Wat is testosteron?

Wat is testosteron?

Testosteron is een mannelijk geslachtshormoon. Toch hebben ook vrouwen dit hormoon in hun lichaam, hoewel in veel lagere hoeveelheden dan mannen. Testosteron heeft veel belangrijke functies, zoals de groei van skeletspieren, en heeft invloed op het libido.

Een laag testosterongehalte bij mannen hangt samen met een verlaagd. Bij zowel mannen als vrouwen is een verband gevonden tussen een laag testosterongehalte en depressie.

Rond het 18e levensjaar is een piek te zien in het testosteronniveau, die naarmate de leeftijd vordert afneemt.

Wanneer heb je te lage testosteronwaardes en wat zijn de symptomen?

Bij te lage testosteronwaardes kun je te maken krijgen met de volgende symptomen:

   •  minder energie en kracht

   •  verminderd libido en afgenomen seksuele activiteit

   •  verminderde potentie en verlies van nachtelijke erecties

   •  verminderde intensiteit van klaarkomen en hoeveelheid sperma

   •  snel geïrriteerd zijn en vlakheid

   •  niet lekker in je vel zitten

   •  verminderd enthousiasme en psychische energie

   •  depressie

   •  laag zelfbeeld

   •  slaapproblemen

   •  nervositeit en opvliegers

   •  zweten.

Het testosterongehalte hoort hoger te zijn dan 12 nano-mol per liter bloed (12nmol/L). Aanvullende testosterontherapie mikt op een gehalte boven de 15nmol/L. Minder dan 8nmol/L wordt beschouwd als een ernstig tekort aan mannelijk hormoon. Deze check kun je laten doen bij je huisarts. Doe dit alleen als je vermoedens hebt aan de hand van de bovenstaande symptomen. LET OP testosteron boosters werken vaak niet.

Hoe houd je je testosteronwaardes op peil?

Focus je op gezond gewicht

Gewicht heeft invloed op de testosteronproductie. Observationeel onderzoek heeft aangetoond dat gewichtstoename in vet leidt tot een afname van testosteron. Daarentegen kan een daling in het gewicht leiden tot een toename van de testosteronproductie.


Slaapvoldoende

Te weinig slaap kan een negatieve invloed hebben op het testosterongehalte. Niet alleen heeft weinig slaap direct invloed op de testosteronaanmaak, die door weinig slaap afneemt, het kan ook indirect invloed hebben. Dit komt omdat weinig slaap vaak samengaat met ongezondere voedingskeuzes en gewichtstoename. Dit heeft weer indirect invloed op je testosteronaanmaak.


Sport en beweeg, maar pak wel je rust

Na het sporten/bewegen is het belangrijk om voldoende rust te pakken. Overtraining kan namelijk de aanmaak van testosteron weer verlagen. Vooral langdurige cardio-inspanning kan het testosterongehalte verlagen. Daarnaast heeft onvoldoende rust en herstel na een inspanning een negatief effect.


Eet gezond en gevarieerd 

Het is misschien een inkoppertje maar ook met gezonde en gevarieerde voeding maak je testosteron aan, maar op het gebied van voeding gaan nog te veel mensen de mist in. Ga bij jezelf eens na of je voldoende, gezond en gevarieerd eet. Een aantal checks:

   •  Eet je voldoende of juist structureel te veel?

   •  Eet je voldoende groente en fruit? Ga voor minimaal 250 gram groente per dag en 200 gram fruit.

   •  Varieer je voldoende met je voedingsproducten?

   •  Daarnaast zijn er nog een aantal vitamines en mineralen waar je rekening mee kunt houden. Te kort aan vitamine D kan ook leiden tot testosteron verlies.

   •  Let op dat je niet te veel alcohol binnenkrijgt, dit kan ook het aanmaken van testosteron negatief beïnvloeden.

Heb seks

Om je testosteronproductie op peil te houden, is het belangrijk om regelmatig met je partner het bed in te duiken. Seks en opwinding zorgt er namelijk voor dat je testosteron een snelle boost krijgt. Een wel heel makkelijke manier om je testosteron te verhogen hèhè.


Wat heeft testosteron met daten en relaties te maken?

Als het goed is heb je net gelezen wat een te lage testosteronwaarde met je kan doen. Als je als single man een te laag testosteronwaarde hebt kan dit dus een slechte invloed hebben op je zoektocht naar je ideale partner. Of je nou in een relatie zit of single bent het is dus altijd belangrijk om deze waardes op peil te houden. Als je in een relatie zit en je hebt lage testosteron dan heb je weinig seks met je partner, wat natuurlijk een slechte invloed heeft op jullie relatie. Een single man met te weinig testosteron straalt weinig masculine energie uit, wat onaantrekkelijk is voor vrouwen. Houd daarom je testosteron op peil zodat je met energie gaat contact leggen en masculine energie uitstraalt wat voor meer zelfvertrouwen zorgt en aantrekkingskracht opwekt bij vrouwen.


Reactie plaatsen