Met haar vrouwelijke perspectief op daten en relaties als moeder zijnde, beantwoordt Mayke 🙋🏻 de volgende vraag: "Wat zijn tips voor als je wilt samenwonen met een vrouw met kinderen?"
Samenwonen met een vrouw met kinderen, wat betekent voor jou?
“Samenwonen is een grote stap in elke relatie en niet iets wat je zomaar even doet. Het betekent dat jullie de relatie serieus nemen en er klaar voor zijn om in elkaar en een gezamenlijke woning te investeren.
Wanneer er kinderen in het spel zijn, maakt dit de stap naar samenwonen iets om nóg bewuster bij stil te staan.
Want je gaat niet alleen jouw dagelijks leven delen met jouw liefde, maar ook met haar kinderen. Samenwonen is één ding, maar een samengesteld gezin vormen is toch echt iets anders. De belangrijkste verschillen / aandachtspunten werk ik in dit artikel voor je uit.
Hoe is jouw relatie met haar kinderen?
Als jullie willen samenwonen, is het heel belangrijk dat je een klik hebt met haar kinderen. Als jij het goed kunt vinden met haar kinderen en de kinderen staan achter het idee dat jullie gaan samenwonen, dan is de kans veel groter dat het zal slagen.
Als jullie nog niet in één huis wonen, heb je wel de lusten maar niet de lasten. Dit geldt niet alleen voor jou, maar ook voor de kinderen.
Hoe kijken jullie naar de opvoeding?
Als je samenwoont, is het erg fijn als je je (grotendeels) kunt vinden in haar manier van opvoeden. En dat jullie het hierover kunnen hebben zonder ruzie te krijgen. Zodra je samenwoont, vindt de opvoeding plaats onder jouw dak wat het ook jouw aangelegenheid maakt.
Het is belangrijk dat je weet wat voor een stiefvader jij wil zijn en wat jouw vriendin van jou verwacht op dit gebied.
Ik denk dat een succesvolle stiefvader zijn vriendin ondersteunt in de opvoeding van de kinderen, maar de eindverantwoordelijkheid bij haar (en de biologische vader) laat. Hij denkt mee over opvoedkundige zaken, heeft belangstelling voor de kinderen, zorgt voor hen en doet leuke dingen met hen.
Heel soms kun je een echte vaderrol krijgen waarbij je voor haar kinderen zorgt alsof het jouw eigen kinderen zijn. Dit kan eigenlijk alleen wanneer je de kinderen al vanaf hele jonge leeftijd kent en de sociale omgeving deze rol ook accepteert.
Waar gaan jullie wonen?
Veel moeders zullen minder flexibel zijn qua woonplek dan vrouwen zonder kinderen. Voor kinderen is een verhuizing namelijk een gebeurtenis met grote impact.
Daarnaast kan het zo zijn dat jouw vriendin en de vader van haar kinderen tijdens de scheiding afspraken hebben gemaakt in het ouderschapsplan m.b.t. de woonplaats van de kinderen.
Er wordt vaak afgesproken dat beide partijen binnen een straal van een aantal kilometers van elkaar blijven wonen. Zo niet, is de ex-partner alsnog een factor om rekening mee te houden omdat de woonplaats invloed kan hebben op de vastgestelde omgangsregeling.
Hoe zit het met het interieur?
Het kan al best lastig zijn om met zijn tweeën tot een inrichting te komen waar jullie je allebei prettig bij voelen. Maar als er kinderen zijn, is dit een extra uitdaging. Kinderen hebben een eigen slaapkamer, ze hebben speelgoed, ze maken dingen vies en kapot.
Voor een moeder spelen daarom praktische overwegingen mee in keuzes wat betreft de inrichting van het huis. Het moet niet alleen mooi zijn, maar ook veilig.
Ben je bewust van de financiën en de eventuele gevolgen?
Als je gaat samenwonen met een vrouw met kinderen wordt je automatisch ook financieel medeverantwoordelijk voor haar en haar kinderen.
Als de vrouw partneralimentatie ontvangt van haar ex, komt deze in principe te vervallen zodra ze gaat samenwonen met een nieuwe partner.
Als de vrouw toeslagen ontvangt van de belastingdienst, heeft jouw inkomen invloed op de hoogte daarvan. De kans is groot dat jouw inkomen ervoor zorgt dat zij minder of geen kindgebonden budget, zorgtoeslag en huurtoeslag krijgt.
Dit betekent vrijwel zeker in dit voorbeeld dat jouw vriendin de kosten voor de kinderen (denk bijvoorbeeld aan: voeding, kleding, sport, water en zakgeld) niet meer kan dragen.
5 tips die betrekking hebben op de besproken onderwerpen
1. Wacht met samenwonen totdat je een stabiele, positieve band met haar kinderen hebt opgebouwd. Je kunt het rustig opbouwen door eerst part-time samen te wonen en samen op vakantie te gaan.
Bespreek het onderwerp samenwonen niet alleen met elkaar, maar ook met de kinderen.
2. Zorg dat de opvoeding en verzorging van de kinderen een gangbaar gespreksonderwerp is voor jullie. Soms wordt er voor gekozen om een stiefouderplan op te stellen, een soort ouderschapsplan maar dan gericht op jou, jouw vriendin en de kinderen.
3. Informeer naar de afspraken die jouw vriendin met haar ex-partner heeft gemaakt rondom verhuizen en de invloed hiervan op de omgangsregeling.
4. Denk na over wat jij belangrijk vindt wat betreft de inrichting en vraag je hierbij af: is dit praktisch en veilig in combinatie met haar kinderen?
Een kostbaar kunstwerk binnen handbereik van een peuter en een drankkabinet dat toegankelijk is voor een puber, zijn meestal geen goed idee. Een eettafel die tegen een stootje kan en een bank die makkelijk schoon te maken is, zijn wel goede opties.
5. Bespreek de financiële situatie voordat jullie gaan samenwonen. Welke invloed heeft samenwonen op de financiën en hoe willen jullie hiermee omgaan?” - Mayke