Wat is TED-Talks?

TED is een jaarlijks terugkerend evenement dat voor het eerst in 1984 gehouden werd. TED is een afkorting voor Technology, Entertainment, Design het onderwerp waar de eerste presentatie over gegeven werd. Tegenwoordig duurt de conferentie vier dagen. Gedurende die vier dagen komen tientallen sprekers aan het woord over zeer uiteenlopende onderwerpen. Ze hebben maximaal achttien minuten de tijd om “de presentatie van hun leven” te mogen geven over wat zij vinden dat gedeeld met de wereld moet worden.

Vandaag de dag is TED een enorme happening en is het uitgegroeid naar een heus begrip. Waar TED in Amerika plaats vindt, is er met TEDGlobal een spin-off gemaakt dat de wereld over reist. Verder wordt sinds 2005 jaarlijks de TED Prize uitgereikt. De prijswinnaar formuleert “One Wish to Change the World” en vraagt de TED gemeenschap zich in te zetten deze wens te vervullen. Enkele bekende prijswinnaars uit het verleden zijn onder andere Bono (van U2), Bill Clinton en Jamie Oliver.

Sinds 2009 kan er, onder strenge voorwaarden, ook een licentie worden aangevraagd om een lokale versie van TED op te zetten. Deze lokale varianten worden dan TEDx genoemd. Tijdens TED2016 werd verteld dat er tot dan toe meer dan 15.000 TEDx evenementen in 170 landen waren geweest. In Nederland werd de eerste officiële TEDx in Den Haag gehouden. Inmiddels zijn er evenementen in 32 Nederlandse steden georganiseerd.


Reactie plaatsen