een oplossing geen nut meer heeft.

Dit gebeurt vooral als een probleem heel sterk tegen haar principes ingaat (bijv. bij ontrouw) of als het probleem zich langdurig heeft afgespeeld, zonder dat daar tijdig aandacht aan is besteed. De kans is groot dat zij zich in die tijd super ongelukkig heeft gevoeld en zich beetje bij beetje emotioneel heeft gedistantieerd.

7) Wees bereid om je eigen fouten toe te geven

Een vrouw zal eerder bereid zijn om haar eigen fouten toe te geven en daaraan te werken, als jij dat ook doet. Als jij dat namelijk niet doet, dan geef jij haar het gevoel alsof zij niet gehoord wordt en haar kant van het probleem niet serieus genomen wordt.

Je gelijk willen halen moet niet de drijfveer zijn. Dit is niet motiverend.

8) Betrek voorbeelden van andere relaties of adviezen van anderen nooit in jouw relatie

Elke relatie is anders, de dynamiek, de geschiedenis en behoeftes verschillen. Neem het advies of een norm van een naaste dan ook niet als een maatstaf voor jouw relatie. Een derde partij weet namelijk nooit hoe het er écht binnen jullie relatie eraan toe gaat. Bovendien kun je er nooit zeker van zijn, dat het advies onpartijdig is en zowel in jouw belang is als die van jouw partner.

Dit soort uitspraken zullen juist een kloof tussen jou en jouw vriendin creëren:  ‘Mijn moeder vindt dat ik gelijk heb’ of ‘De vriendin van mijn beste vriend maakt hier nooit een probleem van, waarom moet jij hierover zeuren’.

Zij krijgt hierdoor het gevoel dat jij beïnvloedbaar bent, geen respect hebt voor de privacy binnen jullie relatie en bovenal; dat de mening van anderen en hoe jij daarnaar handelt boven de hare staat.

9) Maak afspraken en pas deze toe

Tot een overeenstemming komen is fantastisch, als in de praktijk gewerkt wordt aan de besproken punten. Wanneer een man zijn woord nakomt, dan voelt een vrouw zich gewaardeerd en serieus genomen. De relatie voelt ontzettend krachtig voor haar, omdat jullie in staat zijn geweest om onderlinge problemen op te lossen. Dit betekent dat jullie bijna alles aan kunnen!

10) Evalueer

Neem van tijd tot tijd een moment om met haar te praten over de dingen die goed gaan en de dingen waar nog ruimte aan verbetering is. Ook als je merkt dat alles weer op rolletjes loopt, is het goed om dit te blijven doen. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er in jouw partner omgaat en sta je veel bewuster in je relatie.

Je leert van elkaar als jullie hier beide voor open staan

Dat we allemaal weleens issues met elkaar hebben is een gegeven. Wat je ermee doet, heb je volledig zelf in de hand. Natuurlijk moet het wel van beide kanten komen, want alleen dan kun je beide met een goed gevoel door.

Soms komt het weleens voor dat een vrouw bereid is om aan de problemen te werken, maar dat zij nog niet de kennis heeft voor de juiste aanpak. Ook hierover kun je het met haar hebben. Van elkaar kun je leren en door elkaars kennis te delen kun je verder ontwikkelen in de relatie.

Wees dan ook bereid om haar jouw plan van aanpak uit te leggen en haar bereidheid om daarin mee te gaan te peilen. Uiteindelijk gaat het in veel aspecten in een relatie om het stukje teamverband. Je kunt in je eentje geen bergen verzetten.” - Laura

Over de schrijver
De redactie van WeSocialMEN helpt jou om diverse termen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, daten en relaties helder te krijgen.
Reactie plaatsen

Ontvang GRATIS: WSM Visieboek

Het “visieboek” is dé belangrijkste resource uit onze betaalde cursus voor single mannen, The Social Gym™ dat mannen helpt een ijzersterke visie te creëren voor zichzelf om met meer zelfvertrouwen en assertiviteit te handelen.