Culturele verschillen tijdens het daten
13 juni 2022 
6 min. leestijd

Culturele verschillen tijdens het daten

Met haar vrouwelijke perspectief op daten en relaties, beantwoordt Laura 🙋🏻 de volgende vraag: "Culturele verschillen; een hindernis of een meerwaarde bij een eerste ontmoeting?"

Dit leer je:

> in hoeverre cultuur een rol speelt in gedrag van een vrouw
> waarom de cultuur het gedrag van een vrouw beïnvloedt
> do's and don'ts tijdens de eerste ontmoeting

“In een wereld waarin je grenzeloos kunt reizen, makkelijk online contact kunt maken met vrouwen vanuit de andere kant van de wereld, maar ook door de diversiteit in onze samenleving, is de kans groot dat je een vrouw uit een andere cultuur tegenkomt die jouw interesse wekt.

Een vrouw die een hele andere set van verwachtingen heeft van een man, andere gebruiken prefereert of een kijk heeft op het leven dat sterk beïnvloed is door haar cultuur.

Er bestaan talloze stereotypen over vrouwen (mensen) uit verschillende culturen. Zo zouden Aziatische vrouwen de meest onderdanige zijn, Arabische vrouwen enkel geïnteresseerd zijn in Islamitische mannen, Nederlandse vrouwen veel waarde hechten aan hun zelfstandigheid, Spaanse vrouwen heel vurig en gepassioneerd zijn, etc.

Maar dat is in de praktijk vaak natuurlijk onzin. In grote lijnen speelt cultuur een grote rol in ieders referentiekader, maar zelfs iemand die uit een gezin komt waarin de cultuur overheerst, kan zichzelf op belangrijke punten compleet niet herkennen in dat wat de cultuur op vele punten kenmerkt.

Maar hoe weet je hoe je met een vrouw uit een andere cultuur moet omgaan? Kan het zijn dat dat wat jij normaal vindt om te zeggen of te doen, een complete afknapper is voor haar of misschien wel beledigend?

In hoeverre kan cultuur een rol spelen in het gedrag van een vrouw?

Cultuur kan verschillende voorkeuren of gedragsnormen beïnvloeden, bijvoorbeeld;

- Wat een vrouw gewend is om te eten, wel of niet lekker vindt of principieel absoluut niet eet
- Hoe zij de rolverdeling tussen man en vrouw ziet
- Hoeveel waarde zij hecht aan familiebanden en in hoeverre zij een rol spelen in haar beslissingen
- Wat gebruikelijk is m.b.t. intimiteit voor het huwelijk of voordat je een relatie met haar hebt
- Haar persoonlijkheid; of zij heel direct is of niet, haar eigen wil voorop stelt of rekening houdt met haar cultuur, etc.

Waarom kan cultuur zo een invloed hebben op hoe een vrouw zich gedraagt?

Je moet je voorstellen dat zij opgegroeid is met bepaalde ervaringen en voorbeelden die zij heeft meegekregen van haar ouders en omgeving. Haar perceptie van hoe het eraan toe gaat binnen een huishouden, relaties tussen man en vrouw, hoe een man een vrouw benadert, hoe een vrouw zich gedraagt rondom een man, etc. begint al heel vroeg te vormen binnen het gezin waarin ze opgroeit. Groeit zij op in een gezin en een omgeving waarin één enkel beeld van hoe het hoort te zijn voorkomt, dan krijgt zij keer op keer een bevestiging van het standaard en hoe het hoort te zijn.

Zij weet niet beter, want dat is haar referentiekader.

Dit trekt zich ook door tot haar volwassen leven. Als zij in dezelfde omgeving blijft en haar horizon niet verbreedt, zich begeeft met mensen uit andere culturen, dan zal zij alles dat afwijkt van haar ‘normaal’ als een dealbreaker zien en niet geheel begrijpen.

Hiernaast is er ook het aspect van de sociale druk. Sommige vrouwen zijn wel nieuwsgierig naar andere levenswijzen/gewoontes en hebben een gemengde kijk op daten en relaties, maar vinden de drempel te groot om af te wijken van datgene wat hun omgeving als ‘normaal’ beschouwt. Dit kan zijn omdat ze bang zijn voor afwijzing, veroordeling, maar ook denken ze.. - Wat als de relatie stukloopt, dan lijd ik gezichtsverlies, moet ik met hangende pootjes weer terugkeren naar mijn omgeving die dan zal zeggen ‘Zie je wel, dat wisten we al, maar je luisterde niet’ - etc.

Sommige vrouwen zijn niet bereid om dat risico te nemen, omdat ze meer waarde hechten aan hun imago binnen hun familie/omgeving.

Wanneer een vrouw wel de gelegenheid en interesse heeft om andere indrukken op te doen, dan zal zij deze vaak vergelijken met dat wat zij al weet en bepalen waar zij zich comfortabel bij voelt. Heeft zij een gezonde portie eigen wil en staat zij open voor nieuwe ervaringen, dan zal zij meer open staan om te daten met iemand uit een andere cultuur.

Online gesprekken

Het contact begint vaak bij een gesprek online. Zoals bij ieder ander, maak je kennis en probeer je met zoveel mogelijk gespreksstof elkaar te leren kennen. Of de vrouw nou uit een andere cultuur komt of niet; als zij wederzijdse interesse toont in het gesprek, dan kun je ervan uitgaan dat zij ook benieuwd is naar jou. Echter, zijn de gesprekken in het begin oriënterend en luchtig, waardoor je niet perse erachter kunt komen of het op langere termijn een kans van slagen heeft. 

Het is natuurlijk al een uitdaging om een vrouw te vinden uit jouw eigen cultuur waarmee je veel gemeenschappelijke dingen deelt. Dus het stukje cultuurverschil kan weleens voor een extra uitdaging zorgen. Máár, dat hoeft niet altijd een struikelblok te zijn. Dat zij vanuit een andere cultuur komt, betekent niet dat zij eigenschappen of normen/waarden bezit die voor jou een dealbreaker kunnen zijn.

To do’s bij een eerste ontmoeting:

- Wees geïnteresseerd en open-minded
- Benader haar als een individu en niet als een ‘vrouw uit een andere cultuur’
- Zoek naar gelijkenissen en benadruk deze
- Zet je vooroordelen opzij
- Doe wat research naar haar cultuur en kijk of je al wat dingen kan vinden die je met elkaar gemeen hebt. Kijk ook naar de dingen die voor jou een dealbreaker zouden kunnen zijn. 

Tijdens de date komen wellicht onderwerpen aan de beurt waarover jij eerder hebt gelezen. Laat blijken dat je er een keer wat over gelezen hebt, maar breng het niet op een manier waardoor het lijkt alsof je voorafgaand aan de date uitvoerig onderzoek hebt gedaan.

- Wees duidelijk over wat jij heel belangrijk vindt in een relatie of in de omgang en stel daarbij vragen met voorbeelden van scenario’s. Dus; ‘Wat zou jij doen als…’, ‘Hoe zou jij reageren als..’, ‘Wanneer zou jij…’, ‘Wat vind je ervan als een man…’

Don’ts bij een eerste ontmoeting:

- Wees niet te stellig. Hierdoor zou je de drempel hoog kunnen maken voor haar om iets met jou te delen dat compleet afwijkt. Waarom moet je dit niet doen? Als zij jou bijv. vraagt of jij gelovig bent en jij zegt; Nee ik vind het zo een onzin wanneer mensen hun leven leiden op basis van wat hun geloof hun opdraagt! Dan zou dit niet alleen beledigend kunnen overkomen, maar het laat ook weinig ruimte over om te kijken of er een middenweg is.

Wellicht vindt zij geloof wél belangrijk en is zij het gewend om elke zondag naar de kerk te gaan, maar is zij op alle andere punten wel een match voor jou. En wellicht vind jij het helemaal niet erg als zij haar geloof op die manier praktiseert en verwacht ze helemaal niet van jou dat je meegaat.

Dus in dit geval is er een positief perspectief.

Je zou op zo een vraag beter als volgt kunnen antwoorden: Ik ben zelf niet gelovig opgevoed, maar het is een interessant onderwerp. Ben jij gelovig opgevoed? Hoe pas jij geloof toe in je leven?

- Als zij iets vertelt waar jij totaal geen begrip voor hebt of geen voorstelling van hebt, reageer dan niet heel geschokt of met afkeer. Stel vervolgvragen zodat zij een toelichting kan geven. Hiermee laat je zien dat je geïnteresseerd bent en verder wilt kijken dan je neus lang is.

- Verlies jezelf niet in het proces van het elkaar leren kennen. Soms valt van haar kant zoveel te vertellen en uit te leggen, dat de focus meer kan liggen op dat wat zij gewend is, wat zij heeft meegemaakt en hoe zij dingen ziet. Zorg ervoor dat er een balans is in wat je met elkaar deelt. Je wilt aan het einde van de date namelijk niet met een gevoel weggaan waarbij jij meer over haar te weten bent gekomen dan zij van jou.

Soms neemt een vrouw weinig initiatief om vragen te stellen, maar je zou de aandacht ook tussendoor naar jezelf kunnen trekken door te reageren op wat zij vertelt en jezelf te beschrijven in de situatie die zij uitlegt. Of uiten waar jij het mee eens bent, waar je meer moeite mee hebt, etc.

Het daten van een vrouw uit een andere cultuur kan ontzettend uitdagend en leerzaam zijn voor een man. Soms ontdek je kanten van jezelf die je eigenlijk niet zo goed kende. Kanten die alleen een vrouw van een andere achtergrond bij jou naar boven kan halen.

Maar ongeacht culturele verschillen zijn we allemaal mensen met in de kern dezelfde behoeftes. Liefde, veiligheid, vertrouwen, erkenning vinden we allemaal belangrijk. Het verschil zit hem in hoe we onszelf in deze behoeftes voorzien.” - Laura

Over de schrijver
De redactie van WeSocialMEN helpt jou om diverse termen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, daten en relaties helder te krijgen.
Reactie plaatsen

Ontvang GRATIS: WSM Visieboek

Het “visieboek” is dé belangrijkste resource uit onze betaalde cursus voor single mannen, The Social Gym™ dat mannen helpt een ijzersterke visie te creëren voor zichzelf om met meer zelfvertrouwen en assertiviteit te handelen.