Welk gedrag van een man zorgt ervoor dat een vrouw hem gaat wantrouwen?
24 januari 2022 
6 min. leestijd

Welk gedrag van een man zorgt ervoor dat een vrouw hem gaat wantrouwen?

Met haar vrouwelijke perspectief op daten en relaties, beantwoordt Laura 🙋🏻 deze keer in het kort de volgende vraag: "Welk gedrag van een man zorgt ervoor dat een vrouw hem gaat wantrouwen?"

Dit leer je

> of het wantrouwen terecht is of dat het bij haar ligt
> de meest voorkomende redenen van wantrouw
> waar het gevoel van wantrouwen vandaan komt
> wat voor gedrag zij vertoont als zij jou wantrouwt
> tips om vertrouwen te kweken binnen een relatie
> wanneer het genoeg is van jouw kant en de conclusie wanneer het bij haar ligt

Is het wantrouwen dat een vrouw heeft terecht? Of ligt dit bij haar?

“Het vertrouwen hebben in je partner is wel één van de belangrijkste dingen in een relatie. Maar soms kan het voorkomen, dat een vrouw gaat twijfelen aan jouw oprechtheid en eerlijkheid. Dit kan leiden tot ruzies, discussies, miscommunicatie en uiteindelijk tot een breuk, mits er niet gewerkt wordt aan het probleem. 

Maar hoe komt het dat vrouwen soms wantrouwen? We gaan immers een relatie aan met iemand waarvan wij overtuigd zijn te kunnen vertrouwen. Wat zijn de signalen die een man kan afgeven, waardoor een vrouw kan gaan twijfelen aan zijn eerlijkheid? En wanneer gaat ze te ver en moet jij opnieuw evalueren of zij wel de vrouw is die bij jou past?

Vrouwelijke intuïtie is vaak super scherp, omdat we kleine details en signalen kunnen oppikken bij een man. Deze intuïtie heeft ons in het leven op vele moment beschermd van het kwade of achteraf juist bevestigd dat ons gevoel vaak klopte. 

We zijn er echter ook van bewust dat er ruis in onze intuïtie kan zijn en we soms niet helder kunnen nadenken. Dat kan zijn op het moment dat wij conclusies trekken of negatieve gedachtes hebben, vanuit een onzekerheid of een eerdere negatieve ervaring met een man. 

Op dat moment kunnen wij een bepaald gedrag van de man koppelen aan een eerdere ervaring en vermoeden dat hij met precies hetzelfde bezig is als de voorganger. Dat is wanneer de twijfel toeslaat en wij eigenlijk bevestiging zoeken bij de man, dat zijn gedrag niets te maken heeft met hetgeen wij eerder hebben ervaren.

De meest voorkomende redenen voor wantrouw

❗️ Gebrek aan communicatie en transparantie 

Hij communiceert steeds minder en lijkt om dingen heen te draaien tijdens gesprekken.

❗️ Afspraken niet nakomen / beloftes verbreken

Hij voegt geen daad bij het woord toe en heeft als verklaring altijd een excuus klaarstaan.

❗️ Continu je partner wantrouwen

Hij is super jaloers en controleert haar vaak zonder aanleiding. Heeft hij dan zelf wat te verbergen, denken we dan?

❗️ Geheimzinnig doen over je telefoon

Hij zet zijn telefoon altijd op stil, draait weg als hij een berichtje krijgt, laat zijn telefoon nooit zomaar onbemand, zit veel op zijn telefoon (maar als zij naast hem komt zitten, dan zet ‘ie het haastig weg), loopt vaak naar een andere kamer, als hij een telefoontje krijgt.

❗️ Structureel kunnen liegen en situaties verbloemen naar je omgeving toe

Hij heeft er geen moeite mee om afspraken met anderen niet na te komen. Ze ziet dat hij ook geregeld goed kan liegen tegen zijn familie/vrienden. Principieel heeft hij dus weinig moeite met zulk gedrag, dus waarom zou hij dat niet bij haar doen.

❗️ Al een paar keer eerder gelogen hebben

Zij betrapt hem op kleine en grote leugens.

❗️ Een geschiedenis hebben van veelvuldig vreemdgaan

Zijn eerdere relaties zijn gestrand door leugens en vreemdgaan, maar hij beweert een andere man te zijn nu.

❗️ Geen tijd of aandacht besteden aan je partner

Hij heeft het drukker met zijn eigen sociale leven en besteedt geen quality time met haar.

❗️ Haar op afstand houden in jouw sociale kringen

Hij neemt haar nooit mee naar verjaardagen of bijeenkomsten met vrienden en houdt zijn sociale leven compleet gescheiden. Alsof hij twee levens leidt.

Waar komt het gevoel van wantrouwen vandaan?

Als een vrouw negatieve ervaringen heeft gehad met mannen, dan is de kans groot dat haar vertrouwen in mannen een flinke deuk heeft opgelopen.

Ondanks haar goede intenties om het verleden als het verleden te laten, kan zij in bepaalde situaties een soort déjà vu krijgen.

Stel je voor dat haar ex veelvuldig is vreemdgegaan en dit begon met geheimzinnig en voorzichtig doen met zijn telefoon. Iets waar zij eerder niet op lette, maar nu wel extra alert op is. 

Het is een stukje gedrag dat herkenbaar voorkomt, dus kan zij dit in twijfel trekken. En dat terwijl jij misschien helemaal niks te verbergen hebt. Misschien kies je ervoor om je telefoon op stil te zetten of weg te leggen wanneer zij naast je komt zitten, omdat je je aandacht volledig aan haar wilt geven.

OF:

Stel je voor dat zij meemaakte dat haar ex steeds minder aandacht voor haar had en de intimiteit langzaam aan wegviel, omdat hij dat elders zocht. 

Dan kan het zijn dat zij gaat twijfelen aan de intenties als dat bij jou ook het geval is. Terwijl het ook goed kan zijn dat jij een periode hebt waarin jij je niet lekker in je vel voelt en misschien daarom tekortschiet in het geven van aandacht, romantiek en intimiteit.

Wat voor gedrag vertoont zij als zij jou wantrouwt?

Er zijn een aantal grove fouten die vrouwen maken, waarmee zij zichzelf onbewust veel pijn mee doen. 

Namelijk, conclusies trekken en op zelfonderzoek uitgaan. Zij bedenken op basis van één of twee vermoedens een compleet scenario waarin zij een realiteit in hun hoofd schetsen op basis van een aanname. 

In dat moment zijn ze zo onzeker en emotioneel, dat zij voorbij het punt van communiceren zijn, omdat alles wat een man dan zegt niet meer geloofwaardig is. 

Zij moeten het zelf met hun eigen ogen zien, om het te geloven. Dit is dan ook een fase die je als man moet proberen te ontwijken.

Tips om vertrouwen te kweken binnen een relatie

✅ Zorg ervoor dat jouw behoeftes duidelijk zijn voor haar en wees zo eerlijk mogelijk (ook als dat betekent dat het schade kan toebrengen aan je relatie). Jouw initiatief om eerlijk te zijn, geeft namelijk het signaal af, dat jij een geweten hebt en dat jij een stap vooruit zet om ergens aan te werken.

✅ Ben je je afspraken een paar keer niet nagekomen? Bespreek dit met haar en laat zien waar je aan werkt. Vertel haar wat je allemaal moest doen, betrek haar in je leven, wees transparant en bereid om open te zijn. Zorg dat jij aantoonbaar een prioriteit van haar maakt.

Als jij niet in staat bent om je afspraken na te komen (omdat je prioriteiten veranderd zijn), communiceer dat zo vroeg mogelijk, zodat zij weet waar zij aan toe is.

✅ Als jij een drukke periode op je werk tegemoet gaat en weet dat je veel moet overwerken en dus veel meer afwezig bent, laat haar dat duidelijk weten. Daarnaast is het belangrijk om op de momentjes op de dag waarop je niet werkt, attent te zijn. Ondanks je drukte en tijdgebrek, kun je een vrouw met kleine dingen al een heel goed gevoel geven. Zoals bijv. haar een lief berichtje sturen in je pauze als je wat later thuis komt, haar lievelingstoetje meenemen of even lekker knuffelend op de bank napraten over jouw dag en vragen hoe het bij haar was.

Hoe meer je een vrouw betrekt in je leven, hoe meer begrip zij zal hebben voor de omstandigheden, in plaats van te gissen naar wat je nou eigenlijk doet, omdat ze er geen voorstelling van heeft.

✅ Zo geldt voor alles waarbij jij niet de verkeerde indruk wilt wekken, dat je moet communiceren en daar waar je kan je beste beentje voor moet zetten. Spreek met elkaar af dat je te allen tijde eerlijk naar elkaar toe zal zijn, maar geef ook aan dat haar wantrouwen in jou, jou in zekere zin pijn doet. Dat jij je gelukkig voelt in de relatie, maar niet continu voor het blok gezet wilt worden vanwege een aanname.

Wanneer het genoeg is van jouw kant en de conclusie is dat het bij haar ligt

Nu zijn er wel een aantal grenzen

Heb jij er alles aan gedaan om haar gewaardeerd te laten voelen? Ben je altijd eerlijk en hou je rekening met haar gevoelens? En ondanks alles, behandelt ze jou nog steeds als een verdachte? 

Heb je te maken met een vrouw die, ondanks jouw meerdere pogingen en gesprekken, toch nog vervalt in haar wantrouwen en jou continu controleert op alles wat jij doet? 

Dan denk ik dat haar algehele vertrouwen in mannen dusdanig beschadigd is en dit iets is waar zij zelf aan moet werken. Het is een kwestie die zij zelf van binnenuit moet benaderen en daarbij zichzelf moet helen. Grote kans dat zij in deze staat niet klaar is voor een man in haar leven.

Het is soms moeilijk om iemand los te laten die op alle andere vlakken super leuk is en bij jou past.

Vooral als het iets is, waarmee jij denkt haar te kunnen helpen. Zoals het bewijzen van het tegendeel, haar onzekerheden beetje bij beetje te laten verdwijnen.. 

Maar in realiteit kun jij extern wel van alles ondernemen, maar de bron van haar probleem zit veel dieper en vereist vaak professionele hulp en zelfontwikkeling.” - Laura

Wat zijn jouw ervaringen?

Ik ben benieuwd hoe jullie hierover denken. Heb jij het weleens meegemaakt dat een vrouw onterecht conclusies maakt en wantrouwt? Wat denk jij dat de beste manier is om hiermee om te gaan? Laat het mij in het commentaarveld hieronder weten.

Over de schrijver
De redactie van WeSocialMEN helpt jou om diverse termen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, daten en relaties helder te krijgen.
Reactie plaatsen

Ontvang GRATIS: WSM Visieboek

Het “visieboek” is dé belangrijkste resource uit onze betaalde cursus voor single mannen, The Social Gym™ dat mannen helpt een ijzersterke visie te creëren voor zichzelf om met meer zelfvertrouwen en assertiviteit te handelen.