Wie betaalt de rekening tijdens een eerste date? Wat vinden vrouwen ervan?
14 januari 2022 
3 min. leestijd

Wie betaalt de rekening tijdens een eerste date? Wat vinden vrouwen ervan?

Met haar vrouwelijke perspectief op daten en relaties, beantwoordt Laura 🙋🏻 de volgende vraag: "Wie betaalt de rekening tijdens een eerste date? Wat vinden vrouwen ervan?"

Dit leer je

> de vragen die bij zowel mannen als vrouwen spelen
> de 'traditionele' en 'moderne' kant van het verhaal
> wie betaalt de rekening op de eerste date?
> antwoord op de eerder gestelde vragen

De vragen die bij zowel mannen als vrouwen spelen

"Een eerste date; je hebt een super leuke avond gehad of staat samen aan de kassa om kaartjes voor een voorstelling te kopen en je kunt er niet omheen. Het kan soms een ongemakkelijke situatie opleveren, waarbij je awkward wacht op de input van een ander. Wie maakt de eerste move? Wie betaalt?

Hier heb ik toch even mijn hulptroepen voor moeten inzamelen, omdat het enigszins een lastige kwestie is waarbij de meningen uiteenlopend zijn.

Er komen dan ook veel vragen in mij op als;
- Is het zo dat we automatisch verwachten dat een man betaalt?
- Is het een afknapper als een man niet betaalt?
- Geldt er een regel zoals; degene die uitnodigt betaalt voor de avond?
- Als een man niet tijdens een eerste date de rekening oppakt, is dat een indicatie dat hij mij niet leuk genoeg vindt of gierig is?
- Vind ik hem leuker als ie wel betaalt?
- Wanneer vind ik het dan wel of niet erg om hem te trakteren of de rekening te delen?

Nu kunnen we dit zowel vanuit een ‘traditionele’ kant, als vanuit een ‘moderne’ kant benaderen.

Vanuit een ‘traditioneel’ standpunt:

Een man hoort te betalen tijdens de eerste date. Het is een onderdeel van ‘het hof maken’ van de vrouw die hij leuk vindt. Wanneer een man betaalt, is hij een gentleman. Als een man niet betaalt tijdens de eerste date, dan is dat een zware afknapper. Daar sta je dan om apart te pinnen of achteraf te rommelen met een tikkie. Het doet af van de sfeer van de date.

Vanuit een ‘modern’ standpunt:

Het is maar een eerste date. We kennen elkaar nog niet goed genoeg om te bepalen of we elkaar ook echt leuk vinden. Dus we splitten de rekening. Daarnaast is het wel een dure bezigheid voor een man, wanneer hij regelmatig date met vrouwen. Waarom zou hij bij elke date zomaar ‘sponsoren’?? Daarnaast vinden ''independent'' vrouwen dat zij in alle aspecten gelijk zijn aan een man en de gelijkwaardigheid willen behouden door bijv. de rekening te splitten.

Wie betaalt de rekening op de eerste date?

Er zijn vast vrouwen die zich kunnen vinden in de moderne theorie.

Echter, de meeste vrouwen willen gewoon dat de man op de eerste date betaalt. Hij heeft tenslotte initiatief genomen om je uit te nodigen en dan is het ook wel gepast als hij de rekening oppakt.

In de meeste gevallen zal een vrouw wel voorstellen om mee te betalen, maar het geeft toch een beter signaal af als de man dat op de eerste date zelf doet.

Als ik met een man aan het daten ben die niet van plan is om de rekening zelf te betalen, dan zou ik het op prijs stellen als hij van tevoren wel een goede inschatting maakt of ik mijn deel van de kosten van de date wel financieel kan dragen.

Misschien houdt hij wel van activiteiten die veel geld kosten en is dit voor mij financieel niet haalbaar om aan mee te betalen.

Daarom vind ik het beter om tijdens de beginfase niet uitbundig uit te pakken, tenzij je het als man juist leuk vindt om vaker de rekening op te pakken en dit ook financieel kunt dragen.

Gelukkig hangt er niet altijd een prijskaartje aan daten, elkaar leren kennen of een leuke tijd hebben.

Ook is het niet de bedoeling dat we krampachtig een scorebord bijhouden van wie, wat en wanneer heeft betaald.

De voorkeur van de meeste vrouwen is om het initiatief op de eerste date bij de man neer te leggen en tijdens vervolgdates ook zelf initiatief te nemen.

Tot slot, verdere antwoorden op de eerder gestelde vragen

❓Is het een afknapper als een man dat op een eerste date niet doet?
✅ Niet per se, maar leuk is anders..

Komt een man gierig over als hij níet tijdens een eerste date de rekening oppakt? Of is dat een indicatie dat hij mij niet leuk vindt?
✅ De man komt helaas gierig over, ondanks dat hij dat misschien niet is. Ook zou ik eraan twijfelen of hij mij wel leuk genoeg vindt.

❓Vind ik hem leuker als ie wel betaalt?
✅ Als ik hem al leuk vind, dan verandert mijn mening niet op basis van het oppakken van een rekening. Maar het is wel een kleine smet op de date en het roept dan wel wat vragen bij me op, zoals waarom niet, vindt hij mij niet leuk genoeg?

Wanneer vind ik het dan wel of niet erg om hem te trakteren of de rekening te delen?
✅ De meeste vrouwen hebben er geen moeite mee om vanaf een tweede date zelf ook te trakteren." -Laura

Over de schrijver
De redactie van WeSocialMEN helpt jou om diverse termen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, daten en relaties helder te krijgen.
Reactie plaatsen

Ontvang GRATIS: WSM Visieboek

Het “visieboek” is dé belangrijkste resource uit onze betaalde cursus voor single mannen, The Social Gym™ dat mannen helpt een ijzersterke visie te creëren voor zichzelf om met meer zelfvertrouwen en assertiviteit te handelen.