Wat is Eenzaam.nl

Eenzaam.nl is een website waar je informatie kunt vinden over eenzaamheid, over de soorten eenzaamheid, oorzaken van eenzaamheid, gevolgen van eenzaamheid, wanneer eenzaamheid een probleem is en wat eenzaamheid daadwerkelijk is.  De website verwijst je door naar sites waar je activiteiten kunt doen om nieuwe mensen te ontmoeten, te leren kennen en waar je samen leuke dingen kunt doen.

Wat is eenzaamheid?

Eenzaamheid is je niet verbonden voelen. Je ervaart een gemis aan een hechte, emotionele band met anderen. Of je hebt minder contact met andere mensen dan je wenst. Eenzaamheid gaat gepaard met kenmerken als negatieve gevoelens van leegte, verdriet, angst en zinloosheid en met lichamelijke of psychische klachten.


Welke vormen van eenzaamheid zijn er?

Er bestaan verschillende soorten eenzaamheid. Afhankelijk van het ervaren gemis wordt gesproken van emotionele of sociale eenzaamheid. Soms komt het tegelijk voor.

Emotionele eenzaamheid
Emotionele eenzaamheid treedt op als iemand een hechte, intieme band mist met één of meerdere personen. Meestal gaat het om de levenspartner. Er is een emotionele behoefte.

Sociale eenzaamheid
Sociale eenzaamheid draait om minder contact hebben met andere mensen dan je wenst. Denk aan het missen van vrienden, kennissen of collega’s. Het sociaal netwerk schiet tekort. Er is een sociale behoefte.

De oorzaken van eenzaamheid

Eenzaamheid kan vele oorzaken hebben. Contacten kunnen veranderen of verloren gaan door omstandigheden waarop je zelf weinig tot geen invloed hebt. Zoals ziekte, echtscheiding of het verlies van werk en inkomen. Eenzaamheid kan een duidelijk aanwijsbare oorzaak hebben, maar ook komen door een opeenstapeling van factoren:

- Verandering van relaties, zoals een scheiding of alleenstaand zijn.
- Omstandigheden, zoals geldproblemen, pesten en werkloosheid.
- Persoonlijk, zoals autisme, dementie, depressies en gezondheidsklachten.


Gevolgen van eenzaamheid

De invloed van eenzaamheid is groot. Zeker als het langdurig aanhoudt, leidt eenzaamheid tot gezondheidsrisico’s, minder meedoen in de samenleving en een gevoel dat welzijn of geluk tekortschiet. Eenzaamheid verhoogt zelfs de kans op voortijdig overlijden. Er kan een vicieuze cirkel ontstaan waarbij gevolgen de eenzaamheid versterken. Een goede reden om op tijd te handelen!


Is dit herkenbaar voor jou?

Voel jij je als single man eenzaam en zijn de bovengenoemde zaken herkenbaar voor jou? Bekijk dan de website eenzaam.nl en wesocialmen.com voor meer informatie en de organisaties die zij en wij aanraden waar jij nieuwe mensen kunt ontmoeten, leuke dingen met ze doen en daarbij je sociale vaardigheden goed te kunnen oefenen zodat je je niet eenzaam voelt.

Reactie plaatsen