Wat is onzekerheid?

Onzekerheid is een heel vervelende eigenschap om te hebben. Het is een psychisch fenomeen wat dus vooral in je hoofd zit. Wanneer je onzeker bent, ga je twijfelen. Je kunt aan verschillende dingen twijfelen. Bijvoorbeeld:

    Je eigen kennis

    Je eigen vaardigheden

    Je eigenwaarde

    Anderen (je relatie met een ander persoon of de oprechtheid van de ander)

Onzekerheid wordt gevoed door een negatief zelfbeeld, al dan niet in combinatie met onrealistisch hoge verwachtingen. Angst is een grote bron voor onzekerheid. Vaak is onzekerheid ook te herleiden naar (negatieve) gebeurtenissen uit het verleden. Omdat iets de vorige keer bijvoorbeeld niet is gelukt. Daarnaast kan opvoeding ook een oorzaak zijn.

Wanneer de onzekerheid chronisch wordt, kan dit leiden naar depressiviteit, een gebrek aan zelfvertrouwen of het moeite hebben een stabiele relatie op te bouwen. Ook kan een minderwaardigheidscomplex gevolg zijn van onzekerheid. Men denkt minder te kunnen dan anderen of te min te zijn.

Onzekerheid kan verholpen worden door er met anderen over te hebben en je door hen te laten aanmoedigen en stimuleren. Wanneer de onzekerheid te grondig en te diepgeworteld zit, kan het raadzaam zijn het een stapje hogerop te zoeken en het te bespreken met een psycholoog.


Reactie plaatsen