Hoeveel alcoholgebruik is tijdens een eerste date verantwoord?
10 februari 2022 
3 min. leestijd

Hoeveel alcoholgebruik is tijdens een eerste date verantwoord?

Met haar vrouwelijke perspectief op daten en relaties, beantwoordt Laura 🙋🏻 de volgende vraag: "Hoeveel alcoholgebruik is tijdens een eerste date verantwoord?"

Dit leer je

> verantwoord alcoholgebruik tijdens een date (of ervoor?)
> wat doe je wel en niet als de ober langskomt om de bestelling op te nemen
> welke alcoholische drankjes gebruikelijk zijn tijdens een date
> wat te doen als jouw date er heftig op losdrinkt en super dronken wordt

Verantwoord alcoholgebruik tijdens een date (of ervoor?)

Een glaasje alcohol vinden de meeste mannen en vrouwen wel lekker tijdens een eerste date.

Zo'n eerste ontmoeting is natuurlijk spannend (soms zenuwslopend) en dan kan een gezonde dosis alcohol ervoor zorgen dat we ons iets meer kunnen ontspannen.

Máár... alcohol kan ook een spelbreker zijn tijdens een date. Daarom is het goed om te weten hoe ver je daarin kan gaan, zodat het niet ten koste gaat van de kwaliteit van de date.

Bijvoorbeeld, als je jouw date uit eten neemt, dan neem ik aan dat je ongeveer een uur voorafgaand aan de date geen volle maag hebt.

Drink je zelden tot weinig alcohol? Dan kan de alcohol natuurlijk heftiger op je maag vallen dan anders. Drink je regelmatig tot meerdere keren per week? Dan kun je een drankje op halflege maag misschien wel beter verdragen, maar ook dán adviseer ik niet meer dan 1 drankje te drinken.

Is het drinken van alcohol voorafgaand aan jouw date iets wat jij prettig vindt? Prima toch? Maar doe dat a.u.b. ruim van tevoren.

Je wilt natuurlijk niet dat je adem naar alcohol ruikt vanaf het moment dat jullie elkaar zien. Dit geeft geen prettige indruk af. Nu vraagt de vrouw zich af hoeveel je hebt gedronken, of je misschien wel een probleem hebt en waarom je nou niet kon wachten om dat met haar te doen?

Tijdens een date ben je volop aan het communiceren en probeer je elkaar beter te leren kennen. Daarom is het niet aan te raden om voor de sterkere dranken te gaan...

Mannen, sommigen van jullie zullen misschien wel denken; wat een gelul, dat bepaal ik toch zelf?

Natuurlijk ben je de regisseur van je eigen leven, maar weet wel dat sterke dranken zoals whiskey, cognac en wodka, een hele andere sfeer en beleving kunnen creëren. Hoe je het wendt of keert, het drinken van te veel of te sterke drank, laat ons vaak door een andere bril kijken en de bril waar jij doorheen wilt kijken, is de bril van de realiteit 😊

De ideale portie alcohol is dan ook de hoeveelheid die jou een gezellig gevoel geeft, maar waarbij je nog wel nuchter genoeg bent om kritisch, scherp en charmant te zijn.

Het laatste wat je wilt is terugkijken op een eerste date waarbij je je anders hebt gedragen dan hoe jij normaal gesproken bent en dat jij je van een kant hebt laten zien die helemaal niet representatief is.

De ober komt de bestelling opnemen; do’s en don’ts

Laat altijd de vrouw als eerste een keuze maken. Kiest zij voor een non-alcoholisch drankje en heb jij trek in alcohol? Hou er dan wel rekening mee dat jij na het nuttigen van je drankje nog wel op dezelfde level moet kunnen blijven communiceren.

Zij is namelijk super nuchter en alert, maar jouw grenzen kunnen iets vervaagd zijn door het alcoholgebruik.

Ik persoonlijk vind het fijn als mijn date gewoon zichzelf kan zijn en kan bestellen wat hij wil, ongeacht of ik wel of geen alcohol drink.

Maar op het moment dat ik geen normaal gesprek meer kan voeren, hij uitzonderlijk druk wordt, of juist inkakt, dan is de lol er wel een beetje van af.

Wat je absoluut niet moet doen is voor de vrouw bepalen wat zij gaat drinken. Of tegen de ober zeggen: ‘Doe maar een fles wijn’, waarna je tegen haar zegt, ‘Ja toch? Dat gaat er wel in’ (of iets in die trant). Misschien leg je op dat moment te veel druk erop aangezien de ober er al bij staat en stemt ze in voor wijn, terwijl ze dat eigenlijk niet wou. Het is belangrijk om de keuzes voor haar open te laten.

Welke alcoholische drankjes zijn gebruikelijk tijdens een date?

Alles kan en mag, zolang je jezelf kunt blijven. De meeste eerste dates in een café of een restaurant beginnen bij een wijntje of een biertje.

Is jouw eerste date niet in een horeca gelegenheid, maar gaan jullie bijvoorbeeld een activiteit ondernemen, dan is het normaal om alcohol achterwege te laten. Vooral als het vroeg op de dag is.

Uiteraard kun je tegen het einde van de date nog even samen zitten, nagenieten en praten over wat jullie hebben gedaan die dag onder het genot van een wijntje of biertje.

Wat als jouw date er heftig op losdrinkt en super dronken wordt?

Dit heb jij natuurlijk niet in de hand. Wat ieder doet is haar/zijn eigen verantwoordelijkheid.

Je bent er niet om agentje te spelen en je mag je eigen conclusies trekken op basis van haar gedrag. Wat in dit geval het meest gepaste zou zijn, is als jij ervoor zorgt dat zij in ieder geval veilig thuiskomt.

Eventuele vervolgdates of contact is dan natuurlijk aan jou om te bepalen. Sommige mannen vinden een vrouw die zichzelf zo laat gaan een afknapper en anderen zien er de humor wel van in." -Laura

Vind jij het een afknapper als jouw date veel drinkt op een eerste date? Laat het mij hieronder weten via een reactie :-)

Over de schrijver
De redactie van WeSocialMEN helpt jou om diverse termen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, daten en relaties helder te krijgen.
Reactie plaatsen

Ontvang GRATIS: WSM Visieboek

Het “visieboek” is dé belangrijkste resource uit onze betaalde cursus voor single mannen, The Social Gym™ dat mannen helpt een ijzersterke visie te creëren voor zichzelf om met meer zelfvertrouwen en assertiviteit te handelen.