Wat is passiviteit?

Wanneer je passief bent, ben je afwachtend ingesteld. Men verwacht een actie van je, maar dit laat je na of je wordt vooral door anderen aangezet tot actie en neemt zelf geen initiatief iets te doen. Je laat de zaken op zijn beloop gaan. Je hoopt dat anderen initiatief nemen zodat jij hier reactief op kan handelen. Een ander aspect van passiviteit is dat je te snel genoegen neemt en te snel berust in een bepaalde situatie.

Passieve personen stellen graag zaken uit en gaan moeilijke dingen uit de weg. Deze personen kruipen vaak in hun schulp en gaan de confrontatie graag uit de weg. Ook zorgen ze ervoor dat ze de regie graag aan anderen overlaten waardoor ze geen grip meer hebben op de situatie.

Een valkuil voor mensen met een passieve instelling is dat het anderen uitnodigt voor jouw te kiezen en dat is niet altijd de keuze die ze zelf hadden gemaakt. Ook kan het gemakkelijk voorkomen dat grenzen van deze persoon overschreden worden, omdat deze zijn eigen grenzen niet of niet duidelijk aangeeft. Tot slot komt passief gedrag niet zelfverzekerd over en ook het eigen gevoel van zelfvertrouwen wordt niet gevoed door passiviteit.


Reactie plaatsen