Wat is nervositeit?

Nervositeit is een gevoel dat wordt veroorzaakt door problemen, drukte of door heftige gebeurtenissen. Zo kan het optreden als je voor een belangrijke beslissing of onder grote druk (op werk of voorafgaand aan een examen) staat.

Nervositeit kan zich in lichamelijke kwaaltjes uiten. Voorbeelden daarvan zijn een versnelde hartslag, hoofdpijn, maar ook een mindere eetlust kan hieruit voortvloeien. Kleinschalige nervositeit wordt ook wel eens gezien als “gezonde spanning” al verschilt het van persoon tot persoon of dit zo ervaren wordt. De hoeveelheid zelfvertrouwen die deze persoon heeft, is daar een belangrijke factor in.

Om nervositeit tegen te gaan kun je een aantal dingen doen. Ga wat meer naar buiten om bijvoorbeeld een blokje om te wandelen kan wel eens helpen. Verder kan het ook helpen door minder alcohol of cafeïne te drinken. Je kunt ook jezelf tot rust brengen met ontspannende oefeningen of bijvoorbeeld meditatie. Als je ingrijpendere middelen wilt inzetten, bestaan er ook kalmerende medicatie.


Reactie plaatsen