Wat is dopamine?

Wat is dopamine?

Dopamine is een stofje dat in de hersenen wordt geproduceerd. Dopamine is een neurotransmitter. Dat wil zeggen dat het ervoor zorgt dat zenuwen met elkaar kunnen communiceren en signalen naar elkaar kunnen versturen. Het is betrokken bij de beloning van gedrag (het ervaren van genot) en wordt daarom ook wel het 'gelukshormoon' of 'geluksstofje' genoemd. Dopamine is belangrijk voor verschillende hersenprocessen, zoals leren, aandacht en motivatie. Ook speelt het een rol bij verschillende aandoeningen, van migraine en misselijkheid tot de ziekte van Parkinson, ADHD en depressie. Het stofje is daarnaast ook deels verantwoordelijk voor de spierbeweging en het reguleren van ademhaling, honger en eetlust.


Hoe wordt dopamine aangemaakt?

Dopamine wordt niet de hele tijd afgegeven. Het wordt aangemaakt wanneer je dingen doet die volgens de hersenen moeten worden beloond, zoals sporten, eten, seks hebben en verliefd zijn. De afgifte van dopamine brengt een golf van geluk met zich mee. Het plezierige gevoel dat je krijgt zorgt ervoor dat je het dopamine-opwekkende gedrag wilt herhalen. Dingen die een onmiddellijke beloning geven, hebben voor de hersenen een grotere waarde dan zaken waar je op de lange termijn wat aan hebt.


Wat is een dopamine verslaving?

Dopamine speelt ook een rol bij allerlei verslavingen en slechte gewoontes. Het stofje is het natuurlijke neefje van het chemische stofje amfetamine, dat te vinden is in stimulerende drugs. Wanneer middelen zoals heroïne, alcohol en nicotine worden gebruikt, zorgt dit in de hersenen voor een flinke stoot dopamine. Dit effect heeft een verslavende werking. Ook eten kan het dopaminegehalte in het lichaam tijdelijk doen stijgen, wat kan leiden tot impulsief eetgedrag.

Wanneer je zelf wilt stoppen met roken of wilt minderen met alcohol, kun je het jezelf makkelijker maken als je het patroon van een snelle dopaminebeloning weet te doorbreken. Je kunt zelf je dopamine verhogen door de snelle beloning van het roken of van de alcohol te vervangen met gezondere beloningen. Het helpt als je structuur vindt in de beloning van je nieuwe gewoonten, bijvoorbeeld door altijd op hetzelfde tijdstip te gaan sporten.


Heb je het idee dat je een dopamine tekort hebt?

Je kunt een dopamine tekort herkennen aan de volgende symptomen:

   •  Vermoeidheid

   •  Onrustig gevoel

   •  Somber gevoel, dingen negatief zien

   •  Drang naar zoet eten en drinken

   •  Een licht gevoel in je hoofd

   •  Lastiger vooruit kunnen denken

   •  Emoties minder goed onder controle kunnen houden

   •  Trillend oog of trillende handen

   •  Diarree

   •  Minder zin in seks

   •  Moeilijk een orgasme kunnen krijgen

   •  Gewrichtspijn

Herken je bovenstaande symptomen en denk je dat je een dopamine tekort hebt? Lees hieronder hoe je je dopamine op peil houdt.

Hoe houd je je dopaminespiegel op peil?

Er zijn veel verschillende manieren om zelf je dopamine op peil te houden. Maar hoe kun je zelf de aanmaak van dopamine verhogen? Hieronder volgen 9 tips waarmee je dit zelf kunt stimuleren:


1. Eet voeding met veel aminozuren

Dopamine wordt in het lichaam aangemaakt uit het aminozuur tyrosine. Dit aminozuur wordt weer aangemaakt door, fonyalanine. Als je voedsel eet dat rijk is aan deze aminozuren, stimuleer je de aanmaak van dopamine. Voorbeelden van dit voedsel zijn amandelen, avocado's, bananen, zuivel, peulvruchten, zaden, noten, mager rood vlees, kip, kalkoen, zeevruchten en tofu. Ook kan een maaltijd met veel eiwitten en weinig koolhydraten helpen de dopaminespiegel te verhogen.


2. Zorg dat je antioxidanten uit groente en fruit binnenkrijgt

Zorg ervoor dat je (meer) antioxidanten binnenkrijgt. Antioxidanten zorgen ervoor dat dopamine kan worden aangemaakt en niet door andere moleculen kan worden verhinderd. Veel soorten groente en fruit zijn rijk aan antioxidanten. Denk aan: bladgroenten, oranje groenten en fruit, asperges, broccoli, bietjes. Onder antioxidanten vallen ook de vitamine C en E. Het is dus ook belangrijk dat je deze vitaminen voldoende binnenkrijgt. Dit zijn een een aantal producten waar vitamine C en E veel in voorkomt:

Vitamine C: paprika's, sinaasappels, aardbeien, bloemkool, spruitjes

Vitamine E: noten, zonnebloempitten, bladgroenten, broccoli, wortelen


3. Neem voldoende vitaminen en mineralen tot je

Verder kunnen bepaalde co-enzymen helpen je dopaminespiegel te verhogen. Het gaat dan om foliumzuur, ijzer, magnesium, vitamine B3 en vitamine B6. Deze vitaminen zijn betrokken bij de opbouw van dopamine in het lichaam. De juiste voeding – zoals groente, fruit en rood vlees, eventueel aangevuld met voedingssupplementen, kan ervoor zorgen dat je voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt.


4. Vermijd de volgende voeding

Vermijd ingrediënten die bij kunnen dragen aan een vermindering van de hersenfuncties. Dit zijn vaak bewerkte producten zoals,witte bloem, cholesterol, cafeïne, verzadigde vetten en suikers.


5. Zorg voor voldoende beweging

Zorg ervoor dat je elke dag voldoende beweegt. Sporten kan bijdragen aan de verhoging van de calciumwaarde in je bloed. Calcium kan dan weer de aanmaak en opname van dopamine in je hersenen stimuleren. Probeer dertig tot zestig minuten per dag te wandelen, zwemmen of joggen om de aanmaak van dopamine op gang te helpen.


6. Zorg voor voldoende nachtrust

Slaap voldoende. Je hersenen verbruiken heel weinig dopamine terwijl je slaapt, dus met genoeg slaap hou je meer over voor de volgende dag. Probeer minstens acht uur per nacht te slapen. Voel je je vermoeid? Vermoeidheid is geen negatief gevoel, maar een alarmsignaal van je lichaam. Door een daling van het dopaminepeil geeft je lichaam aan dat het goed is om even te rusten. 


7. Heb seks

Ja je leest het goed, seksuele activiteit en aanrakingen verhogen de aanmaak van dopamine. Dus maak er wat gezelligs van met je (seks)partner.


Wat voor invloed heeft dopamine op daten?

Je hebt net gelezen wat dopamine is, wat het met je doet en hoe je het op peil kunt houden. Je zult je nu misschien afvragen wat heeft dopamine met daten te maken? Zoals je net hebt gelezen als je een dopamine te kort hebt zit je niet lekker in je vel, als je niet lekker in je vel zit dan heb je niet de puf en energie om contact te leggen en als je op dat moment contact legt is de kans klein dat dat ten goede komt. Zorg daarom dat je dopamine op peil is zodat je meer energie hebt en daardoor meer zelfvertrouwen hebt, wat je meer rust gaat geven en daardoor meer aantrekkingskracht uitstraalt naar de vrouw toe.


Tot slot delen we nog in korte opsomming met hoe jij je dopamine beter op peil houdt en daardoor sneller groeit in jouw persoonlijke ontwikkeling wat meer zelfvertrouwen, energie en vreugde zal opleveren tijdens het daten:

Vervang ongezonde voeding voor gezonde voeding.

Verruil het extra Netflix uurtje voor een sportactiviteit of wandeling.

Zet masturbatie en porno kijken om naar NoFap > meer informatie over NoFap vindt je hier 




Reactie plaatsen