Fases van een relatie

Wat zijn de zes fases van een relatie?


Fase 1: In elkaar opgaan – tot 18 maanden

In dit stadium willen jullie graag niets meer dan bij elkaar zijn. Er is veel fysiek contact en spannende seks. Ook zullen jullie interesse tonen in elkaars hobby’s en er ook vaak aan deel willen nemen of er meer over willen leren. Karaktereigenschappen die je bewondert in je geliefde worden soms overgenomen. Achteraf blik je op deze periode terug als prachtig en krachtig.


Fase 2: Nest – 2 tot 3 jaar

Jullie besluiten samen te gaan wonen, het seksuele leven wordt meer beheersbaar. De onenigheden die verdrukt werden tijdens de “opgaanfase” komen nu naar boven, omdat er allerlei praktische zaken moeten worden geregeld. Sommige koppels maken zich zorgen om hun relatie en willen graag zekerheid dat hun relatie niet doodgaat maar evolueert naar een andere fase. “Wat is er mis met ons” is een vaak gehoorde kreet.

.

Fase 3: Zelfbevestiging – 3 tot 4 jaar

In dit stadium kan de individualiteit van je partner weer naar boven komen. Om te groeien hebben relaties de individualiteit van de partners nodig. Waar tot op dit moment vaak dingen werden opgegeven om bij elkaar te zijn of de partner gesteund werd, komen hier de persoonlijke voorkeuren weer bovendrijven. Ook hier moet een evenwicht gezocht worden tussen de relatie en het individu.

.

Fase 4: Samenwerking – 5 tot 14 jaar

De zekerheid en veiligheid die je haalt uit jullie relatie, wordt vaak gebruikt om een andere carrière uit te bouwen of een opleiding te gaan volgen. Dit vraagt veel steun van de partner maar tegelijk worden de spanning en het nieuwe wel terug in de relatie gebracht. Het project kan ook een samenwerking zijn, zoals bijvoorbeeld het hebben van kinderen, samen een zaak op starten of ver reizen.

.

Fase 5: Aanpassing – 15 tot 25 jaar

Aan veranderingen passen jullie je eerder aam, in plaats van telkens de relatie in vraag te stellen. De partners weten dat ze niet meer zullen veranderen. De meeste koppels in dit stadium voelen zich (tot op een bepaald moment) tevreden, de vriendschap en het gezelschap is belangrijk. Op seksueel vlak is dit een bloeiperiode, door het verhoogde zelfvertrouwen én omdat ze niet meer geven om wat anderen denken. Maar in dit stadium komen de problemen het sterkst naar voren, wat het vaakst leidt tot een “Ik zie je graag maar…” -houding. Door elkaar te aanvaarden met slechte kanten en al, komt een gevoel naar voren dat verandering niet meer mogelijk is. Het zelfverzekerde gevoel kan omslaan in depressie en de partners willen zich weer speciaal voelen.


Fase 6: Hernieuwing – 25 tot 50 jaar

Vaak zijn de oudere koppels het intiemst en het meest romantisch, de belofte van een toekomst samen is gerealiseerd. Samen herinneringen ophalen en grapjes maken, is belangrijk. In dit stadium is “ik hou wel van je maar….” het minst waarschijnlijk.


Reactie plaatsen