Met haar vrouwelijke perspectief als moeder op daten en relaties, deelt Mayke 🙋🏻 haar visie op het volgende: "Samen eten met jouw vriendin en haar kinderen, wat kun je verwachten?"
Steeds meer mensen gaan bewust om met voeding
“Als je met iemand een relatie aangaat, is het fijn als jullie voedingskeuzes bij elkaar passen. Eten is namelijk een sociale activiteit die meerdere keren per dag terugkeert. Ook als je niet samenwoont, is samen eten iets wat wekelijks voor zal komen. Er wordt door veel mensen steeds bewuster omgegaan met voeding, wat maakt dat wat je eet samenhangt met je identiteit.
Het kan lastig zijn als de één vegan is, terwijl de ander een vleesliefhebber is. Of als de één graag puur en biologisch eet, terwijl de ander houdt van fastfood.
Als volwassenen kun je je meestal nog wel aan elkaar aanpassen en samen een manier van omgaan met voeding vinden die bij jullie past.
Maar een moeder zal hier waarschijnlijk minder flexibel in zijn en het belang van haar kinderen voorop stellen.
Als je zelf geen kinderen hebt, kan er wat eten betreft een nieuwe wereld voor je open gaan in een relatie met een vrouw met kinderen. Met dit artikel hoop ik je hier een beetje op voor te kunnen bereiden.
Eten met een vrouw die kinderen heeft is anders
Een moeder zal altijd rekening houden met de eetmomenten van haar kinderen. De meeste kinderen hebben namelijk vaste eetmomenten. Uitgangspunt hierbij is: ontbijt –tussendoortje – lunch – tussendoortje – warme maaltijd. En dit op ongeveer vaste tijden.
Vaste eetmomenten leren een kind om niet de hele dag door te eten en drinken, wat niet goed is voor de tanden en eetlust tijdens de maaltijden. Daarbij komt dat als een kind te moe is, het geen aandacht meer heeft voor het eten. Jij hebt hierin een voorbeeldfunctie. Als jij tussen de vaste eetmomenten door iets eet, zal haar kind dit waarschijnlijk ook willen.
Wat kun je eten met kinderen?
Waarschijnlijk zullen niet alle gerechten die jij lekker vindt, geschikt zijn voor de kinderen van jouw vriendin. Zo mag een kind onder de 1 jaar geen gewone melk en geen honing hebben. En tot het 4e jaar wordt het afgeraden om rauw vlees/vis/melk/ei, producten met veel zout en lever te geven.
Er zijn ook voedingsmiddelen die klein gemaakt moeten worden omdat ze anders verstikkingsgevaar geven, zoals pinda’s, druiven en tomaatjes. Ook handig om te weten dat lang niet alle alcohol verdampt tijdens het koken.
De meeste jonge kinderen eten trouwens minder grote hoeveelheden dan een volwassene, veel pubers eten vaak veel meer. De smaakontwikkeling is bij een kind ook nog in volle gang, dus sta er niet gek van te kijken dat een kind iets dat jij graag eet helemaal niet lekker vindt!
Hoe gaat het vervolgens als je eenmaal aan tafel zit?
Veel jonge kinderen hebben slechte tafelmanieren. Ze moeten nog leren hoe ze netjes kunnen eten.
In het begin eten de meeste kinderen met hun handen. Tussen een en twee jaar kan een kind leren om zelf met een lepel of vork te eten. Het duurt vervolgens nog een jaar of vier voordat een kind echt netjes met mes en vork kan eten.
Een klein kind moet ook nog leren dat er niet met eten gegooid mag worden, dat het de bedoeling is dat je tijdens het eten aan tafel blijft zitten en dat je niet praat met volle mond.
Verwacht met jonge kinderen aan tafel dus niet dat je rustig kunt eten en een goed gesprek kunt voeren met jouw vriendin. Een groot deel van de aandacht zal naar de kinderen gaan.
6 tips voor het samen eten met jouw vriendin en kinderen
✅ Voeg je - als je bij jouw vriendin bent - naar de eetroutine van haar gezin. Bewaar jouw eetroutine voor de momenten waarop de kinderen niet aanwezig zijn.
✅ Informeer - voordat je boodschappen doet en een maaltijd klaarmaakt - naar de voorkeuren en restricties (bijv. allergieën) van jouw vriendin en haar kinderen. Overleg altijd met de moeder voordat je haar kinderen eten aanbiedt.
✅ Steun jouw vriendin in het aanleren van gezonde eetgewoonten bij haar kinderen. Houd hierbij in gedachten dat dwang en straf niet helpend is.
✅ Geef geen commentaar op de keuzes die jouw vriendin maakt met betrekking tot het voedingspatroon van haar kinderen. Dit is een onderdeel van de opvoeding en wordt bepaald door de ouders. Daarbij komt dat eetgedrag van een kind een gevoelig onderwerp kan zijn voor een moeder.
✅ Als je iets niet begrijpt, vraag dan om uitleg op een respectvolle manier. Iets wat in eerste instantie vreemd overkomt, kan met uitleg van de moeder wel begrepen worden.
✅ Houd er rekening mee dat kinderen lang niet altijd dankbaar zullen zijn voor jouw kookkunsten. Voel je niet persoonlijk aangevallen als een kind jouw eten weigert.
Eet smakelijk!” - Mayke