Wat zijn nep-profielen?

Nepprofielen zijn profielen waarbij iemand zich anders voordoet dan hij of zij is. De persoon op de foto, is dan niet de persoon waarmee u bijvoorbeeld aan het chatten bent. Nepprofielen zijn een groot probleem. Ze verspreiden nepnieuws en misleiden internetgebruikers of lichten die op.

Hoe herken je een nep-profiel op een datingsite?


 Op alle datingsites en apps zijn oplichters actief. Iedereen kan het doelwit zijn, omdat je naar liefde zoekt ben je kwetsbaarder dan normaal. Juist dit aspect kunnen oplichters gebruiken om je op te lichten. Daarom is het belangrijk dat je snel een nep-profiel herkent, kijk goed naar de volgende zaken voordat je contact legt met een vrouw:

 

  1. Leeftijdsverschil
  2. Zoek naar de volgende omschrijvingen in haar profiel: Eigen baas, een goede baan in het buitenland, een weduwnaar met een kind (of net weduwnaar geworden), ze beweren bij jou in de buurt te wonen, in jouw land, ze zijn nu in het buitenland, maar komen snel weer terug
  3. Controleer haar profielfoto: Sla een kopie van de profielfoto op. Plak de foto in het zoekvenster van Google Afbeeldingen. Bekijk de resultaten. Wordt de foto gebruikt door andere oplichters? Blijkt uit de zoekresultaten dat er iets niet in de haak is? Doe dan een melding bij de datingsite en stuur het bewijs door, inclusief links naar websites.
  4. Let op tegenstrijdigheden waaraan je meteen een oplichter kunt herkennen: De oplichter zegt dat zij een tijdje weg is geweest, terwijl je aan het profiel kunt zijn dat zij online was (waarschijnlijk om te chatten met andere mogelijke slachtoffers), het profiel bevat geografische tegenstrijdigheden, er wordt gerefereerd aan plaatsen die in werkelijkheid niet in de buurt zijn van waar hij of zij woont.
Reactie plaatsen