Zelfverzekerder worden (10 krachtige tips voor onoverwinnelijk zelfvertrouwen)
07 juni 2023 
16 min. leestijd

Zelfverzekerder worden (10 krachtige tips voor onoverwinnelijk zelfvertrouwen)

Elke man droomt ervan om zonder enige twijfel of weerstand een mooie dame aan te spreken en haar vlot en natuurlijk mee op date te vragen, maar voordat dit überhaupt mogelijk is, moet je natuurlijk eerst zelfverzekerder worden.

Het is zo essentieel. Op je werk, bij je vrienden, in je relaties, maar waarom is het zo lastig? Als iedereen het nodig heeft, waarom word je dan niet geboren met een gezonde hoeveelheid aan zelfvertrouwen?

Je bent toch ook geboren met armen en benen? Nou kijk, hier is het ding: iedereen wordt wel zeker geboren met een basisniveau aan zelfvertrouwen. Niet per se een gigantisch ego, en ook niet met een ernstig gebrek aan zelfvertrouwen… maar vanaf de dag dat je op deze wereld komt, doorsta je ervaringen die je zelfvertrouwen omhoog doen schieten, of naar beneden halen.

Mannen die niet over gezond zelfvertrouwen beschikken, hebben waarschijnlijk zaken meegemaakt waardoor hun peil aan zelfvertrouwen meer naar beneden werd gehaald, in plaats van naar boven werd geduwd. 

Veel mensen denken daar echter niet zo logisch over na. Als je onzeker bent, en je zit er al lang mee, dan denk je misschien:  “Tja, ik ben zo geboren, ik ben gewoon een introverte, onzekere kerel.”

Maar dat is net een deel van het probleem; die “doos” waarin je jezelf plaatst. Dat is gewoon een ander mechanisme om met je onzekerheid om te gaan... Jezelf overtuigen dat er geen ontsnapping mogelijk is. Dat je er eigenlijk niets aan kunt doen. 

Daarom hebben we deze blogpost geschreven. Wij willen jou helpen inzien dat jij wel controle hebt over je lot. We merken bij WeSocialMEN als geen ander dat de gemiddelde man die hard werkt en een goed hart heeft, nog steeds worstelt met onzekerheid.

Daarom zullen we je vandaag een blauwdruk geven m.b.v. 10 krachtige tips voor onoverwinnelijk zelfvertrouwen zodat je je leven kunt omdraaien en daadwerkelijk zelfverzekerder kunt worden. 

Zodat je wel jezelf kunt zijn tegenover die ene geweldige dame (waarover je al zo lang nadenkt). Want dat is uiteindelijk wat je bent, toch? Een grappige, vriendelijke kerel die alles zou doen voor de mensen van wie hij houdt. 

Jouw enige probleem is dat je niet weet hoe je jezelf zelfverzekerd presenteert

Om dat te veranderen, moeten we eerst gaan bepalen waaraan je dat gebrek aan zelfvertrouwen precies te danken hebt…Wat is de oorzaak van onzekerheid? 

Dat is bijna hetzelfde als vragen:  “Wat ligt er in het centrum van het universum?”.

Maar maak je geen zorgen, bij WeSocialMEN hebben we nu eenmaal de antwoorden op zo’n soort vragen. Voor veel mannen is het antwoord zelfs best voor de hand liggend. Anderen moeten net iets dieper zoeken naar de oorzaak.

Maar het komt allemaal neer op hetzelfde. Er zijn situaties in je leven gebeurd die je nog niet volledig begrijpt. Zaken die je nog steeds meedraagt, en waarvoor je nog elk moment onbewust waakzaam voor bent. Je brein wil dit natuurlijk niet nóg een keer meemaken…

Dus al die keren dat je hart gebroken werd, of dat je je belachelijk voelde – die situaties zijn allemaal opgeslagen in je hersenen.

Net als een persistent virus op een harde schijf.  Jouw zelfvertrouwen kan niet aangepakt worden, voordat je weet waar die virussen vandaan komen.

Die tijd in de middelbare school waarin je zo fervent gepest werd? Je brein wilt dat nooit meer meemaken. 

Of misschien al die keren dat je ouders je harde werk niet beloonden? Ook daar ben je onbewust waakzaam voor.

Om dan nog niet te praten over al die keren dat je verliefd was, en het uitmondde op afwijzing. Als man is dat namelijk één van de grootste oorzaken van onzekerheid; hoeveel (of hoe weinig) success je hebt met vrouwen.

Hier is het ding; je lichaam onthoudt dit allemaal omdat het nog bang is voor de volgende, vergelijkbare situatie. Het wil absoluut niet dat jij pijn lijdt, dus het maakt je onzeker genoeg om die volgende situatie te vermijden.

Maar wat als je je lichaam er nu eens van kon overtuigen dat je die volgende situatie veel beter zou kunnen aanpakken? Dat je eigenlijk helemaal niet bang of onzeker moet zijn voor wanneer zoiets nog eens gebeurt?

Het is net daarom dat we je de volgende tips geven. Tips om zelfverzekerder te worden

Nu gaan we dus verder naar de kern van de blogpost; de tips. Maar beschouw ze niet zomaar als tips, zie ze als levenslessen. Als je deze diepgaand internaliseert, kun je straks je laptop dichtklappen en een nieuwe wereld binnenstappen.

Een wereld waarin het geen worsteling meer is om jezelf in de spiegel aan te kijken, of om die mooie vrouw op straat aan te spreken met de borst vooruit, en een opmerkelijke bravoure in je stem. 

Want zeg nu eens zelf… Denk je niet dat het veel gemakkelijker zal zijn om je ideale vrouw aan te trekken als je oprecht weet wat je waard bent, en weet hoe je jezelf kunt presenteren?

Natuurlijk wel. Hoe dan ook, hier zijn de tips:1. Wees dankbaar

Je kunt heel makkelijk in het nihilisme vallen, maar daar schiet je gewoon niets mee op. Het leven heeft je bepaalde kaarten gegeven, waar je nu mee moet leren omgaan.

Het kan goed zijn dat je meer dan genoeg redenen hebt om nihilistisch en negatief te zijn…

Er zijn mensen die een verschrikkelijke thuissituatie hebben gehad als jong kind, en dat de rest van hun leven met zich meedragen. Er zijn mensen die door elke persoon die ze ooit hebben vertrouwd, zijn gebruikt en belogen. En er zijn zeker mensen die dag in dag uit een verschrikkelijke baan moeten doorstaan, voor een minimumloon waar ze aan het einde van de maand maar net mee rondkomen...

Op het einde van de dag is er ongetwijfeld veel lijden in het leven, voor iedereen. Zo is het nu eenmaal. 

Maar nu is de vraag…

Wat bereik je door bovenop dat lijden nog een nihilistische houding te gooien?

Je waardeert de zonneschijn door het raam niet, en die schattige kat die je op straat ziet, laat je niet glimlachen… Gewoonweg omdat je hoofd zó vol zit met alle doem en stress van het dagelijkse leven. Maar dan is de vraag; wanneer zal je dan wel dankbaar zijn voor die kleine dingen? Wanneer alles tiptop in orde is in je leven? Het klinkt paradoxaal, maar dankbaar zijn voor de kleine dingen in het leven zorgt er net voor dat het dagelijkse leven dragelijk wordt.

Je zult al snel merken dat je aan het einde van de dag gewoon helemaal niets bereikt met die negatieve nihilistische instelling. Dat is misschien iets waar je niet vaak over nadenkt, maar een vrouw wil helemaal geen man die het slechtste in elke situatie ziet. 

De vrouw die jij wilt, wil hoogstwaarschijnlijk een man waarop ze kan steunen door alle moeilijkheden in het leven. Een man die als een rots in een storm kan blijven staan, en dankbaarheid en positiviteit kan tonen, zelfs in de ergste momenten van het leven.2. Fake it till you make it

Ken je het gezegde: “Kleed je voor de baan die je wilt, niet de baan die je hebt”?

Wat heb je er nu immers aan als je onzeker bent, en je maar zit te wachten om je gedrag te veranderen totdat je jezelf zelfverzekerd begint te voelen? Klinkt dat niet helemaal paradoxaal? Wat als je nu zelfverzekerder kon worden, simpelweg door jezelf zo te gedragen?

Een groot deel van onzekerheid is namelijk je gedrag. Als je je hoofd laat hangen en rondloopt als een slak zonder energie, zal je stem ook doordrenkt zijn met een gebrek aan zelfvertrouwen. En oogcontact houden? Vergeet ‘t maar. 

En in exact dezelfde trend zul je ineens merken dat je meer lef hebt wanneer je iemand probeert te emuleren die oprecht veel zelfvertrouwen heeft. Iedereen heeft wel iemand in zijn leven waar ze stiekem naar opkijken. Die collega die binnen kan wandelen en meteen het hele kantoor kan opvrolijken met zijn charisma. Die ene oom die iedereen aan het lachen krijgt met zijn bombastische grappen. 

Hoe geweldig zou het niet zijn als jij zoals die mensen kon zijn, gewoon door die mensen “na te apen”? 

Let wel op, het is geen waterdichte oplossing. 

Vrouwen hebben namelijk meer dan genoeg emotionele intuïtie om te beseffen wanneer je echt zelfverzekerd bent, en wanneer je gewoon een masker van zelfvertrouwen draagt. De bedoeling is om jezelf aan te leren hoe je zelfverzekerd handelt, en dit als beginpunt gebruikt voor je verdere zelfontwikkeling. Dit betekent niet dat het diepere werk aan je zelfbeeld opeens overbodig wordt. 

Je wilt namelijk niet verrast worden door je gekrenkt ego wanneer je ideale partner een gevoelig grapje maakt. En zij wil al zeker niet samen zijn met iemand die overal emotionele uitbarstingen heeft omdat z’n oppervlakkig zelfvertrouwen het begeeft… 3. Verzorg jezelf

Je moet jezelf natuurlijk een kans geven om zelfvertrouwen te krijgen, zowel mentaal als fysiek. Dat betekent gezond eten, regelmatig sporten en je mentale gezondheid op een stabiel niveau houden.

We weten het allemaal: het is niet gemakkelijk om dit te combineren met de dagelijkse sleur van het leven.

Thuiskomen van een verschrikkelijke dag op het werk en dan nog gezond koken en een uurtje op de loopband springen? Lijkt bijna onmogelijk.

Maar het is precies door zulke dingen te doen dat je een zelfverzekerde SocialMAN kunt worden. De uitblinker, de naald in de hooiberg, de man die opvalt bij de vrouwen. 

Terwijl anderen uren op de bank doorbrengen en avonturen beleven via Netflix, zit jij hard te werken om ervoor te zorgen dat je de meest gezonde versie van jezelf bent. 

Want zeg nu zelf… Eens je die ene vrouw weet te strikken die al het nonsens in je brein doet wegsmelten, dan wil je zo lang en zo goed mogelijk van je leven met haar genieten, toch?4. Neem een zelfverzekerde houding aan

We hebben het al besproken, "fake it till you make it". Maar hier is nog een kleine nuance; als je je lichaamstaal zo aanpast dat je er groter, breder en trotser uitziet, is het eigenlijk niet "faken".

Op dat moment vertel je tegen je lichaam dat het zich in een situatie bevindt waarin het ontspannen mag zijn, en waarin het comfortabel mag zijn om zijn “zwakke” delen te laten zien.

Denk eens na over wat je doet als je je oncomfortabel voelt. Je kruist je armen, toch? Dat is een teken naar je lichaam dat je je meest kwetsbare gebied wil beschermen (namelijk je torso, waar al je belangrijkste organen zitten).

Natuurlijk denkt je lichaam dan, “Ik moet oppassen! We zijn in gevaar…” Dan is het al bijna een verloren zaak om nog een charmant gesprek te hebben  met die mooie dame in aan de bar…

Dus, op dezelfde manier kun je je lichaam laten weten dat er geen enkele reden is om je oncomfortabel of onzeker te voelen door zogenaamde “power poses” aan te nemen. 

Denk dan aan het compleet tegenovergestelde van je armen kruisen. Je kunt je handen bijvoorbeeld op je achterhoofd kruisen, of naast je zij laten hangen. 

Wat je ook doet, doe je best om geen beschermende houding aan te nemen. Dat zal in het begin natuurlijk moeilijk zijn omdat je lichaam het al zo gewend is. 

Maar op een gegeven moment zal dit een nieuwe gewoonte worden en zul je in het midden van een date realiseren dat je daar zit als een coole kikker terwijl je probleemloos oogcontact houdt en vloeiende verhalen vertelt. 

En kijk… je armen zijn niet gekruist.5. Omring jezelf met positieve mensen

‘'s Avonds een rondje gamen met diezelfde groep vrienden die even negatief zijn als altijd. In het weekend gaan drinken met die oude vriendengroep die niets liever doen dan klagen over de staat van de wereld… 

Hoe kan het dan ook niet anders dat je zelf een bron van negativiteit wordt?

Dat is als een gieter vullen met pikzwarte teer, en dan verwachten dat er fris bronwater uitkomt.

Bekijk het zo: op het einde van de dag ben je de samenstelling van alle verschillende “inputs” die je binnenlaat. Je gaat het dus heel moeilijk vinden om een bron van bruisende, positieve energie te zijn als je jezelf niet omringt met positieve mensen. 

Als iedereen rondom je onzeker, nihilistisch en negatief is, dan kan het gewoon niet anders als dat je zelf onzeker bent.

Let op: het gaat niet alleen over mensen. Als je een hele dag niets anders doet dan doemdenkende YouTube video’s bekijken, vul je je brein nog altijd met negatieve input. 

Nu, natuurlijk, de mensen om je heen zullen wel de grootste impact hebben op of je tevreden bent of niet. Zorg er dus voor dat je naasten een ondoordringbare kring van positiviteit en gezond optimisme vormen.

Daardoor word jij zelfverzekerder, en moet je je alvast geen zorgen maken om je toekomstige ideale partner voor te stellen aan je vrienden…6. Stap vaker uit je comfort zone

Dat is natuurlijk helemaal niet gemakkelijk in onze hedendaagse, beschermde samenleving. Maar kijk, in de tijd dat we nog in grotten woonden, was het normaal om elke dag je leven te riskeren.

Een comfort zone bestond toen gewoon niet. Een man is dus intrinsiek gemaakt om elke dag zijn eigen grenzen op te zoeken en die volledig te verwoesten. 

Daar moet jij leren leven, in die oncomfortabele zone tussen gemak en zelfontwikkeling. 

Want het is daar dat je de echte jij leert kennen. De persoon die zelfs met stress tegenover een date kan zitten en boeiende verhalen kan uitwisselen, om het begin van een mooie band te leggen. 

De persoon die zonder probleem zijn angst het hoofd kan bieden en op die mooie dame aan de bar kan afstappen, om te zien hoe ver jullie gedeelde toekomst wel niet kan reiken… 

Daar gaat het om, de gewoonte creëren om oncomfortabel te zijn. Jezelf aanleren dat jij een man bent die actie onderneemt, hoe ongemakkelijk het ook mag zijn. 7. Schrijf je positieve eigenschappen op

Op het einde van de dag heb je helemaal geen andere mensen nodig. Je kunt jezelf eigenhandig zelfverzekerder maken…

Maar alleen als je er een gewoonte maakt om je eigen goede daden en eigenschappen op te schrijven en je brein te herprogrammeren zodat je jezelf gaat bekijken als de persoon die neergeschreven staat op het papier.

Wanneer jij leert om jezelf objectief te beoordelen op basis van de meerwaarde die je voor de wereld vormt, ga je ervoor zorgen dat het elke dag makkelijker en makkelijker wordt om je zelfvertrouwen op een gezond peil te houden.

Het kan natuurlijk ook dat je er moeite mee hebt om positieve eigenschappen te bedenken voor jezelf. Als je een laag zelfbeeld hebt, zal je je goede daden al snel wegschrijven als onbeduidend, via één of ander excuus. 

Heb je die oude dame over straat geholpen? Dan denk je misschien bij jezelf: “Ach ja, dat doet toch iedereen?”

Als je jezelf daarin herkent, zal je er enorme meerwaarde halen door onze blog te lezen over hoe je een beter zelfbeeld opbouwt.

Want dit is iets dat je diep moet beseffen: als je op date bent, moet je jezelf verkopen. Niet door een letterlijk salespraatje, nee, maar door jouw zelfvertrouwen te laten doorschijnen en zelfverzekerd overkomen wordt al moeilijk als je geen diep besef hebt van je positieve eigenschappen.8. Vergelijk jezelf niet met anderen

Dat is een vaste waarde in het advies van de bekende psycholoog Jordan B Peterson: “Vergelijk jezelf met wie je gisteren was, niet met wie iemand anders vandaag is”.

En dat klopt als een bus. 

Als jij jezelf nog niet kan “verslaan”, is het nutteloos om iemand anders te proberen voorbij te steken…

Je moet beseffen dat iedereen vanaf een ander punt start in het leven. Sommigen hebben ouders die hun kinderen een geweldig zelfvertrouwen meegeven, terwijl anderen geboren worden met ouders die zelf een negatief zelfbeeld hebben, en dus niet veel hebben om door te geven aan hun kinderen.

Hetzelfde geldt voor financiën, relaties en carrières. Je weet nooit van welke situatie iemand anders is gestart, dus het is vrijwel nutteloos om jezelf met die persoon te vergelijken.

Misschien heeft die persoon verschrikkelijk veel geluk gehad? Misschien is die met exact dezelfde hulpmiddelen geboren als jij, maar heeft die gewoon andere connecties gemaakt doorheen het leven?

En dit is nog veel belangrijker als je veel op social media vertoeft. Want wat je daarop ziet, dat is al helemaal een vertekend beeld van de realiteit. Dan kan je jezelf net zo goed vergelijken met een Disneyfilm, of een ander sprookje. 

Je moet je wel goed beseffen; dat betekent niet dat je andere mensen niet als een referentiepunt kunt gebruiken. Het is nog altijd gezond om naar iemand te kijken als voorbeeld en te denken: “Wow, heel mooi, daar wil ik ook heen!”.

Het wordt pas onproductief als je dag in dag uit naar iedereen op straat kijkt en bij jezelf denkt: “Was ik maar zo groot, zo gespierd, zo rijk… Waarom ben ik niet zo geboren?”

Zie je het verschil? 

In de ene situatie beschouw je de andere persoon als een voorbeeld, in de andere situatie ga je uit van een slachtofferrol. Als je jezelf dus met iemand vergelijkt, doe dat dan voornamelijk om een voorbeeld te nemen, en niet om jezelf naar beneden te halen.

Dat zal je veel hartzeer besparen wanneer de dame waarmee je je leven wilt doorbrengen, geen dwalende ogen heeft… Ah ja, want jij vergelijkt jezelf ook niet met andere mannen. Dus waarom zou zij dat doen?9. Geef jezelf wat meer waardering

Als je je kleine en grote prestaties actief leert op te merken, gaat er een compleet nieuwe wereld voor je open. Wellicht ben je het momenteel gewend dat al je positieve emotie van buitenaf komt. Bijvoorbeeld door iets aardigs te doen voor een familielid, of zelfs door geprezen te worden op je werk. 

Daar is natuurlijk helemaal niets mis mee. Maar het vormt wel een probleem als dat je enige bron van waardering is. Zo loop je namelijk het gevaar dat je compleet afhankelijk wordt van externe validatie. Dan ben je ook afhankelijk van de uitkomst van eender welke situatie die te maken heeft met andere mensen. 

Dus, gun jezelf hier en daar een compliment of een ander teken van waardering. Als je bijvoorbeeld een opmerkelijk goede workout had, of als je die dag je dieet perfect hebt gevolgd.

Ineens zul je nee zeggen ook makkelijker vinden (en dit is tenslotte ook een cruciaal onderdeel van een assertieve SocialMAN zijn). 

Want wat nu als je zelfwaarde niet langer compleet afkomstig is van je vrienden, familie, of van vrouwen? Dan besef je dat je al die externe validatie helemaal niet nodig hebt.

Dan kan je beginnen met gezonde grenzen op te stellen en echt jezelf te zijn. Het logische gevolg hiervan is dat je een betere relatie zal aantrekken en behouden. Een vrouw wil namelijk geen man die door iedereen (en door haar) over zich heen laat lopen. 10. Doe meer dingen die je voldoening geven

We gaan elke dag door onze dagelijkse sleur waaruit je verschrikkelijk weinig voldoening haalt. 

Kommetje cornflakes, een half uurtje in de auto zitten, werken, eten, slapen… en dat iedere dag, dag na dag.

Waar komt je positieve emotie dan vandaan? Zeker, je kunt weleens een goed gesprek hebben met een collega tijdens de pauze, of je kunt in het weekend eens iets gaan drinken met je oude maten…

Maar dat is toch niet waar het leven om draait? Wegkwijnen in je weekdagen om in het weekend een paar uur te genieten? 

Het is veel te gemakkelijk om in die sleur te vallen en niet eens te beseffen dat je leeft om te werken, in plaats van andersom.

Maak er dus een punt van om van elke dag te genieten. Begin die dingen weer te doen die je als kind zo graag deed, maar waarvoor je geen tijd meer had toen je een serieuze “volwassene” werd. Begin weer te schilderen, ga nog eens een lange fietstocht maken, begin die oude sport weer te doen…

Dat zal niet alleen goed zijn voor je levensgenot, maar je zult ook een hoop interessante dingen hebben om over te praten.

Ik denk dat we allemaal wel weten dat een vrouw liever hoort over je avonturen en je indrukwekkende vaardigheden, in plaats van over de spreadsheets die je maandagavond nog moet invullen…


Volg het recept

Daar zijn we dan; de perfecte checklist die je zal leiden tot een gezond zelfvertrouwen en jouw ideale relatie. 

Zoals met eender welk recept is er hier en daar wat improvisatie mogelijk (soms zelfs nodig), maar wees je er dan goed van bewust dat het resultaat dan ook wat kan verschillen… 

Hoe dan ook, weet dat je op het goede pad bent. 

Je wilt actie ondernemen om je leven te verbeteren, en dat is iets dat je al onderscheidt van de meeste andere mannen. 

Dus, doe zo verder, daag jezelf uit, en geniet van het heerlijke resultaat dat doorzettingsvermogen en zelfontwikkeling je kunnen aanbieden.

Over de schrijver
De redactie van WeSocialMEN helpt jou om diverse termen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, daten en relaties helder te krijgen.
Reactie plaatsen

Ontvang GRATIS: Ideale Partner 2.0 / Oefening

Dit is één cruciale oefening uit onze betaalde cursus voor single mannen, The Social Gym™ waaruit al 170+ vaste, liefdevolle relaties ontstaan zijn (inclusief kinderen en trouwerijen).