Hoe voelen vrouwen zich tijdens/na een onenigheid met een man?
17 mei 2022 
5 min. leestijd

Hoe voelen vrouwen zich tijdens/na een onenigheid met een man?

Met haar vrouwelijke perspectief op daten en relaties, beantwoordt Laura 🙋🏻 de volgende vraag: "Hoe voelen vrouwen zich tijdens/na een onenigheid met een man?"

Dit leer je

> willen vrouwen altijd maar gelijk hebben tijdens een onenigheid?
> hoe voelt een vrouw zich tijdens en na een woordenwisseling met een man?
> is het verstandig om de vrouw haar gelijk te geven om de rust binnen jouw relatie te bewaren?
> hoe zorg je ervoor dat onenigheid geen nasleep creëert van een vervelende sfeer of continue herhalingen?

Onenigheid is een onderdeel van de relatie

“Onenigheid binnen een relatie ontkom je niet aan. Het is ook niet zo gek dat er zo nu en dan wat onenigheid ontstaat. Meningen kunnen verschillen, gevoelens kunnen gekwetst zijn en soms voelen wij ons gewoonweg niet begrepen. Vaak gaat het om onnozele dingen en soms over hele serieuze kwesties die de sfeer binnen een relatie kunnen aantasten.

Je hoort mannen vaak zeggen dat vrouwen altijd maar hun gelijk willen halen, maar is dat ook zo?

En hoe voelt een vrouw zich tijdens en na een woordenwisseling of onenigheid met een man? Als jij in een relatie hebt gezeten waarin er veel heen en weer ‘gekibbeld’ werd, dan weet je als geen ander hoe dat op de zenuwen kan werken en je dag kan verpesten. In deze blog wil ik jullie een kijkje achter de schermen van het gedachtenproces van een ‘gemiddelde vrouw’ geven tijdens en na een onenigheid.

First things first; Willen vrouwen altijd maar gelijk hebben tijdens een onenigheid?

Het krijgen van ons gelijk zou je eigenlijk kunnen opsplitsen in twee beweegredenen. Aan de ene kant om begrip te creëren en aan de andere kant om verandering te stimuleren.

Begrip creëren: een vrouw wil het liefst verbonden zijn met haar partner. Als het even kon, zouden we dolblij zijn als een man ons van a tot z begreep (al begrijpen wij onszelf soms niet eens volledig).

Bij een langdurige relatie ligt de lat zelfs nog hoger, – na een jarenlange relatie zou je als man toch wel moeten weten wat ik wel en niet leuk vind en hoe ik in elkaar zit? – denken we dan. 

Op het moment dat een vrouw zich niet begrepen voelt, zal zij dan ook zo lang mogelijk doorgaan in de discussie, om de man te laten begrijpen hoe zij zich voelt en wat zij wel en niet wilt. Dit veroorzaakt voor beide natuurlijk ontzettende frustraties. Terwijl de vrouw misschien te ver gaat in de behoefte om begrepen te worden, kan de man zichzelf al mentaal teruggetrokken hebben. Het gesprek kan al gauw aanvoelen als irritant, vermoeiend en overdreven.

Verandering stimuleren: Vaak liggen de wortels van het hebben van onenigheid bij een gevoel van ontevredenheid of iets dat een vrouw ongelukkig maakt. Iets waardoor zij misschien wel ’s nachts ligt te malen en wat zelfs mogelijk een dealbreaker kan zijn als er niets verandert.

Zij zal dan ook met man en macht proberen om jou te overtuigen of het gesprek dusdanig te sturen, zodat zij gelijk krijgt. Maar doet ze dit om het gelijk krijgen zelf of is dit haar manier om een relatie gezond te houden? Ik ben van mening dat de achterliggende gedachte is, dat vrouwen dat gelijk willen halen, omdat hen dat het gevoel geeft dat zij op 1 lijn komen te staan met hun partner.

Als hij inziet dat zij gelijk heeft, zal er iets veranderen.

Hoe voelt een vrouw zich tijdens en na een woordenwisseling met een man?

Een vrouw kan zich ontzettend gefrustreerd en onbegrepen voelen tijdens een woordenwisseling. Daar waar de man na een nachtje slaap zich over kleine onenigheden heen kan zetten, kan een vrouw daar nog dagen mee rondlopen. Zij voelt zich dan ook gekwetst en onbegrepen. Het voelt alsof de band die ze met haar partner heeft beschadigd is. Ook zint het haar niet als de man op de volgende dag doet alsof er weinig aan de hand is. Dit geeft haar het gevoel alsof hij het allemaal niet zo serieus neemt.

Is het verstandig om de vrouw haar gelijk te geven om de rust binnen jouw relatie te bewaren?

Uit ervaring weet ik dat dat geen oplossing is. De onenigheid zal zich namelijk keer op keer herhalen in allerlei vormen. Door een vrouw onterecht gelijk te geven en tegen je principes en overtuigingen in te gaan, geef je een verkeerd signaal af. Ik ben van mening dat je de mensen om je heen leert hoe zij met jou om kunnen en mogen gaan. Als je op bepaalde punten geen grenzen aangeeft, dan is de kans groot dat zij overschreden zullen worden. Dit komt een relatie niet ten goede.

Hoe zorg je ervoor dat onenigheid geen nasleep creëert van een vervelende sfeer of continue herhalingen?

Met goede communicatie skills kom je al heel ver. Je hoeft elkaar namelijk niet voor de volle 100% te begrijpen, maar zolang je communiceert en dit met wederzijdse respect gebeurt, is de kans groter dat je samen tot een oplossing kunt komen. Daarbij is goed luisteren en inhoudelijk reageren heel belangrijk.

Neem je tijd voor een goed gesprek: Het dagelijks leven is druk en soms willen we tussen alle drukte door ook nog eens uiten wat ons dwars zit. Zij zou het waarderen als je even stilstaat bij het uiten van haar zorgen en aangeeft dat je ook jij het belangrijk vindt om het erover te hebben. Daarbij is het wel belangrijk om hier op dezelfde dag vervolg aan te geven. Spreek een tijdstip in de avond met haar af, waarop jullie allebei er goed voor kunnen zitten.

Voorbereiding: Denk goed na over het onderwerp of de zorg die zij geuit heeft. Wellicht kun je bij jezelf nagaan of jij daarin een rol hebt gespeeld en of er momenten zijn geweest waarop jij verkeerd hebt gehandeld. Daarbij is het belangrijk om met een positief gevoel het gesprek in te gaan. Dus niet met de gedachte – daar gaan we weer – of – ik heb hier helemaal geen zin in – of – dit gaat toch niet uitmaken –

Wat wél werkt is als je met een gevoel van ‘we gaan dit samen oplossen’ een gesprek ingaat.

Stel vast wat het échte probleem is: soms kun je onenigheid hebben met een vrouw, waarbij zij heel heftig reageert op iets onbenulligs. Door de juiste vragen te stellen, kom je erachter wat bij haar nou echt speelt.

Laat haar gehoord voelen: Eén van de irritaties van vrouwen is, wanneer zij een heel verhaal houdt waarbij zij haar gevoelens blootlegt of een probleem aankaart, dat de man heel kort en bondig reageert. Dit geeft een vrouw het gevoel alsof het hem weinig kan schelen of alsof hij het niet serieus neemt. Dat terwijl hij misschien wel met een paar woorden eigenlijk tot de kern van zijn punt komt, daar waar zij een uitgebreider verhaal van maakt. Door punt voor punt in te gaan op wat zij aangeeft, geef je haar het gevoel dat jij écht naar haar luistert en je betrokken bent in het gesprek.

Het probleem erkennen en afspraken maken: Door te erkennen wat er écht speelt, kun je samen gerichter zoeken naar een oplossing. Maak goede afspraken met elkaar waar jullie beide bereid zijn om aan te houden.” - Laura

Over de schrijver
De redactie van WeSocialMEN helpt jou om diverse termen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, daten en relaties helder te krijgen.
Reactie plaatsen

Ontvang GRATIS: WSM Visieboek

Het “visieboek” is dé belangrijkste resource uit onze betaalde cursus voor single mannen, The Social Gym™ dat mannen helpt een ijzersterke visie te creëren voor zichzelf om met meer zelfvertrouwen en assertiviteit te handelen.